לידה טבעית או ניתוח קיסרי?
יעל החליטה שאפשר לשלב

עוד לפני שהיה בבתי יולדות פרוטוקול ללידת "קיסרי טבעי", החליטה יעל דימנשטיין שהלידה השלישית שלה תהיה בדיוק כזו. איך היא עשתה את זה? זהר כרמי מספרת

זהר כרמי

|

07.08.16 | 08:54

יעל, כמה ימים אחרי הלידה: "היום אני יכולה להגיד שילדתי ילד אחד בלידה וגינלית, אחד בניתוח קיסרי ואחת בלידה קיסרית" (צילום: סינתיה גילעם)
יעל, כמה ימים אחרי הלידה: "היום אני יכולה להגיד שילדתי ילד אחד בלידה וגינלית, אחד בניתוח קיסרי ואחת בלידה קיסרית" (צילום: סינתיה גילעם)
"המיילדת המקסימה מקבלת את תוכנית הלידה שלי", מספרת יעל דימנשטיין על לידתה השלישית, לה היא קוראת בגאווה ובצדק "לידה קיסרית" ולא "ניתוח". "אני מבקשת שהכל יהיה לאט יותר, שלא יקשרו את ידיי, שיתמללו לי את הלידה, שיקשיבו לי ולה, שיחכו עם ההוצאה, שישאירו אותה קצת למטה אחרי ההוצאה, שלא ינתקו את חבל הטבור מיד, שיניחו אותה עלי מיד אחרי, שאני אוכל להניק, שהיא תהיה איתי בחדר התאוששות ושבתינוקייה תהיה אך ורק עם ברק בן זוגי ותחזור אחר כך לביות מלא. המיילדת מקשיבה ומבטיחה לסייע בכל מה שאפשר. היא אופטימית ומחייכת, אבל הכי חשוב - היא מקשיבה לי!"

 

מהו קיסרי טבעי?

ובכן, באנגלית זה נשמע יותר טוב: Gentle Cesarean או אם תרצו Family - centered cesarean, אבל בישראל המגמה תפסה תאוצה וזה מה שחשוב. ניתוח קיסרי טבעי הוא בעצם ניתוח קיסרי יותר ידידותי וממוקד במשפחה, אם-אב-תינוק. זו גישה שהתפתחה באוסטרליה ובבריטניה בשנים האחרונות ובארץ היא כאמור תופסת תאוצה ואפילו די מהר.

 

אם בשנת 2014 ניתן היה להשיג "קיסרי בגישה טבעית" אך ורק בבית חולים אחד, כיום כבר יש יותר ויותר אופציות כל הזמן. חלוץ ה"קיסרי הטבעי" בישראל הוא המרכז הרפואי "העמק" בעפולה, אשר צבר ניסיון של למעלה ממאתיים ניתוחים קיסריים עד היום. לשמחתי, פרוטוקול לקיסרי טבעי יש כבר בבתי יולדות נוספים, כגון תל השומר, לניאדו ועוד.

 

כמעט בכל נושא ומרכיב בפרוטוקול הניתוח, ניתן להפעיל מחשבה וליישם פרוטוקול שונה, רך יותר וממוקד בעידוד הקשר הראשוני בין האם לתינוק, בתמיכה במפל ההורמונים הטבעי בגוף האם והתינוק, החיוני להתפתחות תקינה אצל התינוק ולהחלמה תקינה אצל האם, כי אלוהים הוא בפרטים הקטנים והלידה היא מעמד מקודש, גם אם היא מערבת סכין מנתחים.

 

ברחבי העולם, ניתוח קיסרי הינו הניתוח השכיח ביותר הקיים. בארה"ב, אחד מכל שלושה תינוקות נולד בניתוח קיסרי. בישראל, כאחד מכל חמישה, 20% מהתינוקות, נולדים בניתוחים קיסריים, בין אם מדובר בניתוח קיסרי מתוכנן או בניתוח קיסרי בלתי מתוכנן. היום כבר יודעים שיש אפשרות לבצע ניתוח קיסרי ידידותי הרבה יותר למשפחה, ללא ויתורים בטיחותיים, באמצעות התאמות של הפרוטוקול.

 

"אחרי כ-2 דקות מנתקים את חבל הטבור והיא מועברת ישירות אלי למגע עור לעור. המיילדת מסייעת לי להניק. הצוות ממשיך בניתוח ומאיה עלי"
    "אחרי כ-2 דקות מנתקים את חבל הטבור והיא מועברת ישירות אלי למגע עור לעור. המיילדת מסייעת לי להניק. הצוות ממשיך בניתוח ומאיה עלי"

     

    לקום מהמיטה כמה שיותר מהר

    יעל, איתה פתחתי את הפוסט הזה, היתה אחת החלוצות בארץ של לידת קיסרי טבעי ולא חיכתה שמגמה תתפוס בארץ. היא תכננה והוציאה לפועל את הלידה הקיסרית הפעילה שלה ממש בכוחות עצמה ולאו דווקא בבית יולדות שיש בו מדיניות ל"קיסרי טבעי".

     

    "כשהבנתי שאני עומדת ללדת בניתוח קיסרי, החלטתי לעשות אותו הכי קרוב ללידה טבעית שאפשר. במסגרת ההכנות כתבנו תוכנית לידה מפורטת - למרדים, למיילדת, למנתח, לחדר התאוששות, לתינוקיה", מספרת יעל. "בשבוע שקדם לניתוח ישנתי עם חיתול בד שילווה את מאיה לאחר לידתה עם הריח שלי. הגענו לבית החולים ושם פגשתי את המרדימה, ששואלת ומתחקרת באופן אישי וסבלני מה היה בניתוח הקודם ומסבירה מה האופציות. אני מבקשת שהיא תהיה ערנית כל הזמן, שלא יקרה שאיחנק שוב. אמרתי שאני רוצה לקום כמה שיותר מהר מהמיטה ולתפקד.

     

    "נכנסים לחדר הניתוח, המיילדת נכנסת איתי לבקשתי. זהו שלב שבדרך כלל נמצאים בו רק את והרופא המרדים. היא מחזיקה לי את הידיים, נושמת איתי ביחד ועוזרת לי להתגבר על הפחד בהרדמה. חומר ההרדמה נרקח עבורי, המרדימה שם, שואלת ומתעניינת, משכיבים אותי על המיטה ומסבירים לי הכל. כל חשש שלי מקבל מיד מענה. אני מרגישה לא טוב והמרדימה מוסיפה חומר שמנטרל את התחושה הזו. הם מסבירים שבשלב ראשון יקשרו את הידיים וברגע שמאיה תצא, ישחררו לי את היד. כל המכשירים שמחוברים אלי מחוברים בגב או בצדי הגוף, כך שיתאפשר מגע עור לעור מיד לאחר הלידה. את הפרגוד מניחים במקום נמוך יותר ומשאירים מקום להניח את מאיה עלי, על החזה ושאוכל להניק".

        

    עור לעור והנקה

    "ברק, בן זוגי, נכנס ונמצא לידי. הלידה מתחילה. כל הזמן מסבירים מה עושים ואיך, המילים שחוזרות כל הזמן גם על ידי המיילדת וגם על ידי הרופא הן 'כולנו ביחד', 'כמה שיותר טבעי', 'אנחנו לא ממהרים'. ברק ביקש שאת הפרגוד לא נוריד ולכן צפיתי בניתוח דרך המראה שעל מנורת התקרה. אני רואה את הראש של מאיה מבצבץ, הרבה שיער. מיילדים אותה מפתח קטן יחסית. זה נעשה לאט והיא מובילה את הקצב. היא בחוץ ונשארת עדיין למטה. אחרי כ-2 דקות מנתקים את חבל הטבור והיא מועברת ישירות אלי למגע עור לעור. המיילדת מסייעת לי להניק. הצוות ממשיך בניתוח ומאיה עלי. לקראת סוף הניתוח מאיה וברק עוברים לשקילה. אחר כך אני עוברת להתאוששות ומאיה מבלה איתי בחדר התאוששות כ-20 דקות.

     

    "מאיה וברק עוברים לתינוקיה. ברק עוטף את מאיה בחיתול שהבאנו מהבית. הוא מצויד בבקשות מפורטות וצוות התינוקייה מקבל גם הוא תוכנית מה אנחנו רוצים ומה לא. ברק נתקל בלא מעט קשיים, אך יודע שהבחירה שלנו מושכלת ונכונה עבורנו. ההתאוששות מהירה. אני מתחילה להזיז אצבעות ולהניע רגליים ועוברת למחלקה.

     

    "את המעבר ממיטת ההתאוששות למיטה במחלקה עשיתי באופן עצמאי. ביקשתי שמאיה תצטרף וברגע שסיימה את הבדיקות הנחוצות היא הגיעה היישר אלי. אחותי התלוותה אלי ונשארה בלילה הראשון, כך שמאיה נשארה בביות מלא על אף שצוות בית החולים ציין שהמקום הטוב עבורה הוא בתינוקייה. מאיה בילתה עלי במגע עור לעור, ינקה ולאחר פחות מ-48 שעות, כשחשתי בטוב, ביקשתי לחזור הביתה. ההחלמה הייתה קלה, יכולת התפקוד שלי היתה כמעט מיידית, הקשר שנוצר ללא ספק הושפע מאופן הלידה וההתנהלות. היום אני יכולה להגיד שילדתי ילד אחד בלידה וגינלית, אחד בניתוח קיסרי ואחת בלידה קיסרית!"

     

    מה צריך כדי להתכונן נכון ללידת קיסרי-טבעי, איך מכינים פרוטוקול ידידותי לניתוח, מה עושים במהלך הלידה? אסביר הכל בפוסט נוסף בנושא, בשבוע הבא.

     

    • הכותבת היא בעלת האתר "זהר כבר בדקה", המנגיש מידע ליולדות איפה ללדת ומה המדיניות בכל חדר לידה. רוצות לדעת איפה ללדת? היכנסו לכאן: איפה ללדת?

     

    הכי טבעי שאפשר
      הכי טבעי שאפשר

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      אמא, דולה, אספנית כפייתית של מידע והאדם היחיד בארץ שבדק באישית-לוחצת את כל בתי היולדות - מצפת ועד אילת. חוץ ממידע, יש לי גם ים תובנות על הריון ולידה בארץ הקודש ואיך לעשות את זה בטוב. מכשירה דולות, מרצה בתחומי הריון ולידה לאנשי מקצוע ולקהל הרחב.עוסקת ביעוץ לנשים בהריון לקראת לידה, כי לכל אחת יש לידת חלומות שמחכה לה.את מביאה את החלום, אני את הידע והקשרים שיגשימו לך בדיוק את הלידה שאת רוצה.לאתר של זהר כרמי.