הקיץ עמוס בפירות וירקות מגוונים. רבים ממהרים להעמיס על המקרר מבחר גדול, אבל לא פעם הציפייה הגדולה לפרי עסיסי מסתיימת במפח נפש – הפירות נרקבו או העלו עובש מהר מאוד, ומושלכים לפח לפני שבכלל טעמנו מהם.
ישנן סיבות רבות מדוע מזון בכלל ופירות וירקות בפרט מתקלקלים, מנזקי קטיף ועד מזיקים שונים. בחלקן אנו יכולים לשלוט:
שטיפה – ככלל, מומלץ לשטוף פירות וירקות לפני האכילה בלבד, כדי למנוע לחות והתפתחות בקטריות. עם זאת, ניתן לשטוף חלק מהזנים הקיימים לפני הכנסתם למקרר כל עוד מקפידים על ייבוש מרבי.
טמפרטורה - החשש מהחום הגדול גורם לנו להכניס את כל הירקות והפירות למקרר, מתוך הנחה שהקור יאט תהליכים ביולוגיים של קלקול. אך קירור אינו מתאים בהכרח לכל הירקות והפירות, ויש כאלו שעדיף דווקא לאחסן בטמפרטורת החדר.
פירות וירקות ששורדים מצוין במקרר
תות שדה - מסוגל לשרוד נהדר בכלי סגור או פתוח במקרר ביתי עד שבוע.
ענבים - עד שבועיים במקרר באריזה בה הם נקנו. מומלץ לא לתלוש את הענבים מהאשכול, אלא לגזור בעזרת מספריים על מנת להימנע מקרעים.
כרוב - שורד כחודש במקרר, במידה והוא שלם. לא מומלץ לעטוף אותו בניילון נצמד, אלא להותיר אותו חשוף ולשים לב לריקבון המתחיל בהשחמה של העלים העליונים.
מלון שלם - עד 10 ימים במקרר. רצוי לחתוך סמוך למועד ההגשה על מנת לשמור על לחות הפרי.
אבטיח שלם - עד שבוע במקרר. רצוי לחתוך סמוך למועד ההגשה על מנת לשמור על לחות הפרי.
דובדבנים - עד שבוע במקרר, בכלי סגור הרמטית.
חסה - שורדת בין שבוע לשבועיים במקרר (תלוי מתי נקטפה). מומלץ להפריד את העלים, לשטוף ולייבש היטב ולאחסן בקופסה סגורה, כך שעלי החסה יהיו זמינים לאכילה
תפוח עץ - המנצח הגדול. מסוגל לשרוד במקרר לתקופה הארוכה ביותר מכולם: בין חודש וחצי לשלושה חודשים. רצוי להימנע מאחסון בכלי אטום. ניתן להניח בסלסילה או במגירה התחתונה של המקרר.
פירות וירקות שרגישים לקור
פירות אלו דורשים טמפרטורה קרירה בלבד. מכיוון שבתנאים ביתיים קשה להגיע לטמפרטורות כאלה, מומלץ לרכוש אותם בכמויות קטנות ולאחסן לפרקי זמן קצרים.
אבוקדו - אפשר להכניס למקרר לתקופה קצרה בלבד. במידה אתם מעוניינים לאכול את האבוקדו במועד מאוחר הרבה יותר, עדיף לאחסן בכלי פתוח מחוץ למקרר. יכול להישמר עד שלושה שבועות בטמפרטורת החדר. להאצת ההבשלה מומלץ לעטוף את האבוקוד בשקית סנדויץ' ולאחסן באיזור חמים אך מאוורר. יש להיזהר מהבשלת יתר העלולה לגרום לריקבון.
מלפפון - אינו נשמר טוב במקרר, ומצד שני, מרקיב מהר מחוץ למקרר. כדאי לקנות סמוך לאכילה ולעטוף בנייר סופג לפני שמכניסים מקרר.
תפוז - לשמור בתחתית המקרר, היכן שהטמפרטורה גבוהה בהשוואה לחלק העליון. שורד כעשרה ימים.
אגס - יכול להישמר במקרר עד 5 ימים, אם אוחסן בעיתוי המתאים. אם הוא קשה - הבשלתו לא תהיה מיטבית, ולכן, מומלץ להשאיר מחוץ למקרר עד לריכוך ראשוני. לאחר מכן יש להכניס למקרר לדחיית הריקבון.
אפרסק - עד שבוע במקרר, אך יש לשים לב למועד העונה. בסוף העונה החמה יש לנהוג באפרסקים בדומה לאגסים ולהשאירם מחוץ למקרר עד לתחילת הבשלה, לאחר מכן להכניסם למקרר.
שזיף - יכול להישמר מחוץ למקרר או בתוכו, אך במקרר יישמר לתקופה ארוכה יותר (כשבוע).
פירות וירקות שלא מומלץ לאחסן במקרר
ירקות ופירות אלו אינם אוהבים לשהות במקרר. בעבורם הקירור עלול להיות הרסני ולגרום לריקבון מוקדם. הטמפרטורה המיטבית משתנה מאחד למשנהו, אך ככלל מומלץ לשמור אותם בסביבה מוצלת מחוץ למקרר.
בננה תישמר בסביבה זו שבוע עד שבועיים. טיפ: אם קניתם אשכול גדול מדי ואינכם בטוחים שתצליחו לסיים את כל הבננות, הקפיאו חלק. הן יאבדו צבע וישחימו לגמרי אך הפרי הפנימי יהיה רך וטעים ויהיה מעולה לאפייה של עוגות או מאפינס.
מנגו - כשבועיים במידה ואינו בשל. כאשר מתחיל להבשיל, ניתן להכניס למקרר על מנת להאט מעט תהליך ריקבון. יכול להישמר עד כשבוע במקרר לאחר תחילת תהליך ההבשלה.
אננס - 4-3 שבועות.
עגבנייה - שבוע- שבועיים. מומלץ לאחסן בסלסילה ולא על צלחת, על מנת לשמור על אוורור העגבניות.
תפוח אדמה - יישמר מחוץ למקרר כשבוע, כל עוד הטמפרטורה תהיה קרירה ולא חמה מדי.
בטטה - המנצחת הגדולה. מסוגלת להישמר גם חודשיים ויותר. מומלץ לאחסן במגירה מאווררת.
איך לשמור עשבי תיבול
את כל עשבי התיבול מומלץ לשטוף ולייבש היטב, להניח בקופסה אטומה מרופדת בנייר סופג ולאחסן במקרר בחלקו העליון של המקרר (שם הטמפרטורה נמוכה יותר).
נענע, שמיר, פטרוזיליה וכוסברה - יכולים להישמר במקרר לתקופה של מספר ימים ללא חשש לריקבון.
בזיליקום הוא הבעייתי ביותר לאחסון. הוא מתחיל תהליך של השחמה וריקבון מאוד מהר מרגע הכנסתו לקירור, אך גם מחוץ למקרר הוא נרקב מהר. לפיכך רצוי לקנות אותו סמוך לאכילתו, ולשמור במקרר לא יותר מיום-יומיים.
- סיון פלג
היא דיאטנית קלינית ומדריכת אירובי ועיצוב