"מסכנים, הם למדו קשה כל השנה": 10 טעויות שהורים עושים בחופש הגדול

דווקא בחופש, כשאין מסגרת, הורים רבים מוותרים על סדר יום וגבולות. מצד שני, אחרים שוכחים שצריך להגמיש אותם, ולתת לילדים חבל ארוך יותר

אל תוותרו לילדים על פעילות גופנית (צילום: Shutterstock)
אל תוותרו לילדים על פעילות גופנית (צילום: Shutterstock)

 

1. לשכוח שיש חופש ולהמשיך בחיים כרגיל, בלי לערוך תוכניות מיוחדות לילדים. התוצאה עלולה לגלוש לכאוס מוחלט, בלי מסגרת וכללים.

מה אומרים המומחים: החופש הוא חופש מלימודים, לא חופש מהחיים ולא אנרכיה. חשוב להתגמש, אבל גבולות נועדו להגן על הילדים, וכדאי לדאוג לגבולות כלשהם גם בחופש.

 

2. להמשיך בחיים כרגיל ולדרוש מהילדים להמשיך עם הרגלי השגרה שלהם, למשל, שעות קימה וכניסה למיטה, והגבלה בביקורי חברים. התוצאה: מרמור וריבים.

מה אומרים המומחים: גבולות הם דבר אינטואיטיבי ומשתנה, האמנות של ההורות. כל משפחה יוצרת את הגבולות שלה, אך בכל מקרה, ברור שבקיץ צריך להגמיש אותם. חשוב לתת לילדים חבל ארוך יותר, ולתאם מראש את גבולות ההתנהלות בחופש באמצעות משא ומתן ופשרות.

 

3. לשלוף את הילדים מהמיטה בשבע בבוקר ולצאת ללו"ז צפוף של משימות, פעילויות ואטרקציות מתישות.

מה אומרים המומחים: חופש זה גם מנוחה. רצוי לבדוק היטב עם הילדים מה מתאים להם, ולתת להם גם סתם לנוח. זה חשוב. אם תגררו ילדים לא מעוניינים לטיול רגלי ארוך או למוזיאון, הסבל יהיה הדדי. ההורים לא חייבים לנהל לילדים את חיי החברה והפנאי, ולא צריך להתרגש אם הם מתלוננים מדי פעם שמשעמם להם. אפשר לעזור להם ולכוון אותם, אבל כדאי שהילדים לא יתרגלו שההורים מנהלים אותם ומספקים להם חברים ועניין, וילמדו לקבל אחריות ולארגן לעצמם את הזמן החופשי.

 

תנו להם גם סתם לנוח (צילום: Shutterstock)
    תנו להם גם סתם לנוח(צילום: Shutterstock)

     

    4. לנצל את הזמן הפנוי ללימודים אינטנסיביים וחוברות עבודה.

    מה אומרים המומחים: החופש הגדול הוא חופשה מלימודים. אפשר להשקיע בתחומים שבהם הילד חלש, אם הוא מעוניין בכך, אבל לא כדאי להגזים ולהתיש אותו. אין צורך לדרוש מהילד ללמוד שפה זרה או להשתתף בסדנת הכנה ללימודי משפטים. לימודים בכפייה, כשכל החברים בים, לא יניבו הרבה. לעומת זאת, אם לילד יש קושי חברתי, החופש הוא דווקא הזדמנות לנסות לקדם קשרים. כאן דווקא אפשר להשקיע וליזום, להציע לחברים להשתתף בפעילויות מפתות, לספק הסעה לילד ולחבר, להזמין חברים לישון ולהגיע לתחילת הלימודים עם קשרים משודרגים.

     

    5. לזרום עם ההוצאות ולגלות בסוף החופש בור לא מתוכנן בחשבון הבנק.

    מה אומרים המומחים: גם אם אין בעיה להוציא כסף, כדאי להנחיל לילדים השכלה פיננסית, וללמד אותם לתכנן, לחסוך ולשלוט בהוצאות. רצוי להבהיר להם שלא כל יציאה מהבית חייבת להיות כרוכה בהוצאות גבוהות. לא מוכרחים ללכת למסעדה, אפשר להסתפק בבית קפה שכונתי או בגלידה, ובוודאי לא כל יום. בחוץ הכל יקר יותר. אם הולכים לסרט אפשר להביא פופקורן ושתייה מהבית, ואם נוסעים לים אפשר להביא קוביות אבטיח מהבית. את המונח "דמי כיס" כדאי להחליף במונח "תקציב”, לאפשר לילדים לתכנן את הניצול שלו ולהבהיר להם שהם אחראים לכסף שלהם. אם ייגמר - אין בונוס. הכי חשוב, לתכנן מראש. כדאי לזכור שחלק מהוצאות החופש הן קניות לקראת שנת הלימודים, ואחרי החופש יש חגים (עוד חופש), כך שלא כדאי להשתולל עם בילויים.

     

    6. לאפשר לילדים מנוחה טוטאלית במימון כולל, כי הם למדו קשה כל השנה ורחמים עליהם.

    מה אומרים המומחים: הילדים לא כל כך מסכנים במהלך השגרה, ולא צריך להוריד לגמרי את רף הציפיות מהם בקיץ. כדאי לעודד את הדור הבא לחפש עבודה בהתאם לגיל. עבודה תעסיק אותם, תיצור להם מסגרת, תגרום להם לחוש כבוד גדול יותר לכסף שהם דורשים במשך השנה ותקל על הוצאות הבית. כשבני הנוער יוצאים לעבוד, חשוב ללוות אותם ולוודא שהם מקבלים את מה שמגיע להם. אם הם פותחים חשבון בנק, מומלץ לדאוג שהם מקבלים את ההטבות שמגיעות לבני גילם.

     

    אל תעמיסו על הילדים פעילויות וסדנאות (צילום: Shutterstock)
      אל תעמיסו על הילדים פעילויות וסדנאות(צילום: Shutterstock)

       

      7. לנסות לשלוט בשלט רחוק על מה, כמה ואיפה הילדים אוכלים.  

      מה אומרים המומחים: קצת קשה לצפות שהילדים יקפידו לאכול בנימוס את כל אבות המזון ליד השולחן, בזמן שהם מעדיפים לפתוח חטיף מול הטלוויזיה ואין כוחות אכיפה בבית. כדאי להתאמץ, לצייד את המטבח במזון בריא יחסית ולא למלא אותו בפיתויים. אם במקרר יהיו ירקות ופירות חתוכים, מעדני חלב פחות מתוקים, כריכים מפתים ואוכל מבושל, הילדים יאכלו. נכון שהרבה יותר קל לקנות חטיפים, אבל מי אמר שהחופש הוא מההורות?

       

      8. לצאת מהבית ולהשאיר לילדים כסף לאכול בחוץ.

      מה אומרים המומחים: מדי פעם זה נחמד, אבל לא כדרך שגרה. הילדים לא יקנו בכסף שתשאירו להם ירקות וקינואה. ילדים, ובעיקר מתבגרים, הם עצלנים. כדאי להשאיר להם אוכל מבושל בצלחות מוכנות להגשה, שצריך רק להכניס אותן למיקרו. עד גיל מסוים הם ייהנו להכין את האוכל עם ההורים, ואז הוא יהיה טעים להם במיוחד.

       

      9. לצפות לתפריט מסודר.

      מה אומרים המומחים: חלק מהכיף של מתבגרים הוא להפוך את היום והלילה. נסו לקבל בשלווה ארוחה גדולה בעשר בלילה. זו ארוחת הצהריים שלהם.

       

      10. לוותר על פעילות גופנית.

      מה אומרים המומחים: במהלך השנה, גם ילדים פחות אקטיבים הולכים לבית הספר ופה ושם גם לחוגים. בחופש צריך לשים לב שהילדים לא מפסיקים לזוז. אפשר מדי פעם לבקש מהם לעבוד בגינה או לצאת עם הכלב, לנסות חוג שחייה או רכיבה על אופניים בשעות הערב, וכדאי, למרות העייפות אחרי העבודה, לצאת איתם לפארק. 

       

      • סייעו בהכנת הכתבה: רותי אבירי, דיאטנית ילדים; גדי רוזן, מטפל ומאמן מתבגרים וצעירים; שרון לוין, מנהלת תחום הדרכה לקבוצות בארגון "פעמונים" לייעוץ ואיזון כלכלי.

       

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד