להטריף עם שזיף: עוגות
קלות מהפרי שעכשיו בעונה

כשהחיים נותנים לכם שזיפים, עשו כמו אסנת לסטר והכינו מהם עוגות פשוטות ומעולות – עם פירורים, בניחוח לימוני או עם פירות שיכורים

אסנת לסטרפורסם: 08.07.16 01:43
עוגת שזיפים לימונית (צילום: אסנת לסטר)
עוגת שזיפים לימונית (צילום: אסנת לסטר)

עוגת שזיפים לימונית

מתכון של סימה סבן מבית שאן.

 

מרכיבים
  • תבנית קפיצית בקוטר 26 ס"מ
  • 8 שזיפים אדומים, מגולענים וחצויים
  • 200 גרם חמאה רכה או מרגרינה בטעם חמאה
  • 1 כוס (200 גרם) סוכר
  • קליפה מגוררת מלימון שלם
  • 1 כף מיץ לימון סחוט
  • 1 כפית תמצית וניל
  • 6 ביצים
  • 2 כוסות (280 גרם) קמח
  • 1 שקית אבקת אפייה
  • 4 כפות סוכר חום
  • 1 כפית קינמון

 

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  2. מתקינים במיקסר את המקצף. מקציפים יחד את החמאה, הסוכר, קליפת הלימון, מיץ הלימון ותמצית הווניל במשך 3-2 דקות, עד לקבלת קציפה תפוחה ובהירה.
  3. מוסיפים את הביצים בזו אחר זו, תוך הקצפה - מחכים בכל פעם עד שהביצה הקודמת נבלעה בקציפה.
  4. מערבבים את הקמח ואבקת האפייה ומקפלים אותם ידנית לתוך הקציפה – בכל פעם מוסיפים רק חלק מהקמח.
  5. משמנים את התבנית ויוצקים לתוכה את תערובת העוגה. מסדרים על העוגה את חצאי השזיפים, כשצדם החתוך פונה כלפי מעלה, ומשקעים אותם מעט בתוך הבצק.
  6. מערבבים את הסוכר החום עם הקינמון ומפזרים על העוגה.
  7. אופים כ-35 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז עוגת השזיפים יוצא נקי.

 

עוגת שזיפים עם פירורים (צילום: אסנת לסטר)
    עוגת שזיפים עם פירורים(צילום: אסנת לסטר)
     

     

    עוגת שזיפים עם פירורים

    מתוך מחברת המתכונים של אמא שלי, רות ראונר.

     

    מרכיבים

    תבנית בקוטר 26 ס"מ

     

    • 150 גרם חמאה או מרגרינה, רכה
    • 3/4 כוס (150 גרם) סוכר
    • 1 ביצה
    • 3 כוסות (420 גרם) קמח תופח
    • 1/3 כוס מים, חלב או שמנת מתוקה (אפשר גם שמנת פרווה)
    • 200 גרם (קצת יותר מ-1/2 כוס) ריבה
    • 500 גרם שזיפים אדומים חצויים
    • חמאה או מרגרינה לשימון התבנית

     

    אופן ההכנה
    1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית.
    2. מערבבים את החמאה (או המרגרינה), הסוכר והביצה במיקסר או עם מטרפה.
    3. מוסיפים בהדרגה את הקמח לתערובת שבקערה, תוך ערבול אטי. ממשיכים לערבל רק עד שמתקבלת תערובת אחידה (מרגע שמוסיפים את הקמח רצוי לערבב כמה שפחות – כך העוגה תהיה יותר רכה ואוורירית).
    4. מוסיפים לתערובת את המים (או החלב / שמנת) ולשים רק עד שמתקבל בצק אחיד.
    5. מרפדים את תחתית התבנית ואת דפנותיה ב-2/3 מהבצק.
    6. מורחים את הריבה על הבצק. מסדרים את השזיפים על הריבה כשצדם החתוך פונה הקליפה כלפי מטה.
    7. מגרדים את יתרת הבצק על השזיפים באמצעות פומפייה גסה.
    8. אופים כ-30 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי.

     

    עוגת שזיפים שיכורים (צילום: אסנת לסטר)
      עוגת שזיפים שיכורים(צילום: אסנת לסטר)

       

      עוגת שזיפים שיכורים

      מתכון של רחל אליאס מרמת ישי.

       

      מרכיבים

      תבנית בגודל כ-20X30 ס"מ

       

      • כ-14 שזיפים, מגולענים וחתוכים לקוביות קטנות
      • 3 כפות קוניאק
      • 1/2 2 כוסות קמח
      • 1 שקית אבקת אפייה
      • 1/2 1 כוסות סוכר
      • 1 גביע שמנת חמוצה
      • 200 גרם חמאה
      • 3 ביצים
      • לקישוט: 2-1 כפות אבקת סוכר

       

      אופן ההכנה
      1. משרים את השזיפים בקוניאק במשך 30 דקות לפחות (כדאי לערבב מדי פעם).
      2. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים קלות את התבנית.
      3. מערבבים את כל המרכיבים עד שמתקבלת תערובת אחידה.
      4. מעבירים את התערובת לתבנית ואופים כ-40 דקות.
      5. לאחר שהעוגה הצטננה מפזרים עליה אבקת סוכר.

       

      גיוון
      • במקום לחתוך את השזיפים לקוביות, חותכים אותם לאורכם לשמיניות או רבעים. לא מערבבים אותם עם הבצק, אלא מסדרים יפה מעליו.

       

      • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

      וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

      בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

      כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

      עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

      (צילום: אסף אמברם)