
מחקר שפורסם בחודש אפריל האחרון בכתב העת JAMA Pediatrics של ארגון הרפואה האמריקאי, מצא שרמות הארסן בשתן של תינוקות הצורכים דייסת אורז גבוהות כמעט פי 3.5 לעומת תינוקות שאינם צורכים מוצרי אורז, ואצל תינוקות הצורכים חטיפי אורז (קרקרים, פריכיות) הרמות גבוהות פי שניים.
באותו זמן פרסם ה־FDA (רשות התרופות והמזון האמריקאי) מחקר שערך ובו נבדקו 76 סוגים של דייסות אורז הנמכרות בארצות הברית, ובמחצית מהן נמצאו רמות גבוהות של ארסן אנאורגני מאלו המומלצות על ידי הרשות.
למה הארסן מסוכן?
הארסן מסווג כחומר מסרטן על ידי הסוכנות הבינלאומית למחקר בנושא סרטן. מחקרים מראים שחשיפה אליו ברמות נמוכות יחסית קשורה לסיכון מוגבר למחלות סרטן, לב ונשימה, סוכרת ועוד. בשל משקל גופם הנמוך תינוקות וילדים עלולים להיות רגישים במיוחד להשפעות המסרטנות שלו, כמו גם להשפעות שליליות על הגדילה וההתפתחות, אפילו ברמות נמוכות של חשיפה.
איך הוא מגיע לאורז?
מקורו בפסולת תעשייתית, חומרי הדברה, דשנים כימיים ועוד. הארסן מחלחל למי התהום ומגיע למים המשמשים לחקלאות. מאחר שגידול האורז מצריך כמויות עצומות של מים, הוא סופג ארסן הרבה יותר מכל גידול חקלאי אחר. בנוסף על כך, דווקא האורז המלא מכיל כמויות גדולות במיוחד של ארסן, שכן החומר מתרכז בקליפה.
השורה התחתונה: נכון להיום ה־FDA לא ממליץ להורים להימנע לחלוטין מהזנת תינוקות בדייסות אורז. עם זאת, ההמלצה היא שהמזון הראשון המוצג לתינוק לאחר ההנקה לא יהיה דייסת אורז, וההנחיה היא לגוון בין סוגי דייסות הדגנים ולכלול דייסות שעורה, שיבולת שועל, דוחן ועוד.
עוד תזונה ובריאות:
- זרע המחלוקת: הנדסה הגנטית תציל את העולם או תחסל את כולנו?
- מעשבי על עד שמרים תזונתיים: הסופר פודס שאתם לא מכירים
- לקצוץ לבשל או לאדות? כך תוציאו את המקסימום מהירקות שלכם