מה תבשלו לאישה לאחר לידה?
מדריך תזונה וגם כמה מתכונים

היא חלשה, עייפה ולפעמים קצת דואבת, אבל בדיוק אז יש כל כך הרבה מה לעשות בבית. אוכל ביתי מזין ישמח מאוד אישה שהרגע ילדה. הנה כמה הצעות בריאות במיוחד

נועה דורון דוידסוןפורסם: 20.06.16 09:16
אחרי לידה הגוף רוצה לאזן את עצמו הורמונלית ולצבור אנרגיה רבה ואיכותית על מנת לשמור על תיפקוד תקין של האם (צילום: Shutterstock)
אחרי לידה הגוף רוצה לאזן את עצמו הורמונלית ולצבור אנרגיה רבה ואיכותית על מנת לשמור על תיפקוד תקין של האם (צילום: Shutterstock)

אחרי לידה אנו זקוקות למקסימום עזרה האפשרית בכל תחום - סיוע עם הרך הנולד, עזרה בתחזוקת הבית שכוללת סדר, ניקיון ובישול וכן עזרה מנטלית של הקשבה, חום ואהבה, גם לנו, האימהות. מדריך זה יתמקד ברעיון ששייך לתרבויות שבטיות שעדיין קיימות בעולם, אך לצערנו, בתרבות המערבית של המאה ה-21 קצת "מתפספס".

 

בתרבויות השבטיות, אישה אחרי לידה אינה אמורה לקחת חלק במטלות הבית והפרנסה, אלא במינימום האפשרי. אישה שמתאוששת מלידה, לרוב מניקה ונחה. סביבה מתנהל שבט נשים, ששייך למשפחה ולקהילה הקרובה. שבט הנשים דואג לה לחברה, לתחזוקת הבית ולטיפול בשאר ילדיה (אם יש) וכמובן - נשות השבט דואגות גם לאוכל מבושל עבור היולדת ומשפחתה, שנקרא "כיבוד לידה".

 

הגוף מבקש להתחזק

כאמא לשלושה, אני מבינה את הקושי בלפנות את הזמן ואת האנרגיה על מנת לבשל לעצמך ולמשפחתך, בעיקר אחרי שילדת. במידה ויש אפשרות להיעזר במבשל או מבשלת מהמשפחה או מחוצה לה, אל תהססי וקחי את העזרה הזו. אגב, בהרבה מקומות בארץ קיים פרויקט "סירי לידה" - נשים שמבשלות עבור נשים שילדו בישוב או בשכונה שלהן. כדאי לבדוק האם יש התארגנות כזו בישוב שלך. חפשי "סירי לידה" בפייסבוק ותמצאו קבוצות של ישובים שונים.

 

כנשים, המודעוֹת לקושי בהתארגנות של האישה שזה עתה ילדה, עלינו לזכור לקחת חלק גם בסיוע בתחום הבישול ולהעניק "כיבוד לידה" מזין ובריא ובעיקר, עם הרבה אהבה. במדריך זה אפרט מהם מרכיבי המזון המומלצים לנשים לאחר לידה וכן אתן כמה מתכונים מומלצים, קלים וטעימים, המתאימים לאישה היולדת ולמשפחה כולה.

 

אחרי לידה הגוף רוצה לאזן את עצמו הורמונלית ולצבור אנרגיה רבה ואיכותית על מנת לשמור על תיפקוד תקין של האם. תופעות של עייפות, רגישות יתר גופנית ונפשית, הן נורמליות לחלוטין והמזון יכול לשמש ככלי על מנת להתמודד איתן בצורה נכונה.

 

הנה כמה נקודות שכדאי לשים אליהן לב, בבואכם לבשל כיבוד לידה:

  1. ארוחה טובה, רצוי שתכלול את כל אבות המזון. דגנים מלאים, חלבונים איכותיים מהחי ו/או מהצומח, שומנים טובים (כמו אגוזים, זרעים, טחינה וכדומה) וכמובן, הרבה פירות וירקות המכילים ויטמינים ומינרלים חיוניים שתורמים להתחזקות האם.
  2. במידה ותכננת לבשל ליולדת מנה בשרית, מומלץ לברר עם היולדת האם היא אוכלת בשר, על מנת להתחשב ברצונותיה ובצרכיה המלאים. כמו כן, בררו מה היולדת אוהבת לאכול ובמידה והיולדת מניקה - מומלץ לברר האם היא מעדיפה לאכול קטניות, היות ואלה עלולות ליצור קשיי עיכול אצל התינוק.
  3. אפשרות הקפאה: לא תמיד יש ליולדת חשק או אפשרות לאכול. במידה והיא אינה מעוניינת לאכול את הארוחה שהכנת ביומיים הקרובים, מומלץ להקפיא את הארוחה במנות קטנות לשימוש עתידי.
    אוכל שקל להקפיא: שניצלים לפני טיגון, קציצות בשריות וקציצות דגים, תבשילי דגנים וקטניות, פשטידות למיניהן.
    לא ניתן להקפיא: תפוחי אדמה, כרוב, דלעת, בטטה, שומר, בצל, דגים.
  4. חשוב לשים לב: יש ויטמין חשוב שלא כדאי לפספס - ויטמין L) love). הוסיפו אותו בכוונותיכם בעת הבישול והאוכל יהיה טעים וגם בריא הרבה יותר.

 

כמה מתכונים קלים, טעימים, מהירים וניתנים להקפאה, שמומלץ לבשל ליולדת:

 

תבשיל טבעוני: "ארוחה בסיר אחד"

עשיר בזכות הדגנים והסלק, שמלבד עושר תזונתי, מעניק לתבשיל גוון יפה וורדרד שעושה מצב רוח טוב.

 

המוצרים הדרושים:

  • 1 כוס אורז מלא (מומלץ מלא עגול).
  • ½ כוס קינואה (לא חובה).
  • 3 כוסות מים.
  • 3 כפות שמן זית או שמן קוקוס (העדיפו שמן בכבישה קרה).
  • ½ בצל קצוץ.
  • 2 גזרים מגוררים בפומפיה.
  • 1 סלק מגורר בפומפיה.
  • כוסברה קצוצה (אפשר גם פטרוזיליה, אך לשים מעט, כי יש לה נטייה לייבש את חלב האם במידה ומניקה).
  • שקדים קצוצים וקלויים - לא חובה.
  • מלח ופלפל.

 

אופן ההכנה:

  1. השרו את האורז והקינואה למשך שעה לפחות וסננו ממי ההשריה.
  2. בסיר רחב חממו שמן וטגנו את הבצל עד הזהבה.
  3. הוסיפו את הגזר המגורד וחצי מכמות הסלק ואדו על אש נמוכה לריכוך קל.
  4. הוסיפו את האורז והקינואה, מעט מלח ופלפל וטגנו קלות במשך כדקה - שתי דקות תוך ערבוב, יחד עם הירקות.
  5. הוסיפו את המים והביאו לרתיחה כשהסיר פתוח.
  6. כשהמים רתחו, הנמיכו את האש וכסו את הסיר. אפשר להוסיף מים במידת בצורך.
  7. בשלו עד שהדגנים רכים דיים ומוכנים לאכילה. בסוף הבישול הוסיפו את שאר הסלק המגורד וערבבו היטב. זה ייתן צבע ורוד ויפה לתבשיל כולו.

 

● בהגשה: פזרו את הפטרוזיליה ו/או הכוסברה הקצוצה וכן את השקדים הקלויים.

● במידה ומקפיאים: הקפיאו ללא העלים הירוקים וללא השקדים. את אלו מוסיפים בהגשת המנה.

 

קציצות בשר אפויות

מספק צורך בויטמין B12 וברזל. ניתן לחימום מהיר ויכול להאכל כ"חטיף" תוך כדי הנקה ושהייה עם התינוק.

 

המוצרים הדרושים:

  • 500 גר' בשר טחון (אני ממליצה על כבש).
  • חצי בצל קצוץ.
  • 2 שיני שום.
  • רבע צרור כוסברה.
  • מספר גבעולי שמיר.
  • מלח, פלפל שחור, בהרט.
  • רבע כוס צנוברים או שקדים קצוצים גס.
  • שמן זית / קוקוס בכבישה קרה.

 

אופן ההכנה:

  1. חממו תנור לכ-180 מעלות.
  2. קצצו היטב את עשבי התיבול, הבצל והשום וערבבו בקערה עם הבשר.
  3. תבלו, הוסיפו לתערובת את הצנוברים או השקדים הקצוצים וערבבו.
  4. צרו קציצות והניחו על תבנית מרופדת בנייר אפייה משומן קלות.
  5. אפו עד כ-12 דקות (לא יותר מדי, על מנת שלא יתייבש).

 

● מומלץ להגיש עם סלט ירקות צונן ו/או דגן מלא.

 

מרק ירקות עשיר
    מרק ירקות עשיר

     

    מרק ירקות עשיר (בגרסא טבעונית או בשרית לבחירה)

    מתאים בעיקר לעונה הקרה יותר, אך לא רק. מרק הוא ארוחה מרווה, מזינה ומנחמת בסיר אחד.

     

    המוצרים הדרושים:

    • 1 בטטה קלופה חתוכה גס או לקוביות.
    • 2 גזרים קלופים וחתוכים.
    • 1 שורש סלרי חתוך גס או לקוביות.
    • 1 שורש פטרוזיליה חתוך גס או לקוביות.
    • 4 גבעולי סלרי חתוכים.
    • חצי צרור כוסברה.
    • עגבניה חתוכה לרבעים (רצוי לקלף אך לא חובה).
    • 1 בצל חתוך לקוביות.
    • 1 שומר חתוך גס.
    • 4 שיני שום קלופות חצויות.
    • חצי כוס גריסי פנינה.
    • כפית זרעי כוסברה.
    • חצי כפית זרעי חרדל.
    • מלח ופלפל, מעט כורכום וכמון - לא חובה.
    • לגרסא טבעונית: מים.
    • לגרסא בשרית: ציר עוף.

     

    אופן ההכנה:

    בסיר גדול ומחומם טגנו קלות תוך ערבוב את זרעי הכוסברה והחרדל. הוסיפו את השום והבצל ואדו מעט.

    הוסיפו את יתר רכיבי המרק, מלבד גריסי הפנינה.

    הוסיפו מים או ציר עוף עד כיסוי.

    בשלו את הבטטה עד ריכוך והוסיפו את גריסי הפנינה השטופים.

    בשלו עד ריכוך את יתר רכיבי המרק.

     

    כדורי אנרגיה
      כדורי אנרגיה

       

      כדורי אנרגיה מתוקים ובריאים (טבעוני)

      מצויינים כקינוח וכנישנוש בריא. ניתן לשמור במקפיא בתוך קופסא ולהוציא כשמתחשק. טעימים קרים ובטמפרטורת החדר.

       

      המצרכים הדרושים:

      • חבילה וחצי של תמרים טחונים בואקום, ללא תוספת סוכר.
      • 3 כפות אבקת קקאו טיבעית ללא תוספות.
      • כוס שקדים (רצוי כאלה שהושרו למשך לילה, אך לא חובה להשרות) או - 8 כפות ממרח שקדים ללא סוכר.
      • חצי כוס פיסטוקים טחונים - לא חובה.
      • חצי כוס אגוזי קשיו טחונים - לא חובה.
      • מעט תמצית וניל טבעית.
      • כף שמן קוקוס מכבישה קרה.
      • לציפוי: שבבי קוקוס או אבקת קקאו טבעית וללא סוכר.

       

      אופן ההכנה:

      1. ערבלו היטב במעבד המזון את כל הרכיבים, למעט חומרי הציפוי.
      2. צרו כדורים בגודל הרצוי וצפו בשבבי הקוקוס או באבקת הקקאו. שמרו במקרר או במקפיא.
      3. חובה להגיש ליולדת ולמשפחתה באהבה!

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      מלווה משפחות עם ילדים בעלי עודף משקל ובררנות באכילה, בדרך לשחרר מאבקים סביב האוכל וליצור הרגלי אכילה בריאים פיזית ונפשית, בדרך הלב. מאמינה שמזון הוא חוויה ולא רק משהו פונקציונלי. אוכל הוא עוד דרך להביע רגשות ויש לנו חופש לעשות זאת עם ולצד ילדינו. אני מאמינה שמזון הוא אמצעי לחיבור ולריפוי וכשנלמד לחבר את עצמנו מחדש למזון, בצורה בריאה ואיכותית, נרפא את עצמנו ואת מערכות היחסים שלנו וניצור עולם אוהב יותר בחיינו ובמשפחתנו. מזון בעיני הוא גשר לקירוב לבבות במשפחה. דרכו אפשר להתמודד בשלווה עם עודף משקל ובררנות אצל ילדים וליצור שינוי משמעותי, טוב וארוך טווח סביב נושא המזון במשפחה. בעלת תואר B.Ed בחינוך מיוחד, מדריכה ליוגה ומדיטציה, יועצת תזונה אינטגרטיבית ואמא לשלושה.