הכנת ליקר ביתי זה כיף, והתוצאה טעימה יותר מליקר קנוי. אפשר להכין ליקר כמעט מכל פרי כשהוא בעונה: ענבים, משמשים, אפרסקים, שסק, שזיפים, רימונים, תות שדה - ואני מכירה מישהו שאפילו הכין ליקר מאבוקדו.
יש כמה שיטות להכנת ליקר, אבך אני ממליצה על זו שעושה שימוש בסוכר ובאלכוהול. ככה זה עובד:
- שוטפים את הפירות ומייבשים אותם היטב. אם יש להם גלעינים או חרצנים, כדאי להסיר אותם.
- שוקלים את הפירות ומכינים כמות שווה של סוכר (למשל, אם הפירות שוקלים קילו – צריך להשתמש בקילו סוכר).
- מכינים צנצנת שתוכל להכיל את כל הפרי והסוכר. מניחים בה לחלופין שכבות של סוכר ופרי – חשוב שגם השכבה התחתונה וגם העליונה יהיו של סוכר. בנוסף, חשוב שהשכבה העליונה תהיה עבה ותכסה את הפרי לחלוטין.
- לא סוגרים את הצנצנת במכסה, כדי לתת לגזים להשתחרר. במקום זאת מכסים אותה בפיסת בד מחוזקת בגומייה או בחוט. מניחים את הצנצנת במקום חשוך וקריר (אבל לא במקרר).
- כשמתחילים להצטבר נוזלים בתחתית הצנצנת מנערים אותה או מערבבים בעזרת כף ארוכה, נקייה ויבשה מאוד.
- לאחר שבוע-שבועיים או יותר (תלוי בפרי שבו השתמשנו ובמידת התסיסה הרצויה), כשכל הסוכר נמס והפרי התכווץ, אפשר לסנן את הנוזלים (חשוב לא להגיע למצב שבו התערובת התחילה לתסוס). רצוי לסנן במסננת צפופה ככל האפשר, ואפילו באמצעות אפילו בד גזה - קשה להגיע לנוזל מזוקק, אבל זה ממש לא משפיע על הטעם.
- מוסיפים לנוזלים המסוננים לפחות 40% וודקה או 20% כוהל לשתייה עם 95% אלכוהול (לדוגמה, אם יש ליטר נוזלים מוסיפים 400 מ"ל וודקה או 200 מ"ל כוהל). אפשר להוסיף כמות גדולה יותר של אלכוהול, אם אוהבים - אבל לא פחות, כדי שהליקר לא יתקלקל. כשמוסיפים כוהל לשתייה מרגישים לפעמים ריח וטעם משונים, אבל אם סוגרים את הבקבוק ומחכים עוד שבוע-שבועיים הם נעלמים.
- מעבירים את הליקר לבקבוקים מעוקרים וסוגרים היטב בפקק. יש שתי שיטות לעיקור. בשיטה הראשונה כל העיקור מתבצע בתנור: מחממים את התנור ל-160 מעלות; רוחצים את הצנצנות במים חמים ובסבון, שוטפים היטב ומייבשים; מרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה ומניחים בה את הצנצנות. אופים 10 דקות, מכבים את התנור ומניחים לצנצנות להתקרר בתוכו. בשיטה השנייה שמים את הצנצנות בסיר עם מים חמים (לא רותחים), מביאים לרתיחה ומבשלים כך כ-10 דקות. מייבשים אותן כשהן הפוכות על גבי מגבת מטבח נקייה, ולאחר מכן מניחים אותן ל-10 דקות בתנור שחומם מראש ל-120-110 מעלות.
- כולם נשבעים שהם שומרים את הליקרים שלהם סתם בארון, ובכל זאת אני ממליצה לשמור אותם במקרר.
ובסוף ייצא לכם מזה גם טארט פירות!
אחרי סינון הנוזלים מהצנצנת טעמתי מהפירות והופתעתי מטעמם הנהדר. הבנתי שחבל לזרוק אותם, והחלטתי להכין אתם טארט. שילבתי בטארט גם בליקר ובריבה שהכנתי מפירות קיץ ולהכין פאי פירות קיץ – אפשר כמובן להשתמש בליקר ובריבה מפירות שונים, הטעם יהיה נפלא בכל מקרה.
מרכיבים
כ-10 תבניות אישיות בקוטר 10-8 ס"מ או תבנית בקוטר 28-26 ס"מ
לבצק
- 400 גרם (3/4 2 כוסות ועוד 2 כפות) קמח
- 200 גרם חמאה או מרגרינה
- 1 כף קליפת לימון מגוררת
- 100 גרם (1/2 כוס) סוכר
- קורט מלח
- 3 חלמונים
- 5 כפות ליקר פירות קיץ
למילוי
- כמה כפות ריבה מפירות קיץ
- פירות מסוננים שמהם הוכן הליקר
אופן ההכנה
- שמים במעבד מזון את הקמח, החמאה (או המרגרינה), קליפת הלימון, הסוכר והמלח. מעבדים בכמה פולסים, עד לקבלת פירורים.
- מוסיפים את החלמונים ומעבדים 2 שניות.
- מעבירים את הבצק לקערה גדולה. מוסיפים לו את הליקר ומעבדים קצרות לבצק אחיד (השתדלו ללוש כמה שפחות – עיבוד יתר יפגע בפריכות הבצק).
- יוצרים מהבק כדור ומשטחים אותו. עוטפים בניילון נצמיד ומניחים במקרר ל-30 דקות.
- מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבניות.
- מרדדים את הבצק לעובי של כ-3 מ"מ וקורצים ממנו עיגולים שקוטרם גדול ב-2 ס"מ מזה של התבניות. מרפדים את התבניות בבצק ומהדקים אותו לתחתית ולדפנות שלהן.
- מורחים בתחתית כל טארט שכבה נדיבה מהריבה ומניחים מעל פירות מסוננים.
- אופים 40-35 דקות, עד ששולי הבצק מזהיבים היטב.
- אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע