צילום: שי יחזקאל

שמנה, אבל לפניך: נשים גדולות יכולות לקפוץ, ושכולם יקפצו להן

תגידו ביי ביי למדד ה־BMI ולמשוואה של "שמן = לא בריא" וקבלו ארבע חובבות כושר מעוררות השראה, שמוכיחות שאפשר להיות בכושר שיא גם כשאת במידה 44

" לא כל אדם שמן הוא חולה, כמו שלא כל אדם רזה הוא בריא. זו תפיסה לא נכונה". מאשה בייטמן, לודה גרקו ודקל זרד (סגנון: ריי שגב) (צילום: אוהד רומנו)
" לא כל אדם שמן הוא חולה, כמו שלא כל אדם רזה הוא בריא. זו תפיסה לא נכונה". מאשה בייטמן, לודה גרקו ודקל זרד (סגנון: ריי שגב) (צילום: אוהד רומנו)

תמצאו אותן משתלשלות מתחת לכל פוסט או אייטם שעוסק באדם לא רזה, למשל דוגמנית פלאס סייז בבגד ים. הן תמיד יהיו שם, התגובות הצקצקניות: "שומן זה לא בריא", הם יכתבו. או "שומן זה מגעיל ורופס". הנחת היסוד המוטעית הזאת מלווה כל אדם בעל עודף משקל, מהקל אל הכבד, מאז ומעולם: רזה = בריא, שמן = לא בריא. אלא שבשנים האחרונות מתחוללת כאן מהפכה של ממש לא רק באידיאל היופי ודימוי הגוף אלא גם בתפיסה של אנשי המקצוע והרפואה. יותר ויותר מומחים משתמשים במונחים כמו Fit but Fat - אנשים בעלי מסת שומן גבוהה שמתחזקים גם מסת שריר גבוהה בזכות הקפדה על שגרת כושר, לעומת Skinny Fat - אנשים רזים עם מסת שריר נמוכה. אותם מומחים גם הולכים ומחזקים את הידיעה שמדד ה־BMI (משקל חלקי גובה בריבוע) שמשמש גם כיום דיאטניות רבות לחלוקה ל"משקל תקין" ו"עודף משקל", כבר אינו רלוונטי.

 

ממש בימים אלה פורסם בכתב העת American Journal of Cardiology מחקר שבוצע בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת קליפורניה. המחקר ניסה לענות על שאלה שמטרידה רבים: האם בריא יותר להיות "שמן אבל בכושר" או "רזה אבל לא בכושר"? המחקר בחן 6,400 נבדקים וחילק אותם לארבע קטגוריות שונות: בעלי מסת שריר נמוכה ומסת שומן נמוכה (Skinny Fat), בעלי מסת שריר נמוכה ומסת שומן גבוהה (Fat), בעלי מסת שריר גבוהה ומסת שומן נמוכה (אתלטיים) ובעלי מסת שריר גבוהה ומסת שומן גבוהה (Fit but Fat).

 

"המחקר הזה בהחלט מראה את מה שאנחנו מכנים ה־Obesity Paradox", אומר פרופ' מיקי שיינוביץ, פיזיולוג של המאמץ, ראש קמפוס שיאים וראש המחלקה להנדסה ביו רפואית באוניברסיטת תל אביב. "בשנים האחרונות היו כמה וכמה מחקרים שהראו שתוחלת החיים של אנשים שמנים אינה בהכרח פחותה, כפי שנהוג היה לחשוב, אם הם מקפידים על פעילות גופנית. במחקר הנוכחי, אם בוחנים למשל את אחוזי התמותה, אז בקרב בעלי מסת השריר הגבוהה נרשמה תמותה של 10% בלבד לעומת 25% בקרב בעלי מסת השריר הנמוכה, ללא קשר למסת השומן - פי 2.5".

 

אז בעצם לא נכון לקבוע שאדם שמן הוא לא בריא?

"כשאנחנו מדברים על שמן, לא נדבר יותר במונחים של 'בריא' או 'לא בריא'. העובדה שהוא שמן לא הופכת אותו לחולה אלא רק לאדם שיש לו עודף משקל, נקודה. לא כל אדם שמן הוא חולה, כמו שלא כל אדם רזה הוא בריא. זו תפיסה לא נכונה. כל אדם, גם אם יש לו עודף משקל, יכול לשפר את הכושר הגופני ולחזק את השריר, אם הוא רק יתאמן בצורה נכונה והדרגתית ובליווי איש מקצוע שידרבן אותו. היה והוא יחזק את מסת השריר ויגדיל אותה, יש לו מתכון לתוחלת חיים".

  

לודה גרקו: אני לא רוצה להפחית במשקל וגם לא נשקלת

בת 27, מנהלת תוכן שיווקי ודוגמנית // חדר כושר 3 פעמים בשבוע

 

"אני חזקה מאוד וזה משהו שאני מאוד אוהבת בעצמי". גרקו (צילום: אוהד רומנו)
    "אני חזקה מאוד וזה משהו שאני מאוד אוהבת בעצמי". גרקו(צילום: אוהד רומנו)
     

     

    הגוף שלי ואני: "מגיל 10־12 הרעבתי את עצמי בלי שאף אחד ישים לב. בצבא התאמנתי שש פעמים בשבוע כי קראתי שזה מה שג'סיקה סימפסון עשתה לפני צילומי הסרט 'הדיוקס קורעים את האזרד', וחשבתי לעצמי שאם גם אני אעשה את זה, אוכל להיראות כמוה. הלכתי לדיאטנית וניהלתי יומן אכילה במשך שנתיים. הייתי אובססיבית ונשקלתי כל יום. כשנסעתי לארצות הברית חזרתי למשקל ההתחלתי שלי ואז הבנתי שאני צריכה פשוט לשחרר את זה. כדי להגיע למקום מאוזן, את חייבת להבין שלא תמיד יתאפשר לך להתאמן בכזאת אינטנסיביות ושזה בסדר, עושים מה שאפשר. כבר המון שנים אני כותבת על בודי פוזיטיב ולא תמיד יודעת מי נחשף אלי. לפני שבועיים, באמצע הרחוב, ניגשה אלי מישהי בבגדי כושר, עצרה את הרכב רק כדי להגיד לי שבזכותי היא הלכה הבוקר לחדר כושר".

     

    כושר ואני: "השורה התחתונה היא שאני מרגישה הרבה יותר טוב עם עצמי כשאני מתאמנת, אפילו אם סתם יצאתי לשעה הליכה. אני מרגישה טוב בתוך בגדים. אני יודעת שאתם רוצים לשמוע שאנשים מופתעים מזה שאני עושה כושר - יכול להיות, אבל הם לא אומרים לי את זה. מה שכן, גברים שיצאו איתי תמיד היו מופתעים כשנגעו לי בישבן והרגישו כמה הוא מוצק. אני חזקה מאוד וזה משהו שאני מאוד אוהבת בעצמי. לא קשה לי לסחוב דברים. כשאת עושה ספורט, את מרגישה את הגוף שלך. את לא יכולה להגיד לעצמך 'וואו איזו בטטה אני', גם אם את לא רזה. אני גם באמת מאמינה שהאנדורפינים פשוט מזרימים חיוביות לגוף".

     

    אישה מלאה בעולם רזה: "מפחיד מאוד ללכת לחדר כושר בתור אישה מלאה. את מקבלת מבטים מגברים ומנשים, מבטים של 'מה את עושה פה?' או 'טוב שאת פה כי את צריכה לרזות'. כשאת מגיעה לחדר כושר חדש, את תמיד נפגשת עם מאמן, והשאלה הראשונה היא: 'כמה את רוצה להוריד?'. הם לעולם לא ישאלו גבר את השאלה הזאת אבל הם רואים אישה עם עודף משקל, אז הם שואלים. אני לא רוצה להפחית במשקל וגם לא נשקלת. המטרה שלי היא להתחטב, להיות חזקה, להרים משקלים גבוהים, לתחזק את הגוף. כושר הוא מבחינתי כמו לקיחת ויטמינים ושתיית מים".

     

    כשאומרים לי "שמן זה לא בריא", אני עונה: "אני חושבת שזה נובע מבורות וחוסר מודעות. אנשים אומרים הרבה דברים לא נכונים. זו לא אשמתם, זה מה שמלמדים אותם. תעשיית הדיאטות היא תעשייה מאוד רווחית, ולאנשיה חשוב לקדם את המסר ששומן זה לא בריא כי יש להם דרכים 'להעלים את השומן'. אני מקווה שאנשים יתפכחו".

     

    מאשה בייטמן: אני מרגישה כמו גיבורת על

    בת 29, אנימטורית // קפוארה פעמיים בשבוע

     

     

    "הקפוארה שיחררה אותי". בייטמן (צילום: אוהד רומנו)
      "הקפוארה שיחררה אותי". בייטמן(צילום: אוהד רומנו)

       

      הגוף שלי ואני: "במשך שנים הייתי בתוך דיאטות וייסורים. אני מגיעה ממשפחה של אנשים שתמיד מייסרים את עצמם בגלל המשקל. סבתא שלי הייתה זמרת והרעיבה את עצמה כדי להיראות טוב על הבמה. אני ויתרתי על הגוף שלי כחלק ממני כשהייתי ילדה ממש קטנה. הגעתי למסקנה שהגוף שלי הוא לא משהו שרלוונטי לי. אמרו לי שאני חכמה וחשבתי שזה מה שאני צריכה להתעסק בו. עד היום אני סוחבת משקעים מהתקופה הזאת".

       

      כושר ואני: "לפני ארבע שנים החבר הכי טוב שלי התחיל לעשות קפוארה וסיפר לי כמה זה מגניב, ובדיוק לא התעסקתי בספורט. לפני כן היו לי כל מיני ניסיונות כושלים עם חדרי כושר שנורא ביאסו אותי כי זה מנוכר וקר וסטרילי ואין בזה שום דבר מרגש. הלכתי לקפוארה בשלב שבו נשברתי מדיאטות וספורט, ונמאס לי להיות מבואסת מהגוף שלי במטרה לנסות להכיר את הגוף שלי בצורה סלחנית, כזאת שנהנית ממנו ולא מענישה אותו. בקפוארה ממש מצאתי את עצמי. התחלתי להבין שהגוף שלי הוא כלי רב עוצמה, ואם אני נותנת לו צ'אנס ומפעילה אותו, הוא יכול לעשות דברים שג'קי צ'אן יכול לעשות. אני מרגישה כמו גיבורת על כשאני עושה את הדברים האלה".

       

      אישה מלאה בעולם רזה: "כשהגעתי לקפוארה חשבתי שלא אוכל לעשות המון דברים, ואז גיליתי שאני יכולה לעשות הכל - הורדות, בעיטות, דברים שבמידה שהם פוגעים הם די קטלניים, אנחנו פשוט לא רוצים לפגוע אחד בשני. זה המון כוח. שעתיים שלמות את על הרצפה, על הידיים, על רגל אחת. זה עובד על הכל - כוח, גמישות, אירובי. הקפוארה שחררה אותי".

       

      כשאומרים לי "שמן זה לא בריא", אני עונה: "שטויות במיץ. אני האמנתי בזה כשסבלתי בחדרי כושר במשך המון שנים. מן הסתם יש רמות שבהן שומן הוא פתולוגי וכבר לא בריא, אבל אני לא נמצאת במקום הזה. רוב הבחורות שנחשבות שמנות בתרבות המודרנית לא נמצאות במקום הזה. זה מביך אותי כבת אדם שהחברה שלנו מסתכלת על נשים כמוני בצורה כזאת, כי זו התעסקות מיותרת. ככל שאני רואה אנשים במבני גוף שונים עושים דברים מטורפים, אני מבינה כמה אנחנו מסרסים את עצמנו".

       

      דקל זרד: מבטיחה להשאיר אתכם לאכול אבק

      בת 36, בעלת המותג Everybody (בגדי ספורט במידות גדולות) ומקימת הקבוצה "מתאמנות בכל מידה" בפייסבוק // קרוספיט וריצה 4־3 פעמים בשבוע

       

      "אני חזקה מאוד, יש לי יתרון גדול בזכות המשקל שלי". זרד (צילום: אוהד רומנו)
        "אני חזקה מאוד, יש לי יתרון גדול בזכות המשקל שלי". זרד(צילום: אוהד רומנו)

         

        הגוף שלי ואני: "כל החיים עשיתי דיאטות וניסיתי לרזות. כמו כל אישה בממדים שלי האמנתי שמשהו אצלי לא בסדר. היו לי תקופות של חדרי כושר - לבוא, לעשות הליכון כשאף אחד לא נמצא כי 'אישה שמנה לא יכולה לרוץ'. לא רציתי שיסתכלו עלי. בגיל 30 הצטרפתי לקבוצת ריצה כי רציתי לרזות. זה לא היה נראה לי כמו משהו שכיף לעשות אותו. שנים אמרתי לעצמי שאתחיל לעשות כושר אחרי שארזה, זה היה בזבוז זמן".

         

        כושר ואני: "אני זוכרת שבבית הספר אהבתי מאוד ספורט. רצתי מהר מאוד ותמיד הייתי בתחרות עם הבנים של הכיתה, עד שיום אחד, במהלך משחק, מישהו השיג אותי על המגרש ואמר לי: 'נראה לך שאחת כמוך תצליח להשיג אותי?', וזהו, שם זה נגמר. הצלחתי לחזור לספורט רק בגיל 30. אני משתתפת בתחרויות ומרוצים. אני והכלב שלי זכינו במקום השלישי לנשים במרוץ הכלבים בתל אביב. אני? לזכות במשהו שקשור לספורט? זה היה 'וואו'".

         

        אישה מלאה בעולם רזה: "הכושר נותן לך ביטחון בגוף שלך ובמי שאת. כל הנוכחות שלך משתנה, זה זוקף לך את הגב תרתי משמע. ממישהי שמרגישה שהיא לא יכולה, לגלות שאת כן יכולה - זה משנה הכל ".

         

        כשאומרים לי "שמן זה לא בריא", אני עונה: "שהמשקל לא אומר כלום. אני למשל טבעונית, נמנעת מגלוטן וסוכר לבן ואוכלת מאוד בריא, בודקת את עצמי פעם בחצי שנה והרבה יותר ערה לכל עייפות הכי קטנה. אם אני לא מצליחה באימון, אני בודקת מה קרה לתזונה שלי באותו היום, מה קרה לשינה שלי. אפשר להיות בריאה גם במידה 48־46־44. אני תמיד אומרת לאנשים שמזלזלים ביכולות שלי כאישה מלאה, 'היי, אני מידה 44, מזמינה אתכם לרוץ איתי. מבטיחה להשאיר אתכם לאכול אבק'".

         

        עדות איזקס: כשאת בכושר, את מרגישה טוב בתוך הגוף שלך

        בת 21, סטודנטית להדרכת שחייה והידרותרפיה במכון וינגייט // שחייה 3 פעמים בשבוע

         

        "כשאת בכושר, את מרגישה טוב בתוך הגוף שלך". איזקס (צילום: אוהד רומנו)
          "כשאת בכושר, את מרגישה טוב בתוך הגוף שלך". איזקס(צילום: אוהד רומנו)

           

          הגוף שלי ואני: "מגיל 11 ועד לפני שנה לא לבשתי בגד ים, גם מטעמי דת כי אני מגיעה מבית דתי אבל גם מטעמי מודעות לגוף שלי. תמיד ידעתי שאני גדולה יותר. היו תקופות שבהן מאוד התעסקתי בזה, אבל מעולם לא הענשתי את עצמי, לא אמרתי לעצמי שאני לא טובה או לא יפה בגלל הגודל. ספגתי הערות מעליבות מילדים בבית הספר, אבל תמיד היה לי ביטחון עצמי בסיסי, והשחייה רק חיזקה והעצימה אותו. גם שם, כשהעירו לי על כך שאני 'תופסת מקום', התעלמתי מזה. לפני המבחנים לקורס מדריכי שחייה היו לי המון פחדים. כולם סביבי היו אתלטיים ורזים, ואני - מה אני? אני בסך הכל אוהבת את זה. אני בטוחה שהיו שם אנשים שחשבו 'מה היא עושה פה?', אבל אז נזכרתי ביכולות שלי ובמה שהשחייה נתנה לי, ועברתי את המבחנים בהצלחה".

           

          כושר ואני: "אני שוחה מגיל שש. ההורים שלחו אותי לחוג שחייה, קפצתי למים ופשוט שחיתי. המדריכה הסתכלה עלי ואמרה: 'אין לי מה ללמד אותה', ומאז התאהבתי בשחייה ואני שם. אני לא עושה כושר כדי להפחית במשקל אלא רק לשם ההנאה ובשביל הנפש. . את מרגישה שלמה איתו ואת רואה מה היכולות שלו. עם ההנאה באים הביטחון והידיעה שלמרות הגודל שלי אני יכולה לעשות מה שאני רוצה".

           

          אישה מלאה בעולם רזה: "בכיתה ה' שלחו את כל הכיתה לשיעורי שחייה. המורה, שלא ידעה שאני שוחה כל הזמן, הסתכלה עלי והניחה שאני בטח אתבייש לשחות ליד אחרים בגלל הגודל שלי. אמרתי לה 'הכל בסדר' וזינקתי למים. היא הייתה המומה".

           

          כשאומרים לי "שמן זה לא בריא", אני עונה: "יש אנשים מלאים שמתאמנים שש פעמים בשבוע ויש אנשים רזים שקשה להם ללכת ברגל ממקום למקום. אי אפשר לדעת".

           

          סגנון: ריי שגב

           

          ועוד שלוש אושיות רשת מובילות מעבר לים

          Fat Girl Running

          מירנה ולריו (Mirna Valerio) היא בלוגרית ותיקה ופופולרית (אהובה במיוחד על חברות קבוצת "מתאמנות בכל מידה") המתעדת את המרתונים ואת המרוצים שבהם היא משתתפת ברחבי העולם לצד שלל אתגרי כושר (שלעתים מעורב בהם בוץ).

            

           

          my name is jessa myn 

          ייתכן שנתקלתם בתרגילי היוגה המרהיבים שלה ברחבי הרשת. ג'סה מין היא כוכבת אינסטגרם עם יותר מ־170 אלף עוקבים והמון תמונות שמוכיחות שגם אישה במשקל גבוה יכולה להיות גמישה להפליא.

           

          A photo posted by Jessamyn (@mynameisjessamyn) on

           

          Coach Tulin

          היא נראית קשוחה להפליא וקוראת לעצמה Health and Fitness Motivatior והיא בעיקר מדהימה ומצוינת להעלאת המוטיבציה. טולין מעלה לערוץ היוטיוב שלה סרטוני כושר מסוגים שונים, כולל איגרוף מתחת למים (!) ותרגילים שאפשר לבצע על הספה בבית.

           

           

           

           

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד