הרדיפה אחר עור צעיר ומתוח שעומד איתן מול פגעי השמש והזמן, שולחת נשים רבות לביקורים תכופים אצל קוסמטיקאיות וגוררת הוצאות כספיות נכבדות על שלל הקרמים שצצים בכל יום ומבטיחים נסים ונפלאות. אומנם בצדם אנחנו נחשפים גם לאזהרות על הסכנות שבמוצרי הקוסמטיקה, המכילים כימיקלים מסוגים שונים, אך ברוב הזמן קל יותר להאמין שצנצנת קרם אחת יכולה להפוך אותנו לצעירות ויפות קצת יותר, מאשר להתעמק ברשימת רכיבים מסתורית.
שלומית רוזן, לעומת זאת, מסתכלת על מוצרי הקוסמטיקה מזווית שונה – כמי שחוותה בגיל 17 טראומה שהובילה אותה לשינוי תודעתי. "הלכתי לקוסמטיקאית לטיפול בפצעי הבגרות שמהם סבלתי", היא מספרת, "היא טיפלה בי עם חומצות שונות, שיצרו כוויות על חצי מעור הפנים שלי".
>> מוזמנים לעשות לנו לייק בפייסבוק
למזלה, כעת לא ניתן למצוא אף צלקת על פניה של רוזן, 57, אישה נאה ושמורה ("בלי שום ניתוח פלסטי") המתגוררת ברמת גן, אם לשניים וסבתא לנכדה. "זו היתה תקופה נוראית, בשנות התיכון המעצבות", היא ממשיכה. "טופלתי בבית החולים בילינסון במשך כמעט שנה, ובמקביל הגעתי פעם בשבוע לרופא עור שטיפל בי במריחת צמחי מרפא ובתוספי מזון. זו היתה החוויה הראשונה שלי עם עולם צמחי המרפא. העובדה שלא נשארו לי צלקות – לפחות מבחינה פיזית – היא בגדר נס".
יש הסבר לנזק שנגרם לעור שלך?
"אני חושבת שכאשר אישה הולכת לקוסמטיקאית היא רוצה לראות שינוי, ולכן בדרך כלל משתמשים בחומרים מאוד חזקים שלא מתאימים לכל סוג עור. זה בהחלט יכול לפצוע ולגרום לנזק".
ההיכרות עם צמחי המרפא בגיל צעיר הובילה את רוזן למסע שנמשך עד היום. בשלהי שנות ה-90 למדה רפואה איורוודית, הנחשבת בעיניה ל"נוסחת האנטי אייג'ינג הראשונה בעולם" – תורה הודית עתיקה הקוראת לאיזון ומגדירה אורח חיים שלם דרך תזונה ותנועה. "התחלתי לעסוק בייעוץ איורוודי בדגש על תזונה, והפכתי לסוג של גורו לירידה במשקל – לאכול כפי שמתאים לגוף. כל הרעיון הוא אורח חיים לפי הגוף שלך, כאשר סוגי האנשים מחולקים לפי טיפוסים שונים – לכל טיפוס יש את התזונה המתאימה לו".
"חשבי על התנהלות של עשרות שנים – איזה נזק יכולים לעשות הכימיקלים לגוף. לדוגמה, בעת החשיפה לשמש בושם עלול לגרום לפיגמנטציה, ואז כמובן נקנה קרם נגד פיגמנטציה וגם בו יהיו כימיקלים שיכולים לחדור לעור. זה הפרדוקס של עולם הקוסמטיקה"
השלב הבא היה חיפוש מענה עבור העור שלה, מתוך עולם הרפואה האיורוודית. "לא רציתי ללכת נגד הגוף שלי ולהחדיר לו כימיקלים, וכמובן שלא רציתי לעבור ניתוחים פלסטיים. חיפשתי מוצרי אנטי אייג'ינג נקיים ופעילים. מתוך החיפושים הגעתי למחקר שנעשה בצרפת על אגוזים הגדלים באזור גרנובל – בין שוויץ לצרפת, על עצים שחיים מאות שנים ונותנים פירות. מצאו שהם מכילים כמות גדולה מאוד של אנטי אוקסידנטים מהטבע ועוד חומרים טבעיים ואורגניים שיכולים לטפל בפיגמנטציה, להעניק הזנה עמוקה ולהגן מקרני השמש ומקרינות מתועשות. על בסיס הגטוליינים, הם החומרים הפעילים, פיתחתי קרמים לשימוש אישי בלבד ולפי צורך".
כך נולד מותג הקוסמטיקה אננדה ("אושר פנימי" בסנסקריט), שבו מפתחת רוזן בעזרת כימאי פורמולות למוצרים טבעיים ואורגניים. התכשירים – מקרם לחות, דרך מוצרים לשיער ועד קרם הגנה (עם SPF המורכב מנגזרות של אבץ), מיוצרים בישראל ועומדים בתו התקן הבינלאומי לקוסמטיקה טבעית BDIH.
"בעבר אנשים לא הבינו מדוע קוסמטיקה טבעית ואורגנית היא בכלל חשובה. אני זוכרת שהוצאתי סדרת מוצרים לתינוקות שהיתה מעט יקרה, ב-20 אחוז בהשוואה למותגים מקבילים. זה לא הלך בארץ, כי אנשים לא הבינו את המשמעות, אז הורדתי אותה מהמדפים. לפני כשנה פנו אליי מסופר פארם, ורצו לייצר במפעל שלי מוצרים אורגניים לתינוקות עבור המותג Life, שכן אני המפעל היחיד בארץ המייצר עם תו תקן בינלאומי". הבחירה של סופר פארם בכיוון הטבעי הוכיחה את עצמה, וסדרת מוצרי Life baby's Natural Care בשיתוף עם אננדה זכתה בפרס מוצר השנה ל-2016.
"ממש כמו בתזונה, צריך להסתכל על התווית ועל האותיות הקטנות. גם אם מוצר מצהיר באותיות קידוש לבנה שהוא מועשר בוויטמין E, מבט נוסף עלול להציג שורה של רכיבים עם שמות מסובכים – ואז כנראה לא מדובר רק בצמחי מרפא ובחומרים טבעיים"
מבחינת רוזן, מדובר בתחילתו של שינוי צרכני רחב. "עכשיו זה רק מוצרים לתינוקות, אבל נראה מה יהיה בהמשך", היא אומרת. "זה מאוד משמח אותי שסופר פארם הגיעו למקום הזה – הם קוראים את השוק וברגע שהם מחליטים על מהלך כזה, המשמעות היא שינוי. אני מרגישה, לפחות מהצד שלי, שאני אחראית על חלק מהשינוי בתפישה – שחינכתי שוק. הרי הכימיקלים לא מזיקים רק לגוף, כמובן, אלא גם לסביבה. אם חופפים, למשל, עם שמפו בעל רכיבים המגיעים מתעשיית הפלסטיק, המים מגיעים לים והופכים לחלק משכבת הפלסטיק האדירה, המהווה את אחת הבעיות האקולוגיות של העולם כיום".
יש שיאמרו שקוסמטיקה אורגנית היא טרנד חולף, קצת כמו טבעונות.
"עבורי זו פשוט דרך חיים. אני באה מנקודת מוצא שכימיקלים לא טובים לעור, ולכן לא אשתמש בהם. אני מתייחסת למוצרי הטיפוח שלי כ'סופר פוד' לעור, מזונות-על לגוף. העור הוא איבר הסופג למחזור הדם, חשבי על התנהלות של עשרות שנים – איזה נזק יכולים לעשות הכימיקלים לגוף. לדוגמה – בעת החשיפה לשמש בושם עלול לגרום לפיגמנטציה, ואז כמובן נקנה קרם נגד פיגמנטציה וגם בו יהיו כימיקלים שיכולים לחדור לעור. זה הפרדוקס של עולם הקוסמטיקה".
לדברי רוזן, קוסמטיקה קונבנציונלית אינה האויב היחיד של העור – אלא גם מוצרים המתחזים לטבעיים ואורגניים. "תו תקן הוא לא סתם תעודה שקונים. החברה שלי, למשל, עוברת ביקורת מאוד קפדנית מטעם בעלי התקן הגרמני. בכל פעם שאני קונה חומר כלשהו מספק, למשל חמאת שיאה – הם בודקים הכול: מה קיים בפנים, מי הספק, האם הכול 'כשר'. עם זאת, יש מוצרי טיפוח שונים שמצהירים כי הם בעלי תו תקן אורגני יותר זניח, או ללא תו תקן כלל, וכך הם מאפשרים שימוש ב-SLS כי הוא הרבה יותר זול מחמאת שיאה אורגנית. אז גם לזה צריך לשים לב".
מה חשוב לבדוק, לדעתך, כשקונים מוצרי קוסמטיקה?
"ממש כמו בתזונה, צריך להסתכל על התווית ועל האותיות הקטנות. גם אם מוצר מצהיר באותיות קידוש לבנה שהוא מועשר בוויטמין E, מבט נוסף עלול להציג שורה של רכיבים עם שמות מסובכים – ואז כנראה לא מדובר רק בצמחי מרפא ובחומרים טבעיים. היום אנשים קצת יותר מודעים ומתחילים לחשוב על העור שלהם, על הבריאות שלהם ועל הסביבה. אני אומרת, בצורה הכי פשוטה – אם אתם לא אוכלים את כל הכימיקלים האלה, למה למרוח אותם על העור?"
מאיזה חומרים כדאי להתרחק?
שלומית רוזן ממליצה מה לחפש ברשימת המרכיבים על האריזות
Mineral Oil – שמן מינרלי, וזלין, פרפין. נמצא בשמן תינוקות, קרם לחות, מרכך שיער, שפתונים, מייק-אפ, ג'ל לשיער, סבוני גוף ומוצרי טיפוח נוספים.
פרבנים – חומר משמר נפוץ בתעשיית הקוסמטיקה. "הפרבנים הנפוצים ביותר: Isobutylparanen, Butyparaben, Methylparaben ו-Propylparaben".
PG – פרופילן גליקול, נמצא בתחליבים, משחות, שמפו. בתעשיות אחרות משמש כחלק מחומר מבריק רצפות, כנוזל בלמים ברכב ועוד.
PEG – פוליאתילן גליקול, קיים במשחות ותחליבים, בשמפו ובמגבונים לחים.
Formaldehyde – פורמלין או פורמלדהיד. "קיים במוצרי שיער שונים, החלקות שיער, לקים, סבוני רחצה ובדבק לריסים. החומר מסתתר, בין היתר, תחת השמות Imidazolidinyl Urea, Quaternium-15 ו-DMDM hydantoin".
SLS – סודיום לאוריל סולפט. "חומר לוואי של תעשיית הנפט, כמו וזלין, הקיים בהמון מוצרי קוסמטיקה".
האם מוצרי הקוסמטיקה באמת מסוכנים?
"נכון שקיימים כימיקלים במוצרי קוסמטיקה, אך הם אינם גורמים להזדקנות העור", אומרת ד"ר אינס ורנר, מומחית לרפואת עור במרכז ורנר קליניק לאסתטיקה, דרמטולוגיה ולייזר. "הרי רוב האנשים משתמשים בקוסמטיקה רגילה, שמטרתה לעזור ולטפח את העור. קרם לחות, למשל, מייצר אפקט מניעתי להזדקנות העור. מה שאפשרי הוא שישנם בעלי עור רגיש, ועבורם באופן ספציפי חומרים מסוימים לא מתאימים – למשל, SLS הוא דטרגנט שיכול לגרות עור כזה. זה פשוט עניין של רגישות. גם פיגמנטציה על העור בעקבות בישום היא סוג של רגישות מסוימת הנקראת ברלוק דרמטיטיס. כאשר מורחים או מתיזים בושם ליד האוזן ולאחר מכן נחשפים לשמש, זה עלול להתפרץ. אבל שוב, זה מאוד נדיר וקשור לחומרים מסוימים הקיימים בבשמים מאוד ספציפיים, וכמעט שלא נמצאים יותר בבשמים חדשים".
מה אתם חושבים: איך כדאי לטפל בעור?