מסיבת חיטה: 3 קינוחים
כיפיים ממלכת הדגנים

שבועות זה לא רק מאכלי חלב: לקראת חג הקציר אספה אסנת לסטר מתכונים מתוקים מחיטה מבושלת – ושמעה איך זה קשור לשיניים שצומחות

אסנת לסטרפורסם: 26.05.16 22:12
פריק - דייסת חיטה מצרית עם צימוקים, אגוזים וצנוברים (צילום: אסנת לסטר)
פריק - דייסת חיטה מצרית עם צימוקים, אגוזים וצנוברים (צילום: אסנת לסטר)
גדלתי ברחוב אפרים אהרונסון 25 בנתניה, שתמיד קראנו לו פשוט "רחוב אפרים". בכל השנים שבהן גרתי ברחוב לא שאלתי את עצמי מיהו האיש שעל שמו נקרא הרחוב - ובעצם שכונת רמת אפרים כולה, שבה הוא שוכן.

 

רק בשנים האחרונות בדקתי את הנושא, וגיליתי לא רק מי היה האיש, אלא גם מדוע קיבלו את שמם רחובות אחרים בשכונה, כמו ניל"י או חנה סנש.

 

אפרים אהרונסון ומשפחתו עלו לארץ מרומניה בעלייה הראשונה והיו ממייסדי זכרון יעקב. בנו הבכור של אפרים, אהרון אהרונסון, הקים את מחתרת ניל"י שפעלה לסיום השלטון הטורקי בישראל - ועמד בראשה. אהרון היה גם בוטנאי ואגרונום שגילה את "אם החיטה" – חיטת הבר שממנה פותחה החיטה התרבותית שמגודלת כיום. כשהכנתי את תבשילי החיטה שבהמשך לא יכולתי שלא לחשוב עליו – ועל הבית שבו גדלתי.

 

מי אתה, אפרים? הבית שבו גדלה אסנת (צילום: אסנת לסטר)
    מי אתה, אפרים? הבית שבו גדלה אסנת(צילום: אסנת לסטר)

     

    פריק - דייסת חיטה מצרית עם צימוקים, אגוזים וצנוברים

    מתכון של רבקה כהן ז"ל מיקנעם.

     

     

    את המנה הזאת נוהגים יוצאי מצרים להכין כדי לחגוג את בקיעת השן הראשונה של תינוק. גם בעדות נוספות מכינים מאכלי חיטה מתוקים כדי לציין את האירוע: אביגיל אהרון מטבריה מספרת כי מכינים את המאכלים מחיטה, כי כאשר היא מתפרקת בבישול היא מקבלת צורה שמזכירה שן. בעונה מוסיפים למנה רימונים כברכה, ולעתים מוסיפים לה סוכריות או פירות יבשים קצוצים.

     

    מרכיבים

    12-10 מנות

     

    • 3 כוסות (כ-600 גרם) חיטה
    • 100 גרם (2/3 כוס) צימוקים
    • 100 גרם (1 כוס) אגוזים גרוסים גס
    • 100 גרם (1 כוס) צנוברים, קלויים במחבת ללא שמן
    • 3/4 כוס (150 גרם) סוכר
    • 3 שקיות סוכר וניל
    • כמה טיפות מי זוהר
    • 1/2 כוס (120 מ"ל) מים רותחים

     

    אופן ההכנה
    1. משרים את החיטה במים במשך כ-8 שעות.
    2. משרים את הצימוקים במים במשך שעה.
    3. מסננים את החיטה מהנוזלים ומעבירים לסיר. מוסיפים מים עד לגובה של 2 ס"מ מעל החיטה. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כ-60-45 דקות, עד שהחיטה רכה. מסננים ומקררים.
    4. מערבבים את החיטה עם שאר המרכיבים, ומגישים בטמפרטורת החדר.

     

    תבשיל חיטה מתוק (צילום: אסנת לסטר)
      תבשיל חיטה מתוק(צילום: אסנת לסטר)
       

       

      תבשיל חיטה מתוק 

      מתכון של נעמי בדרי מטבריה.

       

      מרכיבים

      כ-4 מנות

       

      • 1 כוס (200 גרם) חיטה
      • 2-1 כפיות סוכר
      • 1/3 כוס (50 גרם) צימוקים
      • 1/3 כוס (35 גרם) אגוזי מלך חתוכים
      • 1/2 כפית קינמון

       

      אופן ההכנה
      1. משרים את החיטה במים במשך כ-8 שעות.
      2. מסננים את החיטה, מעבירים לסיר ומוסיפים מים עד לגובה של 2 ס"מ מעל החיטה. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים 60-50 דקות, עד שהחיטה רכה מאוד. מסננים.
      3. מוסיפים לחיטה את הסוכר, הצימוקים והאגוזים ומערבבים.
      4. מפזרים מעל את הקינמון ומגישים מיד.

       

      קינוח חיטה (צילום: אסנת לסטר)
        קינוח חיטה(צילום: אסנת לסטר)
         

         

        קינוח חיטה

        מתכון של טובה חנן מנצרת עלית.

         

        מרכיבים

        10-8 מנות

         

        • 2 כוסות חיטה
        • 4 כוסות (800 גרם) סוכר
        • כמה טיפות מי זוהר
        • להגשה: קינמון, אגוזים גרוסים או קוקוס

         

        אופן ההכנה
        1. שמים את החיטה בסיר ומוסיפים מים רותחים עד לגובה של 4 ס"מ מעל מעל החיטה. משרים במשך 8 שעות.
        2. מעבירים את הסיר לכיריים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש למינימום, מכסים באופן חלקי ומבשלים כשעה – עד שהחיטה מתפרקת והמים הופכים ללבנים.
        3. מוסיפים את הסוכר וממשיכים לבשל כרבע שעה, עד שמתקבלת דייסה סמיכה.
        4. מוסיפים כמה טיפות מי זוהר ומערבבים.
        5. מעבירים את התבשיל לכלי הגשה אישיים, מפזרים מעל קינמון, אגוזים גרוסים או קוקוס, ומגישים מיד.

         

        • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
        "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

        וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

        בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

        כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

        עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

        (צילום: אסף אמברם)