"בואו עכשיו, זה הזמן/ כשזה עדיין אינדי, ורק אתם מכירים/ לפני שמוכרים את השירים בארומה ליד קפה קטן" – כך מבקש המוזיקאי עומר הברון בשירו "בואו לפני". הוא מזמין את המאזינים להיחשף למוזיקה שלו ראשונים, לפני שהיא הופכת לנחלת הכלל, ולא במקרה נבחר דווקא השיר הזה לקדם את הקמפיין בהדסטארט שנועד לגייס כסף להפקת הדיסק הראשון שלו.
>> בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק
הברון (31) המכונה "ג'ימבו ג'יי", הוא דמות מוכרת בסצנת הפואטרי סלאם הישראלית, במסגרתה עולים לבמה כותבי שירה מדוברת, מציגים את יצירתם ומתחרים ביניהם על אהדת הקהל. כיום הוא מבצע בהופעות שירים מרקידים, שמשלבים היפ-הופ ורגאיי, אבל גם מקפיד לא לזנוח את ז'אנר השירה המדוברת שבה הוא צמח. ואיך הנחתום מעיד על עיסתו? "אני מתייחס לחומרים שלי בחוסר הרצינות הראוי להם", הוא אומר ברצינות. "יש המון שירים בעולם, ואם שיר שלי הפך למישהו את שטיפת הכלים לקסומה יותר, זה אדיר. המוזיקה היא הרבה בשבילי, היא דרך לפרוק, להתיז את עצמי על העולם, אבל במקביל, להגיד שזה לא באמת כזה חשוב".
איך הוא מעז
הבמה אינה זרה להברון. מאז ימיו בתיכון הוא חבר בשלישיית "המופע של ויקטור ג'קסון", בה חברים גם המפיק עומר מור (הידוע בכינויו "איציק פצצתי") והשחקן עמית אולמן (המוכר בתור "פדרו גראס"). השלושה חתומים על "העיר הזאת", מחזמר ראפ בלשי שהופק על ידי תיאטרון האינקובטור הירושלמי וזכה לשבחים, ועובדים על הצגה נוספת - "תיכון מגשימים".
"לא האמנתי שמה שאני עושה עם החברים שלי מבית הספר הוא פוטנציאל לקריירה", אומר הברון. "יצא שאני עובד איתם רוב החיים, אבל חלק מהשירים שלי פחות התאימו ללהקה, אז התעורר בי צורך להמציא מסגרת אחרת. עכשיו, כשחלק מהזמן אני עובד לבד, המשמעות היא להיות הרבה יותר חשוף לביקורת. אם כותבים על 'העיר הזאת' שהיא הצגה מעולה, כולנו הרווחנו, ואם כותבים שהיא על הפנים, יותר קל לשאת בזה, אלא אם כתבו שעומר הברון הרס את ההצגה. לקח לי זמן להעז וליצור לבד. זה קרה כשהגעתי לגיל 30 ושאלתי את עצמי: 'כמה פתטי אתה כבר יכול להיות?'"
השותפים המרכזיים לקריירת הסולו שלו הם חברי להקת ספא - דקל עדין, דין פרכטמן וזיו סובלמן ימין - שלושתם משוחררים טריים מצה"ל. "הם מחזירים אותי למקום שאני כבר לא אהיה בו", אומר הברון. "אני קונטרול פריק, אז לפני ההופעה הראשונה עשיתי להם תדריך שקראתי לו 'הוראות הפעלה להופעה'. הדפסתי דף עם הנחיות, שהראשונה הייתה לא לשתות לפני. הם אמנם לא צחקו לי בפנים, אבל עם הזמן הבנתי שאני לא יכול לבקש את זה מהם, כי התחלתי להכיר את הנפשות הפועלות ואת אורח החיים שלהן. אנחנו נפגשים באמצע: בזמן שאני עולה לבמה מגה-צלול, הם עולים מגה-צלולים ביחס לעצמם: שותים בירה לפני הופעה, לא יותר מזה".
אחד העקרונות שעליהם הוא מקפיד הוא להופיע כמה שיותר מחוץ לגבולות גדרה-חדרה. "כבר הופענו בגושרים, בעכו, במצפה רמון. הופענו יותר בדרום ובצפון מאשר במרכז, כי מבחינתי יותר מעניין להגיע למקומות רחוקים. במקומות האלה אין הרבה הופעות, אז כשמישהו מגיע, מקשיבים לו".
הוא מגיע למקומות הללו לא רק להופעות. הברון נולד וגדל ברחובות, אבל לימודי תקשורת במכללת ספיר הובילו אותו לגור בקיבוץ אור הנר, הסמוך לשדרות. בתום הלימודים עבר עם חברתו שני לתל אביב, אבל הלב נשאר בעוטף עזה, ובני הזוג עברו לקיבוץ דורות, שם הם גרים גם היום. "הצלחתי לשכנע את שני שגם היא תלמד תקשורת בספיר", הוא מספר. "המשפחה שלה מהאזור, אז סיכמנו שזו תהיה הזדמנות טובה להתקרב אליהם, ושאם היא תשנא את הלימודים, נעוף מפה. בינתיים היא נהנית, אבל כשהיא תסיים ללמוד, יהיה דיון".
מה כל כך מיוחד באזור הזה?
"הוא ידוע כאזור מלחמה, אבל בעצם יש בו פרחים וציפורים. הטילים גרמו לאנשים לא להגיע לפה, אז המקום מרגיש שלך. אין הרבה מקומות כאלה בארץ".
משלמים מחיר כשגרים רחוק מהמרכז?
"כן, אני מבלה המון שעות במכונית או ברכבת, אבל כבר התרגלתי לזה. אני קרוע בין חוסר הרצון שלי לגור בעיר לבין החיבור המטורף שלי לעוטף עזה. בא לי להיות פה כל החיים".
על עזיבת העיר והחיים בעוטף עזה הוא מספר בשיר "עזבנו את תל אביב":
ההופעות הן כמו בית כנסת
רוב השירים שלו, לדבריו, הם אוטוביוגרפיים. "אני שר על הטיול הגדול של אחרי הצבא, על הפחד שהיה לי כחייל שיחטפו אותי, על החברים שלי", אומר הברון. "אני אדם שהלך בתלם כמעט בכל דבר בחיים. עשיתי את המסלול הישראלי הקלאסי".
בשיר "תזכרי", שכבש בשבועות האחרונים את הרדיו, מציין הברון במהירות מסחררת עשרות אירועים היסטוריים בארץ ובחו"ל, כמו הנחיתה על הירח, עליית הליכוד לשלטון ונפילת התאומים. זהו השיר הראשון שלו שנכנס לפלייליסט של גלגלצ, והברון סבור שזה לא מקרי. "זה שיר שאנשים מתחברים אליו מהר", הוא אומר. "הרבה אנשים מגיעים להופעות שלנו בלי להכיר אף שיר, שזה די מבאס, אבל כשהם שומעים את השיר הזה, הם קולטים אותו מיד וכבר שרים איתנו את הפזמון".
בקליפ הרשמי של השיר נראית בפינה השמאלית התחתונה גילי בית הלחמי, המתרגמת את הטקסט לשפת הסימנים. "הטקסט כולל אירועים מכוננים", אומר הברון, "וכשניסיתי לחשוב מה מאפיין אירועים כאלה ונאומים גדולים, נזכרתי שהרבה פעמים מוצמד להם תרגום לשפת הסימנים שינגיש את האירוע לכולם, וזה מה שעשינו בקליפ".
השיר "תזכרי" אמור להיכלל בדיסק הראשון של ג'ימבו ג'יי ולהקת ספא, לצד מרבית השירים שההרכב מבצע כיום בהופעות. "חשוב לי שהשירים יישמעו באלבום כמו שהם נשמעים בהופעה", אומר הברון. "אנחנו בחיים לא ננגן עם מחשב, כי אז אי אפשר לאלתר. יש משהו מגניב בלייב – למשל, כשבן אדם מהקהל צועק משהו, ואתה מקשיב לו, עונה ואז ממשיך. המפגש עם הקהל הוא העיקר. ההופעות בשבילי הן כמו בית כנסת, ולהכניס אליהן מחשב זה מבחינתי ממש חילול הקודש".
הקליקו על התמונה ותכירו עוד מוזיקאי צעיר, שהוא גם רווק נחשק: