המראה של צה"ל, השירים של כולנו: הלהקות הצבאיות והזיכרון הלאומי

משיר "הרעות" ועד "הילדים של חורף 73'", מהנח"ל ועד פיקוד דרום – הלהקות הצבאיות הן הפסקול של יום הזיכרון, וגם ראי החזות הצה"לית לאורך השנים. האזינו וצפו

איתי יעקב

|

10.05.16 | 14:28

תחילת הדרך. הצ'יזבטרון, 1949 (צילום: לע"מ)
תחילת הדרך. הצ'יזבטרון, 1949 (צילום: לע"מ)
מנגנים ברחבי הארץ, 1968 (צילום: האן מיכה, לע"מ)
מנגנים ברחבי הארץ, 1968 (צילום: האן מיכה, לע"מ)
להקת הנח"ל עם ירדנה ארזי ומירי אלוני, 1969 (צילום: לע"מ)
להקת הנח"ל עם ירדנה ארזי ומירי אלוני, 1969 (צילום: לע"מ)
החצאיות התקצרו. ירדנה ארזי ורותי הולצמן בלהקת הנח"ל, 1970 (צילום: דוד רובינגר)
החצאיות התקצרו. ירדנה ארזי ורותי הולצמן בלהקת הנח"ל, 1970 (צילום: דוד רובינגר)
כוכב נולד. שלמה ארצי בלהקת חיל הים, 1970 (צילום: דוד רובינגר)
כוכב נולד. שלמה ארצי בלהקת חיל הים, 1970 (צילום: דוד רובינגר)
להקת הנח"ל, 1974 (צילום: סער יעקב, לע"מ)
להקת הנח"ל, 1974 (צילום: סער יעקב, לע"מ)
משנות ה-90 המדים נותרו כמעט ללא שינוי, 2005 (צילום: מארק ניימן, לע"מ)
משנות ה-90 המדים נותרו כמעט ללא שינוי, 2005 (צילום: מארק ניימן, לע"מ)
 

הרבה לפני שצה"ל זכה בחיילות-פרזנטוריות נוצצות כמו אסתי גינזבורג ושלומית מלכה, שימשו הלהקות הצבאיות כפנים היפות של הצבא. השילוב בין אהבת ארץ ישראל, הקולות הענוגים, שירות חובה לכולם וכלי תקשורת בודדים – סייע לשירי הלהקות הצבאיות להפוך לקונצנזוס לאומי, כמו גם לפסקול הנוגה והבלתי מעורער של יום הזיכרון.

 

>> מוזמנים לעשות לנו לייק בפייסבוק

 

להקת הנח"ל, 1959: אריק איינשטיין, עמי גלעד, עמירם ספקטור, יוסי פרוסט, גברי בנאי, עליזה רוזן, יהורם גאון, דרורה שחורי, אברהם סגל ותובל פטר (צילום: א. כהן cc)
    להקת הנח"ל, 1959: אריק איינשטיין, עמי גלעד, עמירם ספקטור, יוסי פרוסט, גברי בנאי, עליזה רוזן, יהורם גאון, דרורה שחורי, אברהם סגל ותובל פטר(צילום: א. כהן cc)

     

    שירי הלהקות הצבאיות הפכו לחלק בלתי נפרד מחיינו לאחר שנוגנו תדיר בתחנות הרדיו האזרחיות והצבאיות, הופיעו על הבמות בבסיסי צה"ל ומחוצה להם, ואף שודרו בטלוויזיה בתוכניות כמו "עד פופ" בשנות ה-80 ו"המעגל עם דן שילון" בשנות ה-90. המעמד המיוחד של הלהקות הצבאיות הגיע לשיאו בסרט הקולנוע "הלהקה" משנת 1978, מהסרטים הישראליים הנצפים ביותר עד היום, בכיכובם של גידי גוב, גלי עטרי, דפנה ארמוני, ששי קשת וחלי גולדנברג, שהפך למיתולוגיה ישראלית בפני עצמה.

     

     

    אם מתבוננים לאחור וחופרים בסרטוני היוטיוב הרבים שעלו לרשת, מגלים כי מלבד תפקידן המשמעותי כפסקול הלאומי, מהוות הלהקות הצבאיות גם עדות מצולמת ומתוסרטת לניראות של צה"ל לאורך השנים, ולשינויים שחלו במדיו מקום המדינה ועד היום. האזינו לשירים הנוגים והנוגעים, וצפו באבולוציה של המראה הצה"לי.

     

    מתי כספי בתקופת השירות הצבאי, 1968 (צילום: גרינברג יוסי, לע"מ)
      מתי כספי בתקופת השירות הצבאי, 1968(צילום: גרינברג יוסי, לע"מ)

       

      קום המדינה: הצ'יזבטרון / הרעות

       

       

      להקת הצ'יזבטרון שהוקמה על ידי חיים חפר פעלה בין השנים 1950-1948, ונחשבת ללהקה הצבאית הראשונה בישראל. החברים בה היו לוחמים מהפלמ"ח, כמו שייקה אופיר ונעמי פולני, אך למרות המורשת המוזיקלית הענפה, בהיעדר סרטוני וידאו מהופעות באותה תקופה נושנה, לא נותר ממנה הרבה זכר ברמה הוויזואלית.

       

      באחד מלהיטיה, "הרעות", שזכה לסרטון המורכב מתצלומים מתחלפים מתקופת מלחמת השחרור, אפשר ללמוד על סגנונם של מדי צה"ל הראשונים, שלא היו אחידים בין הלוחמים השונים. היתה זו ערבוביה בין מדים שיצרה אז חברת אתא, עודפים ממחסני הצבא הבריטי, ומשלוחי מדים שהגיעו מארצות הברית. רק בסוף שנת 1949 נקבעו מדים חדשים לצה"ל: מדי קיץ בצבע חאקי בהיר מכותנה, ומדי חורף בצבע חאקי כהה.

       

      שנות ה-50: להקת הנח"ל / כיתה אלמונית

       

       

      משנות ה-50 ואילך היתה להקת הנח"ל לאחת הפופולאריות ביותר בצה"ל, והצמיחה לאורך השנים סולנים כמו יוסי בנאי, ששי קשת, יהורם גאון, גידי גוב, ירדה ארזי, דפנה דקל, דנה ברגר ועוד רבים אחרים.

       

      בשיר "כיתה אלמונית" ניתן לראות את המראה האחיד של המדים הייצוגיים לכל חילות היבשה, וכן לנשים וגברים, שהונהג החל בעשור זה. צבע זית, חולצות מכופתרות עם שני כיסים קדמיים, וחלק תחתון שפוצל בין המינים - מכנסיים בעלי גזרה נמוכה (שכונתה אז טייבס) לגברים, לעומת חצאיות בגזרות גבוהות מותן לנשים, ובאורך שכיסה את הברכיים.

       

      שנות ה-60: להקת חיל הים / מה אברך

       

       

      אין טקס יום זיכרון שלא מתחיל או מסתיים בלהיט של להקת חיל הים עם הסולנית רבקה זוהר, "מה אברך". בשנות ה-60 זכו מדי צה"ל לעדכון קל על פי צו האופנה, וכפי שניתן להתרשם מהווידיאו קליפ שנעשה לשיר, אורך החצאיות התקצר אל מעל הברכיים, כפי שנהגו באותם ימים גם הצעירות בבתי הקפה של דיזנגוף. המדים הלבנים של להקת חיל הים נקבעו כבר בשנות ה-50 כמדיו הייצוגיים של החיל.

       

      שנות ה-70: להקת פיקוד מרכז / בארץ אהבתי

       

       

      בשנות ה-70 בוטלו מדי החורף שהיו נהוגים בצה"ל. המדים שמרו על מראה אחיד לנשים ולגברים, וכפי שאפשר לראות בהופעותיהן של הלהקות הצבאיות מאותה תקופה, הגברים בלהקה עדיין נעלו נעליים נמוכות, כחלק ממדים ייצוגיים שהיו דומים יותר לאלה של אנשי קבע, ושלא כמו יתר החיילים הסדירים בצה"ל, שנעלו נעלי צבא גבוהות.

       

      עם מינויו של רפאל (רפול) איתן לרמטכ"ל, בשנת 1978, הוא חייב את החיילים להסתובב עם כומתה על הראש, וביטל את הלהקות הצבאיות למהלך כהונתו. עד להחלטה הגורלית של איתן, שתי הלהקות הבולטות שפעלו באותו עשור היו להקת הנח"ל, עם הסולנית ירדנה ארזי, ולהקת פיקוד מרכז עם הסולנית רוחמה רז. מאז אותה החלטה, לא הצליחו הלהקות הצבאיות להשיב לז'אנר את מעמדו הזוהר, גם אחרי תקופת כהונתו של רפול.

       

      שנות ה-80: להקת פיקוד דרום / יונה עם עלה של זית

       

       

      בשנת 1987 השתתפה להקת פיקוד דרום בפסטיבל הזמר הישראלי תשמ"ז, וקטפה את המקום ה-1. המדים שלבשו חברי הלהקה הפגינו מראה צבאי בצבע זית, כמו גם את נעלי הצבא הגבוהות הראשונות לגברים בלהקה.

       

      שנות ה-90: להקת חינוך מיוחד / הילדים של חורף 73'

       

       

      בשנות ה-90 עבר צה"ל לשימוש במדי דקרון סינתטי גם לחיילי החובה (בעבר היו אלה מדים לחיילי הקבע בלבד), מטעמים של עמידות לאורך זמן, ייצוגיות ועלויות. אלו הפכו במהלך השנים לשם נרדף למדים מעקצצים ולא נוחים, בטח בהשוואה למדי הכותנה שקדמו להם. גם חברי הלהקות הצבאיות עברו למדי הדקרון, כפי שניתן לזהות באחד הלהיטים הגדולים שנולדו בשנות ה-90, "הילדים של חורף 73", בביצועם של טל מוסרי, ליאת אחירון, רוני אבני וניר גדסי.

       

      2014: מחווה במדים ללהיטי הלהקות הצבאיות מכל הזמנים

       

       

      החל משנות ה-90 מדיהם של חיילי החובה נותרו כמעט ללא שינוי, למעט היעלמותו של מעיל הדובון המיתולוגי, לטובת מעילים קלים יותר ומתאימים לאקלים המקומי. את רוח צה"ל ובגדי הלהקות הצבאיות ניתן לראות במחרוזת שירים מיוחדת שביצעו כוכבי הפסטיגל, ביניהם ירדנה ארזי וטל מוסרי, במחווה ללהקות הצבאיות.

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד