כשחמאס פועל מלב עזה וחיזבאללה יורה מתוך כפרים בדרום לבנון, מצמרר לחשוב על החיכוך הצמוד בין הכוחות המזוינים לבין האזרחים. ומה בישראל? לא רק שבכל עיר גדולה יש בסיס פיקודי, לפעמים יש בה אפילו שדה תעופה או נמל צבאי. ככה זה בתל אביב, בחיפה, בבאר שבע ובירושלים הבירה. "קבוצת זיק" הוותיקה, הפועלת בזירה האמנותית זה למעלה מ-30 שנה, החליטה להקים באמצע מוזיאון תל אביב לאמנות את "מסגד הביטחון", מודל עצום של "מגדל מרגנית" המתנשא בלב בסיס הקריה ממש מול המוזיאון, בגדה השנייה של שדרות שאול המלך.
מגדל "מרגנית" מתחרה בקלות ב"מגדלי עזריאלי" על תואר המבנה המזוהה ביותר עם תל אביב. גם בזכות השפיץ שהוא מזקיר כלפי השמיים, וגם משום שהוא מסמל את מרכז העצבים של צה"ל על הילת הביטחון המסתורית שמסתתרת בו ובתוך כל אזרח ישראלי.
חברי הקבוצה לא הסתפקו בכך. הם דרשו שחשיפת המגדל שלהם תיעשה ביום העצמאות ה-68 למדינת ישראל ובשעה 12 בצהריים – השעה שבה חולף מטס חיל האוויר מעל בתי תל אביב. הנהלת המוזיאון ניסתה להימנע ממה שיכול להתפרש כפרובוקציה שמאלנית, אך לבסוף קיבלה את הדרישה ובצעד אמיץ החליטה לקיים את הפתיחה ביום העצמאות, שבו פתוח המוזיאון לקהל הרחב.
השבוע התלווינו לחברי הקבוצה כאשר הקימו את "מסגד הביטחון", המפלח את "מפל האור" מקומת המרתף ועד חלון-הגג. בגובה 24 מטרים, "מסגד הביטחון" מתנשא לגובה של כחמישית ממגדל המרגנית ומהווה תוספת חביבה ומעוררת עניין, שמתגלה לעיני המבקרים עם כניסתם לאגף החדש של המוזיאון ונחשפת בהדרגה ככל שמתקדמים בהליכה במרפסות המעבר.
לעומת המגדל המקורי ועטוף הבטון החשוף - שנחנך ב-1987 בתכנון האדריכלים אדם מזור (חתן פרס ישראל) ואלי פירשט (יו"ר עמותת האדריכלים) בשיתוף האדריכל יוסף אסא - בחרו האמנים בחומרים הכי פשוטים וזמינים: קורות עץ, לוחות דיקט, גזע עץ, קלקר ולוח זכוכית. כדי להשלים את האווירה, הם שילבו תאורת פלורסנט ירוקה וגם קונוס וגזע עץ מצופים זהב טהור (שנרכש באתר eBay מספק אסיאתי, שנוהג למכור עלי זהב למאמינים בודהיסטים). בתחתית המגדל יצרו האמנים חצר סגורה, שעליה רק ניתן להשקיף מהמרפסות העליונות, ובמרכזה רמז לבאר מים. בעוד שהמגדל בבסיס הקריה ניצב על יסודות עמוקים - גם אם רעועים, שגרמו להטייתו - המגדל במוזיאון מושתת רק על איזון עדין ועמידה בשיווי משקל.
"המטרה שלנו היא לעורר מחשבה ודמיון, ולהסתכל אחרת גם על חלל המוזיאון", מסביר ל-Xnet אחד מחברי הקבוצה, הכוללת שישה אמנים ואדריכל, ושחבריה מעדיפים שלא להיחשף בשמותיהם כדי לשמור על אופיים הקבוצתי. "אנשים רגילים לעבור ליד אתרי בנייה ולא עוצרים לחשוב כמה השקעה נדרשת בהם, אבל כאן, להקים כזה מגדל באמצע חלל המוזיאון - זה סיפור".
תכנון והרכבת המבנה דרשו משאבים ומאמצים רבים, כולל שכירת שירותיהם של שני יוצאי יחידת החילוץ 669 שהרכיבו את חלקיו העליונים והמסובכים של המבנה. החלקים נבנו בסדנה של הקבוצה במושב בית נקופה, סמוך לאבו גוש, ושבועיים לפני הפתיחה החלה ההרכבה במוזיאון, על-פי ספר הרכבה שחיברו אנשי "זיק".
מ''חומה ומגדל'' ועד המואזין
"כל הסיפור הציוני נמצא בתוך המבנה. יש כאן את 'חומה ומגדל', את ה'בור' בקריה, את המואזין של המסגד ואת בור המים במרכז הכפר", מסביר אחד מחברי הקבוצה. במקור היה רצון לשלב קולות מואזין, אך התקציב היה מוגבל והיה גם חשש שהרעיון לא יתקבל בהבנה. גם בלי המוזיאון, מפתיעה ההחלטה להציג את העבודה במוזיאון תל אביב, שכמו רבים ממוסדות התרבות בישראל מתאפיין בשמרנות ובחנפנות, ומעדיף להציג תערוכות ועבודות שלא יעוררו דיון משמעותי או ביקורת על המוזיאון.
חברי זיק, שקידמו את הפרויקט במסדרונות המוזיאון במשך כשנתיים וחצי, אינם מסתירים את התפעלותם מהתעוזה של ההנהלה. תעוזה וגם תקציב: 350 אלף שקל הושקעו בפרויקט, שעלול להוביל לביקורת פוליטית קשה על המוזיאון, ובפרט באווירה הנוכחית וקובעי מדיניות התרבות הנוכחיים.
- המגדל ייחנך ביום העצמאות, 12.5. הכניסה בין השעות 14:00-10:00 ללא תשלום. המגדל יפורק ב-5.10
ומה יקרה למגדל מרגנית כשצה''ל יעזוב את הקריה? לחצו לסיפור המלא על עתיד הקריה