ההיסטוריה נתפרת: מחווה מיוחדת למעצבת יהודייה שנספתה בשואה

גילוי מקרי של מכתב מ-1939 הוביל למסע בעקבות המעצבת הדי סטרנד, שנרצחה במחנות ההשמדה. כעת מוצגים בגדים שנתפרו על פי איוריה בתערוכה בניו יורק

יערה קידר פורסם: 04.05.16 15:07

בתערוכה קטנה ומלאת עוצמה שנפתחה בשבוע שעבר במוזיאון המורשת היהודית בניו יורק, מספרות שמונה בובות דיגום הלבושות במיטב האופנה של סוף שנות ה-30 סיפור מצמרר ללא מילים.

 

>> מוזמנים לעשות לנו לייק בפייסבוק

 

"לתפור את ההיסטוריה מתוך השואה" היא תערוכה שנולדה בעקבות גילוי מפתיע של מכתב ישן במרתף בית במילווקי ב-1997. תושב העיר שפינה את בית הוריו שנפטרו מצא בתוך מעטפה אדומה וגדולה שעליה חותמת צלב קרס, מכתב שנשלח אל אביו מקרוב משפחה מצ'כוסלובקיה בשנת 1939. פול סטרנד, קרוב המשפחה, ניסה אז להימלט יחד עם אשתו, מעצבת האופנה הדי סטרנד, וביקש סיוע מהמשפחה בארצות הברית. יחד עם מכתב התחינה הוא שלח גם תמונה משותפת של השניים ושמונה איורי אופנה צבעוניים – עדות לכישרונה הייחודי של אשתו, בתקווה שיסייעו בהשגת אשרת הכניסה לארצות הברית.

 

פול והדי סטרנד, בתמונה שצורפה למכתב שנשלח מפראג ב-1939 (באדיבות המוזיאון למורשת יהודית, צילום: Melanie Einzig)
    פול והדי סטרנד, בתמונה שצורפה למכתב שנשלח מפראג ב-1939(באדיבות המוזיאון למורשת יהודית, צילום: Melanie Einzig)

     

    למרות שעברו יותר מ-60 שנה, האיורים נשמרו, והם הועברו אל המוזיאון היהודי בעיר. צוות המוזיאון – הכולל חוקרים אקדמיים, אנשי ארכיון, אנתרופולוגים וחוקרי אופנה, שואה והגירה – נרעש מתוכנה של המעטפה ויצא למסע בעקבות המכתב והאיורים.

     

    לצד מחקר מעמיק שבסופו הצליחו לאתר את זהות הכותבים ומקום מגוריהם, התגלה כי המשפחה האמריקאית לא הצליחה לסייע בהשגת הוויזה הנכספת. הדי ופול סטרנד נשלחו אל המחנות, ונספו שניהם לפני תום המלחמה.

     

    עיצוב לאחת משמונה השמלות ששלחה הדי סטרנד במכתב מפראג לארצות הברית (באדיבות המוזיאון למורשת יהודית, צילום: Melanie Einzig)
      עיצוב לאחת משמונה השמלות ששלחה הדי סטרנד במכתב מפראג לארצות הברית(באדיבות המוזיאון למורשת יהודית, צילום: Melanie Einzig)

       

      כמחווה אחרונה של כבוד, החליטו אוצרי המוזיאון להקדיש תערוכה למעצבת האופנה הדי סטרנד ולייצר את דגמיה היפים, שלא זכו מעולם למימוש. אנשי המוזיאון חברו אל הסדנה לתלבושות של תיאטרון מילווקי, היוצרת בדרך כלל תלבושות למופעי תיאטרון גדולים בעיר. לפרויקט התגייסו היוצרים, החייטים, המדפיסים והמעצבים השונים בסדנה, שהפכו את איוריה המוקפדים של סטרנד, כולל אביזרים מכף רגל ועד ראש, למציאות.

       

      התוצאה – שמונה מערכות לבוש הכוללות מעילים, שמלות יום, שמלות ערב וגם נעליים וכובעים, שנתפרו מבדי וינטג' ובשימוש אביזרים כגון כפתורים ורוכסנים מהתקופה, בטכניקות הנאמנות לשנות ה-30. את הבדים מעטרים ההדפסים שמופיעים באיורים, שצוירו ידנית והודפסו בהדפס משי. במחווה מרגשת למעצבת יצרו בסדנה גם תווית משי רקומה ועליה שמה באותיות לועזיות מחוברות – הדי.

       

       (באדיבות המוזיאון למורשת יהודית, צילום: Melanie Einzig)

         

        מתוך האיורים נוצרו שמונה דמויות מרהיבות. שמונה נשים בבגדים מרשימים, צבעוניים ומלאי חיים. הקבוצה היפה הניצבת כעת במוזיאון למורשת יהודית בניו יורק מזכירה את כוחו של הבגד – לשמר זיכרון, תקופה, תקווה. הבובות הלבושות במיטב מחלצות סוף שנות ה-30, שצוירו ביד כישרונית מתוך תקווה להינצל, מזכירות לא רק את אובדן החיים הבלתי נתפס, אלא גם את עוצמתו וגודלו של הכישרון האדיר, שאבד גם הוא בשואה.

         

        "לתפור את ההיסטוריה מתוך השואה" תוצג במוזיאון למורשת יהודית בניו יורק עד ה-14 באוגוסט.

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
        גרה בניו יורק, עוסקת באופנה מכל צדדיה: אוצרות, מחקר, כתיבה, עיתונות וייעוץ לשיווק. בוגרת שנקר בהצטיינות בחוג לעיצוב אופנה, סטודנטית לתואר שני בחוג לתרבות חזותית: מחקר האופנה ב-NYU. מרצה ומדריכה סיורים על הקשר בין אופנה ותרבות, וגם אמא