
מרק עוף עם קניידלך (צילום: דני לרנר)
מרק עוף עם קניידלך
מרק צח קלאסי עם קניידלך קלים להכנה שכדאי לנסות.
מרכיבים
8 מנות
למרק
- 2 ק"ג חלקי עוף שונים (שוקיים, ירכיים וגרון)
- 1 בצל גדול, קלוף וחצוי
- 1 כפית גרגירי פלפל שלמים
- 1 כפית מלח
- 4 ליטרים (16 כוסות) מים
- 5 גזרים, קלופים וחצויים
- 1 שורש סלרי, קלוף וחתוך ל-4
- 2 שורשי פטרוזיליה, קלופים וחצויים
- 1 עגבנייה, חצויה
- 1 עלה דפנה
- אפשרות: 1 ענף תימין
- מלח
- פלפל שחור גרוס
לקניידלך
- 1 1/2 כוסות (360 מ"ל) מים קרים
- 1 כוס (כ-130 גרם) קמח מצה
- 1/4 כוס (60 מ"ל) שמן
- 2 ביצים
- 2 כפות פטרוזיליה טרייה קצוצה דק
- מלח
- פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה
המרק
- מניחים בסיר את חלקי העוף, הבצל, הפלפל והמלח. יוצקים את המים ומביאים לרתיחה על להבה גבוהה. מוסיפים את הגזר, השורשים, העגבנייה, הדפנה והתימין, מנמיכים את הלהבה לבינונית-נמוכה, ומבשלים כשעתיים ללא כיסוי. בזמן הבישול מסירים מדי פעם את הקצף שמצטבר על פני המרק.
- מסירים מהכיריים ומסננים את הנוזל (את הגזר והשורשים אפשר להחזיר למרק. את העוף אפשר לשמור לשימוש נפרד. בכל היתר אין צורך). מחזירים את המרק לסיר.
הקניידלך
- מערבבים בקערה את המים, קמח המצה והשמן. מאחסנים במקרר 10 דקות. מוסיפים לבלילה את הביצים, הפטרוזיליה, מלח ופלפל, ומערבבים היטב. מכסים ומאחסנים במקרר עוד 20 דקות.
- יוצרים מהעיסה, בידיים קצת רטובות, כדורים בקוטר 1 ס"מ. מאחסנים במקרר כ-15 דקות.
- מחממים את המרק ומתבלים במלח ובפלפל. מביאים לרתיחה, מוסיפים את כדורי הקניידלך ומבשלים כ-5 דקות. מוציאים את הכדורים ומאחסנים במקרר עד לשימוש (אפשר להכין עד יומיים מראש). אם צריך, מסננים שוב את המרק.
ההגשה
- מביאים את המרק לרתיחה, מוסיפים בדקה האחרונה את הקניידלך ומגישים חם.

כבד קצוץ(צילום: דני לרנר)
כבד קצוץ
מרכיבים
6 מנות
- 1/2 ק"ג כבד עוף נקי
- 1 כף שמן
- 2 בצלים, קלופים וחתוכים לחצאי טבעות
- 2 כפיות חרדל
- 2 ביצים קשות
- 1 כף מיונז
- מלח
- פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה
- מחממים את השמן במחבת גדולה ומטגנים את הבצל עד שקיפות. מוסיפים את הכבדים ומטגנים כ-5 דקות (שימו לב לא לטגן את הכבדים יתר על המידה – הם יתייבשו). מתבלים במעט מלח ופלפל. מעבירים לכלי אחר ומאחסנים במקרר שעתיים לפחות (ועד יומיים).
- מעבירים את הכבדים למעבד המזון (או הבלנדר), מוסיפים את שאר המרכיבים וטוחנים למרקם גס או עדין – לפי הטעם. טועמים ומתקנים תיבול. מאחסנים במקרר עד להגשה (אפשר להכין עד יום מראש).
איך שומרים?
- עד 3 ימים, במקרר.

גפילטע פיש(צילום: דני לרנר)
גפילטע פיש
מרכיבים
8 מנות
לקציצות
- 800 גרם בשר קרפיון, נקי מעור ואדרות, טחון + בקשו ממוכר הדגים את האדרות ואת ראש הדג
- 1/2 כוס (65 גרם) קמח מצה
- 1 בצל, קלוף ומגורר גס
- 1/4 כפית פלפל שחור טחון
- 1/2 כפית מלח
- 1 כף סוכר
לציר
- כל האדרות וראש הדג
- 2 גזרים, קלופים וחצויים
- 1 בצל, קלוף וחצוי
- 1 עלה דפנה
- 3 גרגירי פלפל אנגליים
- 1/2 כפית סוכר
אופן ההכנה
- הציר: מניחים בסיר את כל מרכיביו ויוצקים מים עד ל-5 ס"מ מעל גובה המרכיבים. מביאים לרתיחה על להבה גבוהה, מנמיכים את הלהבה וממשיכים לבשל ברתיחה קלה, ללא כיסוי, עוד כשעה.
- בינתיים מכינים את הקציצות: מערבבים בקערה את כל מרכיבי הקציצות. מאחסנים במקרר כשעה.
- יוצרים מהעיסה קציצות שטוחות ומעבירים לציר הרותח (לאחר שבושל כשעה). מבשלים כ-20 דקות.
- מוציאים את קציצות הדג בכף מחוררת ומעבירים לצלחת הגשה עמוקה. אם אוהבים להגיש את הקציצות עם ציר קרוש, מסננים את הציר ויוצקים על הקציצות.
- אם רוצים, פורסים את הגזרים ומקשטים בהם את הקציצות. מאחסנים במקרר 3 שעות לפחות (ומומלץ להכין יום קודם). מגישים קר, מומלץ לצד חזרת.
איך שומרים?
- עד 3 ימים, במקרר.