שפתונים מסוכנים: זהירות! שפתונים נגד יובש מכילים חומרים ממכרים

שפתונים נגד יובש הם אחד ממוצרי הטיפוח הנמכרים ביותר בעולם וכנראה גם אחד הממכרים שיש. הסיבה: חלקם מכילים חומרים שמעוררים צורך למרוח שוב ושוב

כ־80% מהמתמכרים הן נשים, שמודות שהן לא יכולות להפסיק. הן מורחות שפתון כל הזמן כי הוא מעניק להן תחושה טובה (צילום: Shutterstock)
כ־80% מהמתמכרים הן נשים, שמודות שהן לא יכולות להפסיק. הן מורחות שפתון כל הזמן כי הוא מעניק להן תחושה טובה (צילום: Shutterstock)

כבר 40 שנה צמודה דבי לשפתון נגד יובש. צמודה, זה אנדרסטייטמנט, מכורה - זו ההגדרה הקולעת. יש לה בבית ובמשרד כ־20 שפתונים בו זמנית, היא מורחת בכל הזדמנות, עשרות פעמים ביום, גם באמצע פגישות עבודה או בזמן ארוחה עם חברים. דבי היא רק אחת מאותן נשים שהעלו את סיפורן האישי לאתר Lip Balm Anonymous, שהוקם כדי להתריע שלא מדובר באקט של טיפוח אלא בהתמכרות של ממש.

 

 

זה אולי נשמע לכם מוזר, אבל מתברר שמדובר בתופעה די שכיחה. סקר שערך מגזין "מארי קלייר" במהדורתו האמריקאית מצא כי תכשיר הטיפוח השני בחשיבותו לנשים (אחרי קרם הגנה) הוא שפתון נגד יובש, שנבחר כאחד הפריטים לקחת לאי בודד. הפופולריות של התכשיר מתורגמת כמובן גם למכירות. שפתון נגד יובש נחשב לאחד המוצרים הנמכרים ביותר בשוק מוצרי היופי.

 

בכתבה שפורסמה לא מזמן בעיתון הבריטי הנפוץ "הגרדיאן" כינו את התופעה "ההתמכרות העולמית החדשה" וציטטו כמה וידויים מרתקים, למשל: "פוטרתי מעבודתי במוקד הטלפוני. בכל פעם שהרמתי את הטלפון, מרחתי שפתון על הפנים שלי ועל הטלפון. אני נאבק עם הבעיה הזו כל החיים. אני מאמין שאם לא אמרח שפתון נגד יובש זה יכול להרוג אותי".

ד"ר אהוד ורנר, מומחה לרפואת עור: "שפתונים מסוימים מכילים חומרים כמו חומצה סליצילית, פנול ומנתול, שעלולים לגרום לגירוי בשפתיים. אני ממליץ לבדוק את רשימת הרכיבים על גבי המוצר ולקנות תכשירים שלא מכילים את החומרים הללו"

 

לדברי ד"ר אהוד ורנר, מומחה לרפואת עור ממרפאות קריית אונו ורחובות, הסיבה להתמכרות לשפתון נגד יובש נעוצה בחומרים מסוימים שהוא מכיל. "כשמגיעה אליי מטופלת עם שפתיים יבשות אני ממליץ לה לא להשתמש בסוגים מסוימים של שפתונים שאמנם מעניקים רגיעה מיידית, אבל בטווח הארוך מגרים את השפתיים, ומעוררים צורך למרוח שוב ושוב, מעין מעגל קסמים.

 

ואם בכל זאת מתעקשים להשתמש דווקא במוצרים האלה, אני ממליץ לא למרוח אותם יותר מפעם או פעמיים ביום. למעשה, ככל שמורחים את השפתונים יותר – כך הגירוי מחמיר וזה בהחלט לא מומלץ".

 

באילו חומרים מדובר?

"חומצה סליצילית (Salicylic acid), קמפור (Camphor), מנתול (Menthol) ופנול (Phenol). חומצה סליצילית גורמת לקילוף העור, פנול הוא חומר שעושים בו שימוש בריכוזים גבוהים בפילינג עמוק לעור הפנים והוא מגרה את העור, וקמפור ומנתול נמצאים בתכשירים רבים נגד גירוי העור, שאמנם מרגיעים באופן מיידי אבל יוצרים גירוי בטווח הארוך. אני ממליץ לבדוק את רשימת המרכיבים שמופיעים על גבי המוצר - עדיף לקנות שפתונים שלא מכילים את החומרים הללו".

 

האם עדיף להשתמש בחומרים טבעיים כמו חמאת שיאה, שמן קוקוס או חמאת קקאו במקום בשפתון המיוצר מחומרים תעשייתיים?

"לא חשוב באיזה חומר משמן משתמשים כל עוד הוא מסייע לשימון השפתיים. אפשר גם להשתמש בווזלין הכי פשוט".

 

לחפש בית מרקחת באמצע הלילה

פרופ' פנחס דנון, פסיכיאטר מומחה להתמכרויות מאוניברסיטת תל אביב, מכיר גם הוא את תופעת ההתמכרות לשפתונים נגד יובש. "יש למוצרים האלה ריח נעים, והם מעניקים תחושה של טיפוח מהיר בעלות נמוכה. מריחת השפתון גורמת לנו לחוש שאנחנו שומרים על הגוף שלנו ומרגישים בריאים יותר".

 

בפייסבוק אפשר למצוא לא מעט קבוצות שממוקדות בעזרה לאנשים שהתמכרו לשפתונים נגד יובש. נשים מספרות שם על ניסיונותיהן החוזרים להיגמל ממריחתו, חלקן זרקו את כל השפתונים לפח אך חוו תופעות קשות של גמילה. אחת מהן סיפרה שלאחר שנפטרה ממלאי השפתונים שהיה לה בבית, היא יצאה בלילה לחפש בית מרקחת פתוח שיספק לה את המנה היומית.

 

לצאת באמצע הלילה לחפש שפתון - זה כבר נשמע בעייתי.

פרופ' דנון: "בהחלט. כל עוד אדם נהנה למרוח את שפתיו במהלך היום, גם אם זה נעשה בתכיפות גבוהה, זה בסדר. אבל אם מישהי יוצאת באמצע הלילה לחפש בית מרקחת - זה כבר משבש את מהלך חייה. כשאדם מורח שפתון עשרות פעמים ביום וזה מתקבל בצורה מוזרה בסביבת העבודה שלו, למשל, ברור שתדמיתו עלולה להיפגע והוא עלול לסבול מזה. במקרים כאלה מדובר בבעיה שמצריכה טיפול".

 

איזה טיפול הוא היעיל ביותר לבעיה?

"טיפול התנהגותי שמסייע לגמול מהרגל שפוגע באיכות החיים. הכתובת היא פסיכולוג או עובד סוציאלי, שיסייעו לבנות תוכנית גמילה. ברוב המקרים לא נהוג לטפל בתופעה באמצעות תרופות, אבל אפשר לפנות לפסיכיאטר במקרים שבהם הטיפול ההתנהגותי לא עוזר.

 

"התמכרות לשפתון נגד יובש שייכת לקבוצת הפרעות שנקראת טריכוטילומניה. אלה הפרעות שקשורות לאי יכולת לשלוט בדחפים והן כוללות תופעות כמו מריטת שיער, הימורים, קלפטומניה, דחף לנשוך את השפתיים וכדומה. התופעה הזו קשורה גם לספקטרום של ה־OCD (Obsessive Compulsive Disorder) - הפרעה טורדנית כפייתית, שביטוייה שונים: שטיפת ידיים אובססיבית בגלל חשש מחיידקים, צבירה אובססיבית של

בפייסבוק אפשר למצוא לא מעט קבוצות שממוקדות בעזרה לאנשים שהתמכרו לשפתונים נגד יובש. נשים מספרות שם על ניסיונותיהן החוזרים להיגמל ממריחתו, חלקן זרקו את כל השפתונים לפח אך חוו תופעות קשות של גמילה

חפצים או בדיקה חוזרת ונשנית של נעילת הבית או סגירת הגז. הפעולה האובססיבית שהאדם חוזר ועושה באופן בלתי נשלט, כמו מריחת שפתון נגד יובש, מרגיעה אותו ולכן הוא חוזר ועושה אותה שוב ושוב".

 

האם רק נשים מתמכרות?

"כ־80% מהמתמכרים הן נשים, שמודות שהן לא יכולות להפסיק. הן מורחות שפתון כל הזמן כי הוא מעניק להן תחושה טובה".

 

להפסיק ללקק את השפתיים

"בעור השפתיים יש רירית יבשה, בניגוד לרירית הפה שהיא רטובה", מסבירה ד"ר מרינה לנדאו, מומחית לרפואת עור. "עור השפתיים מכיל בלוטות רבות והוא נוטה להתייבש מהר יותר מעור הפנים. מריחת שפתון מונעת מהלחות להתאדות, והוא מכיל מסנן קרינה שחשוב גם הוא להגנה על העור, בעיקר לאנשים שנמצאים הרבה בשמש".

 

מהי הדרך היעילה ביותר למנוע יובש בשפתיים?

"בראש ובראשונה להימנע מליקוק שלהן. הרוק מכיל אנזימים של מערכת העיכול, והליקוק החוזר ונשנה מזיק לעור השפתיים ומייבש אותו עוד יותר. זו הסיבה לכך שמייצרים כיום תכשירים לטיפול בשפתיים שמכילים חומרים מרים, במטרה למנוע את הליקוק החוזר ונשנה, שעלול לייבש גם את העור סביב לשפתיים וליצור מעגל יובש מסביב לשפה".

 

האם שימוש בשפתונים נגד יובש עלול להזיק?

"עור השפתיים קל מאוד לגירוי, אבל לדעתי כמויות קטנות של חומצה סליצילית לא יגרמו לנזק. בכל מקרה, אם שפתון כלשהו גורם לגירוי עור השפתיים ולתחושה לא נעימה - כדאי להפסיק להשתמש בו".

 

"לעור השפתיים יש יכולת אדירה להשתקם", אומר ד"ר אלכס אלטס, מומחה לרפואת עור. "אף שהוא חשוף לרוק שמייבש אותו מאוד ולסוגי מזון מסוגים שונים - הוא תמיד מחלים. ולמרות זאת, להופעת יובש וקילוף צריך לסייע להחלמה בעזרת שימון כלשהו ולהתמיד בו עד שהיובש חולף ועור השפתיים מחלים".

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד