להאיר את הכבישים בלילה עם אור השמש, עם קצת עזרה של ואן גוך

יוצר הולנדי משתמש בטכנולוגיה ובאנרגיה ממקורות מתחדשים ושואב מהם השראה ליצירתו - בלי לקפח את ואן גוך. התוצאה מרהיבה וחשובה גם יחד

יעל גלעד וגלית שיף פורסם: 20.04.16 10:28
מתוך הפרויקט של רוזנחראדה "דיונה", שהוצג גם במוזיאון העיצוב בחולון.  שדה של קני סוף המוארים באמצעות נורות לד ומגיבים לתנועה ולמגע
מתוך הפרויקט של רוזנחראדה "דיונה", שהוצג גם במוזיאון העיצוב בחולון. שדה של קני סוף המוארים באמצעות נורות לד ומגיבים לתנועה ולמגע
מתוך Liquid Space. האמן מנסה לחשוף כוחות סביבתיים, שלעינינו הם בלתי נראים ושמובנים בעיקר למהנדסים ולאנשי מקצוע
מתוך Liquid Space. האמן מנסה לחשוף כוחות סביבתיים, שלעינינו הם בלתי נראים ושמובנים בעיקר למהנדסים ולאנשי מקצוע
מתוך Intimacy. חוויה חושית של אנרגיה וטכנולוגיה בגובה העיניים
מתוך Intimacy. חוויה חושית של אנרגיה וטכנולוגיה בגובה העיניים
מתוך Lunar. העבודות של רוזחארדה הוצגו ברחבי העולם, בין היתר במוזיאון טייט בלונדון, במרכז האמנות בטוקיו ובביאנלה בוונציה
מתוך Lunar. העבודות של רוזחארדה הוצגו ברחבי העולם, בין היתר במוזיאון טייט בלונדון, במרכז האמנות בטוקיו ובביאנלה בוונציה
מתוך Marbles. אמירה על היופי והפשטות שמתקבלים כשהטכנולוגיה מופנית לתועלת סביבתית
מתוך Marbles. אמירה על היופי והפשטות שמתקבלים כשהטכנולוגיה מופנית לתועלת סביבתית


9Studio_Roosegaarde_Windlicht_HQs
אמנות סביבתית המבוססת על טכנולוגיה ואנרגיה ממקורות מתחדשים. צילום: סטודיו Roosegaarde

 

אמנות סביבתית היא מזמן לא רק אבנים ועצים. הוכחה לכך אפשר לראות במיצבים של האמן ההולנדי דאן רוזחארדה (Daan Roosegaarde), שמשתמש בטכנולוגיה ובאנרגיה ממקורות מתחדשים כמקור ליצירתו. באוסף עבודות מרשים מנסה רוזחארדה לחשוף כוחות סביבתיים, שלעינינו הם בלתי נראים ושמובנים בעיקר למהנדסים ולאנשי מקצוע, ולייצר אמירה על היופי והפשטות שמתקבלים כשהטכנולוגיה מופנית לתועלת סביבתית.

 

בהקשר התרבותי והאמנותי העכשווי, הטכנולוגיה נתפשת לעתים קרובות כגורם שלילי, היוצר זיהום ומנוגד לאמנות וליופי של הטבע ולחומרים הטבעיים הבאים ממנו. העבודות של רוזחארדה ניחנות באופטימיות מרעננת ומעניקות חוויה חושית של אנרגיה וטכנולוגיה בגובה העיניים.

 

רוזחארדה למד באקדמיה לאמנויות יפות AKI באנסחדה, הולנד, והוא בעל תואר שני מבית הספר לאדריכלות "ברלאחה" ברוטרדם, שם גם הצטלבו דרכנו שלנו - הוא ואנו הכותבות. עבודותיו הוצגו בנקודות שונות בעולם, בין היתר בגלריה טייט בלונדון, במרכז האמנות בטוקיו ובביאנלה בוונציה.

 


2 Glowing Lines Roosegaardes
פיתוח יחודי של פסי סימון מבוססים אנרגיה סולרית לשיפור הבטיחות בנסיעה לילית. צילום: סטודיו Roosegaarde

 

אחד הפרויקטים שבהם הוא מעורב הוא Smart highway, שמטרתו להפוך כבישים ראשיים בהולנד לבטוחים יותר תוך חיסכון באנרגיה. הפיילוט נעשה בכביש ראשי באזור העיר אוס, שם סומנו בשולי הדרך פסים סולריים המכילים צבע זוהר, שקולט אנרגיית שמש במהלך היום ומשחרר אותה בלילה. פסי הסימון זוהרים במשך שמונה שעות. הצבע והטכנולוגיה פותחו על ידי רוזחארדה בשיתוף תאגיד התשתיות Heijmans.

 


11 Glowing Lines Roosegaardes
צבע סולרי נטען ביום ומאיר שמונה שעות בלילה. צילום: סטודיו Roosegaarde

 

 

צפו בסרטון:

 

 

טכנולוגיה זו יושמה בקנה מידה קטן יותר בפרויקט Van Gogh Path – שביל אופניים בעיר ניונן, המשלב את אותה טכניקת צבע, אבל הפעם בהשראת הציור "לילה מלא כוכבים" של ואן גוך, האמן ההולנדי הנודע שגם חי בעיר הזו. התוצאה היא שביל שמאפשר נסיעה לילית בטוחה.


VanGoghRoosegaarde3s
שביל אופנים סולרי עם הדפס בהשראת ואן גוך, שגר בעיר בעבר. צילום: סטודיו Roosegaarde

 

 

צפו בסרטון:

 

.

 

מיצב תאורה מסוג אחר הוא WINDLICHT, שמבקש לחשוף באמצעות טורבינות רוח את היופי שביצירת אנרגיה ירוקה. רשת של קרני אור מחברת בין טורבינות המסתובבות במהירות של 280 קמ"ש, ובאמצעות תוכנת זיהוי ומעקב מתעדכנים מקורות האור על פי המיקום של להבי הטורבינה, ומייצרים "חוטי" אור דינמיים שמפלחים את המרחב בלילה.


10Studio_Roosegaarde_Windlicht_HQs
מופע דינמי של קרני אור המחברות בין להבים מסתובבים של טורבינות רוח. צילום: סטודיו Roosegaarde

 

צפו בסרטון:

 

 

פיתוח עיצובי-טכנולוגי בהתהוות, שעובד גם בשעות היום, הוא Smog free tower. זהו מגדל בגובה שבעה מטרים, ובו מערכת טיהור אוויר המבוססת על טכנולוגיה שפועלת בבתי חולים ובמפעלים ושואבת אליה חלקיקי ערפיח. מגדל כזה יוצר "בועה"' של אוויר נקי בחלל הציבורי, המזמינה שהייה ופעילות. התהליך מוּנע על ידי אנרגיית רוח לא מזהמת. לצורך מימון, פיתוח ושכפול המודל, עיצב הסטודיו של רוזחארדה מזכרת: "טבעת ערפיח" שכולאת בתוכה אבק ערפיח בקוביות דחוסות ומוצעת לרכישה לקהל הרחב.


SmogFree ProjectRoosegaarde1s
"בועה" ללא ערפיח בחלל הציבורי. צילום: סטודיו Roosegaarde

 


SmogFree ProjectRoosegaarde6s
מזכרת בעיצוב סטודיו Roosegaarde לרכישה: "טבעת ערפיח" שכולאת בתוכה אבק ערפיח

 

צפו בסרטון:

 

 

ב-2012 הציג רוזחארדה בישראל, במסגרת התערוכה Decode שהגיעה למוזיאון העיצוב חולון, את "דיונה" - מיצב אינטראקטיבי שבו הנוף מגיב לצעידת האדם לאורכו. שדה של קני הסוף מוארים בנורות לד הגיבו לתנועה ולמגע, ויצרו סביבה חווייתית שמשתנה בהתמדה.


Dune_Studio Roosegaarde-high ress
שדה של מקורות אור המופעלים באינטראקציה עם משתמשים. צילום: סטודיו Roosegaarde

צפו בסרטון: 

 

 

רבות מהעבודות המאוחרות של רוזחארדה, המתייחסות לנושאי סביבה וקיימוּת, מומנו על ידי תאגידי תשתיות וחברות תקשורת. כדאי שגם בישראל יימצאו האמונה והמשאבים להשקעה באמנות מחוללת שינוי.

 

 

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אדריכליות בעלות משרד "גלעד-שיף אדריכלות ועיצוב". עוסקות בבניה ציבורית ובניה פרטית בדגש סביבתי אקלימי. אוהבות עיצוב, מאמינות בירוק והכי מתחברות לשילוב ביניהם. עוד על האג'נדה והפרויקטים באתר המשרד ובפייסבוק