למה הילדים שונאים לסדר את החדר? התשובות בציורים שלהם

החג מתקרב והבית מתחיל לקבל צורה. רק חדר הילדים נראה כמו אחרי פריצה. מה עושים? מיכל וימר, מפענחת ציורי ילדים, עם כמה עצות שיעזרו לכם להניע אותם לנקות

מיכל וימר פורסם: 14.04.16 08:02
ציור יצירתי בגיל 6.5
ציור יצירתי בגיל 6.5

זה מגיע בעיקר בגיל ההתבגרות, אבל לפעמים גם לפני – הרגע הזה, שבו הבלגן הופך להיות מקום שנעים לחיות בו... "תסדר כבר את החדר! מה זה הלכלוך הזה? איך אתם יכולים לחיות ככה?!"

 

למה לילדים קשה לסדר את החדר?

יש לכך שתי תשובות די פשוטות:

  1. סידור חדר בשביל ילד דומה לסידור תמונות באלבום אצל מבוגרים. כשאנחנו מסדרים תמונות, כל תמונה מעלה זיכרונות וזה הופך מהר מאוד למשימה שאורכת כמה שעות טובות. בדיוק כך קורה לילדים - כל צעצוע מעלה זיכרון של משחק דמיוני מופלא שהיה איתו, כל צעצוע מצית מחדש עלילה מעניינת והוא כבר לא רק חתיכת פלסטיק.
  2. סגנון סידור החדר לא מתאים תמיד ליכולת הארגון והקטלוג של הילד - כאשר החדר דורש סידור מורכב, עם הרבה אלמנטים בתוכו, לא כל הילדים מסוגלים לכך ולפעמים הם הולכים לאיבוד. לפעמים חשובה הדרכה של מבוגר ביצירת קבוצות או אפילו סלסלאות לפי נושא.

 

כשהחדר הוא הסמל לעצמאות שלי

כן, החדר הוא הטריטוריה הפרטית של הילד וגם ארון הבגדים שלו. יתכן והילד או הילדה שלכם לא מתלבשים בדיוק כפי שהייתם רוצים, אך זו הדרך בה הם בוחרים. אותו הדבר לגבי החדר שלהם – זו הטריטוריה הפרטית בה הילד בוחר להביע את עצמו. לא כל בלגן הוא בעיה. איך יודעים? פענוח ציורי ילדים מאפשר לדעת את התשובה.

 

אם בציורים מופיעים סימני מצוקה רגשית, כמו: לחץ חלש בצורה יוצאת דופן, ציור אלמנטים קטנים בשולי הדף וקושי בציור דמות אנוש שלא בהתאמה לגיל הילד, קיים סיכוי שהקושי בסידור קשור לדימוי העצמי של הילד ולתחושות המסוגלות שלו. כאשר ילדים מציירים כך, הם פחות מאמינים בעצמם וחשוב להתמקד בחיזוק הדימוי העצמי שלהם. רק כאשר הדימוי העצמי יתחזק, תוכלו לראות את התוצאות על רצפת החדר.

 

ציור ברמה נמוכה מגיל 5 וחצי, בעקבות מצב נפשי קשה
    ציור ברמה נמוכה מגיל 5 וחצי, בעקבות מצב נפשי קשה

       

    חדר מבולגן = ילד יצירתי
    ובאופן חיובי – אם אין סימני מצוקה והציורים של הילדים שלכם תואמים לרמה המצופה בגילם, יש סיכוי שלפניכם יש אמנם ילד מבולגן – אבל גם ילד יצירתי! מחקרים רבים מראים יותר ויותר שקיים קשר בין אי סדר ליצירתיות. סגנון החשיבה היצירתית הוא אינטואיטיבי ובעל קצב משתנה. פתאום צץ רעיון, פתאום מגיע פתרון או המצאה חדשה. הבלגן מאפשר לילד סביבת עבודה יצירתית ומשתנה, הוא מוקף גירויים ולכן גם מוקף בהזדמנויות חדשות ורעיונות מפתיעים. העובדה שהחפצים מונחים אחרת, מאפשרת לחשוב מחוץ לקופסא – זה קורה גם למבוגרים: פתאום מסדרים את החדר אחרת ועולים רעיונות חדשים לניצול החלל.

      

    אז מה עושים בכל זאת?
    1. מדברים עם הילד על הצורך שלכם בסדר והסיבות שלכם לשמירה על סדר.
    2. בוחרים את המלחמות – העדיפו להיאבק על סדר בסלון מאשר סדר בחדרו הפרטי.
    3. מצאו דרכים פשוטות יותר לארגון החדר ולאיסוף צעצועים.

    ואם זה לא עובד, בסרטון הזה אני מראה עוד שיטות יצירתיות שלי לשכנוע ילדים לסידור החדר, באווירה קלילה והומוריסטית. שיהיה חג שמח, גם אם קצת מבולגן.

     

    מיכל וימר  - תרפיסטית באמנות (M.A), מנהלת מסלול לימודי תעודה בפענוח ציורי ילדים והדרכת הורים יצירתית. 

     

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    תרפיסטית באמנות בגישה פסיכואנליטית (M.A), מנהלת מסלול לימודי תעודה בפענוח ציורי ילדים והדרכת הורים יצירתית, מחברת "המדריך השלם לפענוח ציורי ילדים" ויוצרת ערכת הקלפים "מעגלי שיח". בעלת קליניקה לטיפול רגשי פסיכואנליטי למבוגרים ובני נוער.