לשקשק בשיק: 4 מתכוני שקשוקה
מיוחדים (ועוד אחד קלאסי ומהיר)

יעל גרטי מוכיחה שאפשר להפתיע גם בתחום סולידי כמו שקשוקה, ומגישה גרסאות משודרגות למאכל האהוב - עם תרד או חצילים קלויים ואפילו בלי ביצים

שקשוקת חצילים קלויים (צילום: בועז לביא, סגנון: נועה קנריק)
שקשוקת חצילים קלויים (צילום: בועז לביא, סגנון: נועה קנריק)

לפני הכל: טיפים לשקשוקה מושלמת

  • מה הסוד הכי חשוב? רוטב טעים. לכן חשוב לטעום את הרוטב לפני הוספת הביצים ולתקן תיבול לפי הצורך עם מלח, פלפל שחור, פלפל צ'ילי (או אריסה) ואולי גם מעט מאוד סוכר, לאיזון החמיצות.‬
  • כמה ביצים נכנסות למחבת? חשבו לפי קוטר של ‭9-8‬ ס"מ שתופסת כל ביצה.
  • ביצים שלמות או חלמונים בלבד? לשיקולכם. אני אוהבת את השקשוקה שלי עם חלמונים בלבד, ומכינה מהחלבונים (אפשר לשמור במקפיא!) מרנג או מאפים אחרים.
  • רוצים חלמונים כתומים? השתמשו בביצים מועשרות באומגה ‭.3‬
  • עם או בלי מכסה? לא כדאי לכסות את המחבת לאחר הוספת הביצים, כדי שהן לא יספגו מים מהאדים שמצטברים על המכסה.
  • מה עם השום? מומלץ להשתמש בשום הישראלי, הסגלגל ועז הטעם, ולא בשום המיובש, הלבן, שמגיע מסין. הכמויות במתכונים מיועדות לשום הישראלי. אם משתמשים בשום הלבן, הסיני, הוסיפו ‭2-1‬ שיני שום. אגב, מומלץ שלא לחתוך את השום לפרוסות דקות, משום שהן עלולות להישרף בטיגון ולהותיר טעם מריר ברוטב.
  • ומה עם הגיוון? אפשר להחליף בין הרטבים בשקשוקות השונות, וכך לגוון בהגשה ובטעמים, או למצוא את הרכב המנה שתהפוך להיות הקבועה שלכם.

 

הכי מושקעת:

שקשוקת חצילים קלויים

זו השקשוקה האהובה עליי ביותר. הרוטב מושקע ומענג במיוחד, החצילים במיטבם - והתוצאה היא מעדן. חשוב לבחור חציל טרי (מזהים לפי רעננות הגבעול) וקל ביחס לגודלו.

 

מרכיבים

3 מנות

 

  • 2 חצילים בינוניים
  • ‭14-13‬ עגבניות, מומלץ מזן "מגי‭,"‬ או ‭12-10‬ עגבניות תמר עסיסיות
  • ‭3-2‬ כפות שמן זית
  • ‭3-2‬ שיני שום סגלגל, קלופות ופרוסות לעובי בינוני
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס
  • מעט פלפל צ'ילי יבש כתוש
  • ‭6-5‬ ביצים

 

אופן ההכנה

  1. עוטפים כל חציל ברדיד אלומיניום. קולים כל אחד מהם בנפרד על להבת הכיריים הגדולה, כ-9 דקות מכל צד (הופכים בעזרת מלקחיים) או עד שהחציל רך. מסירים מהכיריים ומצננים כ-5 דקות (לחלופין, אפשר לקלות את החצילים בתנור שחומם ל-190 מעלות: מרפדים ומשמנים בנדיבות תבנית, חוצים את החצילים לאורכם ומניחים בתבנית כשהצד החתוך פונה מטה. דוקרים כל חציל 3 דקירות במזלג. קולים כ-50 דקות, עד שהצד התחתון משחים היטב).
  2. חוצים את החצילים ומעבירים בעזרת כף את בשרם למסננת. מניחים לשעה (ועד לילה), להגרת נוזלים. מטלטלים את המסננת מדי פעם.
  3. מביאים לרתיחה סיר מלא מים. בינתיים, חורצים צורת איקס בתחתית כל עגבנייה, כך שרק הקליפה "תיפצע‭."‬ חולטים את העגבניות ‭10-5‬ דקות במים הרותחים ומסננים. מניחים לצינון קל, וכשאפשר לגעת בהן - מסירים את הקליפות בידיים. חותכים את העגבניות הקלופות לקוביות קטנות.
  4. מחממים את שמן הזית במחבת עמוקה או בסיר רחב על להבה גבוהה. מוסיפים את השום, מנמיכים את הלהבה לבינונית ומטגנים כחצי דקה. מנמיכים את הלהבה לנמוכה ומטגנים עד הזהבה קלה-בינונית. מוסיפים את העגבניות, מערבבים, מעלים את עוצמת הלהבה לבינונית ומבשלים עוד ‭3-2‬ דקות. מנמיכים שוב את עוצמת הלהבה, מוסיפים את התבלינים, מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול. מוסיפים את החצילים ומערבבים.
  5. יוצרים גומות קטנות ברוטב ושוברים ביצה לתוך כל גומה. בוזקים מעט מלח ופלפל על הביצים ומבשלים למידת העשייה הרצויה. מגישים מיד.

 

שקשוקת תרד וגבינת פטה (צילום: בועז לביא, סגנון: נועה קנריק)
    שקשוקת תרד וגבינת פטה(צילום: בועז לביא, סגנון: נועה קנריק)
     

     

    הכי בלי עגבניות:

    שקשוקת תרד וגבינת פטה

    אם אתם חייבים רוטב עגבניות בשקשוקה שלכם, אתם מוזמנים להוסיף למנה את אחד מרוטבי העגבניות שמופיעים במתכונים האחרים.

     

    מרכיבים

    2 מנות

     

    • שמן זית
    • ‭1/2‬ בצל סגול גדול, קלוף וקצוץ דק
    • 2 שיני שום סגלגל, קלופות ופרוסות לעובי בינוני
    • 300 גרם תרד, מומלץ ניו-זילנדי
    • מלח
    • פלפל שחור גרוס
    • 4 ביצים
    • ‭100-60‬ גרם גבינת פטה, מפוררת (מומלץ להשתמש בפטה כבשים 20%-16% שומן)

     

    אופן ההכנה

    1. מחממים ‭3-2‬ כפות שמן זית במחבת עמוקה או בסיר רחב על אש גבוהה, ומטגנים את הבצל עד הזהבה קלה. מוסיפים את השום, מנמיכים את עוצמת הלהבה ומטגנים עד שגם הוא מזהיב קלות.
    2. מוסיפים בהדרגה את עלי התרד, ומערבבים בעדינות בכף עץ עד שנפחם יורד. אם המחבת מתייבשת, מוסיפים שמן זית לפי הצורך. מתבלים במלח ובפלפל.
    3. יוצרים גומות ברוטב ושוברים ביצה לכל גומה. בוזקים מעט מלח ופלפל על הביצים ומבשלים עד למידת העשייה הרצויה.
    4. מסירים מהכיריים, מפזרים גבינה ומגישים מיד.

     

    שקשוקה קלאסית (צילום: בועז לביא, סגנון: נועה קנריק)
      שקשוקה קלאסית(צילום: בועז לביא, סגנון: נועה קנריק)

       

      הכי מהירה:

      שקשוקה קלאסית

       

      מרכיבים

      3-2 מנות

       

      • ‭3-2‬ כפות שמן זית
      • ‭3-2‬ שיני שום סגלגל, קלופות ופרוסות לעובי בינוני
      • 800-700 גרם עגבניות חתוכות משומרות (בקופסת שימורים או בבקבוק, מומלץ מתוצרת איטליה)
      • מלח
      • פלפל שחור גרוס
      • 1/2 כפית אריסה
      • אפשרות: ‭1/2‬ כפית סוכר
      • ‭5-4‬ ביצים
      • אפשרות לעיטור: כוסברה או פטרוזיליה, קצוצות

       

      אופן ההכנה

      1. מחממים את שמן הזית במחבת עמוקה, על להבה גבוהה. מוסיפים את השום, מנמיכים ללהבה בינונית ומטגנים כחצי דקה. מנמיכים את הלהבה לנמוכה, ומטגנים עד הזהבה קלה-בינונית.
      2. מוסיפים את העגבניות החתוכות ומערבבים. מתבלים במלח, פלפל ואריסה. טועמים ובמידת הצורך מתקנים תיבול (ייתכן שתרצו להוסיף מעט סוכר, לאיזון החמיצות).
      3. יוצרים גומות קטנות ברוטב ויוצקים לתוכן את הביצים. מפזרים על הביצים מעט מאוד מלח ופלפל. מבשלים לפי מידת העשייה הרצויה, מסירים מהכיריים, מעטרים בכוסברה או בפטרוזיליה ומגישים מיד.

       

      שקשוקת פלפלים קלויים ועגבניות שרי (צילום: בועז לביא, סגנון: נועה קנריק)
        שקשוקת פלפלים קלויים ועגבניות שרי(צילום: בועז לביא, סגנון: נועה קנריק)

         

        הכי בסטייל:

        שקשוקת פלפלים קלויים ועגבניות שרי

        אם ממהרים, אפשר לוותר על הפלפלים ולהכין שקשוקה קטנה יותר מעגבניות שרי צרובות בלבד. את העירית כדאי לגזור במספריים מעל המנה ולא לקצוץ בסכין: גם קל יותר וגם מתקבלת תוצאה יפה יותר.

         

        מרכיבים

        • 3-2 מנות
        • 4 פלפלים בצבעים שונים
        • 5 כפות שמן זית
        • מלח
        • פלפל שחור גרוס גס
        • ‭30-25‬ עגבניות שרי עסיסיות
        • ‭5-4‬ ביצים
        • אפשרות לעיטור: עירית טרייה, גזורה או קצוצה

         

        אופן ההכנה

        1. מחממים את התנור ל-210 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
        2. חותכים את הפלפלים לרבעים או לשמיניות ומניחים בשכבה אחת בתבנית. מזלפים ‭3-2‬ כפות שמן זית, בוזקים מלח ופלפל ואופים ‭30-25‬ דקות (אחרי כ-20 דקות אפשר להפוך אותם בעזרת מלקחיים), עד להופעת סימני צריבה. מוציאים ומניחים בצד.
        3. מחממים 2 כפות שמן זית במחבת עמוקה או בסיר רחב על להבה גבוהה. מוסיפים את עגבניות השרי (זהירות, השמן מתיז!) ממתינים 2 דקות ומטלטלים את המחבת, כדי להפוך את העגבניות. ממתינים דקה נוספת. מועכים את העגבניות בעודן מתבשלות (מומלץ בעזרת ממעך פירה). מנמיכים את הלהבה לנמוכה, מוסיפים מלח ופלפל, טועמים ומתקנים תיבול. מוסיפים את הפלפלים.
        4. יוצרים גומות ברוטב ושוברים ביצה לתוך כל גומה. בוזקים מעט מלח ופלפל על הביצים בלבד ומבשלים עד למידת העשייה הרצויה.
        5. מסירים מהכיריים, מפזרים עירית ומגישים.

         

        שקשוקה טבעונית עם עגבניות ופלפלים (צילום: בועז לביא, סגנון: נועה קנריק)
          שקשוקה טבעונית עם עגבניות ופלפלים(צילום: בועז לביא, סגנון: נועה קנריק)

           

          הכי טבעונית:

          שקשוקה עם עגבניות ופלפלים

          במקום חלמוני ביצה, יעטרו את המנה בצהוב בסיסים של פלפלים צהובים (משאר הירק אפשר להכין סלט או את שקשוקת הפלפלים). כשמוסיפים למנה טחינה ביתית (שתורמת ברזל) וגרעיני דלעת קלויים, מתקבל מעדן של ממש.

           

          מרכיבים

          4-3 מנות

           

          • 4 פלפלים צהובים או כתומים
          • 6 כפות שמן זית
          • מלח
          • פלפל שחור גרוס
          • 650 גרם עגבניות שרי, תמר או רגילות
          • 1 כפית שטוחה סוכר

           

          לרוטב העגבניות

          • ‭3-2‬ שיני שום, קלופות ופרוסות לעובי בינוני
          • ‭800–700‬ גרם עגבניות חתוכות משומרות (בקופסת שימורים או בבקבוק, מומלץ מתוצרת איטליה)
          • מלח
          • פלפל צ'ילי יבש כתוש

           

          להגשה

          • 1 כפית שמן זית
          • חופן גדוש גרעיני דלעת
          • סלט טחינה (ראו מתכון למטה)

           

          אופן ההכנה

          1. הפלפלים: מחממים תנור ל-210 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
          2. קוטמים את בסיסיהם של הפלפלים ומשתמשים רק בהם. מניחים בתבנית, מזלפים 2 כפות שמן זית ובוזקים מלח ופלפל. צולים 20 דקות בדיוק. מוציאים ומניחים בצד, לא מכבים את התנור.
          3. מרפדים את התבנית בנייר אפייה נקי. חוצים את העגבניות לאורכן ומניחים בתבנית כשצדן החתוך פונה כלפי מעלה. מזלפים עוד 2 כפות שמן זית, בוזקים מעט מלח ופלפל שחור, וכן את הסוכר. צולים ‭30-25‬ דקות, עד שהעגבניות מתכווצות ונוצרים עליהן סימני צריבה. מוציאים.
          4. בינתיים, קולים את גרעיני הדלעת: מחממים כפית שמן זית במחבת קטנה. קולים את גרעיני הדלעת עד שלפחות מחציתם "מנתרים" במחבת. מעבירים מיד לצלחת מרופדת בנייר סופג.
          5. רוטב העגבניות: מחממים 2 כפות שמן זית במחבת עמוקה או בסיר רחב על להבה גבוהה. מוסיפים את השום, מנמיכים ללהבה בינונית ומטגנים כחצי דקה-דקה. מנמיכים את הלהבה לנמוכה ומטגנים עד הזהבה קלה-בינונית. מוסיפים את העגבניות החתוכות ומערבבים. מתבלים, טועמים ומתקנים תיבול לפי הצורך.
          6. מוסיפים את עגבניות השרי הצלויות, מערבבים ומביאים לרתיחה. מניחים ברוטב את "חלמוני" הפלפלים ומסירים מהכיריים.
          7. מעטרים בטחינה ובגרעיני הדלעת ומגישים מיד.

           

          סלט טחינה ברגע
          • שמים בקערת מעבד המזון כוס וחצי טחינה גולמית (מומלץ משומשום מלא), 1 כוס מים, 3-2 שיני שום סגלגל, 1 צרור קטן של פטרוזיליה או כוסברה ומלח דק. מעבדים למרקם אחיד. טועמים ומתקנים תיבול עם שום, מלח או פלפל.

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד