בואו נעשה שסק: מתכונים עם
הפרי הכתום - מעוגות עד סלט

עונת השסק (הקצרה!) בעיצומה, אז עשו כמו אסנת לסטר ורוצו להכין אתו עוגה בחושה, טארט יפהפה ואפילו סלט

אסנת לסטרפורסם: 31.03.16 23:26
עוגת שסק בחושה (צילום: אסנת לסטר)
עוגת שסק בחושה (צילום: אסנת לסטר)

עוגת שסק בחושה

מתכון של אסנת לסטר.

 

מרכיבים

תבנית בקוטר 24 ס"מ

 

  • כ-1/2 ק"ג שסקים, חצויים ומגולענים
  • 2 כפות חמאה או מרגרינה

 

לבצק
  • 400 גרם (3 כוסות פחות 2 כפות) קמח תופח
  • 1/2 כוס (100 גרם) סוכר
  • 100 גרם חמאה (או מחמאה) רכה
  • 2 ביצים
  • 1 כוס (240 מ"ל) שמנת מתוקה או שמנת צמחית

 

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית בחמאה או במרגרינה.
  2. מעבדים יחד את כל מרכיבי הבצק לבלילה אחידה – אפשר לעשות זאת במעבד מזון, במיקסר או בבחישה עם כף. חשוב לעבד את הבצק כמה שפחות, כי עיבוד יתר יפגע באווריריות העוגה.
  3. ממיסים במחבת 2 כפות חמאה או מרגרינה. מוסיפים את השסקים החצויים ומטגנים על אש נמוכה 3-2 דקות. הופכים אותם ומטגנים 3-2 דקות נוספות.
  4. מסדרים את השסקים בתבנית, כשצדם החתוך פונה כלפי מעלה.
  5. מעבירים את בלילת הבצק לשקי זילוף (אם אין, אפשר להשתמש בשקית רגילה שחתכתם את אחת הפינות שלה). מזלפים את הבצק על השסקים ולבסוף מהדקים אותו בעדינות בידיים משומנות.
  6. אופים 35-30 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.
  7. לאחר שהעוגה מתקררת הופכים אותה על צלחת הגשה.

 

טארט שסק עם בצק שקדים (צילום: אסנת לסטר)
    טארט שסק עם בצק שקדים(צילום: אסנת לסטר)

     

    טארט שסק עם בצק שקדים

    מתכון של אסנת לסטר.

     

    מרכיבים

    תבנית בקוטר 24 ס"מ או 6 תבניות אישיות בקוטר 10 ס"מ

     

    לבצק
    • 300 גרם (2 כוסות ועוד 2 כפות) קמח
    • 100 גרם שקדים טחונים
    • 100 גרם (1/2 כוס) סוכר דק (אם אין, טוחנים סוכר רגיל במטחנת קפה או בבלנדר קטן)
    • 200 גרם חמאה (או מרגרינה) קרה, חתוכה לקוביות
    • 2 ביצים
    • 2 כפות מים קרים מאוד

     

    למילוי
    • 16-12 שסקים
    • 200-150 גרם (1/2 עד 2/3 כוס) ריבת משמשים
    • חמאה או מרגרינה לשימון התבנית

     

    אופן ההכנה

     

    הבצק
    1. שמים במעבד מזון את הקמח, השקדים הטחונים, הסוכר והחמאה (או המרגרינה), ומעבדים קצרות רק עד לקבלת תערובת פירורית.
    2. מוסיפים את הביצים ומעבדים רק עד שהן נבלעות בבצק.
    3. מוסיפים את המים ומערבלים שניות ספורות, רק עד שמתקבל בצק אחיד. אם התערובת נותרת פירורית, מוסיפים עוד כף מים קרים ומעבדים עוד כמה שניות.
    4. יוצרים מהבצק כדור, משטחים אותו מעט ועוטפים בניילון נצמד. מכניסים למקרר לחצי שעה לפחות (ועד יום).

     

    האפייה
    1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית (או התבניות) בחמאה או במרגרינה.
    2. מקלפים את השסקים: פשוט תופסים את קצוות הקליפה החשופים שמסביב למקום שבו הפרי היה מחובר לענף, ומושכים. חוצים את הפירות ומגלענים.
    3. משטחים את הבצק בתבנית (או בתבניות) בעזרת הידיים ומרפדים את התחתית והדפנות. מסדרים את השסקים בצפיפות זה לצד, זה כשהצד החתוך פונה כלפי מטה.
    4. מחממים מעט את הריבה על אש נמוכה או במיקרוגל, כדי שתהפוך לנוזלית. יוצקים אותה בעזרת כף על השסקים וביניהם.
    5. אופים 30-20 דקות עד ששולי הבצק מזהיבים (אפיית הטארטים האישיים קצרה בכ-5 דקות מזו של הטארט הגדול).

     

    סלט ירוק עם שסק וחמוציות (צילום: אסנת לסטר)
      סלט ירוק עם שסק וחמוציות(צילום: אסנת לסטר)

       

      סלט ירוק עם שסק וחמוציות

      מתכון של אסנת לסטר.

       

      מרכיבים

      כ-4 מנות

       

      • 12 שסקים
      • 8-7 עלי חסה קרועים
      • 1 שקית (150-200 גרם) עלי בייבי
      • 1/2 כוס (כ-70 גרם) חמוציות

       

      לרוטב
      • 1/3 כוס (80 מ"ל) חומץ
      • 1/3 כוס (80 מ"ל) מיץ לימון
      • 1/2 כוס דחוסה שמיר קצוץ
      • 1 כף חרדל
      • 1/2 כפית פלפל שחור גרוס
      • 1 כוס (240 מ"ל) שמן זית
      • 2 כפות סוכר

       

      אופן ההכנה
      1. מקלפים את השסקים: פשוט תופסים את קצוות הקליפה החשופים שמסביב למקום שבו הפרי היה מחובר לענף, ומושכים. חוצים את הפירות, מגלענים וחותכים כל מחצית לפרוסות.
      2. שמים בקערה את השסק, החסה, עלי הבייבי והחמוציות.
      3. שמים בבלנדר את כל מרכיבי הרוטב, למעט השמן והסוכר. מפעילים את הבלנדר ומוסיפים את השמן בהדרגה, עד שנוצר רוטב סמיך.
      4. מוסיפים את הסוכר מערבלים 10 שניות נוספות. טועמים ומתקנים תיבול, אם צריך.
      5. לפני ההגשה יוצקים מהרוטב על הסלט. את הרוטב שנשאר אפשר לשמור בצנצנת סגורה במקרר במשך שבועיים.

       

      • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

      וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

      בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

      כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

      עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

      (צילום: אסף אמברם)