החלקות, פאות ותוספות: סודות השיער של השחורות היפות בעולם

בעקבות הווידוי של ברק אובמה על תסביכי השיער של אשתו ובנותיו, יצאנו לחקור למה כוכבות שחורות כמו ביונסה וטיטי איינאו מסתירות את השורשים הטבעיים שלהן

הילה יחימוביץ'

|

21.03.16 | 08:56

"הלחץ להיראות טוב תמיד היה קשה יותר על נשים אפרו-אמריקאיות מאשר על כל אישה אחרת". ברק אובמה עם בנותיו סשה ומליה (צילום: Gettyimages)
"הלחץ להיראות טוב תמיד היה קשה יותר על נשים אפרו-אמריקאיות מאשר על כל אישה אחרת". ברק אובמה עם בנותיו סשה ומליה (צילום: Gettyimages)
גאה בשיער שנתן לה הטבע. סולאנג' נואלס (צילום: Gettyimages)
גאה בשיער שנתן לה הטבע. סולאנג' נואלס (צילום: Gettyimages)
גם כשהיא נלחמת בגזענות, השיער עדיין מתאים לאידיאל היופי הלבן. ביונסה (צילום: gettyimages)
גם כשהיא נלחמת בגזענות, השיער עדיין מתאים לאידיאל היופי הלבן. ביונסה (צילום: gettyimages)
התחילה את קריירת הדוגמנות עם תוספות שיער תפורות על הראש. ישראלה אבתאו (צילום: אלון שפרנסקי)
התחילה את קריירת הדוגמנות עם תוספות שיער תפורות על הראש. ישראלה אבתאו (צילום: אלון שפרנסקי)

לא מעט מילים כבר נכתבו על סודות היופי של כוכבות ממוצא אפריקאי כמו ביונסה, טיירה בנקס וגם נעמי קמפבל שקפצה לאחרונה לביקור מתוקשר בישראל מלווה בתסרוקת קארה חלקה במיוחד, ובכל זאת יש נושא אחד שכמעט לא מדברים עליו: כמעט כל אישה אפרו-אמריקאית בעולם המערבי מסתירה את שיערה הטבעי והמקורזל באמצעות החלקות, שזירות, תוספות שיער או פאות.

 

>> מוזמנים לעשות לנו לייק בפייסבוק

 

כמה כסף היא מוציאה כדי להשיג שיער חלק? מישל אובמה (צילום: gettyimages)
    כמה כסף היא מוציאה כדי להשיג שיער חלק? מישל אובמה(צילום: gettyimages)

     

    בראיון למגזין טיים בשבוע שעבר הצליח נשיא ארצות הברית להפתיע את העולם כולו כאשר דיבר בגילוי לב על הקושי של בנות משפחת אובמה – מישל והבנות סשה ומליה – להתמודד עם תכתיבי היופי הנוקשים. "הלחץ להיראות טוב תמיד היה קשה יותר על נשים אפרו-אמריקאיות מאשר על כל אישה אחרת", אמר ברק אובמה, ובהמשך סיפר על בתו הבכורה מליה, שחווה בעיות של מתבגרת שחורה טיפוסית ומבזבזת זמן וכסף על התעסקות עם שיערה.

     

    אינספור תסרוקות, ואף אחת מהן לא טבעית. ביונסה (צילום: Gettyimages)
      אינספור תסרוקות, ואף אחת מהן לא טבעית. ביונסה(צילום: Gettyimages)

       

      רבים המאמרים והמחקרים הרואים בכמיהה לשיער חלק תוצאה של השאיפה של נשים שחורות להוכיח כי הן "מתאימות" לאידיאל היופי הנשי הלבן המוצג בחברה – בעוד השיער המקורזל כביכול הודף אותן אחורה. אותו רצון הוליד במשך השנים תעשייה שלמה שמגלגלת מיליונים. בשנת 2010 יצר הקומיקאי כריס רוק סרט דוקומנטרי בשם Good Hair, הממחיש את ממדי התופעה – נשים שחורות מוציאות הון עתק על תוספות שיער, תמיסות להחלקת שיער ועוד מיני כימיקלים.

       

      התוספות לא משאירות למעצבי השיער הרבה עבודה. טיטי איינאו (צילום: עדו לביא)
        התוספות לא משאירות למעצבי השיער הרבה עבודה. טיטי איינאו(צילום: עדו לביא)

         

        "שיער הוא כרטיס הביקור שלהן, הוא יותר חשוב מאיפור או בגדים", מספרת מעצבת השיער עינת סברלו, שבמהלך שהות של תשע שנים בניו יורק עיצבה את שיערן של דוגמניות וכוכבות אפרו-אמריקאיות. "הן מוציאות על זה הון ומשקיעות בכך זמן רב. הן יכולות לשבת שעות במספרה".

         

        "אנחנו אוהבות את השיער שלנו, אין לנו רצון להסתיר אותו". הלן אסקיאס (צילום: יוסי כהן)
          "אנחנו אוהבות את השיער שלנו, אין לנו רצון להסתיר אותו". הלן אסקיאס(צילום: יוסי כהן)

           

          סברלו מספרת כי תעשיית המוצרים בתחום היא עולם ומלואו, וביקרה בחנויות מיוחדות בהארלם המתמחות בשיער אפרו-אמריקאי. "קיימים שם מוצרים שלא ניתן למצוא בכלבו רגיל, עם חומרים מיוחדים לסוג שיער זה, כבדים ועשירים בשומן, לצד מסיכות, צבעים ותוספות שיער". לא רק בהארלם, גם בפריז בשדרות שטרסבורג ליד תחנת המטרו Château d'Eau, ניתן למצוא אזור שכולו מלא בסלוני יופי המיועדים לנשים שחורות.

           

          קצוצה, מקורזלת ולא מתנצלת. יושיבה ג'ונס (צילום: זהר שיטרית)
            קצוצה, מקורזלת ולא מתנצלת. יושיבה ג'ונס(צילום: זהר שיטרית)

             

            מה המצב בארץ? הקבוצה האפריקאית הגדולה ביותר היא של בנות העדה האתיופית, וגם כאן רבות מהן מחפשות שיער חלק – אבל עבורן הסיבה היא אחרת. "אנחנו אוהבות את השיער שלנו, אין לנו רצון להסתיר אותו", אומרת הלן אסקיאס, בעלת המספרה הלן – אמנות השיער. "כשאנחנו מחליטות להחליק את השיער, זה נעשה משיקולי נוחות. זה פשוט מקל על סידור השיער. מה גם שהשיער האתיופי, בשונה משיערן הטבעי של האפרו-אמריקאיות, הוא פחות מקורזל".

             

            מהכוכבות הבודדות שמעדיפות שיער טבעי. לופיטה ניונגו (צילום: Gettyimages)
              מהכוכבות הבודדות שמעדיפות שיער טבעי. לופיטה ניונגו(צילום: Gettyimages)

               

              אסקיאס, 33, מנהלת את המספרה כשמונה שנים וקהל הלקוחות שלה מורכב בעיקר מנשים בגילאי 50-20, רובן אתיופיות המעוניינות בתוספות שיער שאותן היא מרכיבה ב"שיטת התפירה" – קולעת צמות שורש הצמודות לקרקפת תוך שהיא משאירה מסגרת של השיער הטבעי ותופרת עליהן את התוספות. "אם הלקוחה רוצה תוספות שיער חלקות, אני מחליקה את השיער שנותר בחוץ – שלא קלעתי בצמות – באמצעות פן או טיפול קראטין ללא פורמלין כדי לפתוח ולרכך את השיער. אם הלקוחה מבקשת, אני עושה לה החלקה. אני בדרך כלל מעדיפה להימנע מתהליך כימי כזה, שמשנה את השיער הטבעי", היא אומרת.

               

              שיטת התפירה: קולעים צמות צמודות לקרקפת שעליהן נתפרות התוספות, ומסביב משאירים מסגרת של שיער טבעי (צילום: יוסי כהן)
                שיטת התפירה: קולעים צמות צמודות לקרקפת שעליהן נתפרות התוספות, ומסביב משאירים מסגרת של שיער טבעי(צילום: יוסי כהן)

                 

                תחת ידיה של אסקיאס עברו במהלך השנים כוכבות אתיופיות רבות, ובהן טהוניה רובל וטיטי איינאו, שעדיין ממשיכה כלקוחה קבועה שלה. "טיטי מגיעה אליי כדי לתחזק את התוספות. אני עושה חיים די קלים למעצבי השיער בימי צילום שלה, אין יותר מדי מה לסדר".

                 

                סברלו יכולה להעיד על השוני בעבודה עם דוגמניות אתיופיות עוד מהימים שבהם היתה אמונה על שיערה של ישראלה אבתאו. "זה היה כמה שנים לפני הפריצה הגדולה שלה בחו"ל. היא היתה ילדה מתוקה וביישנית, הגיעה עם תוספות על הראש בטכניקת תפירה", היא מספרת. "הבנתי שקודם כל אני חייבת לשמוע ממנה על השיער שלה, להגיד לי מה היא רוצה ומה לא – כי בסופו של יום, הן יודעות הכי טוב מה עושה טוב לשיער שלהן ומה לא".

                 

                ישראלה אבתאו. "הבנתי שקודם כל אני חייבת לשמוע ממנה על השיער שלה, להגיד לי מה היא רוצה ומה לא", אומרת עינת סברלו (צילום: באדיבות mc2)
                  ישראלה אבתאו. "הבנתי שקודם כל אני חייבת לשמוע ממנה על השיער שלה, להגיד לי מה היא רוצה ומה לא", אומרת עינת סברלו(צילום: באדיבות mc2)

                   

                  מנגד, יש גם כאלו שמרימות בגאווה את ראשן המקורזל. יושיבה ג'ונס, דוגמנית שחורה מקהילת העבריים בדימונה שפרצה לענף האופנה הישראלי בשנה האחרונה, אוחזת בתסרוקת ייחודית בנוף החלק והמפונפן – קצוצה, מקורזלת ולא מתנצלת. עם זאת, גם בלי תוספות שיער או החלקות למיניהן, ג'ונס נדרשת לפקוד את המספרה בקביעות לתחזוק הפריזורה.

                   

                  אייקון אופנה, לא מעט בזכות השיער. סולאנג' נואלס (צילום: Gettyimages)
                    אייקון אופנה, לא מעט בזכות השיער. סולאנג' נואלס(צילום: Gettyimages)

                     

                    "תסרוקת טבעית כמו של יושיבה גם דורשת עבודה", מסביר צחי רביבו, הבעלים של רשת Hair Center לטיפולי שיער. לדברי רביבו, לרשת מגיעה אוכלוסיה גדולה של אתיופיות במטרה לשקם את השיער הטבעי. "ילדות בגיל שבע ושמונה ששוזרות צמות ונשארות איתן זמן רב, כבר מבטיחות לעצמן שיער בעייתי. בין אם הן מחליטות להחליק את השיער או ללכת עם השיער הטבעי, המטרה היא קודם כל חיזוק ושיקום השערה המקורית. גם יושיבה מגיעה לטיפול שפיתחנו במיוחד לסוג שיער זה, הבונה את השערה ומצפה אותה בשכבת הגנה".

                     

                    "השיער האתיופי, בשונה משיערן הטבעי של האפרו-אמריקאיות, הוא פחות מקורזל". טיטי איינאו (צילום: עדו לביא)
                      "השיער האתיופי, בשונה משיערן הטבעי של האפרו-אמריקאיות, הוא פחות מקורזל". טיטי איינאו(צילום: עדו לביא)

                       

                      ג'ונס מיישרת קו עם כוכבות בינלאומיות כמו לופיטה ניונגו וסולאנג' נואלס, המתגאות במה שנתן להן הטבע כחלק ממגמה הצומחת בארצות הברית בשנים האחרונות, של מי שמאסו בכניעה לסטנדרטים המדכאים ובמניפולציות הלא בריאות שביצעו בשיערן עד היום.

                       

                      "לאפרו ולשיער עם נפח יש כוח, זה כמו שמש, מאיר את החדר". יושיבה ג'ונס (צילום: טל עבודי)
                        "לאפרו ולשיער עם נפח יש כוח, זה כמו שמש, מאיר את החדר". יושיבה ג'ונס(צילום: טל עבודי)

                         

                        "שיער אפריקאי הוא שיער מדהים", מצהירה סברלו. "כשהתגוררתי בניו יורק אפילו עשיתי לעצמי תסרוקת אפרו לא פעם, מרוב שאהבתי את זה. אני מאמינה שמה שאלוהים נתן הוא הכי מתאים ויפה עבור כל אחד, ואולי מתישהו מגיעה ההבנה הזו. אני בטוחה ששיער שחור, בין אם אפרו-אמריקאי או אתיופי, הוא לא פשוט לסידור, אבל הוא באמת כל כך מיוחד. לאפרו ולשיער עם נפח יש כוח, זה כמו שמש, מאיר את החדר. כשבחורה עם שיער כזה נכנסת לחדר, כולם מסתכלים עליה".

                         

                         
                        הצג:
                        אזהרה:
                        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד