לחשוב מחוץ למשולש: אוזני המן
מתוקות ומלוחות בטעמים מקוריים

נמאס לכם משגרת הפרג? לאסנת לסטר יש בשבילכם כמה הצעות לאוזני המן קצת שונות: מבצק שומשום, במילוי עוף ופירות יבשים - ואפילו עם כבד קצוץ

אסנת לסטרפורסם: 17.03.16 22:44
אוזני המן מבצק עם שומשום (צילום: אסנת לסטר)
אוזני המן מבצק עם שומשום (צילום: אסנת לסטר)

בכל שנה היו הורי עורכים עם חבריהם נשף פורים. הנשף כלל תחרות תחפושות, משחקי חברה נושאי פרסים, כיבוד כיד המלך וריקודים לצלילי תקליטים שהתנגנו על הפטפון. ימים רבים עמלו ההורים (במיוחד אימא) על התחפושות שלהם, כשהמטרה היתה להפתיע וגם לזכות בפרס.

 

כשהייתי בת 8 התקיים הנשף בביתנו שברמת אפרים שבנתניה. ימים רבים היה הבית כמרקחה, ואימא עמלה על סידור הכיסאות בסלון, קישוט החדר בסממני החג והכיבוד. אבל מה שאני בעיקר זוכרת הוא אריזת הפרסים: הגדולים נארזו בגיליונות נייר צבעוניים והקטנים יותר בשקיות. ישבתי ליד השולחן עם אימא כשארזה את הפרסים. היא לקחה פרס אחד קטן, הושיטה לי ואמרה: "גם לך מגיע פרס. את יכולה לנסות להשכיב את האיש הקטן לישון".

 

היתה זו בובה של איש קטן – כיום אנחנו מכירים אותה כ"נחום תקום", אבל אז ההורים קראו לה בגרמנית "שטיי אוף מנשן" (תקום איש קטן). מאותו רגע ניסיתי להשכיב את הבובה על השולחן וההתרוממות החוזרת שלה היתה כקסם בעיני. מאותו רגע לא הנחתי את הבובה מידי, ולכל מקום שהלכתי ה"איש הקטן" היה בא איתי.

 

הגיע ליל הנשף. כדי שנוכל לישון בשקט (יחסי) הכניסו הורי מזרונים ושמיכות למרפסת הסגורה, והורו לאחי ולי לישון שם בלילה הזה. לבושי פיג'מה נכנסנו למרפסת וההורים הורידו את התריס המפריד בינה לבין הסלון.

 

מבעד לחריצי התריס יכולתי לראות את האור בחדר הסמוך וקצת מצבעי התחפושות של האורחים, אבל יותר מכל הקשבתי לקולות החוגגים – צחוק, מוזיקה ובליל של דיבורים - ונדמה לי שנרדמתי די מהר.

 

התעוררתי פתאום כשאימא הרימה מעט את התריס, התכופפה אלי ואמרה: "חסר לי פרס אחד, תני לי את האיש הקטן שלך ומחר נקנה לך אחד חדש". הושטתי את ידי ומסרתי לה את האיש הקטן ש"ישן" בכף ידי.

 

למחרת וגם ביום שאחריו וגם בימים הבאים אימא לא הזכירה את האיש הקטן שלי, וגם אני לא אמרתי כלום. כך עברו הימים, החודשים והשנים. ידעתי שאימא שכחה מכך לחלוטין ואני לא העזתי להזכיר, עד היום לא ברור לי למה.

 

יום אחד, כשכבר היו לי ילדים בני 8, הזכרתי לאימא את הנשף, התריס והאיש הקטן. אימא הסתכלה עלי ושתקה, אבל ראיתי את העצב בעיניה.

 

האיש הקטן לא חזר לעולם. הוריה של אסנת בנשף פורים (צילום: אסנת לסטר)
    האיש הקטן לא חזר לעולם. הוריה של אסנת בנשף פורים(צילום: אסנת לסטר)

     

    אוזני המן מבצק עם שומשום

    מתכון של רות כהן מבית שאן.

     

    מרכיבים

    כ-20 אוזני המן

     

    לבצק
    • 1/2 כוס (100 גרם) סוכר
    • 1 כוס (240 מ"ל) מים פושרים
    • 1 ק"ג קמח
    • 200 גרם חמאה (או מרגרינה) רכה
    • 1 כוס (240 מ"ל) שמן
    • 2 שקיות (20 גרם) אבקת אפייה
    • 1 שקית (10 גרם) סוכר וניל
    • 1/4 כוס (25 גרם) שומשום לבן לא קלוי

     

    למילוי
    • 1 מכל (400 גרם) מלית פרג מוכנה או מלית תמרים מוכנה
    • 1 חלמון
    • 2/3 1 כוסות (150 גרם) אגוזים טחונים
    • 1/2 כפית קינמון
    • 1/4 כפית ציפורן

     

    אופן ההכנה
    1. הבצק: מערבבים את הסוכר עם המים בקערה (או במעבד מזון) עד שהסוכר נמס. מוסיפים את שאר מרכיבי הבצק ולשים רק עד שמתקבל בצק אחיד (חשוב ללוש כמה שפחות, אחרת הבצק יאבד את פריכותו). מכסים את הקערה במגבת ונותנים לבצק לנוח 15-10 דקות.
    2. מחממים אתה תנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
    3. קורצים מהבצק כדורים בגודל קלמנטינה ומרדדים אותם לעיגולים בעובי של כ-1/2 ס"מ. לחלופין, אפשר לרדד את הבצק לעלה בעובי של כ-1/2 ס"מ ולקרוץ ממנו עיגולים בקוטר של כ-12 ס"מ.
    4. מערבבים יחד את מרכיבי המילוי.
    5. מניחים במרכז כל עיגול בצק כף גדושה מהמילוי. מקפלים את הבצק מהשוליים מעל המילוי בשלושה מקומות, ליצירת אוזן המן. מהדקים.
    6. מניחים את אוזני ההמן בתבנית ואופים 30-25 דקות, עד שאוזני ההמן מזהיבות קלות.

     

    אוזני המן במילוי כבד קצוץ (צילום: אסנת לסטר)
      אוזני המן במילוי כבד קצוץ(צילום: אסנת לסטר)
       

       

      אוזני המן במילוי כבד קצוץ

      מתכון של רות כהן מטבריה.

       

      הסוכר שבבצק אינו טעות. המתיקות משתלבת נהדר עם טעמו של הכבד הקצוץ.

       

      מרכיבים

      כ-20 אוזני המן

       

      למילוי
      • 1/2 ק"ג כבד עוף
      • מלח גס לצליית הכבדים
      • 1 בצל גדול קצוץ
      • שמן לטיגון
      • 1 כפית מלח
      • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
      • 1 כפית פפריקה מתוקה
      • 1 כפית כמון

       

      לבצק
      • 1 ק"ג קמח
      • 2 כפות שמרים יבשים
      • 1 כוס (200 גרם) סוכר
      • 1/2 כוס (120 מ"ל) שמן
      • 2 ביצים
      • 1 שקית סוכר וניל
      • 2 כוסות (480 מ"ל) מים

       

      לציפוי
      • 1 ביצה טרופה
      • 1 כף גדושה שומשום

       

      אופן ההכנה

       

      המילוי
      1. מפזרים על הכבדים מלח גס וצולים אותם בגריל עד שהם מבהירים מעט מכל הצדדים (אפשר לצלות אותם גם תחת הגריל בתנור). השלב הזה חשוב מבחינת הטעם, לכן אני ממליצה שלא לוותר עליו גם אם אינכם שומרים על כשרות.
      2. מחממים שמן במחבת ומטגנים את הכבדים עד לדרגת העשייה הרצויה.
      3. מחממים שמן במחבת נפרדת ומטגנים את הבצל הקצוץ עד להזהבה.
      4. טוחנים יחד את הכבד והבצל במטחנת בשר. מוסיפים את התבלינים ומערבבים.

       

      הבצק והאפייה
      1. לשים יחד את כל מרכיבי הבצק במשך כמה דקות, עד שמתקבל בצק רך אך לא דביק. מכסים במגבת ונותנים לבצק לנוח 20 דקות.
      2. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
      3. מקמחים קלות את משטח העבודה ומרדדים את הבצק לעלה בעובי של כ-1/2 ס"מ. קורצים מהבצק עיגולים בקוטר של כ-12 ס"מ.
      4. מניחים במרכז כל עיגול כף גדושה מהמילוי. מקפלים את הבצק מהשוליים מעל המילוי בשלושה מקומות, ליצירת אוזן המן. מהדקים.
      5. מברישים כל אוזן המן בביצה טרופה ומפזרים מעל שומשום. מעבירים לתבנית ואופים כ-25 דקות, עד שאוזני ההמן מזהיבות.

       

      אוזני המן במילוי בשר ופירות יבשים (צילום: אסנת לסטר)
        אוזני המן במילוי בשר ופירות יבשים(צילום: אסנת לסטר)

         

        אוזני המן במילוי בשר ופירות יבשים

        מתכון של רחל בן שיטרית מבית שאן.

        המתכון עושה שימוש בבשר מוכן (למשל, צלי בקר או עוף בגריל), כך שהוא דרך מצוינת להיפטר משאריות.

         

        מרכיבים

        כ-20 אוזני המן

         

        לבצק
        • 1 ק"ג קמח
        • 2 כפות שמרים יבשים
        • 1 כפית מלח
        • 1 כפית סוכר
        • 1/2 2 עד 3 כוסות (720-600 מ"ל) מים

         

        למילוי
        • 2 בצלים גדולים קצוצים
        • 1/4 עד 1/3 כוס שמן זית
        • 300 גרם בשר עוף או בקר מוכן
        • 1 כף סילאן או דבש
        • 100 גרם (1 כוס) אגוזים שבורים גס
        • 50 גרם (1/3 כוס) צימוקים
        • 50 גרם (1/3 כוס) משמשים מיובשים חתוכים
        • 1/2 כפית פלפל שחור גרוס

         

        לציפוי
        • 1 ביצה טרופה
        • שומשום (לבן או שחור או שילוב של שניהם) או שבבי שקדים

         

        אופן ההכנה
        1. הבצק: מערבבים יחד את הקמח והשמרים. מוסיפים את המלח והסוכר ומערבלים. מוסיפים את המים ולשים כמה דקות, עד שמתקבל בצק רך אך לא דביק. מכסים במגבת ומתפיחים כשעה.
        2. בינתיים מכינים את המילוי: מטגנים את הבצל בשמן עד שהוא הופך לשקוף. מוסיפים את הבשר ומטגנים כמה דקות, עד שהבצל מזהיב. מוסיפים את שאר מרכיבי המילוי, מערבבים ומורידים מהאש. מצננים מעט.
        3. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
        4. מקמחים קלות את משטח העבודה ומרדדים את הבצק לעלה בעובי של כ-1/2 ס"מ. קורצים מהבצק עיגולים בקוטר 15-12 ס"מ.
        5. מניחים במרכז כל עיגול כף מהמילוי. מקפלים את הבצק מהשוליים מעל המילוי בשלושה מקומות, ליצירת אוזן המן. מהדקים.
        6. מניחים את אוזני ההמן בתבנית, מברישים אותן בביצה טרופה ומפזרים מעל שומשום או שבבי שקדים.
        7. אופים 25-20 דקות, עד שאוזני ההמן מזהיבות.

         

        • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
        "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

        וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

        בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

        כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

        עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

        (צילום: אסף אמברם)