הזדעזעתם מתחקיר הסלטים? כך תכינו בבית בקלות ולבריאות

בלי חומרים משמרים, בלי סלמונלה ובלי קוליפורמים, נבחרת הסלטים הכי פופולריים שתוכלו להכין בבית בלי שום בעיה: חומוס, מטבוחה, תפו"א ועוד - בגרסתם הבריאה

חומוס מלך הסלטים, וגם גורם למצב-רוח טוב (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')
חומוס מלך הסלטים, וגם גורם למצב-רוח טוב (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')

עיתונאית הצרכנות של "לאשה" עירית ברנר, נחרדה מתחקיר הסלטים -אך לא הופתעה:

כשצפיתי בתחקיר המצוין של ערוץ 10 "עושות חשבון" שגילה את הזוועות שזוחלות לנו בסלטים המוכנים, מיד כתבתי בפייסבוק ללינוי בר גפן "מקנאאאאאה".

 

כן, יש דבר כזה קנאת סופרים גם בתחום עיתונות הצרכנות. למה? כי זה חשוב למען בריאותנו - וליצרנים זו קריאת השכמה להיכנס למעבדה ולנער את טכנולוג המזון שיעשה חושבים מחדש.

 

גם אני חוטאת בקניית סלטים מוכנים מידי פעם, לא תמיד בגלל עצלות, לעתים כי זה פשוט שם על המדף עם תמונה מגרה על האריזה.

 

אם תמדדו זמן (עשיתי זאת למען הכתבה הזו ) להכין סלט כרוב או סלק ובוודאי סלט ירקות זו פעולה שמסתכמת בעשר דקות. אז בעקבות הטלטלה שהתחקיר גרם לנו החלטנו לכבד אתכם במתכונים קלים מתוך אתר המתכונים של "לאשה" בית הספר לבישול , כך תוכלו להכין את הסלטים האהודים ביותר שעד כה לקחתם מהמדף בסופר. תהנו.

 

חומוס. מלך הסלטים!

גם אתם יכולים - וממש כדאי לכם - להכין בקלות את אחד מאבות המזון של המטבח הישראלי.

 

ארכיאולוג, מומחה תזונה, בוטניקאי וגנטיקאי (זו לא בדיחה!) יצאו לבדוק: מה מצא האדם, כבר לפני אלפי שנים, בחומוס? המסקנה הייתה מפתיעה: אושר. הקטנייה מכילה חומצה בשם טריפטופאן, המניעה את ייצור הסרוטונין במוח, שגורם למצב רוח טוב. כבר אז ידע האדם מה טוב בשבילו, והסיפוק המתלווה להכנת חומוס ביתי מכפיל את תחושת האושר.

 

תבדקו שיש בבית:

מסננת

סיר עם מכסה

כף מחוררת

מעבד מזון או בלנדר מוט

 

המרכיבים

4 מנות

1/2 1 כוסות (כ־300 גרם) גרגרי חומוס יבש קטנים

5 שיני שום קלופות

3/4 כוס + 2 כפות טחינה גולמית

1/3 כוס מיץ לימון

1/3 1 כפיות מלח

אפשרות להגשה: שמן זית, פפריקה מתוקה

 

ההכנה

1. שטיפה: שמים את גרגרי החומוס במסננת, בוררים מתוכם גרגרים פגומים ונפטרים מהם. שוטפים את גרגרי החומוס במי ברז עד שהמים הניגרים מהמסננת צלולים. מנערים שאריות מים ומעבירים את הגרגרים לקערה.

2. השרייה: יוצקים מים לקערה כך שיכסו 7-6 ס"מ מעל הגרגרים. מניחים ל־12 שעות, במהלכן מחליפים את מי השרייה 4-3 פעמים.

3. הבישול: מסננים את המים, שוטפים את הגרגרים במי ברז ומעבירים אותם לסיר. יוצקים מים רק עד לכיסוי הגרגרים, מכסים במכסה ומביאים לרתיחה על להבה גבוהה. מבשלים עוד 5 דקות ומסננים את המים.

4. הבישול השני: מחזירים את גרגרי החומוס לסיר, ממלאים במים חדשים כך שיעברו את הגרגרים בכ־7 ס"מ. מכסים ומביאים שוב לרתיחה. מנמיכים מעט את הלהבה ומבשלים כשעתיים, עד שגרגרי החומוס מתרככים (בודקים: אוחזים גרגר בין האצבע לאגודל ולוחצים – הוא צריך להימעך בקלות). אם הגרגרים לא רכים מספיק, מבשלים ובודקים מדי 10 דקות, עד שהם רכים. מסירים מהכיריים ומצננים 15-10 דקות. אם ניתקו קליפות שקופות מהגרגרים, מוציאים אותן בכף ונפטרים מהן.

5. הריסוק: מעבירים את הגרגרים בכף מחוררת למעבד מזון או לקערה גדולה. שומרים את נוזלי הבישול (אם רוצים, משאירים חלק מהגרגרים בצד, לפיזור על המנה המוכנה). מוסיפים 3/4 כוס ממי הבישול וטוחנים למחית גסה. מוסיפים את שיני השום, הטחינה, מיץ הלימון והמלח וטוחנים למחית אחידה, לא חלקה לגמרי. מוסיפים עוד מעט ממי הבישול - כרבע כוס, או לפי הצורך – ומערבבים, כדי שהחומוס יתקבל בסמיכות הרצויה לכם. טועמים ומוסיפים מלח או מיץ לימון, לפי הטעם.

6. ההגשה: מעבירים את החומוס לקערת הגשה או מחלקים לצלחות. יוצקים מעט שמן זית, אם רוצים זורים פפריקה מתוקה ו/או מניחים גרגרים שלמים ומגישים.

 

כדאי לדעת:

גרגרי החומוס: נהוג להשתמש בגרגרים יבשים קטנים מזן הדס או מהזן המכונה בולגרי. חשוב להקפיד שיהיו טריים - גרגרים ותיקים ממאנים להתרכך בבישול - ולהשרות אותם בהרבה מים, כמוסבר במתכון.

 

מי שחייב לקצר את הדרך, יכול להכין את הסלט מגרגרים מבושלים מוקפאים או מגרגרים משומרים, על אף שזה פחות מומלץ. את המוקפאים מבשלים מעט, לריכוך. את המשומרים מסננים, ומוסיפים להם, לצורך הריסוק, מי ברז לפי הצורך.

 

הטחינה: מרכיב חשוב בסלט חומוס הוא הטחינה הגולמית, הקושרת את מרכיביו ומעשירה אותו בבריאות ובטעם. מומלץ לבחור בתוצרת איכותית.

המרקם: סמיכות הסלט תלויה בכמות הנוזלים המתווספים אליו. מרקמו, חלק יותר או גרגרי יותר, תלויים בעוצמת הריסוק ובטעמו של המנגב.

הטריות: סלט החומוס במיטבו סמוך להכנה, אבל אפשר לאחסנו במקרר כ־5 ימים ולדלל אותו במעט מים לפני ההגשה. לחלופין, אפשר לטחון את כמות הגרגרים הדרושה, ואת השאר לסנן, לצנן ולהקפיא. כשרוצים, מפשירים ומחממים את הכמות הרצויה, ומכינים סלט טרי עם מים רגילים במקום מי הבישול.

 

מטבוחה

תשכחו מהסלט הקנוי מוכן, בשלו עגבניות ופלפלים בעצמכם ותיהנו מכל רגע. קצת ווג'עראס (או פצ'קריי, אם תעדיפו) בדרך למנה המוכנה – אבל כזה ששווה את המאמץ.

קצת התעסקות, הרבה תענוג. מטבוחה ביתית (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')
    קצת התעסקות, הרבה תענוג. מטבוחה ביתית(צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')

     

    הטעם והמרקם טובים יותר במטבוחה ביתית מאשר בזו התעשייתית. נקודה. אפשר להכין אותה עם פלפלים טריים או קלויים – תלוי בטעמכם ובמשך הזמן שאתם יכולים להשקיע בהכנות. את המטבוחה מומלץ לאכול למחרת ההכנה, אחרי שנחה במקרר. היא מעולה לסנדוויצ'ים עם נקניק, בשר קר או גבינה, ומלווה טוב מנות בשר, עוף ודגים.

     

    תבדקו שיש בבית:

    מסננת גדולה

    סיר בינוני

    כף עץ

    תבנית בינונית

     

    המרכיבים:

    כ־ 1/2 1 ק"ג עגבניות בינוניות, בשלות לגמרי

    3-2 פלפלים, אדומים או כתומים, בינוניים

    2 פלפלים חריפים ירוקים,בינוניים

    6-5 שיני שום

    כ־1/3 כוס שמן זית מעודן, או שמן קנולה

    2 כפות פפריקה מתוקה

    1 כפית מלח

    אפשרות: 1 כפית סוכר

     

    ההכנה

    1. העגבניות: מסירים מהעגבניות את העוקצים.בבסיס כל עגבניה חתך בצורת איקס, שרק "פוצע" את הקליפה. מניחים את העגבניות בקערה. מרתיחים קומקום מלא מים ויוצקים את המים הרותחים על העגבניות עד שהן מכוסות. מניחים ל־ 12-10 דקות. מסננים את המים ומניחים לעגבניות להתקרר מעט. קולפים את העגבניות בידיים, פשוט מושכים בקצוות האיקס שנפתחו ומסירים את הקליפה.

    2. נפטרים מהעיגול בראש כל עגבניה שאליו חובר העוקץ, וחותכים את העגבניות לקוביות בינוניות. מעבירים לסיר ומבשלים על להבה בינונית, ללא כיסוי, תוך ערבוב מדי פעם, 60-45 דקות, עד שכל הנוזלים מתאדים והעגבניות הופכות עיסה. אם הרתיחה חזקה מדי (בועות גדולות מבעבעות), מנמיכים את עוצמת הלהבה, כך שיהיה בעבוע עדין.

    3. הפלפלים: אם מחליטים לקלות את הפלפלים עושים זאת בהתאם להנחיות שבסוף המתכון. אם לא, בזמן שהעגבניות מתבשלות, רוחצים ומייבשים את הפלפלים, מסירים את העוקצים, חוצים אותם לאורך ומוציאים את הגרעינים. את הפלפלים הרגילים חותכים לקוביות בינוניות-קטנות. את הפלפלים החריפים חותכים לחצאי עיגול ברוחב בינוני (היזהרו מהגרעינים החריפים!). מוסיפים את הפלפלים לסיר לאחר כ־20 דקות מתחילת בישול העגבניות ומערבבים.

    4. השום: קולפים את שיני השום וקוצצים אותן. מוסיפים לסיר ומערבבים.

    5. השמן והתבלינים: כשנוזלי העגבניות מתאדים (כאמור, כעבור 60-45 דקות בישול), מוסיפים לסיר את השמן, הפפריקה, המלח וחצי כפית מהסוכר. מערבבים היטב ומבשלים עוד כ־5 דקות. טועמים ומוסיפים מלח וסוכר לפי הצורך. מסירים מהכיריים ומניחים למטבוחה להצטנן לטמפרטורת החדר. מעבירים לכלי סגור ומאחסנים במקרר לפחות שעתיים, ועדיף עד למחרת. מגישים.

     

    • איך שומרים?עד שבוע, בכלי סגור במקרר.

     

    כדאי לדעת

    העגבניות: צריכות להיות אדומות ובשלות. אם משתמשים בעגבניות מסוג תמר, שיש בהן פחות נוזלים, משך הבישול מתקצר.

    הפלפלים: אפשר להשתמש בפלפלים טריים או בקלויים (ראו להלן). הקלייה מעלה את מתיקותם ומשביחה את הסלט.

    החריפות: היחס בין חריפות המנה למתיקותה תלוי בטעם האישי. נסו ומצאו את האיזון הקולע לטעמכם.

     

    איך קולים פלפלים?

    כך קולים פלפלים (למטבוחה ובכלל):

    • מחממים את התנור לחום גבוה, 200 מעלות, במצב גריל.
    • רוחצים ומייבשים את הפלפלים, הרגילים והחריפים, ומניחים בתבנית. מכניסים את התבנית אל השליש העליון של התנור. קולים את הפלפלים כ־50 דקות, ומדי כ־12 דקות הופכים אותם, בעזרת מלקחיים, כרבע סיבוב, עד שהם רכים מאוד וקלויים מכל הצדדים.
    • מוציאים את התבנית ומעבירים את הפלפלים לקערה. מכסים את הקערה בניילון נצמד, כך שהאדים נכלאים בה, ומניחים לכחצי שעה.
    • מעבירים את הפלפלים לקרש חיתוך. נפטרים מהעוקצים, פותחים את הפלפלים ומוציאים את הגרעינים (היזהרו מגרעיני הפלפלים החריפים!). הופכים את הפלפלים ומסירים את הקליפות.
    • חותכים את הפלפלים לחתיכות בינוניות ומוסיפים אל הסיר כשהנוזלים מגיעים לכמחצית מגובה העגבניות. ממשיכים בהתאם להוראות.

     

    ובמקום הסלטים התעשייתיים, אתם מוזמנים להכין בקלות גם את המתכונים הבאים, אם לא תיכנסו איך תנסו?

    סלט חצילים ביתי (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')
    סלט חצילים ביתי (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')
    סלט כרוב וגזר (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')
    סלט כרוב וגזר (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')

     

    סלט סלק (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')
    סלט סלק (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')
    סלט תפוחי אדמה (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')
    סלט תפוחי אדמה (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')
    וקבלו בונוס: שלושה רטבים בסיסיים שישדרגו כל סלט (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')
    וקבלו בונוס: שלושה רטבים בסיסיים שישדרגו כל סלט (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')
     

     

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד