חדרי חרדים זה לייף סטייל: המלון מול הכנרת יהיה גם מפואר וגם צנוע

בריכות פרטיות, ספא הלכתי ומינימום הצצה בין החדרים יאפיינו את מלון ''גני מאיר'' בטבריה המתחרדת. מניסיון העבר, גם החרדים בעיר יצטרכו לתת אור ירוק

הילה שמר

|

04.02.16 | 20:28

כך אמור להיראות מלון ''גני מאיר'' ביציאה הדרומית מטבריה, במקום בית ההבראה ''גני מנורה'' (הדמייה:  א.ב. מתכננים)
כך אמור להיראות מלון ''גני מאיר'' ביציאה הדרומית מטבריה, במקום בית ההבראה ''גני מנורה'' (הדמייה: א.ב. מתכננים)
רצועות גליות צומחות משיפולי ההר ועוטפות את חזיתות המלון, בעל שני אגפים ומרכז כנסים (הדמייה:  א.ב. מתכננים)
רצועות גליות צומחות משיפולי ההר ועוטפות את חזיתות המלון, בעל שני אגפים ומרכז כנסים (הדמייה: א.ב. מתכננים)
חדר האוכל ירחף בין שני האגפים, יצפה על הגולן והכנרת ויסתיר מטעמי צניעות את המבט המתבקש והקרוב על הבריכה (הדמייה:  א.ב. מתכננים)
חדר האוכל ירחף בין שני האגפים, יצפה על הגולן והכנרת ויסתיר מטעמי צניעות את המבט המתבקש והקרוב על הבריכה (הדמייה: א.ב. מתכננים)

"אח, טבריה טבריה, אם היית צפת.."

 

"קפיטריה בטבריה" מאת נסים אלוני היא לא רק מערכון אגדי של הגשש החיוור; המציאות העכשווית בטבריה דומה לה באופן משעשע. הגששים שיחקו שלושה זקנים טבריינים שמחכים לאישור בנייה חלמאי מראש העיר, יוסף, בדומה למחזה "מחכים לגודו" של סמואל בקט. דומה להפליא למתרחש היום במחלקת הרישוי של העיר הגלילית, שלראש העירייה שלה קוראים יוסף.

 

"נו, דיברת עם ראש העיר?" שואלים הגששים על הקפיטריה שתקום "בצנטרום של הפיילה". יוסף (יוסי) בן דוד, ראש העירייה הנוכחי, אמור לאשר כעת מלון יוקרה לחרדים ולצליינים נוצרים בסמוך ליציאה הדרומית מהעיר. מלון "גני מאיר", שעתיד להיבנות בהשקעה של כ-160 מיליון שקל, עתיד להיות מוצר תיירותי משלים לאטרקציות הדתיות הסמוכות - מתחם רבי מאיר בעל הנס, החוף הדתי, אתר הטבילה בירדן וגם "חמי טבריה הצעירה" – בעיר שעוברת התחרדות בולטת בעשורים האחרונים. הקמתו כבר הייתה צפויה להתרחש אשתקד, וזה עדיין לא קרה.

 

 

 

צניעות בבקשה, גם בספא

 

התוכנית של מלון היוקרה, שיתבלט על המדרון בצד המערבי של הכביש המוביל לצמח ולא ייצמד לחוף הכנרת כמו בתי מלון רבים בטבריה, כבר הוצגה לפני חמישה חודשים לוועדה המקומית. האדריכלים, ממשרד א.ב. מתכננים, עיצבו חזיתות פומפוזיות, אך בניגוד לרוב בתי המלון שנבנו בעיר בשנות ה-70 וה-80 וחסמו את הנוף אל הכנרת, כאן זה לא אמור לקרות. העיצוב, שמבקש למשוך תשומת לב, לא משקף את המאמץ התכנוני שהושקע בלקוחות הפוטנציאליים: הצנעת חדרי המלון, הסוויטות, חדר האוכל, הבריכות הפרטיות והציבוריות, וגם ספא שלא יתנגש עם ההלכה, מקוואות וחנויות כשרות – הכל מתוכנן לקהל יעד אדוק, בין אם יהודי ובין אם נוצרי.

 

על המדרון ממערב לכביש, ולא צמוד לכנרת (הדמייה:  א.ב. מתכננים)
    על המדרון ממערב לכביש, ולא צמוד לכנרת(הדמייה: א.ב. מתכננים)

     

    סדרה של רצועות גליות צומחות משיפולי ההר ועוטפות את חזיתות המלון, שייבנה לגובה על הריסות בית ההבראה "גני מנורה" ויחליף מבנים נטושים (וחריגות בנייה) קיימים. על המגרש, ששטחו 10.5 דונם וצורתו מאתגרת מבחינה תכנונית, ייבנה מתחם המלון על שני אגפיו: המזרחי, גבוה יותר, יאכלס מלון סוויטות עם 72 דירות יוקרה (שישווקו בעיקר לתושבים זרים בשיטת "ליס בק" למגורים קצרי טווח); המערבי, נמוך ממנו, יכיל מלון עם 110 חדרים. לשני האגפים חניה משותפת, וביניהם ירחף חדר האוכל, שצופה על הרי הגולן והכנרת ומסתיר מטעמי צניעות את המבט המתבקש והקרוב אל הבריכה.

     

    קומות מדורגות, תכנון שעובד עם אילוצי הצניעות (הדמייה:  א.ב. מתכננים)
      קומות מדורגות, תכנון שעובד עם אילוצי הצניעות(הדמייה: א.ב. מתכננים)

       

      קומות המלון מגוונות בצורתן, וקטנות בתכסיתן ככל שעולים למעלה. הרצועות הגליות בחזית תוחמות, כחגורות רחבות, את הבריכות הפרטיות ואת המרפסות הצרות לאורך החזית. רוב חזיתות החדרים יהיו קירות זכוכית, אך הרצועות הלבנות ישמרו על דיסקרטיות, לבל יצפו האורחים בקומות הגבוהות על האורחים בקומות הנמוכות. "אם הפתרון לא יספיק, נוסיף ערוגות או אדניות עם צמחייה שתסווה", מבטיח אדריכל הפרויקט, דני קידר. ממילא, ריחוק יחסי בין שני האגפים מקטין את אופציית ההצצה.

       

      הדמיית חדר, בעיצוב בוקי צוקר. בריכות פרטיות כדי שלא יציצו (הדמייה:  א.ב. מתכננים)
        הדמיית חדר, בעיצוב בוקי צוקר. בריכות פרטיות כדי שלא יציצו(הדמייה: א.ב. מתכננים)

         

        ברכות ובריכות

         

        מיקומו של המלון על שיפולי ההר מחביא סדרה של בריכות פרטיות, שייחפרו בקרקע. "משפחה חרדית לא יכולה כיום לחוות נופש משותף הכולל שהייה בבריכה, אלא אם כן זו משפחה גרעינית והבריכה פרטית רק להם", מסביר קידר. בתכנון של מלון "גני מאיר" יוכלו הנופשים לבקש ברכות וישועות במתחם רבי מאיר הסמוך, ולקפוץ מיד לבריכה המשפחתית. בגב המבנה יש סדרה של בריכות מקורות ובריכת ילדים המוסתרת בגג.

         

        "בניגוד לתכנון הסטנדרטי של מלונות, המושתת על סכמה שבה חדרי המלון מקיפים בריכה משותפת, כאן חדרי המלון פונים לכנרת ולנוף הרחוק ולא משקיפים על הרוחצים בבריכת השחייה", מסביר קידר עם מה נאלץ להתמודד. התוצאה היא חדרים מדורגים (בעיצובו של בוקי צוקר) עם יציאה למרפסת עם בריכה פרטית.

         

        חידוש נוסף שהמתכננים מבקשים להציע, הוא בריכה מוצנעת שתיחפר בדופן ההר. בשטח של 120 מ"ר, הנופשים יוכלו לשכור אותה לכמה שעות או ליום שלם, עם מציל או בלעדיו, לחגיגות ולימי הולדת של 15-20 איש.

         

        ובדופן ההר, בריכה מוצנעת לאירועים (הדמייה:  א.ב. מתכננים)
          ובדופן ההר, בריכה מוצנעת לאירועים(הדמייה: א.ב. מתכננים)

           

          אולי הפעם החרדים כן יסכימו

           

          "חם בטבריה", מתלונן אחד הגששים. כשזה מגיע לעימותים עם החרדים, חם במיוחד: טבריה נמצאת בעיצומו של תהליך התחרדות שאינו עובר בשקט מופתי בשני המגזרים – הדתי והחילוני – שמרכיבים את 42 אלף תושבי העיר. שכונות רבות פונות לקהלים חסידיים, מסעדות הדגים לאורך הטיילת הפכו לכשרות למהדרין, והציבור הדתי מחרים פעילויות שאינן מתחשבות בו (כגון מירוץ אופניים "סובב כנרת" שמתקיים בשבת). רק לפני כשלוש שנים נקרא מלון "רימונים - גלי כנרת" להסיר את פסלו של ראש הממשלה הראשון, דוד בן גוריון, מהכניסה למלון בטענה כי הוא פוגע בעשרת הדברות.

           

           

          בינתיים בונים בטבריה גם אצטדיון חדש בצורה של שריון צב. לחצו על התמונה להדמיה שלו (תכנון: בודק אדריכלים)
          בינתיים בונים בטבריה גם אצטדיון חדש בצורה של שריון צב. לחצו על התמונה להדמיה שלו (תכנון: בודק אדריכלים)

           

          מנגד, קמים בציבור החילוני פעילים שמנסים למנוע את התהליך או לעדן אותו. באינטרנט אפשר למצוא ביטויי מחאה ופעולה בנוגע למינוי הרב העירוני, וקבוצת הפייסבוק "מרימים את טבריה מהקרשים" פועלת נגד התחרדות העיר. פרויקטי מגורים חדשים שיועדו לחברה הדתית נדרשים כעת להציע גם יחידות דיור למשפרי דיור ותיקים בעיר, או למשפחות צעירות חילוניות בכלל.

           

          המלונאות המקומית והערכים הדתיים כבר התנגשו בעוצמה, בעבר הלא רחוק. הרחבתו של מלון "גני חמת", על שטחו של בית עלמין יהודי, עוררה סערה בציבור החרדי בשנות ה-80. המלון שייך ל"אפריקה ישראל", ובעקיפין לבנק לאומי, ובשיא המאבק החרימו החרדים את הבנק, סגרו חשבונות, לא כיבדו צ'קים שלו, ופשקווילים (מודעות רחוב בוטות ברחוב החרדי) בגנות הבנק נפוצו בשכונות חרדיות. "זהו מאבק הקברים שהגיע לשיאים הכי קשים בהיסטוריה הישראלית", מאשר סמנכ"ל עמותת חדו"ש, שחר אילן. הוא מזכיר כי המאבק לא הסתיים בחרם, והיה אחד הגורמים לפילוג הגדול בפוליטיקה החרדית ב-1988, כאשר מפלגת "דגל התורה" הליטאית פרשה מ"אגודת ישראל" החרדית.

           

          טבריה זקוקה לתאוצה תיירותית, שתחלץ אותה מירידה בולטת במספר התיירים. ממוצע התפוסה בבתי המלון בעיר אינו מגיע ל-50% בחישוב שנתי, למרות הקמתם של מלונות מושקעים כמו "המלון הסקוטי" (לקהל חילוני) ו"אירופה" (גלאט כושר) ושיפוץ מלונות ותיקים. מתוך כ-50 אלף חדרים בבתי המלון הישראליים, טבריה אחראית לפחות מעשירית (4,100 חדרים) והביקוש לעיר המוזנחת והמתחרדת נמוך. יזמי הפרויקט, חברת "מלונות גני מאיר", מתכוונים לכלול במתחם מרכז כנסים בן 1,500 מ"ר כדי לספק מקור הכנסה נוסף מלבד נופש.

           

           

          ובצד השני: לחצו על הצילום להכיר את מלון הפאר שמוקם כעת בגולן (צילום: דור נבו)
          ובצד השני: לחצו על הצילום להכיר את מלון הפאר שמוקם כעת בגולן (צילום: דור נבו)

           

          תכנון: אדריכל דני קידר בסיוע אדריכלית מיכל דור, א.ב. מתכננים

          ניהול פרויקט, תכנון והקמה: אדן גדיש

           

           

           

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד