חמין חיטה - הגרסה הטוניסאית: עם
גריסים וקציצות או עגבניות וביצים

אסנת לסטר קיבלה שני מתכונים בדוקים לחמין חיטה טוניסאי - ומעבירה אותם הלאה אליכם. ויש גם מתכון לתוספת טעימה במיוחד לכל חמין שתכינו

אסנת לסטרפורסם: 27.01.16 22:33
חמין חיטה טוניסאי עם גריסי פנינה וקוקלה (קציצות סולת) (צילום: אסנת לסטר)
חמין חיטה טוניסאי עם גריסי פנינה וקוקלה (קציצות סולת) (צילום: אסנת לסטר)

הכל קרה כל כך מהר.

 

ביום גשום בדצמבר 2014 נסעתי לנתניה, עיר הולדתי. זה היה אמור להיות עוד ביקור שגרתי במקום, אבל כשעמדתי בטיילת, שומעת את רעש הים הכל כך מוכר לי מהילדות ומריחה את האוויר המלוח, הרגשתי פתאום שאני רוצה הביתה, לנתניה.

 

חזרתי לפוריה עילית וסיפרתי לצביקה בעלי על מה שהרגשתי מול הנוף המיוחד ועל הרצון שהתעורר בי לעבור דירה לנתניה. צביקה הביט בי במבט דואג ושאל אם אני מרגישה טוב, אבל אחרי יומיים, כשבא אתי לנתניה וראה את הנוף, הבין על מה אני מדברת והתלהב גם הוא מהרעיון. מאותו רגע הדברים קרו מהר, וקנינו דירה בקומה ה-27 בבניין רב קומות (אני עדיין צריכה להתרגל לגובה).

 

עכשיו אנחנו בנתניה, קרובים לכל החברים שלי מהילדות - אלה שגדלתי אתם ברמת אפרים ולמדתי אתם בבית הספר "שורשים". כולם התחתנו בערך אתנו ובאותו זמן גידלנו ילדים. כל השנים נסענו כשעה וחצי לפגוש אותם, ועכשיו זה עניין של דקות.

 

מהדירה החדשה שלנו אנחנו צופים על הנוף הכל כך נתנייתי ומהמם של החוף והטיילת. איזו הנאה להתעורר בבוקר, לפקוח עיניים ולראות את הים והאופק הכחול. ובימים חורפיים, כשהאופק אפור – אין דבר שגורם לי לרצות לרוץ למטבח ולהכין חמין יותר מהנוף הזה.

 

לקום בבוקר ולראות את האופק. הנוף מדירתה של אסנת ביום בהיר - וביום שמתאים לחמין (צילום: אסנת לסטר)
    לקום בבוקר ולראות את האופק. הנוף מדירתה של אסנת ביום בהיר - וביום שמתאים לחמין(צילום: אסנת לסטר)

     

    חמין חיטה טוניסאי עם גריסי פנינה וקוקלה (קציצות סולת)

     

    מתכון של עינת כהן מעפולה.

     

    שימו לב: יש להשרות את החיטה ואת גריסי הפנינה במים לילה לפני ההכנה.

     

    מרכיבים

    כ-6 מנות

     

    • 1/2 כוס (100 גרם) חיטה
    • 1/2 כוס (100 גרם) גריסי פנינה
    • 1/2 כוס שמן
    • 1 כף גדושה פפריקה מתוקה
    • 2 כפות סוכר
    • 3 גבעולי סלרי עם העלים, חתוכים לחתיכות קטנות
    • 1 כפית פלפל שחור טחון
    • 1 כפית בהרט
    • 1 כפית מלח
    • 1 כף גדושה רסק עגבניות
    • 1 ק"ג (או יותר) בשר בקר חתוך לנתחים, או גרונות הודו חתוכים, או שניהם
    • תפוחי אדמה קלופים כמספר הסועדים
    • ביצים קשות (לא קלופות) כמספר הסועדים

     

    לקוקלה
    • 500-400 גרם שומן כבש או חזה עוף חתוך דק מאוד (או טחון גס)
    • 2 ביצים
    • 2 שיני שום כתושות
    • 1 כפית פפריקה מתוקה או חריפה
    • 1 כפית מלח
    • כ-300 גרם (כ-1/2 1 כוסות) סולת

     

    אופן ההכנה
    1. משרים את החיטה ואת גריסי הפנינה במים במשך לילה (או 8 שעות לפחות). מסננים.
    2. מכינים את הקציצות: מערבבים את כל מרכיביהן לתערובת אחידה ויוצרים קציצות מוארכות בצורת קובה. שומרים בצד.
    3. יוצקים את השמן לסיר גדול ומוסיפים את הפפריקה והסוכר. מבשלים כ-2 דקות על אש גבוהה, תוך ערבוב.
    4. מוסיפים לסיר את החיטה, גריסי הפנינה והסלרי ומערבבים.
    5. מוסיפים כ-2 כוסות מים (המים צריכים להגיע לגובה של 1/2 עד 1 ס"מ מעל המצרכים שבסיר).
    6. מוסיפים את הפלפל השחור, הבהרט, המלח ורסק העגבניות ומערבבים היטב.
    7. מוסיפים את נתחי הבשר ומניחים עליהם את הקציצות. מסדרים מסביב את תפוחי האדמה.
    8. מביאים את הנוזלים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כ-30 דקות.
    9. מעבירים למשך הלילה לפלטה או לתנור שחומם ל-100-90 מעלות.

     

    חמין חיטה טוניסאי עם רסק עגבניות וביצים קשות (צילום: אסנת לסטר)
      חמין חיטה טוניסאי עם רסק עגבניות וביצים קשות(צילום: אסנת לסטר)

       

      חמין חיטה טוניסאי עם רסק עגבניות וביצים קשות

       

      דניאלה אבודרם מגבעת אבני למדה להכין את המתכון מאמה, שעלתה ארצה מטוניסיה.

       

      מרכיבים

      כ-6 מנות

       

      • 1/2 ק"ג (1/2 2 כוסות) חיטה
      • 1/3 כוס שמן
      • 1 בצל פרוס
      • 200-150 גרם רסק עגבניות
      • 1 כפית סוכר
      • 1 ק"ג בשר בקר – נתח מספר 8 (שריר הזרוע)
      • 1 כף פפריקה מתוקה
      • 1 כפית פלפל לבן טחון
      • 1 כפית כורכום
      • 1 כפית מלח
      • ביצים קשות (לא קלופות) כמספר הסועדים

       

      אופן ההכנה
      1. משרים את החיטה במים חמים במשך 40-30 דקות. שוטפים ומסננים.
      2. מחממים את השמן בסיר ומטגנים את הבצל עד שהוא רך ושקוף. מוסיפים את רסק העגבניות והסוכר, ומבשלים דקה-דקה וחצי תוך ערבוב.
      3. מוסיפים את נתחי הבשר ויוצקים לסיר מים רותחים עד לגובה של כ-1 ס"מ מעל פני המצרכים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים כשעה, עד שהבשר מתרכך.
      4. מוסיפים לסיר את החיטה והתבלינים ומבשלים על אש קטנה כ-30 דקות נוספות. טועמים ומתקנים תיבול. אם צריך, מוסיפים מים רותחים (הם צריכים להגיע לגובה של כ-1 ס"מ מעל פני המצרכים שבסיר).
      5. מוסיפים לסיר את הביצים הקשות, מכסים ומעבירים למשך הלילה לפלטה או לתנור שחומם ל-100-90 מעלות. כמה שעות לפני ההגשה כדאי לבדוק את כמות הנוזלים שבסיר, ואם החיטה יבשה להוסיף 2-1 כוסות מים רותחים.

       

      שקיות חיטה עם בצל, פפריקה וקינמון (צילום: אסנת לסטר)
        שקיות חיטה עם בצל, פפריקה וקינמון(צילום: אסנת לסטר)

         

        תוספת לחמין: שקיות חיטה עם בצל, פפריקה וקינמון

         

        מתכון של סימה סבן מבית שאן.

         

        תוספת טעימה שאפשר להכין מראש, לשמור בהקפאה ולצרף לסיר בכל פעם שמכינים חמין.

         

        מרכיבים
        • 1/2 ק"ג (1/2 2 כוסות) חיטה
        • 1/2 כוס שמן
        • 2 בצלים גדולים קצוצים
        • 1 כף פפריקה חריפה או מתוקה
        • כמעט 2 כפות סוכר
        • 1 כפית כמון
        • אפשרות: 1 כפית קינמון
        • 1 כפית מלח

         

        אופן ההכנה
        1. משרים את החיטה במים כשעה. מסננים.
        2. מחממים את השמן בסיר שטוח ומטגנים את הבצל עד שהוא מזהיב מעט. מוסיפים את החיטה ומטגנים עוד דקה-שתיים, תוך ערבוב.
        3. מוסיפים את הפפריקה, מערבבים ומוסיפים מים רותחים עד לכיסוי המצרכים שבסיר.
        4. מבשלים כ-7 דקות, תוך ערבוב מדי פעם, עד שהחיטה כמעט מוכנה (אם נשארים נוזלים והחיטה עוד לא ספגה את כולם – זה בסדר).
        5. מוסיפים את הסוכר, התבלינים והמלח ומערבבים. ממשיכים לבשל, תוך בחישה מדי פעם, עד שהנוזלים נספגים בחיטה. מכסים ומקררים.
        6. מעבירים רבע עד שליש מכמות החיטה לשקית בד, סוגרים ומניחים במרכז סיר החמין. מחלקים את יתרת החיטה ל-3-2 חלקים, סוגרים כל אחד מהם בשקית בד, עוטפים היטב בשקית ניילון ומקפיאים לשימוש עתידי (אין צורך להפשיר את החיטה לפני שמניחים אותה בסיר החמין).

         

        • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
        "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

        וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

        בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

        כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

        עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

        (צילום: אסף אמברם)