כבר בדרך העולה והמתפתלת מכביש 4 למושב כרם מהר"ל שעל הר הכרמל, בולטת דמותו של הבית המתנשא בראש הגבעה הגבוהה במושב. הבית מרוהט במלואו ונראה כאילו כבר גרים בו: הגינה מטופחת, הבריכה מלאה במים ומוכנה לשחייה של בין ערביים, הסדינים פרושים על המיטות, אפילו ההחלונות מבריקים. אבל איש מעולם לא גר כאן.
12 שנים של עבודת תכנון ובנייה הגיעו לסיומן לפני כחודשיים, אבל בבית שהקים לעצמו היזם והקבלן סמי הרוש, מעל יקב הבוטיק "אמפורה" (הפועל במושב מאז שנת 2000), יגור כנראה מישהו אחר. בעל הבית כבר חשב למתג את הנכס בהשראת היקב, תחת השם הנוצץ "הבית בפסגת הכרם", אבל נסיבות החיים האישיות השתנו: המשפחה החליטה להישאר לגור בשיכון ותיקים ברמת גן, והרוש מקווה לפגוש רוכש שכיסיו מלאים ב-24 מיליון שקלים – זהו הסכום שהוא מבקש על הווילה, נכון לעכשיו.
תיכנן את הבית בעצמו
"הבית בפסגת הכרם" מתפרש על מאות מטרים רבועים, מתנשא לגובה שלוש קומות ומנצל היטב את מדרון הגבעה. עיצובו עשוי להזכיר במשהו את הבתים הפרטיים שתכנן האדריכל פייר קניג (Pierre Koenig) בשנות ה-50 בגבעות שצופות על לוס אנג'לס, בתים שמשקיפים על נוף העיר המסחרר.
הרוש, מצדו, מציין כמקור השראה את "הבית על האשד" של האדריכל האמריקאי פרנק לויד רייט, שנחנך בפנסילבניה ב-1937. רייט תכנן את המבנה המשקיף על סביבתו, שהפך לאחד מסמלי האדריכלות המודרנית, בהתחשב בנחל ובמפל טבעיים שנמצאים בתוך המגרש המבודד ביער.
אבל פרנק לויד רייט לא השתתף בעבודה על הבית בכרם מהר''ל, וגם לא אדריכל אחר. ככה לפחות טוען הקבלן. הרוש טוען כי תיכנן את הבית שלו בעצמו. כיצד הוא עשה זאת? לדבריו, את ההשכלה הבסיסית בתיכנון הוא רכש בנעוריו, בתיכון מקיף ב' בבאר שבע, שם למד שרטוט ובניית מודלים. בהמשך צבר ניסיון בבנייה, התחום שבו הוא עוסק זה עשרות שנים. לאחר שהמגרש נרכש, תיכנן הרוש את הבית ובנה במשך שנתיים מודלים, ולבסוף פנה לאדריכלית אליזבת גולדשטיין, שביצעה את השרטוטים והגישה את התוכניות לאישורים. מאחר שהמגרש ממוקם בפאתי המושב, באזור שטרם עבר פיתוח, הרוש לא מיהר לגשת למלאכת הבנייה. נדרשו כמה שנים נוספות עד שהרשויות סללו את הדרך והניחו תשתיות של מים, ביוב וחשמל; היום הרחוב כולו כבר בנוי.
לא מדובר ביצירה שתיכנס לדברי הימים של האדריכלות הישראלית, אך יש מאחוריה סיפור אישי המשתלב בבית מושקע במיוחד - לא רק ברמת הגימור ובבחירת המערכות המוקפדת, אלא גם בחשיבה כוללת שמציעה סביבת מגורים המנצלת עד תום את הנתונים הטבעיים. "חלמתי על בית במקום מיוחד ושקט", אומר הרוש כשאנחנו עומדים על שפת בריכת הגלישה ומביטים בשמש השוקעת אל הים התיכון שבאופק. "רציתי שהבית יהיה בתוך הנוף, כך שמכל פינה בו יראו את הנוף".
לראות את הנוף מהאמבטיה
גשר פלדה ועץ מוביל מהרחוב לכניסה הראשית, הממוקמת במפלס האמצעי של הבית. החזית האטומה אינה מסגירה את המתרחש בתוכו, ורק כשנפתחת הדלת נחשפים לנוף המרהיב הפרוש מולו. גובה הקומה מגיע ל-3.10 מטרים ולכל אורך החזיתות הדרומית והמערבית מסכי זכוכית מעניקים למבקרים תחושה שהם נמצאים עמוק בטבע.
הריהוט הכבד בסלון רחב הידיים, שרובו נרכש אצל אצל "ניסו" בשכונת פלורנטין בתל אביב, בולט על רקע התפאורה שמספק הטבע הפרוש מולו. הסלון, כמו גם חדר השינה המרכזי בקומה שמעליו, פונה אל הנוף ללא כל חסימה, למעט מסך זכוכית דק (כשרוצים חושך מורידים את הוילונות החשמליים והאטומים).
רצפת הסלון עשויה בטון מוחלק, בהבדל משאר חלקי הבית שבהם הותקנה רצפת עץ, שיובאה מבתים שפורקו באיטליה ושוקמה לקראת הרכבתה מחדש. הגוון החם של רצפת העץ, ממשיך את גווני הנוף המתאפיינים בירוק וחום, ושובר את הקרירות והמינימאליזם העיצובי. גם מחדר הרחצה הצמוד לחדר השינה המרווח אפשר להשקיף ישירות על הנוף; מהאמבטיה או מהמקלחון.
מהסלון ממשיכים למטבח מאובזר, דרך פינת האוכל שבה ניצב שולחן ארוך המפריד בין שני האזורים. בצמוד למטבח ממוקמת, באופן לא צפוי, יחידת מגורים מרווחת ומצוידת, כמו הבית כולו, בכל הפינוקים: חימום רצפתי, וילונות חשמליים, תאורה חכמה, מערכת אודיו וטלויזיה חכמה (שנשלטים באמצעות מערכת של חברת לוטרון) ומיזוג אוויר שקט במיוחד מתוצרת מיצובישי. הריהוט כאן יוקרתי, אך לעומת הסלון, נייטרלי. ליחידת המגורים יש גם חדר ארונות וחדר רחצה צמודים. היא הוקמה כדי לאפשר לדיירים נוספים להתגורר כאן מבלי להתפרש על פני שלוש קומות הבית.
בקומה התחתונה של הבית יש, מלבד יחידת מגורים נוספת, גם אולם קולנוע קטן וספא עם סאונה בגודל של חדר שינה מקובל.
הבית, המתוכנן בצורת האות ר', סוגר על חצר הפונה אל הנוף ומגן עליה מפני רוחות ומפני עיניים סקרניות מכיוון הרחוב. החצר מתפצלת לשלושה מפלסים: במפלס העליון, המקושר לחדרי השינה המרכזיים, היא מרפסת רחבה; במפלס האמצעי, שבו היא מקושרת לסלון, לפינת האוכל וליחידת המגורים, יש בריכת שחייה, אזור ישיבה ואזור מגונן הכולל ארבעה עצי אלון השעם; ובמפלס התחתון היא מדשאה רחבה.
איך הגיע המחיר ל-24 מיליון שקלים?
אם מגרש בשכונת הווילות תל ברוך בצפון תל אביב עולה לא יותר מ-8 מיליון שקלים, ובאתר "יד 2" מציעים מגרשים ובתים בכרם מהר''ל במחירים שנעים בין 4 ל-6 מיליון שקלים, איך הגיע הרוש לבקש עבור בית החלומות שלו 24 מיליון שקלים? התשובה שלו היא בהשקעה האדירה, לדבריו, שהשקיע בבית. הרוש השקיע ברכישת המגרש, ששטחו כדונם, ובבניית הבית לא רק את כל אהבתו, אלא גם חלק משמעותי מכספו. לטענתו, ההשקעה הגיעה לכ-25 אלף שקלים למ"ר. "תוך כדי הבנייה", הוא אומר, "כל מה שלא התאים לי הרסתי ובניתי מחדש. כל פעם חיפשתי פתרונות עד שהגעתי בדיוק למה שאני רוצה".
דוגמאות יש לו כמה: תחילה חזיתות הבית היו בשליכט בגוון לבן בהיר, "ובסוף החלטתי להביא מספרד ואיטליה לוחות צמנט בגוון עץ ולבן ולחפות מחדש את כל הבית. רק זה עלה לי מיליון שקל". את חדר השינה הראשי שבקומה העליונה, הרס ובנה, לדבריו, ארבע פעמים. גימור הבריכה, שהיה בהתחלה בפסיפס בגווני טורקיז וכחול, "לא נראה לי מספיק מושלם לבית, אז הלכתי ושיניתי אותו לחיפוי בצבע צמנטי לא צעקני שהבאתי מצרפת; ציפוי שמשתלב עם הטבע, והבית משתקף במים בשקיפות מלאה".
אחרי התמסרות והשקעה גדולות כל כך, לא מפתיע שהרוש חש כעת צער. "כואב לי למכור את הבית", הוא מגלה. "החלום היה שלי, אבל לא של אשתי. אני מרגיש שפספסתי משהו בחיים", הוא מסיים בעצב, מכבה את האור, יוצא איתנו ונועל את הדלת.
והנה וילה חד-פעמית בהרצליה פיתוח שמיועדת להריסה:
>> עוד וילות ודירות עם עיצוב פנים ואדריכלות מרשימה