צילום: שי יחזקאל

לישון עם האוהב: מה הקשר בין בעיות שינה למצב הזוגיות שלכם?

ד"ר ונדי טרוקסל, חוקרת מדעי התנהגות, מקווה שהמחקרים שלה יגרמו לנו לחשוב על שינה כמו על סקס: פעילות שמחזקת את הקשר הזוגי ומשתפרת ככל שהוא משתפר

לא מספיק להיות בזוגיות כדי לישון טוב, צריך להיות בזוגיות מאושרת כדי שהשינה תהיה איכותית (צילום: shutterstock)
לא מספיק להיות בזוגיות כדי לישון טוב, צריך להיות בזוגיות מאושרת כדי שהשינה תהיה איכותית (צילום: shutterstock)

בכל לילה, כשאני הולכת לישון חבוקה בזרועות מי שכבר לפני שנים חויל למשימה, אני מרגישה בת מזל. יחד, מתחת לשמיכה, נדמה לי שאנחנו מוגנים יותר מהשוהים בבונקר של חשובי צמרת הביטחון. הדאגות היומיומיות, המצב הפוליטי והחרטות אינם מצליחים לבקוע את מעטפת ההגנה שאנו מספקים זה לזה.

 

טוב, לא כל לילה זה כך. לפעמים כשהוא רואה כדורגל והשאגות מהסלון מפריעות לי להירדם, אני מפנטזת על חיי הרווקות שבהם הייתי נכנסת למיטה עם ספר ונרדמת כשהאותיות מרצדות לנגד עיניי. גם כשטלפונים דחופים מהעבודה מעירים אותו באמצע השינה או כשהוא משכים בחמש בבוקר בגלל אמביציות ספורטיביות יומרניות, שאצלו אולי יגרמו לכושר ובריאות אבל ממני הן גובות רק שעות שינה, הרעיון של מיטת יחיד בחדר מופרד בהחלט קורץ לי.

 

ואני לא לבד במיטה הזאת. שנים חשבו שלישון בזוג זה פחות טוב מאשר לישון לבד. המדע והניסיון הציבורי חברו יחדיו כדי לתמוך בטענה הזאת. אחרי הכל, כולם יודעים שלחלוק מיטה זה לא רק להתחבק לפני השינה - זה להרגיש את רעידת האדמה של המזרן כשינשוף הלילה שאת חיה איתו פולש למיטה בדיוק ברגע שאת נכנסת לשנת ה־REM. זה לגלות באמצע הלילה שאת קופאת כי הגבר לצדך, זה שאמור היה לחמם אותך, גנב ממך את השמיכה. זה להתעורר באמצע הלילה ולהתחנן שיכבה את המזגן, כי הטמפרטורה שמתאימה לשימור גוויות בחדר מתים לאו דווקא טובה לגופות החיים.

 

שלא לדבר על שינה לצד נחרן, שכבר זכתה לכינוי "נחרנות פסיבית" (על משקל עישון פסיבי) בשל המחירים הבריאותיים שהיא גובה משני הצדדים. כך לדוגמה, שני מחקרים שהתפרסמו בכתב העת הרפואי Chest הראו שרבים מבני זוגם של נחרנים סובלים מנדודי שינה לאחר שהם מתעוררים לשמע הנחירות, ומחקר שנעשה באונטריו שבקנדה הראה שכשנחרנים נשואים מאריכים ימים, בני זוגם נוטים יותר לסבול מבעיית שמיעה.

 

ויש כאלה שסוברים שלא רק נחרנים, ינשופי לילה וקוראי ספרים כרוניים משבשים את השינה של בני זוגם, אלא שבאופן כללי שינה היא דבר שאידיאלי לעשות אותו לבד, בלי שאף אחד אחר יפריע. אפילו ההיסטוריה רומזת לכך שאולי לא למיטה זוגית נועדנו. על פי רוג'ר אקירץ', היסטוריון שהקדיש את מחקריו לתולדות האנושות בלילה, בני זוג לא תמיד ישנו יחד באותה מיטה, והסיבה שהתחלנו לעשות זאת נבעה בכלל מאילוץ כלכלי: במאה ה־19 המיטה הייתה הרהיט הכי יקר בבית, כך שרבים מבני המשפחה במעמד הביניים הצטופפו באותה המיטה, ומאוחר יותר הילדים ושאר בני המשפחה עזבו אותה - ובני הזוג נותרו לחלוק אותה.

 

דינמיקה זוגית

אלא שבעשור האחרון מתחיל להצטבר יותר ויותר מידע על יתרונות השינה בשניים. מי שאחראית על פרויקט המחקר שמבהיר ששינה משותפת אינה ברירת מחדל אלא הרגל שתורם לבריאות ולזוגיות שלנו היא ד"ר ונדי טרוקסל, חוקרת מדעי ההתנהגות וחברה בתאגיד ראנד - ארגון אמריקאי ללא מטרות רווח המאגד צוות חשיבה ומספק מחקרים לגופים צבאיים ואזרחיים. ד"ר טרוקסל הבחינה בכך שמרבית המחקרים מתייחסים לשינה כאל פעילות של יחיד, בעוד שבפועל מרבית המבוגרים חולקים את יצועם עם בן או בת זוג. בעקבות זאת היא החליטה שאולי מן הראוי לחקור את השינה באופן שבו רובנו באמת עושים אותה - במיטה הזוגית.

 

"בתחילת הקריירה שלי כחוקרת התמקדתי בהשפעת הזוגיות על הבריאות, ובפרט בהשפעה של הסטטוס הזוגי ואיכות הזוגיות על הסיכון למחלות לב", היא מספרת בריאיון בלעדי ל"מנטה". מחקריה הראשונים, שהתפרסמו בשנים 2005־2003, הראו שאצל נשים שחוות זוגיות מאושרת הסיכון לתחלואת לב נמוך יותר בהשוואה לנשים שלא היו במערכת זוגית או כאלה שחוו בקיעים בזוגיות, וכן שהן נוטות פחות ללקות בתסמונת המטבולית - שילוב של השמנה בטנית, יתר לחץ דם, רמות טריגליצרידים גבוהות, HDL נמוך ורמות סוכר גבוהות, שיחד מהווים גורם סיכון לסוכרת מסוג 2 ותחלואת לב.

 

מחדשת בכך שהיא חוקרת את השינה כפעילות שעושים בזוג ולא לבד. ד"ר ונדי טרוקסל (צילום: Diane Baldwin)
    מחדשת בכך שהיא חוקרת את השינה כפעילות שעושים בזוג ולא לבד. ד"ר ונדי טרוקסל(צילום: Diane Baldwin)

     

    במקביל הייתה ד"ר טרוקסל ערה לשפע המחקרים שהצטברו בשנים האחרונות ושהוכיחו את ההשפעה הכה משמעותית של השינה על בריאותנו. "לשינה יש השפעה מכרעת על כל תחום בבריאותנו ובתפקודנו", היא אומרת. "נדודי שינה, שינה לא איכותית ומיעוט שינה עלולים להשפיע לרעה על מצב הרוח, לגרום למתח ולחרדה, להעלות את הסיכון לדיכאון ולהפרעות פסיכיאטריות ולהגביר את הסיכון לשימוש בסמים או באלכוהול. בנוסף, הוכח במחקרים רבים שהפרעות שינה למיניהן גם מגבירות את הסיכון להשמנה, ליתר לחץ דם, למחלות לב וכלי דם ואפילו לתמותה".

     

    ד"ר טרוקסל חיברה את שתי פיסות המידע, והחלה לשער שאולי גילתה את ההסבר לאוסף הממצאים שמראים שאנשים שחיים בזוגיות בריאים ומאריכי ימים יותר מאלה שאינם במערכת זוגית.

     

    על מה בעצם חשבת כשהתחלת לבחון את כיוון החשיבה הזוגי בנוגע לאיכות השינה שלנו?

    "בעוד שלרוב נהוג להסביר את סוד אריכות הימים של אנשים החיים בזוגיות על ידי הסברים התנהגותיים, שגורסים שהם שולחים זה את זה לרופא, מזכירים זה לזה ליטול תרופות, מבשלים ואוכלים בריא יותר, וכן גם סובלים פחות מבדידות ודכדוך, ההשערה שלי הייתה שייתכן שאנשים החיים בזוגיות טובה פשוט נהנים גם משינה טובה יותר".

     

    לישון איתו

    ואכן, הממצאים של ד"ר טרוקסל הראו שבהרבה מקרים התועלת של נוכחותו המרגיעה של הפרטנר גוברת על השפעתו המרגיזה - תזוזותיו, יקיצותיו ושאר סימני החיים שלו. יתרה מזו, היא מצאה שזה נכון עוד יותר כשמדובר בנשים. אחד המחקרים שלה מ־2007 הוכיח שנשים שמאושרות יותר בזוגיות סובלות פחות מהפרעות שינה בהשוואה לנשים שהמערכת הזוגית שלהן עכורה, ומחקר אחר שלה מ־2009 מצא שנשים שנמצאות בזוגיות יציבה וממושכת ישנות טוב יותר מאשר רווקות או נשים שנמצאות בשלבים התחלתיים של זוגיות.

     

    במחקרים אחרים כבר נמצא שרווקים ישנים פחות טוב מאלה שנמצאים במערכת זוגית. איפה בעצם היה החידוש?

    "החידוש הוא בכך שהמחקרים שלי הראו לראשונה שלא מספיק להיות בזוגיות כדי לישון טוב, אלא שצריך להיות בזוגיות מאושרת כדי שהשינה תהיה איכותית".

     

    מה גורם לשנתם של זוגות אוהבים להפוך לאיכותית יותר? האם מדובר בהשפעות של הורמונים שמופרשים בעת חיבוק, כמו למשל אוקסיטוצין?

    "ההשערה שלי היא שיחסים טובים גורמים לאנשים לחוש ביטחון והגנה - תחושות שעוזרות להירגע ולהרפות מבחינה פסיכולוגית ופיזיולוגית, ומאפשרות שינה רגועה, נינוחה ועמוקה יותר. צריך לזכור שבזמן השינה אנו מורידים את רמת הדריכות והערנות שלנו ומאבדים מודעות למתרחש בסביבה. וליד מי אנו יכולים 'להניח את נשקנו' אם לא ליד האדם שאנו נותנים בו אמון?".

     

    ד"ר טרוקסל מתייחסת במאמריה לא רק לעובדה הברורה מאליה שקל יותר להתמסר לאובדן החושים שמזמנת השינה ולצלול לתוך חוסר ההכרה כשאתה בטוח שהאדם שלצדך לא יפגע בך, אלא גם לעובדה שבאופן היסטורי מן הסתם היה קל יותר להתמסר לשינה בטבע בידיעה שאם יגיע אויב - תוכלו להתגונן בפניו יחד. אחרי הכל, לפני עידן המיטות, ההסתופפות זה לצד זה לעת לילה הייתה הדרך להגביר את ההגנה של אנשים, ובעיקר נשים, מפני תוקפים אפשריים, וד"ר טרוקסל גורסת שייתכן שזו הסיבה לכך ששנתן של נשים פגיעה יותר מצד אחד, ומצד שני, כפי שניתן לראות ממחקריה, גם מושפעת יותר לטובה מנוכחות בן זוג לצדן.

     

    שינה וזוגיות, זוגיות ושינה

    אבל אם חשבתם שהמסקנה שעולה ממחקריה היא חד כיוונית ולפיה זוגיות טובה מבטיחה שינה טובה יותר, תיכנסו חזרה למיטה. ממצאים אחרים שלה מוכיחים שלמעשה הקשר הוא דו סטרי: כדי שהזוגיות תהיה טובה, צריך לישון טוב יותר בלילה. וכאן, לדבריה, ההשפעה הגדולה יותר היא דווקא על גברים - מחקריה מראים שחוסר שינה פוגע בזוגיות בייחוד אצל גברים.

     

    איך את מסבירה את הקשר הדו סטרי?

    "בעיניי זה הממצא הכי מעניין. המחקרים שלי מצביעים על כך שמצד אחד אנשים שהזוגיות שלהם טובה ישנים טוב יותר, ומצד שני - כשבני זוג ישנים טוב יותר, גם היחסים שלהם טובים יותר. אני בהחלט מקווה שהמחקרים האלה יגרמו לנו לחשוב על שינה יותר ויותר כמו על סקס: פעילות שמשתפרת ככל שהקשר הזוגי משתפר, ומהצד השני גם משפרת אותו".

     

    אז האם בעצם פרויקט המחקר החדשני הזה נועד להוכיח שהנשואים באושר לא זו בלבד שיש להם זה את זו, בתוספת הטבות מס, קשרים חברתיים וסקס - גם בשעות הקטנות של הלילה הם נהנים מיתרון על פני כל היתר? ובכן, לא רק. המחקר הזה אמור לסייע לא רק לאנשים בזוגיות מאושרת להיות מרוצים מעצמם, אלא גם לאנשים עם הפרעות שינה למצוא דרך נוספת להבין, ואולי אף לפתור, את בעיות השינה שלהם, ולאנשים עם בעיות בזוגיות - למצוא דרך נוספת לשפר את מערכת היחסים שלהם.

     

    או כפי שכותבת ד"ר טרוקסל עצמה באחד ממאמריה: "רוב האנשים ישנים עם בן זוג, ואצל הרבה בני זוג בעיות שינה ובעיות ביחסים מופיעות בו בזמן, ועם זאת מעולם לא נעשה מחקר שיטתי ויסודי של הקשר בין יחסים לשינה.

     

    "אני סבורה שמומחי שינה צריכים לתחקר אנשים שסובלים מנדודי שינה על מצב מערכת היחסים שלהם, מכיוון שייתכן שהיא הסיבה להתעוררות או להחרפת בעיות השינה שלהם. במקביל אני חושבת גם שיועצים זוגיים צריכים לברר מה איכות השינה של המטופלים שלהם, כי ייתכן שפתרון של בעיית השינה יכול לשפר את הזוגיות".

     

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד