לא תאמינו כמה זול וקל לייבש פירות וירקות לבד בבית

ייבוש ירקות ופירות הוא דרך נפלאה להכין חטיפים בריאים שכיף לנשנש. אז במקום לקנות, למה שלא תכינו חגיגת ט"ו בשבט תוצרת בית?

ניתן לייבש פירות וירקות באוויר הפתוח או בתנור הביתי, שמחומם לטמפרטורה נמוכה מאוד (צילום: shutterstock)
ניתן לייבש פירות וירקות באוויר הפתוח או בתנור הביתי, שמחומם לטמפרטורה נמוכה מאוד (צילום: shutterstock)

ייבוש ירקות ופירות הוא דרך נפלאה להכין חטיפים בריאים שקל וטעים לנשנש. כדי לפגוע כמה שפחות בערכים התזונתיים של ה"מיובשים" שלנו, נבצע את התהליך בטמפרטורה נמוכה ככל האפשר, שתוציא מהפירות והירקות את הלחות, תשמור עליהם מקלקול (נוכל ליהנות מהם זמן רב)‬ ותשאיר בהם כמה שיותר רכיבים בריאים. נכון, המשוגעים לדבר יכולים לקנות תנור ייבוש ייעודי, אבל כולם יכולים לעשות זאת בקלות, באחת משתי הדרכים הביתיות שמיד נספר עליהן, ואפילו לשתף את הילדים.

 

מתחילים: בוחרים שיטת ייבוש

ניתן לייבש פירות וירקות פשוט באוויר הפתוח. בשיטה זו תהליך הייבוש נמשך קרוב לשבועיים. מומלץ לנסות לייבש כך בעיקר בחורף, ובעיקר במקומות שבהם האוויר יבש. אפשרות נוספת היא לייבש במשך כמה שעות בתנור הביתי, שמחומם לטמפרטורה נמוכה מאוד.

 

חותכים: מכינים את הפירות והירקות

חשוב לבחור פירות וירקות שהם בשלים ועסיסיים, למשל – תפוחים, אגסים, פלפלים בצבעים שונים, פטריות, עגבניות שרי ותותים. בעונה, נסו לייבש גם משמשים, אפרסקים, מנגו ותאנים. מקלפים את הירקות לפי הצורך. אם רוצים, מתבלים אותם במלח גס ובמעט שמן זית. על הפירות אפשר לפזר קינמון טחון, ציפורן או זנגוויל.

 

חשוב לבחור פירות בשלים ועסיסיים (צילום: shutterstock)
    חשוב לבחור פירות בשלים ועסיסיים(צילום: shutterstock)

     

    מייבשים - שיטה 1: מניחים באוויר הפתוח

    מרפדים תבנית גדולה בנייר סופג. מניחים עליו את פרוסות הירקות והפירות, בשכבה אחת. אם רוצים, אפשר גם להשחיל על חוט (פטריות מוצקות מתאימות לכך במיוחד). מניחים את התבנית בחדר מאוורר מאוד, ומדי יום מחליפים את הנייר הסופג והופכים את הפירות והירקות, עד שהם יבשים מספיק. תהליך זה נמשך 10 עד 14 יום, בדרך כלל.

     

    מייבשים - שיטה 2: מכניסים לתנור החמים

    מחממים את התנור לחום של ‭70-60‬ מעלות במצב טורבו. מניחים בתחתית התנור תבנית, לקליטת נוזלים שיטפטפו. מסדרים את הירקות והפירות על רשת תנור צפופה כשצד הקליפה פונה מטה (אפשר לשים כמה רשתות במקביל, אבל קחו בחשבון שהנוזלים מטפטפים, ולא כדאי, למשל, שמיץ עגבניות יטפטף על תפוחים). ‭

    התהליך נמשך בין 6 ‭12-ל‬ שעות, בהתאם לסוג הפרי או הירק המתייבשים (לדוגמה: בננות, אגסים ותפוחים – ‭6-כ‬ שעות, תותים ודובדבנים ‭12-10 –‬ שעות).

     

    נהנים: זוללים ושומרים גם למחר

    כל הפירות והירקות המיובשים טובים לאכילה במשך כמה חודשים. שומרים אותם בצנצנת זכוכית סגורה היטב (זה אפילו יפה!). פלפלים ועגבניות אפשר לשמור עד שנה בתוך שמן זית. חשוב להקפיד שהשמן יכסה את הירקות.

     

    • ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית ‭.M.Sc‬ ומטפלת בתזונה סינית ובצמחי מרפא

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד