השנה של אלחנדרו ארוונה: אוצר הביאנלה בוונציה זכה בפרס פריצקר

האדריכל הצ'יליאני הצעיר (48), שהתפרסם בתכנון פרויקט דיור לאוכלוסייה מוחלשת תוך שיתוף התושבים בתכנון ובשינויים עתידיים, זוכה כעת בפרס החשוב ביותר באדריכלות העולמית

איתי כ''ץ

|

13.01.16 | 19:33

לחצו על התצלום לסיפור זכייתו של ארוונה בתחרות לתכנון הבורסה לניירות ערך בטהראן (באדיבות Alejandro Aravena Architects and VAV Studio)
לחצו על התצלום לסיפור זכייתו של ארוונה בתחרות לתכנון הבורסה לניירות ערך בטהראן (באדיבות Alejandro Aravena Architects and VAV Studio)
שניים מהפרויקטים הידועים של ארוונה (מימין): מרכז החדשנות Angelini ומגדלי Siamese בצ'ילה (צילום: Centro de Innovación UC Anacleto Angelini, david basulto, cc)
שניים מהפרויקטים הידועים של ארוונה (מימין): מרכז החדשנות Angelini ומגדלי Siamese בצ'ילה (צילום: Centro de Innovación UC Anacleto Angelini, david basulto, cc)

חודשים ספורים אחרי שהתמנה לאוצר הביאנלה לאדריכלות בוונציה 2016, מעוטר האדריכל הצ'יליאני אלחנדרו ארוונה באות הערכה נוסף כשהוא זוכה בפרס פריצקר - ''הנובל של האדריכלות העולמית''. בהכרזה שנמסרה היום (ד') בשיקגו מטעם טום פריצקר, יו"ר קרן היאט שמממנת את הפרס, התברר כי ארוונה הצעיר (48) הוא הזוכה ה-41 בפרס. הוא גם הזוכה הרביעי מאמריקה הלטינית אחרי לואיס ברחאן, אוסקר נימאייר ופאולו מנדס דה רוצ'ה. הפרס עצמו יוענק לו בתחילת אפריל בניו יורק, ועמו 100 אלף דולר ומדליה.

 

אלחנדרו ארוונה. רק בן 48 (צילום: Gettyimages)
    אלחנדרו ארוונה. רק בן 48(צילום: Gettyimages)

     

    זוכה פרס פריצקר 2015: פריי אוטו

     

    זוכה פרס פריצקר 2014: שיגרו באן

     

    זוכה פרס פריצקר 2013: טויו איטו

     

    "בחרנו באדריכל שמעמיק את ההבנה שלנו במה שהוא עיצוב בשיאו", נימק פריצקר את החלטת השופטים. "ארוונה פרץ דרך בפרקטיקה של שיתוף פעולה המפיקה עבודה כבירה באדריכלות ומטפלת באתגרי-מפתח במאה ה-21. הפרויקטים הבנויים שלו מעניקים הזדמנות כלכלית למוחלשים, מקלים על נזקיהם של אסונות טבע, מפחיתים צריכת אנרגיה ומספקים מרחבים ציבוריים מאירי פנים. הו מוכיח, בחדשנות ובאופן מעורר השראה, כיצד אדריכלות במיטבה מסוגלת לשפר את חייהם של בני אדם".

     

    ארוונה נולד בסנטיאגו, בירת צ'ילה, ושם נמצא משרדו. הפרויקט שהקנה לו מוניטין בינלאומי היה מיזם מגורים ציבורי לאוכלוסייה מעוטת אמצעים. הוא נדרש לארגן מגורים ל-100 משפחות עניות, שהתגוררו בפאבלות בלתי חוקיות. התקציב שהוגדר לו מטעם הרשויות היה 10,000 דולר למשפחה (כולל רכישת הקרקע, הקמת התשתיות והבנייה עצמה), ליצירת דירות בנות 40 מ"ר. ארוונה עבד בשיתוף פעולה מלא עם התושבים, והעמיד לרשותם בתים טוריים גמישים שמאפשרים להם להרחיב אותם באופן עצמאי, על פי צרכיהם והאמצעים האישיים העומדים לרשותם, מבלי לפגוע בעיצוב ובהסדרה הכוללת של המתחם.  "אנחנו קבענו את המסגרת כדי שהם ישתלטו על הבתים", מספר ארוונה בהרצאה שלו:

     

     

    מאז 2001, הוא מוביל את משרד Elemental בעיר הולדתו, משרד שאותו הוא מכנה Do-Tank (בפרפראזה על Think-Tank). הוא ושותפיו מתמקדים בפרויקטים ציבוריים עם אפקט חברתי כמו דיור, תשתית ותחבורה.

     

    בדברי התודה שלו להחלטת הוועדה, כתב ארוונה: "במבט לאחור, אנו חשים הכרת תודה עמוקה. אף הישג אינו אישי. אדריכלות היא דיסציפלינה קולקטיבית. לכן, אנו חושבים בהוקרת תודה על כל האנשים שתרמו כדי לתת צורה למגוון עצום של כוחות בפעולה. במבט לעתיד אנחנו מצפים לחופש! היוקרה, ההד ורצינות של הפרס מעוררים בנו תקווה שנשתמש בתנופה הזו כדי לחקור טריטוריות חדשות, להתעמת עם אתגרים חדשים ולצעוד לשדות-פעולה חדשים".

     

    משתתף קבוע בביאנלות לאדריכלות, כאן בפרויקט משותף עם בית העיצוב השווייצרי vitra (צילום: Christian Grunert, cc)
      משתתף קבוע בביאנלות לאדריכלות, כאן בפרויקט משותף עם בית העיצוב השווייצרי vitra(צילום: Christian Grunert, cc)

       

      מלבד מגורים, תכנן ארוונה מבנים שהוכיחו את כישרונו העיצובי לצד תפישת עולם מקורית. באוניברסיטת צ'ילה תכנן את Siamese Towers ואת Angelini Innovation Center, זכה בתחרות לתכנון הבורסה לניירות ערך בטהראן, ולאחרונה דווח כי הוזמן לתכנן מבנה חדש בקמפוס הסיני של ענקית התרופות "נוברטיס".

       

       

      ארוונה הוא גם מרצה מבוקש והציג בתערוכות חשובות כגון הביאנלה לאדריכלות בסאו פאולו (2007), המוזיאון לאמנות מודרנית בניו יורק (2010) והביאנלה בוונציה (כבר ב-1991 הוא זכה בה בפרס, עוד בהיותו סטודנט, ב-2008 זכה בפרס "אריה הכסף" וחזר להציג ב-2012). מאז 2009 הוא משתתף בחבר השופטים של פרס פריצקר, שכעת בחר בו עצמו.

       

       

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד