
לשימוש בכתבה בלבד קציצות עם פירות יבשים סיר לשבת טו בשבט
(קציצות בשר עם פירות מיובשים)
קציצות בשר עם פירות מיובשים
מתכון של לאה טנג'י מבית שאן.
מרכיבים
כ-35 קציצות
לקציצות
- 1 ק"ג בשר בקר טחון
- 250 גרם פירות יבשים, חתוכים בינוני
- 1/2 כוס מים
- 2 בצלים מגוררים גס
- 1 תפוח אדמה בינוני עד גדול מגורר גס
- מלח
- פלפל שחור גרוס
- 1 כפית בהרט
לרוטב
- שמן זית לטיגון
- 2 בצלים קצוצים גס
- 1 כפית פפריקה מתוקה
- 1 כפית מלח
- 2 כפות מלאות סילאן
אופן ההכנה
הקציצות
- מאדים את הפירות היבשים במחבת עם 1/2 כוס מים, עד שהנוזלים נספגים בפירות.
- מעבירים לקערה גדולה ומקררים מעט.
- מגררים גס את הבצלים ואת תפוח האדמה וסוחטים אותם היטב.
- מוסיפים לקערת הפירות היבשים את הירקות המגוררים ואת הבשר, ומערבבים. מוסיפים את התבלינים ולשים את התערובת בידיים במשך 4-3 דקות.
הרוטב
- מחממים שמן זית בסיר גדול ורחב, ומטגנים את הבצל עד שהוא הופך לשקוף ורך.
- מוסיפים את הפפריקה והמלח וכ-5 כוסות מים ומביאים לרתיחה. מוסיפים את הסילאן ומערבבים. מנמיכים את הלהבה למינימום.
- יוצרים מתערובת הבשר כדורים קצת יותר גדולים מפלאפל ומניחים אותם בזהירות ברוטב שבסיר.
- מבשלים כשעה ללא כיסוי, כשמדי פעם מנערים בעדינות את הסיר (אבל לא מערבבים).
שוק טלה עם שזיפים מיובשים
מרכיבים
6 מנות
- 1/2 1 ק"ג שוק טלה, חתוכה ל-6 נתחים
- 1/2 כוס שמן זית
- 150 גרם שומן כבש קצוץ דק
- 4 בצלים חתוכים לפרוסות בעובי 1 ס"מ
- 2 כוסות יין לבן יבש
- 30 שזיפים מיובשים
- 200 גרם חמוציות
- מלח
- פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה
- מחממים את השמן ושומן הכבש בסיר. מוסיפים את הבצל ומטגנים עד שהוא מתחיל להזהיב.
- מוסיפים את הבשר ומטגנים כמה דקות, עד שהוא משחים.
- מוסיפים את שאר המרכיבים ומביאים לרתיחה. מכסים את הסיר ומבשלים שעתיים על אש קטנה.
ריבת תפוחים ושזיפים מיובשים
מתכון של חני אנקרי מעפולה.
מרכיבים
- 1/4 1 ק"ג תפוחים
- 500 גרם (1/2 2 כוסות) סוכר
- 1/4 כוס (60 מ"ל) מים
- מיץ מלימון שלם
- 1/2 לימון (כולל הקליפה) חתוך לקוביות קטנות
- 20-15 שזיפים מיובשים, שלמים או חתוכים
אופן ההכנה
- קולפים את התפוחים, מנקים אותם מגרעינים וחותכים לקוביות בגודל של כ-2 ס"מ (כדאי לצרור את הגרעינים בשקית בד ולהוסיף אותם לסיר – הם מכילים פקטין ויסייעו בקרישת הריבה)
- שמים בסיר את קוביות התפוחים והסוכר. מוסיפים את המים, מיץ הלימון וקוביות הלימון. מביאים לרתיחה, מעבירים ללהבה הנמוכה ביותר ומבשלים כ-30 דקות.
- מוסיפים את השזיפים המיובשים ומבשלים שעה נוספת. כדי לבדוק אם הריבה הגיעה לסמיכות הרצויה יוצקים ממנה כף בצלחת שטוחה וקרה, רצוי כזו שהוכנסה למקפיא לכמה דקות. מניחים לריבה להתקרר במשך שניות ספורות ומעבירים אצבע במרכזה. אם הפס שנוצר בריבה נסגר מיד במהירות, הריבה זקוקה לעוד קצת בישול. אם הפס שומר על צורתו לשנייה בערך לפני שהוא נסגר, הריבה מוכנה. ואם הפס לא נסגר, יש סיכוי סביר שהריבה בושלה יותר מדי.
- אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע