אז כמה להשאיר? מטוקיו ועד פריז - מדריך הטיפים המלא

רגע לפני שאתם יוצאים מהמסעדה, עוזבים את המונית או עושים צ'ק אאוט במלון - כמה טיפ צריך באמת להשאיר, אם בכלל, בכל מדינה

בקנדה ובארצות הברית הטיפ אינו כלול בחשבון שתקבלו במסעדה, ומקובל להשאיר 20-15%, ואם השירות היה במיוחד מעולה, גם יותר (צילום: shutterstock)
בקנדה ובארצות הברית הטיפ אינו כלול בחשבון שתקבלו במסעדה, ומקובל להשאיר 20-15%, ואם השירות היה במיוחד מעולה, גם יותר (צילום: shutterstock)

כלל הברזל של מי שנוהג לפקוד קפה שכונתי קבוע או מסעדה שהוא חוזר אליה שוב ושוב, אומר שחייבים להשאיר טיפ מכובד. לא רק כאות הערכה על השירות והאירוח, אלא גם כסוג של ביטוח לטובת מערכת יחסים דו־צדדית מאושרת גם בעתיד. כמה זה מכובד? אם, כמו בארץ, המינימום הוא 10%, מכובד זה כפול מזה, ואם אתם מאלה שמקבלים הנחה כלשהי בזכות הקביעות, אז גם יותר.

הכללים האלה, כצפוי, משתנים ממדינה למדינה, וכך גם מנהגי התשר במוניות, בבתי מלון או באתרי תיירות שונים. המדריך המקוצר הבא מסתמך על מבחר עצות שלוקטו ממדריכי תיירות רבים, ברשת ומחוצה לה.

 

בקנדה ובארצות הברית הטיפ אינו כלול בחשבון שתקבלו במסעדה, ומקובל להשאיר 20-15%, ואם השירות היה במיוחד מעולה, גם יותר. אם השוער במלון מבצע בעבורכם מטלות, כמו רכישת כרטיסים, הזמנת טיולים וכדומה, תנו לו 10 דולרים לפחות, ולנושאי התיקים תנו 2-1 דולרים לתיק

.

נהגי מונית מקבלים 15-10%. נותני שירות אחרים - בייביסיטר, מנקה או חדרנית במלון – מקבלים דולרים בודדים, ולמרות שהתשר אמור להיות ביטוי להערכה, מקובל להשאיר גם אם השירות לא היה משהו.

 

באוסטרליה ובניו זילנד התשר המקובל במסעדה עומד על 15-10%. במלון תנו דולר אחד (מקומי) על כל תיק שמישהו מביא לכם עד לחדר, 10% טיפ לנהגי מונית, ו־15-10% למטפלים בטיפולי יופי וספא במלון. אגב, עד לפני 20 שנה אסור היה לנותני שירות בניו זילנד לקבל טיפ, וגם כיום, למרות שזה מקובל, כדאי עדיין לשמור על דיסקרטיות ולתת להם את הכסף בפרטיות.

 

 

מדינות אסיה באיים קטנים יותר, דוגמת באלי, אנשי שירות עלולים להיעלב אם תציעו לשלם להם בעבור יחס נחמד ואירוח. אם אתם שוהים זמן מה באותו מקום, בפעם השנייה שתגיעו למסעדה תהיו כבר חלק מהמשפחה, ואז בוודאי שאסור לכם לשלם מעבר לחשבון.

 

ברוב מדינות אירופה מוסיפים 10% לחשבון. בגרמניה מקובל לתת יותר, לפחות 15%, אבל הם לא ינזפו בכם ולא יהיו פחות נחמדים אם תפשלו. לעומת זאת, באירלנד ובבלגיה לא מקובל לתת טיפ בכלל, רק לעגל כלפי מעלה ולהשאיר את העודף הזעיר.

 

ביוון מקובל להשאיר 10% דמי שירות על חשבון נמוך במסעדה, ורק 5% על חשבון גבוה. השוער במלון יקבל תשלום רק על מאמצי־על מיוחדים, ולרוב לא. נהגי מונית לא מצפים לתשר בכלל.

 

באיסלנד 15% דמי שירות יופיעו בכל חשבון שלכם, ויצפו מכם להשאיר עוד 10% לטובת המלצרים. בכל המקומות האחרים, כולל במלון, לא מקובל לשלם טיפ.

 

נהגי מונית וריקשה בהודו לא מצפים לטיפ, אבל תוכלו להשתמש ב"אל תחזיר לי עודף" כשמדובר בסכומים נמוכים (צילום: Pius Lee / shutterstock)
    נהגי מונית וריקשה בהודו לא מצפים לטיפ, אבל תוכלו להשתמש ב"אל תחזיר לי עודף" כשמדובר בסכומים נמוכים(צילום: Pius Lee / shutterstock)

     

    בצרפת בדרך כלל, דמי השירות לא כלולים בחשבון, ויש להשאיר עד 10%, אבל בברים, בתי קפה ומסעדות משלמים את החשבון כמו שהוא (הטיפ כלול). נושא התיקים במלון יצפה לשני אירו לפחות לתיק, והשוער יחכה לתשר רק אם ביצעתם הזמנה באמצעותו (15-10 אירו).

     

    בספרד משלמים דמי שירות במסעדה רק אם השירות היה טוב בעיניכם. מקובל לעגל את הסכום למעלה, ולא להפריז, ואם השירות לא היה לשביעות רצונכם, אתם רשאים לעזוב בלי להוסיף תשלום. גם נהגי מונית יסתפקו בעיגול לטובה.  

     

    באיטליה יגבו מכם מראש תשלום גבוה יותר על ישיבה בבית קפה, להבדיל משתייה בעמידה ליד הבר, ועל ישיבה ליד שולחן מסודר ("קופרטו" - דמי מפה). בנוסף, גובה דמי השירות הוא 10% בלבד. נושאי תיקים מצפים ללא פחות מ־5 אירו בלי קשר למספר התיקים, ולא, למרות מה שרואים בסרטים, לא מקובל לתת תשר למשיטי סירות, כמו אלה שבוונציה.

     

    במזרח אירופה הכללים משתנים והופכים אט אט דומים יותר לנהוגים במערב. בבית קפה, עגלו את הסכום כלפי מעלה או השאירו 5-3% מהחשבון. במסעדה אפשר להשאיר עד 10%. במלונות רבים השוער לא יצפה לטיפ גבוה (אלא לכמה מטבעות מקומיים בלבד), וכך גם נושאי התיקים. אם אין לכם מטבע מקומי, השאירו אירו ולא דולרים.

     

    בדרום אמריקה מצפים מתיירים להשאיר יותר טיפ מאשר מהמקומיים, אבל בהרבה מאוד מקומות הוא ייכלל כבר בחשבון שתקבלו. אם אתם מרוצים במיוחד, השאירו עוד 5%, אבל לא יותר מזה.

     

    בארגנטינה מקובל לתת תשר של 10% במסעדות, אבל רק אם השירות היה מצוין. אם אתם לא מרוצים, זה אמור להתבטא באי־השארת טיפ. במלונות יצפו מכם לתת למי שנושא את המזוודות לפחות 25 פזו (11 שקל בערך) וכפול מזה אם היו לכם תיקים כבדים או שהוא היה ידידותי במיוחד. נהגי מונית יצפו ל־10% טיפ. הכינו הרבה מטבעות, כי בהרבה מקומות יטענו שאי אפשר לפרוט שטרות לטובת התשר.

     

    במצרים הטיפ כלול במחיר, אבל רצוי להשאיר עוד 10-5%. במלונות טובים מקובל לתת לנושא המזוודות דולר לכל תיק, ולהשאיר לחדרנית דולר או שניים בכל בוקר. מדריך הטיולים או הנהג יצפו לקבל כ־10 דולרים ליום (וכולם מעדיפים טיפ בדולרים ולא בלירה מצרית).

     

    בספרד משלמים דמי שירות במסעדה רק אם השירות היה טוב בעיניכם (צילום: shutterstock)
      בספרד משלמים דמי שירות במסעדה רק אם השירות היה טוב בעיניכם(צילום: shutterstock)

       

      בדובאי יוסיפו לכם אוטומטית 10% לחשבון במסעדות ובמלונות. לעובדים המסייעים לכם, כמו האיש שיביא את המכונית ממגרש החניה או נושא המזוודות, מקובל לתת תשר בנפרד (בערך 10 דירהאם, שהם קצת יותר מעשרה שקלים). במוניות לא חייבים להשאיר טיפ, אבל אם לא תבקשו עודף (כשהסכום זעיר) זה יתקבל בהערכה.

        

      מקסיקו 15-10% במסעדות, ובמלונות - מינימום של 100 פזו (25 שקל בערך) לשוער (לטובת כל הסידורים שתצטרכו שיעזור לכם בהם), 10 פזו למזוודה (2 וחצי שקלים) וגם 25 פזו לחדרנית (5 שקלים) בכל יום.

      נהגי מוניות לא ידרשו טיפ, אבל מתדלקים בתחנות דלק, שומרים בחניון, שוערים ומארחים במסעדות יצפו ל־5 פזו בערך (קצת יותר משקל).

       

      הודו במסעדות עממיות קטנות מספיק להשאיר רופי בודדים, ובמסעדות מהודרות יותר נהוג להוסיף 10% על החשבון. בחלק גדול מהמקומות היוקרתיים תמצאו שכבר הוסיפו את הסכום אוטומטית לחשבון.

      נושא המזוודות בהודו יצפה לכ־50 רופי לכל תיק (3 שקלים) והחדרנית, שבאמת מרוויחה גרושים, תשמח לקבל תוספת של 250 רופי ליום (בערך 15 שקל).

      אגב, במלונות רבים בהודו תמצאו תיבת טיפים, ובמקום להעניק לאנשי הצוות בנפרד, תוכלו להשאיר לפני שאתם עוזבים סכום כולל, שיחולק ביניהם.

      נהגי מונית וריקשה לא מצפים לטיפ, אבל תוכלו להשתמש ב"אל תחזיר לי עודף" כשמדובר בסכומים נמוכים.

       

      במרוקו כדאי להוסיף 10% על התשלום במסעדה (לא בכל מקום זה כלול בחשבון), במלונות מקובל לתת 2 דולרים למזוודה לנושא התיקים, 10 דולרים לשוער (הקונסיירז') בתחילת השהות, כדי להבטיח שירות מעולה, ו־5 דולרים לחדרנית בכל יום.

      נהגי מונית לא מצפים לטיפ, ונהגים פרטיים, אם שכרתם אחד כזה לטיול, יצפו לקבל 10 דולרים ליום בנוסף למחיר. בכל מקרה, מקובל לתת את התשר באופן דיסקרטי, ולא לעין כל. 

       

      באיים הקריביים ברוב בתי המלון דמי השירות כלולים במחיר. למרות זאת, גם מתיירים שרכשו חבילת נופש ושילמו הכל מראש, מצפים לתגמל את אנשי הצוות תמורת שירות טוב במיוחד.

      במסעדות שמחוץ למתחם המלון בדרך כלל יופיע סעיף של דמי שירות, 20-15%. בתוך מתחם המלון אין צורך בתשלום נוסף. כדאי לדעת, שאם תיתנו לשוער במלון 20 דולר הוא יתאמץ למצוא לכם מקום במסעדות נחשבות וכדומה.

      באתרי נופש יוקרתיים בקריביים ייתכן שתיתקלו בסוג של משרת אישי, ה"באטלר", ואז יש בהחלט צורך לשלם לו (עד 50 דולר לשבוע) תמורת שירות צמוד וטוב.

      על טיפולי ספא מפנקים מקובל להוסיף 20% תשר למטפל, ועל שייט - גם אם שילמתם לא מעט על הסירה - מקובל לתת לקפטן 15% תמורת השתדלות יתר, עצירות מרובות לצורך ירידה לחופים או שחייה, וכדומה.

       

      ברוב מדינות אסיה נותני השירותים יעלבו אם תתנו להם טיפ (צילום: shutterstock)
        ברוב מדינות אסיה נותני השירותים יעלבו אם תתנו להם טיפ(צילום: shutterstock)
         

         

        סין כאמור, ברוב מדינות אסיה יהיו נותני שירות שממש ייעלבו אם תיתנו להם טיפ, הנחשב למנהג המנוגד לכל מסורת. בסין, למשל, במסעדות עממיות קטנות, כאלה שרוב הקהל שלהם אינו מורכב מתיירים אלא מסועדים

        מקומיים, כלל לא משאירים טיפ, וכך גם במלונות קטנים במקומות מרוחקים.

        במלונות יוקרה, שמרבית השוהים בהם הם זרים, יש לנהוג בזהירות ולהציע לנושא המזוודות 5 יואן לתיק (בערך 3 שקלים), ובמסעדה במלון 15-10%, אבל בהחלט לא יותר. אנשי הצוות שם לא מצפים לזה כחלק מהשכר שלהם, ויש להקפיד שלא להעניק את התשר בנוכחות עובדים אחרים. גם במכוני ספא לא משלמים תשר.

         

        יפן ברוב המקומות לא יצפו מכם להשאיר סכום נוסף על החשבון עצמו. אם החלטתם כן להשאיר טיפ, זה חייב להיות במטבע המקומי ין, ולא במטבעות זרים. השוער, נושאי התיקים, מלצרים וכדומה לא מצפים לתשר, אבל לא יגידו לא לסכום של עד 100 ין (3 שקלים). לנהג מונית אפשר להשאיר את העודף, ונהג שמלווה אתכם במשך יום שלם יצפה כי, מלבד התשלום, תזמינו אותו לארוחות.

        בכל מקרה של תשלום טיפ במלון או בספא, יש לתת את הכסף בתוך מעטפה ולא ישירות ליד.

         

         עוד על מנהגי טיפים ברשת

         

         

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד