הבית הזה במושב בן שמן עלול להטעות. כשמגיעים אליו ומתבוננים בו מבחוץ, רגע לפני שצועדים על אבני המדרך הכפריות לכיוון דלת הכניסה, מדמיינים בית כפרי: החזית מטויחת בגוון מוקה ומנוקדת בחלונות ממוסגרים בברזל בהיר; דלת העץ מוגנת באמצעות גגון עם רעפים אדומים; והחצר גדושה בצמחים ובעצים. כשהדלת נפתחת, האווירה שונה לגמרי ומזכירה דירה עירונית עדכנית, אולי אפילו במגדל: החלל פתוח, מרוצף באריחים דמויי בטון, והחומרים הבולטים הם זכוכית, קוריאן ועץ.
גרה כאן משפחה בת ארבע נפשות: אב הייטקיסט שעלה מדרום אפריקה, אם ילידת הארץ שגדלה באזור בן שמן, ושתי בנות קטנות. את הבית, בן 15 שנה, הם רכשו לא מתוך התלהבות יתרה, אלא משום שזיהו את הפוטנציאל הטמון במגרש: הוא משתרע על פני דונם, נפתח לאחו עם מטע זיתים, ונשקף ממנו הנוף של יער בן שמן.
פנים-הבית היה עתיר זוויות וחדרים חשוכים, ולא היה ספק כי נחוץ פה שיפוץ יסודי. כשפנו ההורים למעצבת הפנים עדי קליין מסטודיו דולו, הם ביקשו ממנה לפעול בגבולות הקיימים: לא לחרוג מ-230 המטרים הרבועים הבנויים. לכן, נעשו שינויים פנימיים בלבד ולא מבניים.
שלושה צעדים משמעותיים סיפקו לבית מראה חדש. ראשית, בסלון הותקנו חלונות גדולים ורחבים שנפתחו לנוף ומוסגרו בפרופיל בלגי (בעלי הבית התעקשו לבחור בברזל ולא באלומיניום, כפי שהעדיפה המעצבת). החלונות תוכננו עם מרכז קבוע ונפתחים רק בצדדים. בנוסף, הוחלט על ביטול החלוקה לשני מפלסים בקומת הכניסה: הסלון והחדר הצמוד לו מוקמו במפלס נמוך, ובעלי הבית ויתרו על כך. זה אמנם ייצר קומה נמוכה יחסית, בגובה 248 ס"מ בלבד, אבל הפתיחוּת לחוץ ועיצוב הפנים הצליחו לטשטש את גובהו הבעייתי של החלל.
מהלך משמעותי שלישי היה הצנעה של הזוויות בקירות החיצוניים. "האלכסונים מייצרים בחלל עומס רב", אומרת קליין, "ובעיניי זה הפוך מניקיון עיצובי. כבר בשלב הראשון של העבודה ביקשנו להעלים אותם". המטרה הושגה הודות לעבודת הנגרות, שיישרה כלפי פנים את הקווים הזוויתיים.
למה להוציא 100 אלף שקל על גרם מדרגות?
בתכנון המקורי נפתחה הדלת למבואה סגורה וצרה. המטבח היה בצד שמאל של הקומה, ועל אף שהתפרש על פני שטח גדול יחסית, הוא כלל רק רצועה אחת של ארונות. פינת האוכל, שעכשיו נכללת במטבח, היתה תחומה בפינה סגורה. מימין לדלת הכניסה היה המפלס הנמוך שכלל סלון וחדר צמוד (ראו תוכניות "לפני" ו"אחרי" בראש הכתבה). לאחר שהושוו הגבהים והקומה יושרה, עבר המטבח לאזור הימני, הצר יותר, של הקומה. יש בו ארבעה פתחים גדולים שמספקים שפע אור ואוויר: שניים באזור השיש, חלון קבוע מעל פינת העבודה וגם ויטרינה שממנה יוצאים לחצר. הארונות הנמוכים צבועים בלבן, הארונות הגבוהים עשויים עץ, והאי שניצב במרכז עשוי בשני מפלסים - לבן ונמוך (משמש לאחסון) ומוגבה מעץ (לאכילה).
הסלון מוקם בשטח קטן יחסית, אבל בני הבית מרגישים שהוא מתאים להם בדיוק. מתחת לחלון ניצבת ספה, שהבד האפור שבו היא מרופדת הולם את הרוח המודרניסטית של עיצוב הפנים. שולחן עץ, המואר בעזרת מנורה שחורה עומדת, מאזן את הצבעים הקרים.
קיר מרחף שנתלה מהתקרה ושבתוכו הוטמעו מסכי טלוויזיה משני הצדדים, מפריד בין הסלון לבין חדר משפחה:
בחלק זה של הקומה ביקשה קליין לטשטש קיר זוויתי, ולשם כך תכננה ספת רביצה מוגבהת שמייצרת קו ישר בחלל. מצדה האחד של הספה יש פינת עבודה, ובצד האחר יש ארון גדול עם מדפי עץ פתוחים:
כדי להרחיב את מבואת הכניסה, נשבר הקיר ששימש כמעקה לגרם המדרגות (ראו תצלום השיפוץ למעלה), ובמקומו הורכב קיר זכוכית. ממול תוכננו שירותי אורחים עם דלת הזזה, שמוקפים משני צדיהם בארונות אחסון.
המיקום הצדדי-יחסית של המדרגות הוביל להחלטה לוותר על מהלך יקר (כ-100 אלף שקל) של הפיכתן למדרגות קלות עם אפקט פיסולי. בניסיון להתאים את הגרם המקורי לרוח החדשה של הבית, חופו המדרכים בעץ. את העולים והיורדים מלווים גוף תאורה ושעון גדול שתלוי על הקיר, אבל הגימיק האמיתי הוא חלון זכוכית שמייצר קשר עין בין ההולכים במדרגות לבין המטבח, וכך משיגים זרימה ואווריריות.
חדר שינה עם נוף ליער
קומת המגורים תוכננה מחדש, אבל חדר ההורים נשאר במיקומו המקורי בזכות הנוף הנשקף מחלונו (ראו תצלום גדול למעלה). המעצבת הסיטה הצידה את דלת הכניסה שהייתה מול גרם המדרגות, ותכננה את החלל ללא הפרדות. אזור השינה נמצא משמאל לדלת, מול המיטה הורכב ארון בגדים ששולבו בו מדפי עץ פתוחים, ובצד השני, מימין לדלת, תוכנן אזור רחצה. הפרקט שמחפה את רצפת החדר חודר גם אליו:
אזור הרחצה מופרד מחלל השינה באמצעות זכוכית קבועה. מימין למקלחון נתלתה אסלה המוסתרת מאזור השינה בחצי קיר. ממול הורכב ארון מרחף שבו חוזר מוטיב מדפי העץ הפתוחים. מונח עליו כיור שוקת גדול, ששני אנשים יכולים להשתמש בו במקביל. במרכז הקומה, מתחת לתקרה גבוהה שנחשפה במהלך השיפוץ, יש חדר משפחה גדול. ארון דו-צדדי מפריד בינו לבין חדר השינה של הבנות. החדר מתפקד כיום כיחידה אחת, אבל מכיוון שיש לו שתי דלתות, תתאפשר בעתיד חלוקתו לשני חדרים נפרדים.
- צוות התכנון בסטודיו דולו: עדי קליין, עדי פרשטמן וניצן חברון
- תאורה: יאיר דורם וקרני תכלת
- סניטציה, ריצופים, פרקט, מדרגות וחיפויים: נגב קרמיקה
- נגרות: נגריית פוגל
- עבודות קוריאן: ארכדה
- גינה: נדב אוחיון, הגינה
- שידת איפור: אסף עיצובים
- ספה בסלון: סיאם
- כורסאות: איידידיזיין
- חדר בנות (למעט מיטות): יויו רהיטים
- בית חכם: חברת קונטק
לחצו על התמונה לצפייה במאות בתים בחשיפה ראשונה: