שולחן משפחתי

איך משכנעים ילדים לאכול ירקות? קבלו שלל עצות, טיפים ומתכונים

תנו להם לבחור את הירקות בסופר, אפשרו להם לבשל לעצמם ואם זה לא הולך - בשלו מתכונים ש"מחביאים" את הירקות בפנים. כך תגרמו לילדים שלכם לאכול בריא

שולחן משפחתי

|

16.03.16 | 09:55

דאגו שתהיה אופציה של ירקות חיים ומבושלים. חישבו על הצבע, הריח והטקסטורה של ירק חדש שאתם רוצים להציג לילד (צילום: shutterstock)
דאגו שתהיה אופציה של ירקות חיים ומבושלים. חישבו על הצבע, הריח והטקסטורה של ירק חדש שאתם רוצים להציג לילד (צילום: shutterstock)

בשיתוף אסם

 

מאבקים אזרחיים מורכבים – מהמלחמה הנמשכת לצדק חברתי ועד המאבק הבלתי נגמר לשוויון בנטל – נדמים לעתים כמו טיול רגוע בשמורת טבע בהשוואה לניסיון לשכנע ילדים – מקטנים עד גדולים - לאכול ירקות בארוחת הערב. לכן עשינו מעשה, ואספנו עצות וטיפים של הורים ומומחים מרחבי הרשת, וכן מתכונים מקוריים של הבשלנית איילת הירשמן, כדי לעזור, ולו במעט, להורים שוחרי בריאות מתוסכלים.

 

ערכו את הקניות עם הילדים

איילין וולטר, בעלת בלוג מצליח ואמא לשני ילדים קטנים, נותנת לילדה לבחור לפחות חלק מהירקות לארוחת הערב בסופר. הילדים נוגעים בירק, מריחים אותו, מתלהבים מהצבעים, וכך מרגישים חיבור טבעי יותר למה שנאכל באותו ערב.

 

תפסו אותם כשהם רעבים

ד"ר אן קולץ, רופאת משפחה ואם לארבעה, טוענת: אם הילדים רעבים, הם יאכלו מה שיש. לפני ארוחת הערב, שימו צלחת מלאה בירקות צבעוניים – גזר, מלפפון, גמבה – לצד "דיפ" בריא שהילדים יאהבו.

 

תנו להם אופציות

לדברי מומחים בבית החולים לילדים ביינוף בסן פרנסיסקו, בהכנת ארוחת הערב, דאגו שתהיה אופציה של ירקות חיים וירקות מבושלים – ותנו לילדים לבחור אחת מהשתיים. חישבו על הצבע, הריח והטקסטורה של ירק חדש שאתם רוצים להציג לילד. למשל, יש ילדים שיאהבו מאוד ברוקולי במרקמו הקראנצ'י, וישנאו אותו בתוך תבשילים.

 

יישמו את כלל ה"ביס אחד, לא תודה"

איימי טרברסו, עורכת מגזין לייפסטייל ואם לילד בן 3, הפעילה את הכלל הזה בביתה, והוא פשוט למדי: אימרו לילד שהוא חייב לטעום ביס אחד לפחות ממאכל לפני שהוא מסרב לאכול אותו. החשיבה העומדת מאחורי השיטה הזו: כל עוד הילד טועם את האוכל, הוא יכול להתרגל אליו ובסוף אפילו לאהוב אותו.

 

אל תכריחו אותם לסיים מהצלחת, וצרו תמריץ חיובי

לדבריה של דריה רוז, שחקרה ספרות על הנושא, הורים רבים טועים לחשוב שאם יכריחו את הילד "לסיים מהצלחת", הוא יתרגל לבסוף לטעם הברוקולי/גזר/מלפפון שנמצא עליהם. אך שיטה זו יוצרת תמריץ שלילי בלבד, והופכת את ארוחת הערב לסיוט עבור הורים וילדים כאחד. דירשו ביס אחד – לא יותר. אתם יכולים גם ליצור תמריץ חיובי למקרה שהילדים מנסים ירקות שהם לא אוהבים. התמריץ לא חייב להיות קשור לאוכל אהוב (קינוח למשל), אלא דווקא לדברים שאינם קשורים לאוכל, כמו מדבקות לילדים קטנים או יותר זמן טלוויזיה/מחשב לגדולים יותר.

 

הכינו מנה אחת לפחות עם הילדים

שאנון דאפי, אמא לשניים, ביקשה מבנה בן ה-9 להשגיח על בישול השעועית הירוקה, ולהוסיף לה חמאה ומעט רוטב, בזמן שהיא עובדת על מנות אחרות. לדבריה, כשהתיישבה המשפחה לארוחת הערב, בן ה-9 התעקש קודם כל לאכול את השעועית כי לדבריו, "אני הכנתי אותה".

 

פעם בשבוע, הכריזו על ערב צמחוני

מיה רדיק, בעלת בלוג הורות ואמא לשלושה, טוענת כי ערב צמחוני לא מציב תחרות לסוגי מזון אחרים, והילדים אוכלים ירקות במגוון אופנים – המבורגר פטריות, חומוס עם ירקות ועוד.

 

הפכו את האוכל לנגיש

ככל הניתן, דאגו שבמקרר (על מדף בגובה של הילד ובנראות גבוהה בקידמת המקרר) יהיו תמיד ירקות חתוכים לרצועות.

 

התחכמו!

לדברי מומחים בבית החולים לילדים ביינוף בסן פרנסיסקו ומומחי בריאות בקרן הבריאות Dean, יש כמה דרכים "להערים" על ילדים, ולהכניס ירקות ופירות בדלת האחורית:

• למשל, הוסיפו בננות או אוכמניות לפנקייקים שלהם.

• למשל, הוסיפו חתיכות ברוקולי קטנות, או גזרים מבושלים קטנים, לסלט פסטה או לסלט תפוחי אדמה.

• הוסיפו תרד, זוקיני או פטריות לרוטב של הספגטי.

• אפו (עם או בלי הילדים) עוגת גזר מתוקה.

• הוסיפו ירקות מרוסקים ל"קשה" של הפיצה, וללחם שאתם אופים בבית.

• הכינו עם הילדים שייקים! לירקות יש נטייה להיבלע בטעמים דומיננטיים אחרים כמו יוגורט, פירות או חלב סויה. לדוגמה, שייק גזר ותפוחים.

 

הפכו את הירקות ליצירת אמנות

איילת הירשמן, עיתונאית, בעלת טור ומחברת ספרי בישול מסבירה: "הדרך הכי טובה לשלב ירקות בשולחן ארוחת הערב היא להפוך את הירקות עצמם לחומר יצירה אכילה - ליצור יצירות יפות בצלחת מירקות חתוכים, ואז לאכול אותם. כן, אפשר לשחק באוכל וזה גם כיפי ומשחרר לפעמים". הנה כמה דוגמאות ליצירות בירקות:

 

הפכו את הירקות ליצירת אומנות (צילום: יוסי סליס)
    הפכו את הירקות ליצירת אומנות(צילום: יוסי סליס)

     

    שמשו דוגמה

    אל תדברו – תעשו. ילדים מחקים את התנהגות הוריהם, ואם גם אתם לא מתייחסים ברצינות לאכילת ירקות, גם ילדיכם לא יעשו כן.

     

    אל תוותרו!

    לדברי מומחים בבית החולים לילדים ביינוף בסן פרנסיסקו, ילדים יכולים להיות בררנים מאוד, ואפשר כי יצטרכו בין עשר ל-15 ניסיונות של מזון חדש עד שיתרגלו אליו ויאהבו אותו. לכן, אל תוותרו!

     

    והנה כמה מתכונים, ממטבחה וניסיונה העשיר של איילת הירשמן, שיגרמו אפילו לילדים הסרבנים ביותר לאכול ירקות.

     

    פשטידת ביצים, גבינה וירקות במחבת

    מרכיבים

    • 1.5 כפות שמן זית

    • 1 בצל ירוק, קצוץ דק

    • 2 כוסות פרחי ברוקולי טריים

    • 1 כוס אפונה ירוקה קפואה, מופשרת

    • מלח, פלפל שחור

    • 7 ביצים

    • ½ כוס חלב

    • ½ כוס גבינת פרמזן מגוררת

     

    הוראות הכנה

    1. מבשלים את הברוקולי בסיר עם מים רותחים ומלח כ-4 דקות, עד שהוא מתרכך קצת אבל עדיין נותר פריך. מסננים.

    2. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות).

    3. מחממים את השמן במחבת, מוסיפים את הבצל הירוק ואת הברוקולי והאפונה, מתבלים במלח ובפלפל ומטגנים מעל להבה בינונית-גבוהה במשך 3 דקות תוך ערבוב בכף עץ מדי פעם - עד שהבצל והאפונה מתרככים קצת.

    4. בינתיים, טורפים בקערה את הביצים עם החלב, מתבלים במלח ובפלפל, מוסיפים את הפרמזן ומערבבים. יוצקים את הבלילה למחבת עם הבצל והאפונה, מערבבים ומטים את המחבת קלות לצדדים כדי שהבלילה תתפזר בה באופן שווה. מטגנים מעל להבה בינונית גבוהה כמה דקות, עד שהבלילה מתחילה להזהיב מלמטה ולהתייצב. מכסים וממשיכים לחמם עוד כמה דקות מעל להבה בנונית גבוהה, עד שהחלק העליון מתייצב (אם רוצים להפוך, וזה ממש לא חובה, אפשר להכין צלחת גדולה, להחליק לתוכה בזהירות את הפשטידה בעזרת מרית, ואז להפוך לתוך המחבת החמה בזהירות ולגן קלות מהצד השני).

    5. מגישים חם או בטמפרטורת החדר. אפשר לחתוך למשולשים (כמו שחותכים עוגה).

     

    פשטידה קלה שעובדת עם המון ירקות

    מאפה חמים וטעים, במרקם שבין לחם מהיר לפשטידה. הכול בקערה אחת – ולתנור.

     

    מרכיבים (לתבנית בגודל 20x30 ס"מ)

    • 2 קופסאות (800 גרם אחרי סינון) תירס משומר, מסונן או קפוא, מופשר או 4 כוסות קישואים מגוררים או 1 שקית (800 גרם) אפונה ירוקה מופשרת או 1 שקית (800 גרם) פרחי כרובית או פרחי ברוקולי מוקפאים

    • 1 כוס גבינת פרמזן או קשקבל, מגוררת

    • 1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה לבישול % 15 שומן

    • 4 ביצים

    • ½ כוס (70 גרם) קמח תופח

    • 1 כפית מלח

    • 1/8 כפית פלפל שחור

     

    הוראות הכנה

    1. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות). משמנים היטב את התבנית.

    2. שמים בקערה את כל המרכיבים ומערבבים לעיסה אחידה.

    3. יוצקים לתבנית ואופים 35-40 דקות עד להזהבה. מוציאים מהתנור ומגישים.

     

    סלט-ארוחה עשיר עם ירקות, אגוזים שורשים וקטניות

    מרכיבים ל-6 מנות

    מרכיבים לסלק ולגזר

    • 2 סלקים קטנים, קלופים, חצויים ופרוסים

    • 2 גזרים בינוניים, קלופים חצויי וחתוכים לקטעים של 3-4 ס"מ

    • 1 כף סירופ מייפל

    • מלח, פלפל שחור

    • 1 כף שמן זית

     

    מרכיבים לסלט

    • 1.5 כוסות עלי חסות, אפשר מכל הסוגים: אייסברג, מסולסלת, עלי בייבי, רוקט

    • 6 עגבניות, חתוכות לשמיניות

    • 6 מלפפונים, חצויים וחתוכים למקלונים

    • 1 כוס נבטים מכל סוג שאוהבים

    • 3 גבעולי בצל ירוק, קצוץ דק

    • 2/3 כוס זרעוני דלעת או גרעיני חמניה קלויים

     

    מרכיבים לרוטב תפוזים

    • קליפה ומיץ מ-1 תפוז כתום

    • 1 כפית שמן זית

    • 2 כפיות סירופ מייפל

    • 1/8 כפית פלפל שחור גרוס

    • 1/4 כפית או לפי הטעם מלח

     

    הוראות הכנה

    1. הסלק והגזר: מניחים בתבנית המרופדת את הגזרים ואת הסלק, מתבלים במלח ופלפל ויוצקים שמן זית וסירופ מייפל. צולים 15 דקות בתנור, עד שהירקות מזהיבים קלות. מוציאים ומצננים.

    2. הווינגרט: שמים בקערית קליפה ומיץ מהתפוז, סירופ מייפל, פלפל שחור ומלח. טורפים, מוסיפים שמן זית וטורפים למרקם אחיד.

    5. ההרכבה: עורכים בצלחת הגשה גדולה את ירקות השורש, את החסות ואת הפלפלים, העגבניות והמלפפונים, מוסיפים את הנבטים, זורים מלמעלה את הבצל הקצוץ, מפזרים את זרעוי הדלעת (או גרעיני החמניה) ויוצקים את הרוטב. מגישים מיד.

     

     

     

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד