שולחן משפחתי

גיבוש משפחתי: מעלימים את הסחות הדעת מהארוחות המשפחתיות

איך מפסיקים לאכול מול הטלוויזיה ומביאים את הילדים לשולחן האוכל, למה זה חשוב כל כך למשפחה ומדוע כדאי לעשות את זה בתהליך הדרגתי?

שולחן משפחתי

|

03.02.16 | 08:56

הכל מתחיל מדוגמה אישית: אל תדברו על לכבות פלאפונים ואז תענו לשיחה מהעבודה בזמן האוכל (צילום: shutterstock)
הכל מתחיל מדוגמה אישית: אל תדברו על לכבות פלאפונים ואז תענו לשיחה מהעבודה בזמן האוכל (צילום: shutterstock)
בשיתוף אסם

 

לפי סקר של קופת חולים כללית מ-2006, רוב המשפחות בישראל – 60% ליתר דיוק – לא מקיימות ארוחה משפחתית כלל. 40% הנותרות מתעקשות על כך באופן מעורר השראה, אך לרוב מדובר בארוחת שישי המסורתית. ואם אתם חושבים שעבר עשור מאז אותו סקר, וכי דברים השתנו בוודאי מאז, הרי שסקר של ויצ"ו משנת 2012 גילה נתונים דומים למדי. בנוסף, שליש מהנשאלים בסקר זה דיווחו על "הפרעה מתמדת" בזמן הארוחה – בין אם מדובר בהדלקת טלוויזיה ובין אם בסלולרי שמופעל ללא הרף. 40% מההורים בסקר של ויצ"ו דיווחו שהם כלל לא משוחחים עם ילדיהם בזמן הארוחה.

 

שלל מחקרים, משנות ה-90 ועד היום, מוכיחים כי לארוחות משפחתיות יתרונות רבים - בריאותיים ונפשיים כאחד - במיוחד כשיש מתבגרים בבית. כדי להבין כיצד להנחיל לבני הבית את שגרת הארוחות המשפחתיות המבורכת, פנינו לאורלי פיינה, דיאטנית קלינית עם ותק של יותר מ-23 שנה בתחום, ומנהלת תחום התזונה בחברת אסם-נסטלה.

 

רומא לא נבנתה ביום אחד

כמו כל הקניית הרגלים, גם ההרגל של ארוחת ערב משפחתית לוקח זמן, מסבירה פיינה. "משפחות שלא רגילות כלל לאכול יחד, ובעיקר כשיש מתבגרים בבית, צריכות להתחיל את התהליך בהדרגה", היא אומרת. "קבעו לכם תוכנית פעולה מדורגת. ראשית, דאגו לברר מתי אין לילדים חוג או פעילות בהמשך השבוע, וקבעו ביחד יום אחד, אחד בלבד, שבו כולם יודעים שעליהם להיות בבית בזמן לארוחת הערב".

 

שנית, אומרת פיינה, לאחר שתקבעו יום, תלו על המקרר או במקום בעל נראות גבוהה את היום שבו קבעתם לאכול: "אפשר גם ליצור עמודה לכל ילד, ושכל ילד ירשום שם מנה אחת שבא לו לאכול בארוחת הערב המשפחתית", היא מוסיפה.

 

הצעד הבא תלוי כבר בכם, וגם הוא יכול להתבצע בהדרגתיות: אתם יכולים להפעיל את הילדים במטלות קלות לקראת ארוחת הערב, או לערב אותם בהמשך, לאחר שתיצרו שגרה קבועה של ארוחות משותפות. "אפשר ללכת על כמה פעולות משותפות – מעריכת הקניות לארוחת הערב ביחד עם הילדים הקטנים יותר, ועד הפעלתם בהכנת הארוחה. חלקו מטלות גם לגדולים, כמו עריכת השולחן, חיתוך הסלט, פינו הכלים לאחר הארוחה וכדומה. בו זמנית, צרו אווירה מתאימה בבית. סגרו את הטלוויזיות, גם את אלה שבחדרים, ואפסנו בצד את הסלולרי".

 

לשמור על אווירה קלילה

וכעת, לארוחה. כאן, מסבירה פיינה, האווירה עלולה להיות מאולצת בהתחלה, ואסור להיבהל מזה. "כל הרגל חדש שרוצים להקנות עלול להיות מעושה או מאולץ בהתחלה, אבל אל תוותרו. זה יהיה מאולץ פעם אחת, פעמיים, ובפעם השלישית והרביעית כבר תחושו בשיפור. שימרו על האווירה קלילה וכיפית. בחרו כל נושא שעולה על דעתכם – היום שעבר עליכם בעבודה, משהו משעשע שקרה בזמן שעמדתם בפקק, משהו מצחיק שמישהו אמר לכם במשרד. שברו את הקרח בעצמכם, והילדים כבר ילכו בעקבותיכם. נסו כמובן לשתף את הילדים, אבל לא בכוח – ילדים שלא רוצים לשתף במה שעבר עליהם היום, לא חייבים. אמצו גישה ניטרלית בזמן האוכל - אל תשבחו או תבקרו את הילדים, והיו סבלניים. הימנעו מלהפוך את זמן הארוחה לשעה של לחץ ומתח. ארוחה שמותירה חוויה נעימה ומהנה, רוצים לחזור ולחוות אותה שוב".

 

שיטה נוספת שעובדת, אומרת פיינה, היא צ'ופרים. "אם אתם רוצים שהילדים יעזרו לסדר את השולחן לאחר הארוחה, חשבו על פעילות משותפת כיפית שניתן לעשות יחד אחרי הארוחה - תוכנית טלוויזיה שכולם אוהבים לצפות בה, למשל, ובקשו מהם לעזור לסדר כדי שכולם יספיקו להסתדר בסלון לפני תחילת התוכנית. אפשר גם לקשר את הארוחה המשותפת לתמריץ שלא קשור באוכל, כמו ארוחת ערב משותפת בחוץ".

 

לפני ואחרי הכל, מסבירה פיינה, חשוב לזכור משהו אחד: הכל מתחיל מדוגמה אישית: "אל תדברו על לכבות פלאפונים ואז תענו לשיחה מהעבודה בזמן האוכל", היא אומרת, "ילדים רואים הכל והם 'יעלו' מייד על הסטנדרט הכפול הזה. כבו את הפלאפונים שלכם או שימו אותם בחדר אחר, וכמובן אל תדליקו טלוויזיה ברקע. התרכזו ברגע, בעצמכם, בילדים".

 

ולבסוף, אומרת פיינה, אל תצפו לשלמות מהתחלה, החיים הם לא סרט: "מדובר בתהליך. בהתחלה זה יילך קצת קשה, ואחרי כמה ארוחות מוצלחות זה כבר יזרום, ותגלו שאת הארוחה המשפחתית הבאה כבר הרבה יותר קל לקבוע".

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד