זהירות, לק מסוכן לבריאות: הצד הפחות זוהר של המניקור

דו"ח חדש ומפתיע של ארגון הסביבה האמריקאי שולף ציפורניים: כמעט כל תכשירי הלק בעולם מכילים חומרים רעילים שחודרים לגוף. ייבוש לק ג'ל עלול לגרום לסרטן העור

גם בעיות פוריות והשמנה נכללות ברשימה שחורה (צילום: shutterstock)
גם בעיות פוריות והשמנה נכללות ברשימה שחורה (צילום: shutterstock)
 

טרנד בא, טרנד הולך, הלק לעולם נשאר. ציפורניים מטופחות הן אחד האקססוריז הכי חשובים שיש לאישה, ולא מפליא שנשים בכל העולם משקיעות המון כסף ולא מעט זמן כדי לתחזק יד ענוגה. אלא שמה שיפה הוא לא בהכרח גם בריא.

סדרת מחקרים שפורסמה לאחרונה חושפת את הצד הפחות זוהר של המניקור. רשימת הנזקים שתוארו במחקרים אלה קובעת, כי שימוש תכוף בתכשירי לק עלול לגרום לשיבוש הפעילות ההורמונלית בגוף ובעקבותיו - לבעיות פוריות, הפלות, לידת ילדים פגועים וכן בעיות נשימה ואף התפתחות סרטן עור. גם השמנה נכללת ברשימה השחורה, עקב שיבושים במערכת ההורמונלית ופגיעה בתהליך הטבעי של חילוף החומרים בגוף.

חומרים מסוכנים בלק

דו"ח חדש שהוציא הארגון האמריקאי להגנת הסביבה טוען שלקים מכילים כימיקלים בעלי פוטנציאל רעיל. במחקר שנערך לאחרונה על ידי מדעני הארגון, בשיתוף עם אוניברסיטת דיוק בארצות הברית, נמצא שהחומר (Triphenyl phosphate TPHP) — שמוכר כמשבש פעילות הורמונלית ואשר נעשה בו שימוש גם בתעשיית הפלסטיק ובתעשיית החומרים מונעי הבעירה — חודר לגוף באמצעות הלק.

חומר זה נמצא ביותר מ־3,000 סוגי לק, ובכלל זה גם במוצריהן של החברות הגדולות והידועות לייצור מוצרי קוסמטיקה, כמו סלי הנסן, אססי, רבלון, אורלי, מייבלין ועוד. חלק מהחברות מציינות את הימצאות החומר ברשימת מרכיבי הלק, חלקן - לא. ריכוזו נע בין 0.49% ל־1.65%, ולקים בעלי גוון בהיר מכילים יותר TPHP מאשר לקים כהים.

במחקר נבדקו דגימות שתן של 26 נשים לאחר שהציפורניים שלהן נמרחו בלק — בכל דגימות השתן נמצא החומר TPHP. כדי לבדוק באיזו דרך נספג ה־TPHP בגוף, התבקשו משתתפות המחקר תחילה ללבוש כפפות ולמרוח לק על ציפורניים מלאכותיות שהודבקו לכפפות. לאחר מכן נמדדה רמת ה־TPHP בגופן והיא נמצאה נמוכה. בשלב הבא מרחו משתתפות המחקר את הלק ישירות על הציפורניים, ובבדיקה שנערכה מיד לאחר מכן חלה עלייה דרמטית ברמת ה־TPHP בדגימות השתן שלהן.

הסברה המקובלת היא שחומרים רעילים לא חודרים לגוף דרך הציפורניים, לכן החוקרים העלו חשד שהחומרים חודרים דרך העור שמסביב לציפורן. במחקר נמצא ששיא העלייה ברמות ה־TPHP התרחש ב־14-10 השעות הראשונות לאחר מריחת הלק, אז רמתו בגוף הנשים עלתה פי שבעה, בהשוואה למצב שבו הציפורניים לא היו מרוחות בלק.

שימו לב: מדעני ארגון EWG מצאו לנכון להמליץ על הגבלת השימוש בלק אצל ילדות ונערות, שכן יש עדויות לכך שחשיפה קבועה לחומרים המצויים בלק עלולה לגרום להקדמת ההופעה של המחזור החודשי.

ילדות ונערות שמורחות לק מסתכנות בשיבושים הורמונליים (צילום: shutterstock)
    ילדות ונערות שמורחות לק מסתכנות בשיבושים הורמונליים(צילום: shutterstock)

    שלישיית הרעילים

    שלושת החומרים המסוכנים ביותר בתעשיית הלק זכו לכינוי Toxic Trio, כיוון שנוכחותם במוצרים שונים נקשרת בבעיות הבריאות החמורות ביותר

    1. דיבוטיל פטאלאט (Dibutyl Phthalate)

    למה צריך אותו? כי הוא מקנה ללק את גמישותו ומקל את המריחה.

    באירופה חל איסור על שימוש בחומר זה בתעשיית הקוסמטיקה. באוסטרליה נקבע שהוא רעיל למערכת הרבייה והיצרנים מחויבים לציין את נוכחות על האריזה, עם הכיתוב: "עלול לגרום נזק לעוברים" וגם "עלול לפגוע בפוריות". החל ביוני 2016 ייאסר השימוש גם בתעשיית הקוסמטיקה באוסטרליה, ואילו בארצות הברית הוא מותר לשימוש ללא הגבלות.

    ובארץ: משרד הבריאות אימץ את הרשימה האירופית של חומרים אסורים בתכשירים קוסמטיים, וחומר זה נכלל ברשימה.

    2. מתיל בנזן (Toluene)

    למה צריך אותו? כי הוא מקנה ללק את מראהו החלק והמבריק.

    המשרד להגנת הסביבה בארצות הברית קבע כי חומר זה עלול לגרום לנזקים קוגניטיביים ולפגוע בפעילות התקינה של הכליות, ושחשיפה חוזרת אליו במהלך ההיריון עלולה להשפיע לרעה על התפתחות עוברים.

    ובארץ: חומר זה מותר לשימוש עד לריכוז של 25%. משרד הבריאות מחייב את היצרנים להוסיף את האזהרה הבאה: "לשימוש על ידי מבוגר בלבד ולהרחיק מהישג ידם של ילדים".

    3. פורמלדהיד (Formaldehyde)

    למה צריך אותו? כי הוא משמש לייבוש הלק ולהקשייתו.

    מדובר בחומר חריף מאוד שמשמש לשימור גופות, ולפני ארבע שנים הוגדר על ידי רשויות הבריאות בארצות הברית חומר מסרטן. האיחוד האירופי יתחיל לאסור על השימוש בחומר בתעשיית הקוסמטיקה בשנת 2016.

    ובארץ: החומר מותר לשימוש כמחזק ציפורניים עד לריכוז של 5%, וכמשמר לק עד לריכוז של 0.2%. היצרנים מחויבים לציין שהמוצר מכיל פורמלדהיד ולהוסיף אזהרה שלפיה יש להגן על העור על ידי מריחת שמן מסביב לציפורן. "אם תתקבל באירופה החלטה על שינוי באופן השימוש ברכיב, אנו נשקול לאמץ אותה", מסרו ממשרד הבריאות.

    קרניים מסרטנות

    לק ג'ל, שמחזיק מעמד שבועיים בלי להתקלף ולהתקלקל (כולל הדחת כלים ושטיפת רצפות), חולל מהפך בתחום והפך פופולרי מאוד בשנים האחרונות. אלא מה, מריחת לק ג'ל מצריכה ייבוש ציפורניים במכשיר עם קרינת UV-A, הנחשבת למזיקה.

    שני מקרים של נשים, שחלו בסרטן העור בגב כף היד, תוארו במאמר שפורסם בכתב העת לרפואת עור JAMA Dermatology. ההערכה היא ששני המקרים נגרמו מחשיפה לקרינת UV-A של מייבשי הלק: אישה בת 55 התלוננה בפני הרופא על סימן אדום וחשוד על האצבע המורה. לא היו לה סימנים נוספים על גופה או על פניה ולא תועדו מקרי סרטן עור במשפחתה.

    התברר שאחת לחודש, במשך 15 שנה, היא התייצבה במכון המניקור ונחשפה למכונת הייבוש. לאחר שהחשש לסרטן העור אומת בביופסיה, היא נדרשה לעבור ניתוח להסרת הגידול.

    אישה נוספת, בת 48, שהייתה בריאה וללא רקע משפחתי של סרטן עור, גילתה בליטה עם קשקשים על גב כף היד שלה. גם היא נהגה לייבש את ציפורניה במכונת ייבוש לק בתכיפות של אחת לשלושה שבועות במשך שנים רבות, וגם הנגע שהופיע בידה היה סרטני.

    "כיום אין שום ספק שקרינת UV-A מסוכנת וגורמת לסרטן העור", אומרת ד"ר מרינה לנדאו, מומחית לרפואת עור. "זה הוכח במחקרים רבים ואין על זה ערעור. אין זה אומר שכל מי שנחשפת לקרינה כזו תפתח סרטן עור, אבל החשיפה בהחלט מגבירה את הסיכון שלה לחלות. מדובר באותה קרינה המצויה במיטות שיזוף, שבמדינות רבות בארצות הברית נאסר על השימוש בהן".

    האם גם חשיפות קצרות לקרינת UV-A עלולות להזיק?

    "אין לנו כיום מספיק ידע, אבל אם נחשפים לקרינת UV-A כל שלושה שבועות — ייתכן מאוד שייגרמו נזקים".

    "קרני ה־UV-A, שנפלטות ממכונות השיזוף וממכשירים לייבוש לק, נקראות גם 'הרוצח השקט'", מוסיפה ד"ר אינס ורנר, מומחית לרפואת עור ומנהלת ורנר קליניק. "בניגוד לקרינת UV-B, שגורמת לאודם ולכוויות, קרינת UV-A שקטה ולא משאירה סימנים חיצוניים, אבל מדובר בקרניים שחודרות עמוק יותר, ולכן הנזק שהן מחוללות רב יותר. אישה צעירה יכולה לייבש את הלק במכונת ייבוש במשך חמש שנים ולא לראות כל נזק, ואז ברגע אחד יצוצו כל הבעיות — עור ידיים מקומט, הרבה כתמים וסימני הזדקנות", אומרת ד"ר ורנר. "קרני UV-A הורסות את הקולגן ואת רקמות החיבור וגורמות להאצת ההזדקנות של העור", היא מסכמת.

    החוקרים ממליצים להימנע ממכשירי הייבוש ללק (צילום: shutterstock)
      החוקרים ממליצים להימנע ממכשירי הייבוש ללק(צילום: shutterstock)

      מניקוריסטיות חולות

      אם אישה שמקפידה על מניקור אחת לשבועיים חשופה לסכנות הלק, מחריד לחשוב מהם הנזקים שנגרמים למניקוריסטיות, שעובדות עם החומרים הללו במשך שנים ארוכות.

      בכתבה שפורסמה לאחרונה ב"ניו יורק טיימס", תחת הכותרת "ציפורניים מושלמות, עובדות מורעלות", הובא סיפורן של נשים רבות שעובדות בסלונים לטיפוח הציפורניים ופורטו בעיות הבריאות האופייניות להן: הפלות חוזרות, בעיות נשימה, דימומים מהאף, מחלות ריאה (בעקבות החשיפה הקבועה לאבק של החומר האקרילי לבניית ציפורניים), לידת תינוקות עם פגעים מולדים, שיעול שלא חולף, בעיות עור וסרטן.

      לא מכבר קמו בארצות הברית כמה ארגונים להגנה על בריאות הנשים העוסקות במקצועות טיפוח הציפורניים. הבעיה העיקרית היא שאין מספיק מחקרים שיכולים לבסס את הטענה. במחקר שנערך בשנת 2006 ופורסם ב־Journal of Occupational and Environmental, עקבו אחר כ־500 מניקוריסטיות. 20% מהן סבלו משיעול שלא פסק ביום ובלילה. עובדות שעסקו בעיקר בבניית ציפורניים מלאכותיות סבלו פי שלושה יותר מאסתמה, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית.

      עושות לק ג'ל? שימו קרם הגנה (או כפפות)

      מריחת ג'ל ושימוש במכונת ייבוש אחת לחודשיים במשך שנתיים - די בה כדי לגרום נזק לעור הידיים, מזהירים החוקרים שפרסמו את מסקנותיהם בכתב העת הרפואי JAMA Dermatology. הם ממליצים להימנע ממכשירי הייבוש ללק שעלולים לגרום לסרטן. ואם בכל זאת משתמשים בהם, יש למרוח על כפות הידיים קרם הגנה עם מקדם גבוה או ללבוש כפפות בד עם אצבעות חתוכות, שרק הציפורניים יבצבצו מהן.

      הרשימה השחורה

      יש כ־1,400 חומרים אסורים לשימוש במוצרי קוסמטיקה. את הרשימה המלאה אפשר לראות באתר משרד הבריאות הישראלי ובאתר האירופי.

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד