לה במבה: האם חטיף הבוטנים יותר בריא או יותר מזיק לילדים?

אמא אמריקאית שקראה מחקר כי חשיפה מוקדמת לבוטנים מפחיתה את הסיכון לאלרגיה, עשתה ניסוי על בנה. על התוצאות היא כתבה ב"ניו יורק טיימס" ועוררה גלים ברשת

חשיפה למזונות מלוחים בגיל צעיר עלולה להוביל לצירכת מלח מוגברת בבגרות (צילום: תומריקו)
חשיפה למזונות מלוחים בגיל צעיר עלולה להוביל לצירכת מלח מוגברת בבגרות (צילום: תומריקו)

אמא אמריקאית אחת, שכתבה לפני כשבועיים ב"ניו יורק טיימס" על הניסוי שעשתה על בנה הפעוט וחטיף הבמבה הישראלי, עוררה כזה באזז, שכנראה כל תקציב הפרסום השנתי של המותג לא היה מצליח לעורר.

 

באחד הלילות הארוכים שבהם היניקה את בנה, כך כתבה מארני האנל, היא מצאה באייפון מחקר שהתפרסם לאחרונה ב"ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין" ולפיו ילדים בישראל סובלים הרבה פחות מאלרגיה לבוטנים מאשר בני גילם בבריטניה. "לאחר שסיימתי לקרוא את המחקר", כתבה האם המיניקה, "עשיתי מה שכל הורה טרי היה עושה באמצע הלילה: פתחתי את אפליקציית אמזון והזמנתי המון במבה".

 

 

אם תהיתם מה היו מסקנות המחקר, שהריצו את אצבעותיה של האם המיניקה להקליד את צירוף המילים "במבה של אוסם", קבלו תקציר: הפרופסור הישראלי לאלרגיות ילדים גדעון לאק, ועמיתיו הבריטים בקינגס קולג' לונדון, שמו לב לכך שילדים יהודים בבריטניה סובלים פי עשרה יותר מאלרגיה לבוטנים, לעומת ילדים יהודים בישראל. הם ביקשו לבדוק מה יש בתזונת התינוקות הישראלים שגורם לפער משמעותי כל כך בין ילדים מאותו מוצא. החוקרים גילו שתינוקות בבריטניה לא נחשפים למזונות שמכילים בוטנים במהלך השנה הראשונה לחייהם, בעוד שהתינוקות בישראל מקבלים מזון שמכיל בוטנים החל בגיל שבעה חודשים בממוצע, בכמות של כשבעה גרם בחודש.

 

אז האם במבה היא באמת הפתרון? לפני שאתם מסתערים על מדפי החטיפים בסופר חשוב שתדעו שלבמבה יש גם חסרונות לא מבוטלים.

 

למה כן? כי החשיפה לבוטנים מפחיתה משמעותית סיכוי לאלרגיה

הסטטיסטיקה לא משקרת. כאמור, ילדים ישראלים סובלים פחות באופן משמעותי מאלרגיה לבוטנים, ונתון זה הוביל את פרופ' לאק וצוותו לבדוק את העניין לעומק. במהלך המחקר שביצעו, חולקו 640 תינוקות בריטים בגילי 7 עד 11 חודשים לשתי קבוצות שוות.

 

קבוצה אחת לא קיבלה כלל בוטנים בשנה הראשונה לחייה, ואילו התינוקות שנמנו עם הקבוצה השנייה קיבלו בוטנים בארבע הצורות הבאות: 3 כפיות חמאת בוטנים בשבוע; או 2 שקיות של 25 גרם במבה (כל אחת) בשבוע; או אבקת בוטנים טחונים כתוספת ליוגורט; או מרק מחמאת בוטנים. כשכל משתתפי המחקר הגיעו לגיל חמש הם נבדקו שוב. נמצא ששכיחות האלרגיה בקרב קבוצת הילדים שנחשפה לבוטנים בינקותה עמדה על 1.9%, בעוד בקרב קבוצת הביקורת שלא נחשפה לבוטנים, 13.7% מהילדים פיתחו אלרגיה להם. ובמילים אחרות, החשיפה המוקדמת לבוטנים הפחיתה ב־86% את התפתחות האלרגיה.

 

גם המחקר העצמאי שעשתה מארני האנל על בנה הוכיח את עצמו, נכון לעכשיו. אגב, הכתבה שלה עלתה באתר של ה"ניו יורק טיימס", וזכתה לעשרות אלפי שיתופים. התעניינות הקוראים אינה מפתיעה כלל, כשמביאים בחשבון שאלרגיה לבוטנים היא אחת האלרגיות הנפוצות ביותר בקרב ילדים במדינות המערב.

 

עד כמה שכיחה האלרגיה לבוטנים?

תרצה שני, דיאטנית לילדים: "עד 3% מהילדים בארצות הברית ובאירופה, סובלים מאלרגיה לבוטנים שעלולה לסכן את חייהם. המשמעות היא שעל כל 100 ילדים יש שלושה ילדים שסובלים מאלרגיה לבוטנים, כך שתיאורטית בכל גן ילדים או כיתת בית ספר בארצות הברית ובאירופה יש לפחות ילד אחד אלרגי. לכן הורים במדינות המערב מודעים היטב לכך שאסור לשלוח עם הילדים כיבוד או סנדוויצ'ים שמכילים בוטנים או ממרח בוטנים".

 

האם מומלץ לנשים הרות לאכול בוטנים?

"בעבר חשבו שהימנעות מבוטנים במהלך ההיריון וההנקה וכן במהלך שלוש השנים הראשונות לחיים תסייע במניעת אלרגיה, אך מחקרים הוכיחו שזו אינה הדרך הטובה למניעת האלרגיה, וכיום אין המלצה כזו לנשים הרות או מיניקות. להפך, מומחים סבורים כיום, שדווקא חשיפה מוקדמת של התינוק או הפעוט למזון האלרגני יכולה למנוע התפתחות אלרגיה בהמשך". 

בעולם המערבי על כל 100 ילדים יש שלושה שסובלים מאלרגיה לבוטנים, העלולה לסכן את חייהם (צילום shutterstock)
    בעולם המערבי על כל 100 ילדים יש שלושה שסובלים מאלרגיה לבוטנים, העלולה לסכן את חייהם(צילום shutterstock)

      

    למה לא? כי הבמבה עשירה בקלוריות ובמלח

    הסטטיסטיקה לא עובדת לטובתנו. לפי נתונים עדכניים, שכיחות האלרגיה הכפילה את עצמה בעשור האחרון, מה שגורם לחוקרים רבים בעולם לנסות לחפש פתרונות למניעתה.

     

    אז אולי הבמבה היא אכן הפתרון המוצלח ביותר למניעת אלרגיה לבוטנים?

    תרצה שני, דיאטנית לילדים: "הגישה שלפיה כדאי להרגיל פעוטות לאכול מזון עשיר בקלוריות ומלח רק כדי למנוע אלרגיה לבוטנים - טעות ביסודה. זה אולי יותר קל להורים, אבל אין ספק שזה מזיק. במבה היא מזון עשיר בקלוריות (134 לשקית של 25 גרם), בשומן ובמלח והיא לא בדיוק המזון האידיאלי, לאור בעיית ההשמנה המדאיגה של ילדים בעולם. בנוסף, כמות הנתרן שבבמבה גבוהה מדי: מגיל חצי שנה ועד גיל שנה מומלץ לא לעבור כמות של 390 מ"ג נתרן ביום. מגיל שנה עד שנתיים מומלץ לא לעבור כמות של 780 מ"ג נתרן ביום. שקית קטנה של במבה מכילה 105 מ"ג נתרן - כרבע מהצריכה היומית של תינוק עד גיל שנה, וצריך לזכור שהתינוק מקבל נתרן ממזונות נוספים כמו בשר, לחם וגבינה".

     

    מה הבעיה עם קצת יותר מלח?

    "מחקרים מוכיחים שצריכה גבוהה מדי של מלח מגדילה את הסיכון ליתר לחץ דם ולשבץ בשלבים מאוחרים יותר בחיים. משרד הבריאות ממליץ במפורש, בתדריך שלו להזנת התינוק, להימנע מחטיפים מלוחים בשנה הראשונה לחיים. חשוב בהקשר זה לדעת גם, כי בין גיל חצי שנה לשנה עדיין מתפתחת מערכת ההעדפות לטעמים, ובלוטות הטעם של תינוקות רגישות יותר מאשר שלנו, המבוגרים. חשיפה למזונות מלוחים בגילים צעירים עלולה לגרום להעדפה לטעם מלוח כל החיים, מה שיוביל בהמשך לצריכת מלח מוגברת".

     

    אם כך, מהי הדרך הטובה ביותר למנוע אלרגיה לבוטנים?

    "עדיף לבצע חשיפה הדרגתית של תינוקות לבוטנים באמצעות תוספת חמאת בוטנים טבעית (ללא סוכר) לפרי מרוסק, למרק או ליוגורט. זה לא אומר שנמנע באופן מוחלט מהילדים שלנו לטעום מדי פעם חטיפי בוטנים

    דוגמת במבה, אבל ממש לא כדאי לבסס עליהם את החשיפה לחלבון הבוטנים".

     

    ועוד לא הזכרנו את הנזק לשיניים הקטנות, שהבמבה (כמו חטיפים אחרים) נדבקת אליהן - וחשוב לצחצח אותן היטב כדי להפחית נזקים.

     

    אין כמו במבה! באמת?

    במבה הוא החטיף הנמכר ביותר בישראל, ונתח השוק שלו עולה על 200 מיליון שקל בשנה. אבל שהמספרים האלה לא יבלבלו אתכם. "חטיפים באופן כללי אינם מומלצים לפעוטות", אומרת תרצה שני, "הרע במיעוטו לקטנים מעל גיל שנה, שיכולים כבר ללעוס היטב, הוא בייגלה דל מלח מקמח מלא. ואם אתם ממש מתעקשים על במבה - חמש יחידות בשבוע, בשנה הראשונה לחיים, הם די והותר".

     

    • סייעה בהכנת הכתבה: תרצה שני, דיאטנית לילדים, מומחית בבעיות אכילה והאכלה בגיל הרך ומחברת הספר האלקטרוני "תזונת ילדים – המדריך השלם להורים"

     

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד