מי אמר שאסור לעשות דיאטה בהריון?

לפי מחקרים חדשים, נשים בעלות עודף משקל משמעותי יכולות ואף צריכות לרזות, כדי שלמור על בריאותן ועל בריאות העובר. איפה זה שם אתכן?

  (צילום: shutterstock)
 לצורת האכילה שלך בהיריון ולמספר הקילוגרמים שתעלי במהלכו יש השפעה ישירה על בריאותך ועל בריאות העובר שגדל לך בבטן. והחדשות האמיתיות הן שלנשים שמנות, שמתחילות את ההיריון בעודף משקל משמעותי, מומלץ להיכנס למשטר תזונה עד הלידה. ממחקרים חדשים, שהוצגו לפני כשבוע על ידי הדיאטנית הקלינית תמר הראל, בכנס השנתי של עמותת עתי"ד (עמותת הדיאטנים בישראל), עולות כמה מסקנות מפתיעות.

 

כמחצית מהנשים נכנסות להיריון כשהן בעודף משקל

השכיחות הגוברת של השמנה בעולם המערבי לא דילגה כצפוי גם על נשים בגיל הפוריות. מחקרים מצאו שכמחצית מהנשים נכנסות להיריון כשהן בעודף משקל ברמות שונות, וכחמישית מתחילות את ההיריון במצב של השמנה.

 

למה זה רע? כי השמנת יתר בהיריון יוצרת סביבה פחות אופטימלית לעובר המתפתח: היא כרוכה בסיכון גבוה יותר להפלות ולמומים וכן לסיבוכים כמו סוכרת היריון, רעלת היריון ולחץ דם גבוה, לידת תינוקות במשקל של למעלה מארבעה ק"ג, שכיחות גבוהה יותר של ניתוחים קיסריים וזיהומים לאחר הלידה. המצבים הללו עלולים לפגוע בעובר ולהוביל ללידת פג או להביא להשמנה עתידית של הילד ולסיכון גבוה יותר לפתח סוכרת ומחלות נוספות בבגרות.

 

     

     

       

        

      ה-BMI שלך מתחת ל־30? אסור לך לעשות דיאטה בהיריון

      ואחרי שאמרנו את כל זה, חשוב להדגיש: נשים בתת־משקל, במשקל תקין או בעודף משקל קל שלא יעלו מספיק במהלך ההיריון (או חלילה יפחיתו ממשקלן) מעמידות את העובר שלהן בסכנה. שני הסיכונים המיידיים הם משקל לידה נמוך יחסית או לידה טרם זמנה.

       

      מצבים אלה עלולים לגרום לנזק גם בטווח הארוך: אישה שמנסה לרזות במהלך ההיריון ואוכלת פחות מכפי שהיא צריכה מעבירה מסר לעובר שהעולם בחוץ הוא עולם של מחסור.

      כיום ידוע שהעובר מתאים את עצמו במהלך שהותו ברחם למסרים הביולוגיים שהוא מקבל מהאם, ואלה תהליכים בלתי הפיכים. כך, למשל, תינוק שייוולד לאם שלא אכלה מספיק בהיריון יתאים את עצמו לשרוד בסביבה שאין בה מספיק מזון. איבריו הפנימיים יהיו קטנים יותר והתהליכים בגופו ימנעו בזבוז של קלוריות. אבל כשתינוק כזה נולד לסביבת שפע, הוא יהיה בסיכון רב יותר להיות ילד שמן ובהמשך חייו, יהיה נתון לסיכון מוגבר לפתח מחלות לב, לחץ דם גבוה וסוכרת, בהשוואה לתינוקות שנולדו במשקל תקין.

       

       

      ה-BMI שלך 35 ומעלה? כדאי לך לרזות במהלך ההיריון

      כמה מחקרים מהזמן האחרון בדקו את מצבן של נשים בדרגות השמנה גבוהות (2 ו־3), שעלו פחות מהמומלץ להן בהתאם לטבלאות. המסקנות היו כי נשים שמנות שעלו פחות מחמישה ק"ג היו בסיכון נמוך יותר לפתח לחץ דם וללדת תינוק במשקל גבוה מדי, שיאלץ אותן לעבור ניתוח קיסרי. בקרב נשים שמנות שירדו במשקל במהלך ההיריון, התוצאות היו טובות אף יותר והירידה במשקל לא הגבירה את הסיכון ללידת תינוק במשקל נמוך מדי.

       

      מסקנות החוקרים היו שיש צורך בעדכון ההמלצות שמנחות כמה צריך לעלות במהלך ההיריון ולקבוע טווח נפרד בעבור כל דרגת השמנה.

       

      אבל עד שהמלצות אלה יעודכנו, מזהירים המומחים, אין לעשות דיאטה ללא ייעוץ רפואי מחשש ללידת תינוקות במשקל נמוך מדי, וזה חל גם על נשים בדרגות השמנה גבוהות. נשים שמנות, שמעוניינות לעשות שינוי תזונתי במהלך ההיריון, צריכות להיות במעקב של דיאטנית קלינית ולוודא שהתפריט יכיל את כל מה שהגוף צריך. סביר להניח שתפריט כזה, שעומד לפחות על 2,000 קלוריות ביום, יכיל פחות קלוריות מהתפריט שאכלה האישה לפני ההיריון. במצב כזה תיתכן ירידה מסוימת במשקל, אך היא מבוקרת ומתבצעת בזהירות ותחת השגחה.

       

       

      ה-BMI שלך 30 ומעלה, ואת מתכננת היריון?עלייך להוריד 10% ממשקלך

      המכונים הלאומיים לבריאות בארצות הברית (NIH) ממליץ לנשים שמנות, שה־BMI שלהן הוא 30 ומעלה ואשר מתכננות היריון, להפחית בצורה מאוזנת ומבוקרת 10% ממשקל גופן.

       

      מי שכבר התחילה את ההיריון במצב של השמנה, מומלץ שתתייעץ עם דיאטנית קלינית, תשדרג את התפריט התזונתי שלה ותשלב פעילות גופנית יומיומית מבוקרת. על פי מיזמים שונים בעולם לטיפול בהשמנה בהיריון, די בשינויים קטנים בתזונה ובהגברת הפעילות הגופנית כדי להפחית את גורמי הסיכון.

       

      והכי חשוב לזכור: ההיריון הוא חלון הזדמנויות לשיפור הבריאות בטווח הארוך, כיוון שזו תקופה שבה יש מוטיבציה רבה לאכילה בריאה, ואם ההרגלים הבריאים יימשכו גם לאחר הלידה, כל המשפחה תרוויח בגדול.  

      אם ההרגלים הבריאים יימשכו גם לאחר הלידה - כל המשפחה תרוויח בגדול (צילום: shutterstock)
        אם ההרגלים הבריאים יימשכו גם לאחר הלידה - כל המשפחה תרוויח בגדול(צילום: shutterstock)

         

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד