תנו לטחינה להשתגע! מנות
יצירתיות עם חומר הגלם האהוב

לא רק עם לימון: אסנת לסטר שידכה לטחינה חומרי גלם שונים, וקיבלה ממרחים מפתיעים ומנה עיקרית נהדרת

אסנת לסטרפורסם: 05.11.15 22:57
הכי טעימה באמצע הלילה. טחינה ירוקה עם פטרוזיליה ופלפל חריף (צילום: אסנת לסטר)
הכי טעימה באמצע הלילה. טחינה ירוקה עם פטרוזיליה ופלפל חריף (צילום: אסנת לסטר)

כשעמנואל (מני) שטראוס היה חייל בדרום הרחוק, לא תמיד היתה לו דרך להגיע הביתה לירושלים – במיוחד בלילות החורף. לכן היה עושה עצירת לילה אצל דודה הילדה בתל אביב.

 

הילדה ובעלה משה ישנו עמוק כשהחייל העייף עמנואל היה מגיע ומתדפק על דלתם. לפעמים היה צורך בנקישות ובצלצולים רבים כדי להעיר אותם משנתם. מכיוון שבני הזוג גרו בדירת שני חדרים קטנטנים בקומת קרקע וחששו מגנבים, היו כל החלונות מסורגים היטב והדלת ננעלה בשלושה בריחים ובשרשרת ביטחון. לאחר זמן שנראה לעמנואל כנצח נשמע קול פתיחת המנעול הראשון, שהיה סימן לכך שהילדה התעוררה. בהמשך שמח עמנואל לשמוע את פתיחת המנעול השני והשלישי ולבסוף נפתחה הדלת ודרך החריץ, כשהשרשרת עדיין מחוברת, הציץ ראשה של הילדה המנומנמת שווידאה כי הקול שמאחורי הדלת הוא אכן של האחיין שלה.

 

מיד כשנכנס, ולא משנה מה היתה השעה, שלחה הילדה את עמנואל למקלחת ובעודו מתרחץ ניגשה למטבח כדי להכין לו ארוחה. התפריט, שזכור למני היטב עד היום, היה זהה תמיד: פיתה ולצדה טחינה חמוצה וחריפה עם הרבה מאוד פטרוזיליה טרייה שנקטפה היישר מהאדנית במרפסת. ארוחת הלילה הוגשה תמיד בשולחן הקטן שבכניסה, ורק אחרי שישבה וצפתה בו מנגב בתיאבון את טיפת הטחינה האחרונה הניחה הילדה לעמנואל ללכת לישון על הספה שהציעה עבורו בחדר המגורים הקטן.

 

טחינה ירוקה עם פטרוזיליה ופלפל חריף

המתכון שדודה הילדה הכינה למני.

 

מרכיבים
  • 1 כוס טחינה גולמית
  • 1 כוס מיץ לימון סחוט
  • 1 כוס מים
  • 1 כפית מלח
  • 1 כוס פטרוזיליה קצוצה דק-דק
  • 1 פלפל ירוק חריף קצוץ דק

 

אופן ההכנה
  1. מערבבים היטב את הטחינה הגולמית עם מיץ הלימון והמים, עד שמתקבלת טחינה סמיכה למדי.
  2. מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים היטב.

 

טחינה אדומה עם פלפלים קלויים (צילום: אסנת לסטר)
    טחינה אדומה עם פלפלים קלויים(צילום: אסנת לסטר)

     

    טחינה אדומה עם פלפלים קלויים

    מתכון של אסנת לסטר.

     

    מרכיבים
    • 1 כוס טחינה מוכנה
    • 2 פלפלים קלויים, קלופים ומנוקים מקליפה וגרעינים

     

    אופן ההכנה
    1. מרסקים את הפלפלים הקלויים במעבד מזון.
    2. מוסיפים את מחית הפלפלים לטחינה ומערבבים היטב.

     

    שכבות בשר ותפוחי אדמה עם טחינה (צילום: אסנת לסטר)
      שכבות בשר ותפוחי אדמה עם טחינה(צילום: אסנת לסטר)

       

      שכבות בשר ותפוחי אדמה עם טחינה

      מתכון של לילי ג'ינו ממגדל.

       

      מרכיבים
      • שמן לטיגון
      • 2 תפוחי אדמה גדולים, קלופים וחתוכים לפרוסות
      • 1 בצל גדול, חתוך לפרוסות בעובי של 1/2 ס"מ או קצת יותר
      • 3-2 עגבניות, חתוכות לפרוסות עבות
      • 1 כוס טחינה מוכנה

       

      לשכבת הבשר
      • 1בצל קצוץ
      • 400 גרם בשר בקר טחון
      • 50 גרם צנוברים
      • 50 גרם צימוקים שחורים
      • תבלינים: 1 כפית כמון, 1/2 כפית פלפל שחור טחון, 1 כפית שטוחה מלח, 1/4 כפית קינמון

       

      אופן ההכנה
      1. מחממים במחבת שמן בעומק של 2-1 ס"מ. מטגנים את פרוסות תפוחי האדמה משני הצדדם, עד שהן מתרככות ומזהיבות. מוציאים את הפרוסות מהסיר ומסדרים בתחתית של תבנית.
      2. מחממים את השמן שנותר במחבת ומטגנים בו את פרוסות הבצל משני הצדדים, עד שהן מתרככות ומתחילות להזהיב. מוציאים את הפרוסות מהסיר ומסדרים על פרוסות תפוחי האדמה שבתבנית.
      3. מטגנים במחבת גם את פרוסות העגבניות משני הצדדים (אם יש צורך, מוסיפים מעט שמן), עד שהן מזהיבות. מוציאים את הפרוסות מהסיר ומסדרים על פרוסות הבצל שבתבנית.
      4. מכינים את תערובת הבשר: מטגנים במחבת את הבצל הקצוץ עד שהוא הופך לשקוף ורך. מוסיפים את הצנוברים ומערבבים. מוסיפים את הבשר הטחון וממשיכים לטגן, תוך ערבוב והפרדת פירורי הבשר, עד שהבשר מזהיב מעט. מוסיפים את התבלינים, מערבבים ומכבים את האש.
      5. מפזרים את תערובת הבשר על הירקות שבתבנית, ויוצקים מעל את הטחינה.
      6. מכסים את התבנית בנייר אלומיניום ואופים 10 דקות בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות. מסירים את נייר האלומיניום ואופים 5 דקות נוספות.

       

      • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

      וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

      בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

      כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

      עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

      (צילום: אסף אמברם)