שתף קטע נבחר

46 משפחות מגני טל: נסכים להתפנות יחד

לאחר תקופה ארוכה של מגעים חשאיים, יש הבנה: ל-ynet נודע כי ההתנחלות, שנמנית עם "הגרעין הקשה" של גוש קטיף, תתפנה רובה ככולה ללא מאבק. "אם נגזר הפינוי - נצא כקהילה אחת". ההסכם התגבש ללא מינהלת סל"ע, אך נציגי הממשלה מעודכנים

פרסום ראשון: קבוצה ראשונה של 46 משפחות מהמושב גני-טל חתמה על הסכם למעבר משותף מגוש קטיף כקהילה - כך נודע ל-ynet. לפי שעה מדובר על הסכמה פנימית ביישוב, תוך יידוע נציגי הממשלה - אך שלא דרך מינהלת סל"ע.

 

 

מזה חודשים מנסים תושבים בגני-טל להוביל למהלך, שיאפשר לתושבים לצאת מהמקום כקהילה, במקרה ותוכנית ההתנתקות אכן תיושם. עד כה לא הבשילו מהלכים אלה, אשר חלקם טורפדו בשל התנגדות פנימית ביישוב.

 

ביום חמישי האחרון הצליחו תומכי המהלך להגיע להישג של ממש: 48 משפחות חתמו על המזכר הפנימי, לפיו הם מוכנים לצאת כקהילה מהגוש. כמו כן מופיע במזכר איזה סוג של קראווילה מבקשת כל משפחה. למשפחות ידוע על מגעים מול הממשלה להעברתם האפשרית לקיבוץ חפץ חיים ליד גדרה, לניצן או לגוש ניצנים. בינתיים חזרו בהן שתיים מהמשפחות מהחתימה.

 

רוצים להישאר יחד

 

המושב גני-טל הוקם כמושב עובדים בשנת 1979. מדובר ביישוב בעל אופי דתי ומתיישביו באים מקרב בני-עקיבא. כולם בוגרי צה"ל, הנח"ל וישיבות ההסדר. בגני טל מתגוררות כיום 65 משפחות. לפיכך, 46 המשפחות שחתמו על המזכר הפנימי מהוות רוב. מרבית התושבים עוסקים בחקלאות בענפי גידול ירקות, ירקות אורגניים, פרחים, זרעים, צמחי-בית וגינה ותבלינים. שאר התושבים עוסקים במה שמוגדר "מקצועות חופשיים". במושב פועלים גנים ומעונות. התלמידים לומדים בבית-הספר האזורי "נאות קטיף" שבנווה דקלים.

 

ביישוב, בו מתגורר גם ח"כ צבי הנדל, הבינו זה זמן התושבים שלצד המאבק נגד "הגירוש", עליהם לנקוט גם יוזמה למקרה ואכן יאלצו לעזוב את גוש קטיף. מטבע הדברים העדיפו העוסקים במלאכה למנוע את חשיפתה ברבים. לטענתם, חשיפת המגעים עלולה לטרפד את התהליך ותחזק את המתנגדים בישוב ובגוש קטיף כולו. 

 

מובילי היוזמה סירבו להתייחס לדברים, אולם אחד מאנשי גני טל אמר בשיחה עם ynet : "ככל שמתקרבים למועד הגזירה, התושבים יותר לחוצים. זה טבעי. צריך לזכור שהדבר דומה לאדם שנפל לים. ככל שהוא מרבה בתנועות, הוא מזרז את טביעתו. לכן אנו צריכים לעשות את הכל מדוד. נכון שמשפחות חתמו על המזכר הפנימי, אך גם אלה שלא חתמו רוצים להישאר יחד. אנו בקשר בערוץ ממשלתי, שלא דרך מינהלת סל"ע. אנו מקווים שהתהליך הזה יישא פרי ואם נגזר עלינו הפינוי, הרי שנצא מכאן כקהילה".

 

ח"כ הנדל, בעצמו תושב גני טל, ביקש להבהיר: "מתיישבי גוש קטיף ממשיכים להיאבק ביחד, מאוחדים ומגובשים נגד תוכנית הגירוש. גם בעבר הודעתי שאם חס וחלילה ניעקר מבתינו, נעשה הכל על מנת לשמור על קהילה אחת ומגובשת, גם במקום אחר. אני מציע לא להתבלבל, הממשלה אינה מוכנה לכך ולכן היא מנסה לזרוע פירוד ולהטיל אשמות שווא כדי לכסות על אוזלת ידה".

 

במקביל לניסיון לפתור את בעיית המגורים של כל משפחה ומשפחה, מתחבטים רבים מתושבי גני טל בסוגיית המשך העיסוק החקלאי. במסגרת הפתרונות המוצעים להם על ידי הממשלה, נבחנות גם חלופות לטיפול בהעברת החממות ובתי האריזה הגדולים שביישוב אל תוך תחומי הקו הירוק. זאת כדי לאפשר למגדלים, אשר מרביתם עברו את גיל ה-50, להמשיך ולעסוק בתחום התמחותם בגוש קטיף. סוגיה זו אף סבוכה מפיתרון בעיית המגורים, בשל המגבלות של חוק פינוי-פיצוי וההנחיות שנתן היועץ המשפטי לממשלה, שעיקרן אי פיצוי כספי, לפני חודשים אחדים.

 

תמונת מצב: התוכניות לשאר המפונים 

 

נווה דקלים: היישוב הגדול ביותר בגוש מיועד בשלב המגורים הזמניים לקראווילות בניצן ויד בנימין. כשתיגמר הבנייה, הם יישארו שם במסגרת יישוב קבע.

 

דוגית: על פי מינהלת ההתנתקות, התושבים "יתפזרו ברחבי הארץ".

 

ניסנית: יועברו כפיתרון זמני לדירות שכורות באשקלון. אחר כך מיועדים לעבור למתחם שקד (מתחם כפר הגולף באשקלון). 19 משפחות מהיישוב סיכמו על מעבר כקהילה לבת הדר .

 

אלי סיני: התושבים יועברו בשלב ראשון לדירות שכורות באשקלון, אחר-כך מיועדים לעבור לניצנים, שקד ומקומות אחרים. 19 משפחות סיכמו על מעבר כקהילה לבת הדר .

 

רפיח ים: הממשלה מתכוונת להעביר את התושבים למבקיעים, ועבור חלק מנסים לגבש פתרון בניצנים ותלמי יפה.

 

פאת שדה: כל המשפחות ביישוב שרוצות לעבור כקהילה יועתקו למבקיעים. בתחילה יתגוררו בקראווילות ובהמשך במגורי קבע.

 

עצמונה: היישוב אמור לעבור ליישובים יתד ויבול. מרבית התושבים עדיין לא יצרו קשר עם המינהלת, שמבקשת להעבירם למגורי קבע בחולית.

 

כפר דרום: התושבים יועברו לדירות שכורות באשקלון ובגלל חוסר התקשרות מוחלט עם המנהלת לא ברור להיכן יעברו במסגרת מגורי הקבע.

 

נצרים: התושבים לא מוכנים ליצור קשר ולבחון מעבר למקום אחר, בשל האמונה החזקה כי הפינוי לא יתרחש. הם מיועדים לעבור לדירות שכורות באשקלון. תושבי נצרים, היעד המבוצר ביותר בגוש, ישמחו אולי לשמוע כי המדינה מייעדת גם להם חלק ממתחם הגולף באשקלון.

 

קטיף: התושבים מיועדים לעבור במסגרת המגורים הזמניים לאשקלון וחלקם לאתר ניצן. בשלב מאוחר יותר הם צפויים לעבור לניצנים .

 

נצר חזני: התושבים יעברו לאשקלון ולאתר ניצן, לאחר מכן כקהילה לניצנים.

 

גן אור: יועברו כפתרון זמני לאשקלון ולאתר ניצן, אחר כך אולי למקום קבע בעין צורים.

 

תושבי גדיד, מורג ובדולח יועברו בשלב ראשון לאשקלון ואתר ניצן.

 

גנים וכדים: התושבים מתפנים מרצון. הממשלה לא מצאה צורך להכין עבורם מגורים זמניים.

 

שא-נור: היישוב היחיד עד כה שאיש מתושביו לא פנה למינהלת או החל באפן עצמאי למצוא פתרון ל"יום שאחרי".

 

חומש: 35 בתי-אב סיכמו על מעבר ליד חנה.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גדי קבלו
מתפנים
צילום: גדי קבלו
צילום: גדי קבלו
מה עושים עם החקלאים?
צילום: גדי קבלו
צילום: צביקה טישלר
מאוחדים גם במקום אחר: הנדל
צילום: צביקה טישלר
מומלצים