שתף קטע נבחר

צילום: איי פי

החקירה: 3 מהפיצוצים אירעו כמעט בו-זמנית

במסיבת עיתונאים מיוחדת שכונסה אחר הצהריים מסרה משטרת לונדון פרטים חדשים על חקירת גל הטרור בבירה הבריטית: "נראה שהמטענים הופעלו בשעוני עצר ולא על ידי מחבלים". החוקרים הבריטים מנסים לאסוף את שברי המידע כדי להביא את המחבלים לדין. אחד מכיווני החקירה מתמקד בקשר צפון-אפריקני ומתקיים מצוד בינלאומי אחר מרוקני, תושב לונדון. גובר החשש לחייה של הישראלית הנעדרת

כוחות הביטחון הבריטים עוברים היום (שבת) להילוך גבוה במצוד אחר האחראים לפיגועי הטרור של ה-7/7 בלונדון. המשטרה המקומית כינסה אחר הצהריים תדריך מיוחד ועידכנה על התקדמות החקירה. שלושת המטענים ברכבת התחתית, מסרו הדוברים, התפוצצו בתוך שניות בזה אחר זה. כמעט בו-זמנית. זאת בניגוד להערכה קודמת לפיה היה הפרש של כחצי שעה בין הפיצוצים.

 

"אנו נוטים להאמין שהמטענים הופעלו על ידי שעוני עצר ולא על ידי מחבלים מתאבדים", בכיר המשטרה בריאן פדיק. "אנו חושבים שההפרש בין פיצוץ לפיצוץ היה 50 שניות, מה שמחזק את ההערכה שמדובר בשעוני עצר, אך איננו פוסלים גם את האפשרות השנייה".

 

באשר למצוד אחר חשודים נמסר מהמשטרה: "לא מתנהלים חיפושים אחר חשודים ספציפיים בחשד להנחת המטענים". עוד נמסר כי "לא נגרם נזק משמעותי למנהרת הרכבת התחתית שבה נלכדו גופות הקורבנות, אך עם זאת יש קושי רב לחלץ את הגופות בשל התנאים בשטח".

 

אחד החוקרים, ג'ים דיקי, סיפר על הקושי הרב בזיהוי גופות הקורבנות. "רובם סובלים מפגיעות טראומה משמעותיות - גם בגפיהם וגם בגוף עצמו. אף גופה לא זוהתה עדיין. רק אתמול התחלנו לקבל את הגופות אל חדר המתים המאולתר שהקמנו. הנתיחות שלאחר המוות יחלו היום". דיקי הוסיף כי צוותי הזיהוי הם אותם צוותים שסייעו בזיהוי קורבנות אסון הצונמי בדצמבר אשתקד.

 

גל מעצרים: שני סטודנטים ממוצא אסיאתי חשודים

 

הדיווחים השונים של כלי התקשורת בבריטניה מלמדים כי אחת המטרות הראשונות של כוחות הביטחון היא האוכלוסייה המוסלמית והאסיאתית בעיר. העיתון הערבי "אל-חיאת" היוצא לאור בלונדון מדווח הבוקר כי שני אחים ממוצא אסיאתי, סטודנטים באוניברסיטת לונדון, נעצרו אמש בחשד ששיתפו פעולה עם המפגעים. כוחות לוחמה בטרור פרצו לביתם וערכו בו חיפוש.

 

אבל הם לא היחידים. עשרות מוסלמים, בהם אזרחים בריטים רבים, נעצרו ביומיים האחרונים ונחקרו. במקביל, פרסמה משטרת בריטניה אזהרה לתושבים – היו עירניים לכל דבר חשוד. אבל אלה רק ניסיונות דיג נואשים.

 המצוד האמיתי נערך כעת אחר שני חשודים בכירים מארגון אל-קאעידה, שיש חשש שארגנו את שרשרת הפיגועים המורכבת בעיר.

 

בעיתוני בריטניה מזכירים שני שמות עיקריים: מוסטפא נסאר, סורי בן 49, שהתגורר בלונדון בין השנים 95-98 ומכיר את העיר היטב. היו דיווחים לפיהם נראה בה לאחרונה. השם השני הוא מוחמד גרבוזי, אזרח מרוקני, פעיל ותיק באל-קאעידה שהתגורר בעבר כ-10 שנים בלונדון ותואר כ"המנהיג הרוחני של המוג'הידין בבריטניה".

 

מצוד בינלאומי אחר חשוד מרוקני

 

העיתון הבריטי "אינדיפנדנט" דיווח כי המשטרה ושירותי הביטחון הבריטיים ביקשו מסוכנויות אירופיות אחרות לפעול בדחיפות לסייע בלכידתו של גרבוזי, ששמו כבר נקשר בעבר לפיגועים במדריד ובקזבלנקה.

 

על פי ה"אינדיפנדנט", אל-גרבוזי, שזכה בשעתו למקלט בבריטניה, הורשע בהיעדרו במעורבות בפיגועים בקזבלנקה שבהם נהרגו 44 בני אדם בשנת 2003. בית הדין המרוקני גזר עליו 20 שנות מאסר.

 

נטען כי אל-גרבוזי מתגורר בבריטניה מזה 16 שנים וכי הוא הואשם על-ידי שירותי הביטחון של צרפת וגרמניה בקשר למנהיג אל-קאעידה בעיראק, אבו מוסעב א-זרקאווי. הוא גם חשוד בקשר לאבו-קטאדה, קיצוני מוסלמי ששוחרר במרס השנה ותואר על-ידי שופט ספרדי כ"שגרירו של אוסמה בין לאדן באירופה".

 

ממשלת מרוקו ביקשה מספר פעמים להסגיר לידיה את אל-גרבוזי, בן ה-45, בטענה שהוא עמד בראש ארגון מוסלמי חמוש במרוקו. ראיות שהוצגו מאוחר יותר בבית משפט מרוקני טענו כי הוא סייע למחבלים בקזבלנקה להשיג דרכונים מזויפים וכסף. אולם ממשלת בריטניה סירבה לבקשות ההסגרה מכיוון שלא נחתם הסכם הסגרה בין שתי המדינות.

 

לאחר שמשרד הפנים הבריטי טען כי המרוקנים לא הציגו די ראיות כדי לעצור את אל-גרבוזי, הציגו המרוקנים ראיות נוספות. אולם עד אז כבר הספיק אל-גרבוזי להיעלם מדירתו בקילבורן, שבצפון-מערב לונדון.

 

הרבה מאוד שאלות פתוחות

 

מפכ"ל המשטרה הבריטי, איאן בלייר, אמר כי לפיגועים בלונדון "כל הסימנים של אל-קאעידה", אך הודה כי עדיין חסר מידע רב בנוגע לאחראים לפיגועים. היום קיבל ארגון אל-קאעידה קיבל על עצמו פעם נוספת אחריות לפיגועים בלונדון בהודעה שפורסמה ברשת האינטרנט. ההודעה נחתמה "הזרוע באירופה של גדודי אבו-חאפז אל-מסרי", הקשור לארגונו של אוסמה בין-לאדן.

 

דבריו של איאן בלייר חושפים את מצבה העגום של החקירה: "או שהמחבלים מסתובבים חופשיים בבריטניה או בחו"ל, או שהם מתים", אמר. "בימים הקרובים צפויה לנו עבודה רבה בחקירת הפיגועים". אחד הדברים שהכי מטרידים את המשטרה הוא הניסיון לאתר את קטע הסרט שצולם בטלוויזיה במעגל סגור של הרכבת, בתקווה שמשם יגיע קצה חוט אודות זהות האחראים.

 

שר הפנים הבריטי, צ'רלס קלארק, אמר שמירב המאמצים הביטחוניים מרוכזים כעת בלכידת מבצעי ומתכנני הפיגועים, כדי למנוע מהם מלהכות בשנית. שוטרים רבים וחברי היחידה ללוחמה בטרור עדיין סורקים את אזורי הפיצוץ, אוספים ראיות ומראיינים עדים. כמו כן, הציבור נקרא להגביר עירנות לחפצים ולאנשים חשודים.

 

אחת השאלות הפתוחות היא אם המחבלים היו זרים או מקומיים. ההערכה היא שהמטענים שבהם נעשה שימוש, כולם במשקל של עד חמישה קילוגרמים, הוטמנו בתיקים. מומחה לחבלה, אנדי אופנהיימר, אמר: "יתכן ומדובר במטענים מאולתרים, לא קשה להכין כאלה. אין צורך בכמות גדולה של חומרי נפץ כדי לגרום להרס גדול".

 

שאלה אחרת שנותרה פתוחה בחקירה היא האם הפיגועים בוצעו באמצעות מחבלים מתאבדים. המשטרה אמרה אתמול כי האפשרות אינה נפסלת, אולם בו בזמן, לא נמצא דבר המרמז על כך בינתיים. אולם פוליטיקאים בבריטניה ובחו"ל אמרו כי אפשר שלפחות אחד הפיגועים, הפיגוע באוטובוס קומתיים בכיכר טוויסטוק שבו נהרגו כ-13 בני אדם, בוצע על-ידי מחבל מתאבד.

 

אולם מקורות ביטחוניים אמרו לעיתון כי לדעתם, אם מחבל אכן פוצץ עצמו על האוטובוס, זה כנראה היה בטעות בזמן שניסה להסיע את המטען למקום אחר. זאת מכיוון שהמטען התפוצץ בקומה העליונה של האוטובוס, בעוד השיטה "המקובלת" שבה הנזק היה רב יותר, הייתה לפוצץ את המטען בקומה התחתונה, סמוך למדרגות.

 

משרד הפנים אמר אתמול כי הממשלה לוקחת ברצינות רבה את ההודעה, שפורסמה באתר אינטרנט מוסלמי-לונדוני, בדבר קבלת האחריות שפירסם ארגון המכנה עצמו "הארגון הסודי של אל-קאעידה באירופה".  

 

מניין הנספים צפוי לעלות; חיפוש אחר הנעדרים

 

משטרת לונדון מסרה כי מניין ההרוגים הרשמי בארבעת הפיצוצים שהחרידו את העיר עומד על 49 בני אדם, בהם 13 שנהרגו בפיצוץ האוטובוס הדו-קומתי בכיכר ראסל. הערכות לא רשמיות מדברות על מניין הרוגים גבוה יותר. מפקד המשטרה בעיר בלייר, אמר כי פינוי הגופות מהריסות הרכבת התחתית הסמוכה עדיין נמשך, תחת חשש כבד לקריסת המנהרה, ולא ברור כמה גופות נמצאות שם. 700 בני אדם נפצעו, מהם 22 המאושפזים במצב קשה.

  

במקביל לפינוי ההריסות ולחיפוש אחר מבצעי הפיגועים, תרים רבים מתושבי העיר אחר יקיריהם שהקשר עימם אבד. במקומות רבים נתלו שלטים ותמונות הקוראים לכל היודעים דבר על הימצאו של אדם זה או אחר ליצור קשר בהקדם. עיתוני בריטניה פרסמו מספר שמות ותמונות של נעדרים, ביניהם בחורה צעירה בשם מרים היימן, ש"בני משפחתה וחבריה מחכים נואשות לשמוע ממנה". היא יצרה קשר עם אביה בפעם האחרונה בבוקר של הפיגועים, כשהיתה מחוץ לתחנת קינגס קרוס.

 

שלושה נעדרים נוספים הם: ג'יימי גורדון, בן 30, שהטלפון הסלולרי שלו נמצא באחד מאתרי הפיגועים, לורה ווב, בת 29, שנראתה לאחרונה על ידי בן זוגה לפני שיצאה לעבודה ופיל ביר, בן 22, מעצב שיער שהיה יחד עם חבר שנפצע בפיצוץ ליד תחנת קינגס קרוס.

 

ואצלנו? משרד החוץ דיווח אתמול כי "לאחר הפיגועים קיבלנו מאות רבות של שמות של ישראלים שלא יצרו קשר, וזה הלך והצטמצם. יש 50 ישראלים שעדיין לא יצרו קשר".

 

אולם יש מקרה אחד שמעורר חששות כבדים לחייה של ישראלית שנעדרת מאז הפיגועים. גורמים בירושלים אמרו אמש כי "החשש הוא כבד מאוד לאחר שהחבר שלה, בריטי, דיווח שהיא היתה כפי הנראה על האוטובוס שהתפוצץ בכיכר ראסל". הגורמים אמרו כי החבר עמד בקשר עם משפחתה של הישראלית בישראל. לדבריהם, "מדובר בישראלית שחיה בלונדון בשנים האחרונות".

 

בהכנת הידיעה השתתפו סוכנויות הידיעות. צילום וידאו: רויטרס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
פצועה עם כוויות על הפנים
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
זירת הפיגוע בה התפוצץ האוטובוס
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
צוותי החיפוש והחקירה
צילום: איי פי
מומלצים