שתף קטע נבחר

המלחמה בתכנוני מס - צעד ישים או הכרזה פופוליסטית?

מול הכרזתו של איתן רוב על מלחמה ב"תכנוני מס אגרסיביים", יוצאים בכירים בענף המיסוי וטוענים: "אין דבר כזה תכנון אגרסיבי; השאלה היחידה היא אם התכנון חוקי או לא חוקי. מסע ההפחדות פועל נגד מי שממילא בסדר ומגיש דו"חות למס הכנסה". יתרה מזאת, יש הטוענים כי האיום בסנקציות פליליות יעודד חלק מהנישומים לרדת למחתרת

המלחמה ב"תכנוני מס אגרסיביים" היא אחד היעדים עליהם הכריז באחרונה מנהל רשות המיסים, איתן רוב. המהלך משתלב במדיניות של האוצר, שעיקרה להוריד את נטל המס מחד, ומנגד להגדיל את תקבולי המדינה ממיסים - על ידי ייעול מערך המס ובניית מערכת שקופה וברורה בין מס הכנסה ללקוחותיו. 

 

ברשות המיסים מעריכים כי המדינה מפסידה מאות מיליוני שקלים בשנה עקב תכנוני מס, ועוד מאות מיליונים עקב נאמנויות. לפיכך, הוחלט לחייב את הנישומים לדווח, עם הגשת הדו"חות השנתיים למס הכנסה, אילו תיכנוני מס בוצעו ובהתאם תחליט רשות המיסים אם מדובר בתכנון מס גיטימי, או בתכנון אסור. רשימה עליה תחליט רשות המיסים תכלול את תכנוני המס שנחשבים אגרסיביים, ואי דיווח כנדרש ייחשב עבירה פלילית.

 

הכרזת המלחמה נשמעת צעד מתבקש והגיוני, במיוחד על רקע ריבוי תכנוני המס הקיימים. "התחרות שקיימת בין משרדי רואי חשבון ועורכי הדין לקחה לקצה את התופעה", טוען איתן רוב. המטרה בחובת הדיווח היא להקל על רשויות המס לאתר תכנוני מס לא לגיטמיים. 

 

אלא שבמתכונת הנוכחית של ההצעה (שהינה חלק מהתוכנית הכלכלית שתובא לאישור הכנסת בשבוע הבא), קיימת אי בהירות רבה באשר ליכולת ליישם את המהלך. בקהיליית אנשי המס תוהים - מזה בכלל תכנון מס 'אגרסיבי'? מה בדיוק ייכנס לאותה "רשימה שחורה"? מדוע יש צורך בדיווח נפרד אם ממילא קיים פירוט בדו"חות המוגשים למס הכנסה? האם אין בכך כדי להגדיל את השטח האפור ואי הבהירות האופפת ממילא את התחום?

 

ynet שוחח עם מומחי מסים, הטוענים כי המטרה של רשות המיסים בצעד הזה היא להלחיץ את רואי החשבון העוסקים בתכנוני המס, ולהפחיד את מי שממילא בסדר ומגיש דו"חות. יתרה מזאת, יש הטוענים כי מסע ההפחדות של רשות המיסים עלול לפעול לשני הכיוונים, כיוון שבעקבותיו חלק מהנישומים יעדיפו לרדת למחתרת.  

 

מהם תכנוני מס?

 

תכנון מס הוא מהלך שמבצע נישום, בדרך כלל בעזרת אנשי מקצוע, על מנת להקטין או לבטל לגמרי את החבות במס. הבעיה היא שלעיתים הגבול בין תכנון לגיטימי ללא גטימי הוא חמקמק. 

 

כך למשל במקרה בו תושב ישראל נותן מתנה לתושב חוץ על מנת לבטל את החבות במס. לאחרונה נעצר ושוחרר בערבות מנכ"ל רדויז'ן, לאחר שמס הכנסה טען לחשד לפיו מניות החברה בשווי 2 מיליון שקל הועברו לבתו, העברה שבוצעה שלא בתום לב במטרה להתחמק מתשלום מס.

 

דוגמא נוספת לתכנון מס אגרסיבי: עסק שרוכש חברה שצברה הפסדים, על מנת להעביר אליה את ההכנסות שלו, ובכך להקטין את החבות במס. באחרונה פסק ביהמ"ש העליון כי מהלך כזה אינו לגיטימי, וכי מדובר בעסקה מלאכותית. מאידך, אם החברה הנרכשת עוסקת בתחום הפעילות של הרוכש, ולא מדובר במקרה קיצוני של חברה שכל מה שיש בה זה הפסדים ללא כל פעילות, הנטייה היא לראות את המהלך כלגיטימי.

 

הולכים על "שיטת מצליח"

 

"אחד הגורמים לתכנוני מס אגרסיביים הוא העובדה שרשות המיסים נתפסת בעיני ציבור רחב כצד למו"מ, ולא כגובה מס על פי חוק", מסביר ישראל שטראוס, יו"ר ועדת המיסים בלשכת רו"ח ונשיא הלשכה לשעבר. "חלק גדול ממשלמי המיסים רואה בהליך השומתי כהליך של סחר סוסים, בו מוצאות שומות לצורכי מיקוח, ולא כהליך וודאי וברור".

 

"עקב כך", לדבריו, "נקיטת פוזיציות קיצוניות היא דבר מתבקש. 'שיטת מצליח' הפכה כבר מזמן לנחלת רבים בשל הצלחתה. מי שלא מיישם תכנון מס כזה, עלול למצוא את עצמו ניזוק ולשלם מס מיותר".

 

כדי להילחם בצורה אפקטיבית בתכנוני המס הלא לגיטמיים, אומר שטראוס, יש לשנות את אווירת השוק בכל הקשור להתנהלות בין רשות המיסים לנישומים. "יש להנחות את פקידי השומה להוציא שומות כלכליות ולחדול מהוצאת שומות מיקוח שכל תכליתן היא שיפור עמדת הפתיחה במשא ומתן".

 

"שופכים את התינוק עם המים"

 

עופר מנירב, נשיא לשכת רו"ח, מסביר: "יש לי חשש שהולכים לשפוך פה את התינוק עם המים. בגלל שנתקלו ברשות המיסים בהעלמות מס - הולכים ותוקפים תכנוני מס לגיטימיים". 

 

"מעבר לכך, עולה השאלה - מי יקבע מהו תכנון מס חשוד? אליבא דרשויות המס, זה ייעשה על ידי רשימה שתעודכן מדי פעם לפי ראות עיניהם. אנו סבורים כי מכיוון שמדובר בהליך שהפך לשיפוטי - יהיה צורך לאשר את העידכון בוועדת הכספים של הכנסת, כך שהדבר לא יהיה נתון לשיקול דעתו של פקיד זה או אחר במס הכנסה".

 

על פי ההצעה, אם יוחלט לאחר בדיקה כי תכנון מס שדווח נמצא לא לגיטימי, יחוייב הנישום בקנס גבוה במיוחד: 50% מגובה המס אותו ניסה לחסוך על ידי תכנון המס.

 

"בקונספט אני מסכים לכך, אבל לדעתי שיעור קנס של 50% הוא דרקוני", אומר מנירב. "מעבר לכך, אם כשיובא התיק לבית המשפט ויסתבר בדיעבד שהתכנון כן היה לגיטימי, כדי שהנישום לא יצא ניזוק בכיסו יש להחזיר לו את ההוצאות המשפטיות כזיכוי ממס". 

 

רו"ח דורון כוכבי, שותף מנהל מחלקת המיסים בפירמת ארנסט אנד יאנג ישראל, מסביר כי "רוב צודק במסר העיקרי שלו - תן גילוי נאות על תכנון המס. אבל תכנוני המס האגרסיביים אליהם הוא מתכוון, לדעתי, הם לא ברמת החברות הגדולות. הכוונה יותר לתכנונים למשל בתפר שבין החברה לבעל המניות שלה.  

 

"לפחות בחברות שאני מכיר - תכנוני המס הם לגיטימיים, מגובים בחוות דעת וניתן עליהם גילוי מלא - בדו"ח ההתאמה למס. אשמח מאוד ללמוד מהי הרשימה של אותם תכנונים שנחשבים לאגרסיביים".

 

"לדעתי", מסביר כוכבי, "כשיצטרכו להכין את אותה רשימה, יגלו שלא יצליחו להגיע ל-10 תכנוני מס 'אגרסיביים', או שיגלו שממילא נותנים עליהם גילוי בדו"ח ההתאמה למס".

 

מה נחשב ל"אגרסיבי"?

 

כוכבי מוחה על השימוש במינוח 'תכנון מס אגרסיבי'. "או שיש תכנון מס לגיטימי או שקיימת פעולה אגריסיבית לא לגיטימית שאין בינה לתכנון מס ולא כלום. אך אין מושג כזה שהתכנון עצמו אגריסיבי. בהגדרה תכנון מס שהינו לגיטימי לא יכול להיות אגריסיבי. רק "תכמון מס" הינו אגריסיבי".

 

גם נוגה קינן, יו"ר פורום מנהלי הכספים בישראל, טוענת: "ההבחנה צריכה בין תכנון חוקי או לא חוקי. אין דבר כזה אגרסיבי. אם הוא לא חוקי - צריך לטפל בו באופן ברור ונקי ולהעניש. ההגדרה 'אגרסיבי' בעייתית ומגדילה את השטח האפור במקום לצמצמם ולהבהיר".

 

"תכנון מס ייחשב כלא חוקי", מסבירה קינן, "רק ב-3 מקרים - אם הוא מבוסס על עובדות שקריות (למשל העלמת הכנסות), אם מדובר בעסקה בדויה ושקרית, או כשהחברה מוסרת נתונים מטעים ליועץ המס, על בסיסם הוא מבצע את תיכנון המס. מקרים אלה מצריכים תגובה פלילית. אבל בכל מקרה אחר - הנישום צריך להיות פטור מאחריות פלילית", אומרת קינן. "גם הרשימה שתכלול את תכנוני המס ה'אגרסיביים' צריכה להיות ברורה וממצה. אם היא תהיה כללית, זה רק יגדיל את השטח האפור".

 

"ניפגש במסגר 44"

 

המלחמה שהכריז רוב נגד תכנוני המס, תוך איום בסנקציות פליליות על אי דיווח, מעוררת אנטיגוניזם בקרב אנשי קהיליית המיסים."כשמשתמשים בחרב הפלילית כאיום כדי לקדם דיון במישור האזרחי, נוצר פער גדול בין המסר שרוב מנסה להעביר לבין החילחול של המסרים האלה ברמת השטח", טוענים אנשי מס, שקובלים על שימוש מוגזם באיום בסנקציה פלילית על ידי אנשי מס הכנסה.

 

אלה מספרים על כך שכשהדיונים במס הכנסה סביב תכנון מס זה או אחר מסתבכים, ממהרים מפקחי המס לשלוף את האיום "ניפגש במסגר 44" (שם יושבת יחידת החקירות של מס הכנסה).

 

"מסע ההפחדות של איתן רוב משמש חרב פיפיות לרשות המיסים. מצד אחד המטרה היא להגביר את הגבייה, אבל מצד שני יש נישומים שמעדיפים לסובב את הגב. הם אומרים, 'אם אני פלילי אני לא רוצה שידעו שאני קיים'. לא רוצים להיות בסרט הזה בכלל", אומר רו"ח בכיר. "המצב הזה נוצר כי אין ברשות המיסים מנגנון שיכול לפתור את הדברים מרצון – או שיש אבל הוא לא מספיק ברור. וכשאנשים כל יומיים פותחים את העיתון וקוראים על איומים ושימוש בסנקציות פליליות - הם אומרים 'אני מעדיף לרדת למחתרת'. במקום לגרום לנישומים להגיע למערכת, הם מעדיפים לברוח ממנה עוד יותר". 

 

גם עו"ד ורו"ח ג'ק בלנגה, מומחה למיסים, שותף לדיעה כי האיום בסנקציה פלילית הוא מיותר. "גם אם אתה עושה תכנון מס אגרסיבי ככל שיהיה - הוא עדיין חוקי. בשום מקרה לא מדובר בעבירה. עבירה היא להעלים מס, להעלים הכנסות. כל תכנון מס אף פעם לא יהיה במישור הפלילי לכן הגישה של ייחוס פלילי לא נכונה. מעבר לכך, כל תכנוני המס מופיעים בדו"חות, גלויים וידועים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ישראל הדרי
איתן רוב. "התופעה הגיעה לקצה"
צילום: ישראל הדרי
עופר מנירב. "שופכים את התינוק עם המים"
נגה קינן. "מזה אגרסיבי?"
ג'ק בלנגה. "בכל מקרה לא מדובר בעבירה"
דורון כוכבי. "הגילוי נמצא בדו"חות"
מומלצים