שתף קטע נבחר

מייסד Go: "מיקרוסופט ניסתה לחסל את עסקי"

ג'רוד קפלן, שהמציא בשנות ה-80 גירסה מוקדמת של מחשב לוח שפעל עם עט סטילוס, תובע כעת את מיקרוסופט, שלטענתו נהגה כלפיו בדורסנות עסקית ודחפה אותו אל מחוץ לשוק

ג'רוד קפלן, ממציא מערכת ההפעלה Go, טוען זה שנים שמיקרוסופט חיסלה את עסקיו, אך את התביעה נגד החברה הוא הגיש בבית המשפט בסן פרנסיסקו רק בשבוע שעבר, לאחר שהשיג הוכחות התומכות בטענותיו, לדבריו.

 

מדובר במסמכים שהתגלו במהלך המשפט בנושא התביעה הייצוגית שהוגשה במינסוטה בתחילת שנות ה-90 נגד יו"ר מיקרוסופט, ביל גייטס. לפיהם עולה, לכאורה, כי גייטס ניסה למנוע מחברות לעשות עסקים עם החברה של קפלן, Go Computer.

 

החברה, שהוקמה ב-1987, פיתחה מחשב לוח (טאבלט) מוקדם ומערכת הפעלה שאיפשרה למשתמשי מחשב לכתוב באמצעות עט סטילוס במקום המקלדת. 18 שנים לאחר מכן, היכולת לכתוב עם עט סטילוס היא רכיב בלתי נפרד ממחשבי הלוח, המשווקים באגרסיביות עם גירסה מיוחדת של Windows XP של מיקרוסופט, כחלק מהאסטרטגיה העסקית של גייטס.

 

גייטס לגרוב: "אני מבקש ממך לא להשקיע ב-Go"

 

בתביעה שהגיש קפלן הוא מצטט מכתבים שנכתבו, לכאורה, על ידי גייטס, בהם מכתב שנשלח למנכ"ל אינטל דאז, אנדי גרוב, המוכיח, כביכול, את הטקטיקה הדורסנית של מיקרוסופט.

 

על פי כתב התביעה, מיקרוסופט ניסתה בתחילה להשיק מערכת הפעלה מתחרה ל-Go, וכשנכשלה, היא שיגרה איומים המלווים בתמריצים לחברות, בניסיון למנוע מהן לרכוש את מערכת ההפעלה של Go או להשקיע בחברה.

 

"אני מניח שהבהרתי כי אנו רואים בהשקעה של אינטל ב-Go מהלך אנטי-מיקרוסופטי", כתב גייטס לגרוב, "אני מבקש ממך לא להשקיע ב-Go".

 

אינטל, שתכננה להשקיע בחברה, נסוגה מכוונתה זו לאחר הלחץ שהפעילה מיקרוסופט, על פי כתב התביעה של קפלן. הלחצים והתמריצים שהפעילה מיקרוסופט מול אינטל וחברות אחרות, הביאה לבסוף להיעלמותה של Go, על פי כתב התביעה. "מדובר בבריונות עסקית", אמר קפלן ביום ג'.

 

מיקרוסופט: "הטענות חסרות בסיס"

 

דוברת מיקרוסופט הדפה את הטענה כי Go נפלה קורבן למזימה מיקרוסופטית. "מדובר בטענות בנות 20 שנים", היא מסרה, "הן היו חסרות בסיס ואז כפי שהן היום". לדבריה, הטכנולוגיה של Go הייתה פגומה. "כתיבה על המחשב עם עט סבלה מבעיות רבות", היא אמרה, "מספר חברות ניסו לפתח את הטכנולוגיה באותה את אך אף אחת מהן לא הצליחה".

 

Go, שהייתה פעם אחת מחברות הסטארט אפ הלוהטות בעמק הסיליקון, אינה קיימת עוד כחברה עצמאית. החברה נמכרה ל-AT&T בשנת 1994, והזכויות על נכסיה הועברו לחברת לוסנט לאחר שנתיים.

 

קפלן הוזמן להעיד בתביעת הדיבה נגד מיקרוסופט במינסוטה, ושם הוא למד על קיומם של המסמכים המזכירים את Go.

 

המקרה של Be

 

אם הסיפור של Go נשמע מוכר, זה אולי מפני שהוא מזכיר תביעה של חברה אחרת ששמה מורכב מהברה אחת - Be. החברה פרצה לתודעה הציבורית ב-1996 עם מערכת הפעלה שרכשה לעצמה אוהדים רבים. המערכת של Be תמכה ביכולות מולטימדיה והרצה בו זמנית ש תוכניות רבות.

 

החברה ניסתה לשווק את המוצר שלה במחשבים שמבוססים על מעבדי אינטל, נוסף על מערכת ההפעלה Windows, בתצורה של dual-boot (שתי מערכות הפעלה פועלות על המחשב והמשתמש יכול לבחור ביניהן), אך לא זכתה להצלחה מסחרית. מערכת ההפעלה Be נרכשה לבסוף על ידי חברת "פאלם", עבור 11 מיליון דולר בלבד, וחלק ממנה שולב במערכת ההפעלה של פאלם.

  

Be הגישה בפברואר, 2002, תביעה נגד מיקרוסופט. בתביעה, שהוגשה לבית המשפט הפדרלי בסאן פרנסיסקו, האשימה התובעת את ענקית התוכנה בכך שהביאה לחיסול עסקיה, משום שאסרה על יצרניות המחשבים להתקין את מערכת ההפעלה שלה - BeOS במחשבים אישיים שהן משווקות - וכפתה עליהן להעדיף את Windows.

 

בחודש ספטמבר, 2003, הודיעה מיקרוסופט כי הגיעה להסדר עם Be, ובמסגרתו, תשלם לחברה פיצויים בסך 23.25 מיליון דולר. BE הסכימה לבטל את תביעתה נגד ענקית התוכנה, שלא הודתה באשמה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"גייטס נהג בבריונות", טוען קפלן
צילום: רויטרס
מומלצים