שתף קטע נבחר

שמונה אנשים יכריעו בגורלם של 800 מיליון

מנהיגי ארצות הברית, בריטניה, יפן, צרפת, גרמניה, קנדה, איטליה ורוסיה וכן נציגים מהאיחוד האירופי, האו"ם וממדינות אפריקה ייפגשו היום בסקוטלנד לדיון בשורה של סוגיות הנוגעות לעתיד כל אזרחי העולם. במוקד נמצאת אפריקה, בעיקר בשל מופע ה"לייב 8" וההצעה למחיקת חובותיה למערב. אבל הנושא השני חשוב לא פחות: התחממות כדור הארץ והמאמץ הבינלאומי להפחית את פליטת גזי החממה

בין הגבעות המוריקות של סקוטלנד, במלון גלנאיגלס המפואר ומאחורי חגורת אבטחה מבוצרת, ייפגשו היום (ד') שמונת האנשים החזקים בעולם. מנהיגי ארצות הברית, בריטניה, יפן, צרפת, גרמניה, קנדה, איטליה ורוסיה, וכן נציגים מהאיחוד האירופי, האו"ם וממדינות אפריקה, יקיימו שורה של דיונים בלתי פורמליים על עתיד העולם בו אנו חיים.

 

מעולם לא קיבלה פסגת ה-8G תהודה גדולה יותר מאשר השנה, בעיקר בזכות "לייב 8", שזכה כבר לתואר "קונצרט הרוק הגדול בעולם". האירוע, שנצפה על ידי מיליארדי אנשים ברחבי הגלובוס - והמסר שהתלווה אליו - הציבו את הפגישה שמתחילה היום תחת זכוכית מגדלת. הלחץ על המנהיגים להכריז על הסכמות או לפחות יוזמות משותפות גבר באופן ניכר.

 

שני נושאים עיקריים עומדים על הפרק. האחד הוא שיקומה של אפריקה באמצעות מחיקת חובות, הגדלת הסיוע הבינלאומי והסרת הגבלות הסחר. הנושא השני הוא התחממות כדור הארץ והמאמץ העולמי להפחית את פליטת גזי החממה ההרסניים בקרב המדינות המתועשות.

 

על פי הידוע לפי שעה, סוגיית מחיקת החובות סוכמה לגמרי ומוגדרת הצלחה כבירה. דובר של שר האוצר הבריטי אמר הלילה כי סוגיית הגדלת הסיוע לאפריקה "קרובה לסיכום". בסוגיית הגבלות הסחר לא נרשמה התקדמות רבה ואילו סוגיית הפחתת פליטת גזי החממה נותרה סלע המחלוקת הנוקב ביותר.

 

גם נושא אי-הפצת הנשק הגרעיני יעלה לדיון, כלומר המאמצים לעידוד עצירת הפיתוח הגרעיני באיראן וצפון קוריאה. כמו כן גם סוגיית המזרח התיכון תעלה לדיון ונשיא הפסגה, ראש ממשלת בריטניה טוני בלייר, הבטיח שיחשוף יוזמה חדשה בנושא, למורת רוחם של אנשי משרד החוץ בירושלים.

 

מחיקת החובות למדינות העניות

 

כבר עכשיו אפשר להגדיר את נושא שמיטת החובות למדינות העניות כהצלחה הגדולה של הפסגה. בחודש שעבר הסכימו שרי האוצר של שבע המדינות העשירות למחוק את חובותיהן של 18 מדינות עניות, רובן באפריקה.

 

המשמעות היא מחיקה של כ-40 מיליארד דולר מהספרים של הבנק העולמי, קרן המטבע העולמי והבנק לפיתוח אפריקה. הצעד צפוי לחסוך לכל מדינה החזרים בגובה 1.5 מיליארד דולר בשנה. תוך שנה עד שנה וחצי ייכנסו תשע מדינות נוספות להסכם. מנהיגי המדינות צפויים לסמוך ידיהן על ההחלטה, למרות שמדינות כגון גרמניה ויפן השמיעו הסתייגויות בטענה כי שמיטת חובות מלאה היא "סכנה מוסרית".

 

הגדלת הסיוע הבינלאומי לאפריקה

 

שרי האוצר של ה-G7 הסכימו להגדיל את הסיוע לאפריקה ב-25 מיליארד דולר עד שנת 2015. המטרה היא לוודא שמדינות אפריקה יצליחו לעמוד ב"יעדי המילניום" של האו"ם – בין השאר קיצוץ העוני העולמי במחצית ושיפור בגישה למים נקיים, תשתיות וחינוך עד אותה שנה. מדינות אירופה הסכימו גם על הגדלת הסיוע לאפריקה עד לגובה של 0.7 אחוז מהתוצר הלאומי הגולמי שלהן כדי לעמוד ביעדים.

 

אבל היוזמה הבריטית להכפלת הסיוע לאפריקה לרמה של 50 מיליארד דולר על ידי הלוואה משוקי המימון העולמיים נתקלה עד כה בהתנגדות, בעיקר מצד ארה"ב, יפן וגרמניה . מומחים העריכו שכמו בעבר, למדינות העולם קל יותר להבטיח תרומות מאשר לעמוד במילתן. המומחים הצביעו על הכלכלות המדשדשות של גרמניה ואיטליה כדי להטיל ספק בהצלחה היוזמה.

 

נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש מסרב לפי שעה להסכים ליוזמת הקצאת 0.7 אחוזים מהתל"ג בטענה שסיוע לא צריך להיות קשור להכנסות. למרות ששיעור התרומה האמריקנית כיום הוא כ-0.2 אחוזים מהתל"ג בלבד, בוש טוען שארה"ב היא התורמת הנדיבה ביותר, ורק לאחרונה הבטיחה להגדיל את התרומות שלה ל-8 מיליארד דולר בשנה. אלא שמומחים מציינים שהתרומות האמריקניות הותנו בשורה של קריטריונים נוקשים למאבק בשחיתות ולעידוד דמוקרטיזיציה, וכתוצאה מכך מעט מאוד כסף הגיע ליעדו. בוש גם מתנגד ליוזמה להקים גוף פיננסי בינלאומי שיטפל בסיוע על ידי הלוואה מהשווקים הפיננסיים העולמיים.

 

הסרת מגבלות הסחר

 

המומחים תמימי דעים שסוגיה זו היא החשובה ביותר לעתידה של אפריקה – אבל גם הקשה ביותר לפיתרון. מדינות אפריקה טוענות כי פתיחת השווקים האירופיים למוצרים אפריקנים תטיב עימן לטווח הארוך באופן יעיל יותר מכל חבילת סיוע ושכל עוד נותרים השווקים העולמיים סגורים בפני אפריקה היא תישאר עניה.

 

אבל מדינות אירופה וארה"ב חוששות מאוד ליציבות הכלכלית שלהן (וגם ליציבות הפוליטית) אם הן יעתרו לפניה של מדינות אפריקה ויפחיתו את הסובסידיות שהם מעניקות לחקלאים מקומיים המגדלים כותנה או סוכר למשל. סובסידיות אלה מקשות מאוד על החקלאים האפריקנים להתחרות בשוק מאחר ששנים של העדר פיתוח, תשתיות והשקעות מייקרים מאוד את יצוא הסחורות מאפריקה.

 

התחממות כדור הארץ

 

סוגיה זו צפויה להיות סלע המחלוקת הנוקב ביותר של הפסגה. בלב המחלוקת ניצב הסירוב המתמשך של ארצות הברית, המדינה המזהמת ביותר בעולם (רבע מכמות הזיהום העולמית), להצטרף למדינות האחרות באישרור אמנת קיוטו להפחתת פליטת גזי החממה.

 

ארה"ב טוענת שגם מדינות מתפתחות כגון סין והודו, שמזהמות את האוויר במידה ניכרת, צריכות לספוג את אותו שיעור של קיצוץ בשיעורי פליטת הגזים שהיא נדרשת לעמוד בו. היא גם כופרת בטענה שגזי החממה מעשה ידי אדם מהווים סכנה ברורה לכדור הארץ.

 

הנשיא בוש כבר הודיע לפני בואו לסקוטלנד שאין בכוונתו להסכים לכל יוזמה העולה בקנה אחד עם אמנת קיוטו משום שהסכמים אלה "גרועים לכלכלה האמריקנית". הבית הלבן הבהיר את עמדת הממשל והסביר כי הנשיא מעוניין בהרחבת הדיון השנוי במחלוקת בנושא פליטת גזי החממה אל מעבר לקריטריונים של קיוטו. "ארה"ב מעוניינת לדון בנושא במשולב עם הנגזרות האחרות שלו, כלומר לא רק זיהום אוויר אלא גם מיגור העוני, וכן פיתוח ושימור מאגרי האנרגיה", אמר יועץ הנשיא לביטחון לאומי.

 

גם משקעים אישיים ישחקו תפקיד

 

נושאים אלה ואחרים יידונו בין המנהיגים. על פי מסורת ה-G8, הדיונים יתקיימו במסגרת בלתי פורמלית, ללא לוח זמנים נוקשה ובאווירה משוחררת. על רקע עובדה זו מעניין יהיה לבחון את ההתנהגות שיפגינו בלייר ונשיא צרפת ז'אק שיראק זה כלפי עמיתו. משבר חוקת האיחוד האירופי, הויכוחים הנוקבים על תקציב האיחוד, הבדיחות של שיראק על חשבון המטבח הבריטי והתוצאה הצפויה במירוץ לאירוח המשחקים האולימפיים ב-2012 הפכו את השניים ליריבים מרים שאינם נרתעים מלהבליט בפומבי את יריבותם.

 

יהיה מעניין גם ללמוד על תרומתם של שיראק וקנצלר גרמניה שרודר להסכמות השונות. פרשנים מנבאים ששרודר יפסיד בבחירות הצפויות בגרמניה בספטמבר, ושאחרי כישלון החוקה בצרפת, שיראק צפוי להיפרד מארמון האליזה אחרי הבחירות ב-2007. לפיכך שני המנהיגים נחשבים כיום "סוסים מתים" ובוודאי ירצו להטביע חותם משמעותי והיסטורי בשלב זה של הקריירה שלהם.

 

ויהיו כמובן גם ההפגנות. אלפי מפגינים מתנגדי הגלובליזציה כבר מתגוררים באוהלים באזור המלון והעיירות הקרובות ומבטיחים לא לתת למנהיגים (ולשוטרים) מנוחה. כבר מתחילת השבוע הם מתפרעים והמשטרה עצרה כמאה מהם. לצד הפגנות האנרכיסטים מתכוון יוזם "לייב 8" סר בוב גלדוף, להוביל מצעד מחאה נוסף להפעלת לחץ על המנהיגים בסוגית העוני באפריקה.

 

מה יהיו תוצאות הדיונים? הנושאים המורכבים והדינמיקה של הפגישה מקשה על הניבוי. בכל מקרה, שר האוצר הבריטי מיהר להנמיך את הציפיות הגבוהות. בפגישה עם עיתונאים לקראת צאתו לסקוטלנד הוא אמר: "מה שבריטניה אומרת זה דבר אחד; מה שנוכל לשכנע מדינות אחרות לעשות יחד יהיה כבר בגדר התוצאה של המפגש הזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלון גלנאיגלס בסקוטלנד. אתר הפסגה
צילום: איי אף פי
האבטחה והמפגינים
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
לייב 8. ישפיע במשהו?
צילום: איי פי
צילום: איי פי
בוש. למה לבטל את חובות אפריקה?
צילום: איי פי
מומלצים