שתף קטע נבחר

מחקר קובע: ברית מילה מפחיתה הסיכון להדבק באיידס

מחקר חדש שנערך באפריקה מאשש תיאוריות שרווחו במשך שנים. על-פי המחקר, שיפורסם החודש בכנס מיוחד, הסבירות של גברים נימולים להדבק במחלה במהלך מגע מיני עם אישה נשאית פחותים ב-70% מאלו שלא נימולים. אך החוקרים גם מזהירים: מילה אינה חיסון. המחקר אינו מתייחס ליחסי מין הומוסקסואליים

מחקר חדש, בעל השלכות תרבותיות וחברתיות מרחיקות לכת, קובע בבירור: ברית מילה מקטינה באופן משמעותי את הסיכון להדבק באיידס. קבוצת חוקרים מצרפת ודרום אפריקה ערכה לאחרונה מחקר, אשר הראה, כי לגברים נימולים סבירות נמוכה להדבק במחלה בכ-70% לעומת גברים לא נימולים, בעת קיום יחסי מין עם נשים נשאיות. כך פרסם אתמול (ג') העיתון וול סטריט ג'ורנל.

 

המחקר כלל למעלה מ-3000 גברים לא-נשאים בין הגילאים 18 ל-24 בעיירה הדרום אפריקנית 'אורנג' פארם'. מחצית הגברים הנבדקים היו נימולים והמחצית האחרת כללה גברים שלא נימולו. הגברים אמורים היו לחזור ולהיבדק שוב לאחר 21 חודשים, אך דר' אובר, חוקר מהמכון הצרפתי הלאומי לבריאות ומחקר רפואי באוניברסיטת ורסאיי סנט-קוונטין, הבחין כבר לאחר שנה כי הגברים הנימולים נדבקו הרבה פחות מן המחלה מאשר הגברים בקבוצה השניה. הממצאים הראו, כי על כל 10 גברים לא-נימולים שנדבקו באיידס, מבין הנימולים נדבקו רק 3.

 

למעט התנזרות ממין או קיום 'מין בטוח', דבר אחר מעולם הצליח להפחית את קצב התפשטות נגיף ה-HIV הגורם למחלה. בניגוד למה שהיה מקובל לחשוב בתחילה, מסלול ההדבקה העיקרי כיום בעולם הוא באמצעות יחסי מין הטרוסקסואלים. ניסיונות רבים למציאת חיסון כנגד המחלה עדיין לא צלחו, וגם החוקרים אשר עובדים על מציאתו יודעים כי יעילות חיסון שכזה, לכשימצא, תהיה בינונית מאוד וספק אם יצליח למנוע התפשטות המחלה, אשר הדביקה רק בשנת 2004 כ-5 מליון איש בעולם.

 

התוצאות היו ברורות כבר בהתחלה

 

הממצאים החדשים היו כה דרמטיים וחד משמעיים, עד כי הוועדה המפקחת על הניסוי הפסיקה אותו בחודש פברואר השנה, 9 חודשים לפני סיומו המיועד, בטענה כי ממצאיו הם כה ברורים עד כי אין זה מוסרי להמשיך במחקר מבלי להזהיר את הנבדקים שאינם נימולים על הסיכון שעומד בפניהם.

 

בשל ממצאיו הדרמטיים ומשמעותם הציבורית, לא פורסמו ממצאי המחקר המלאים עד כה בשום מגזין מחקר רציני, זאת, על אף שמומחים העוסקים בתחום מודעים בכלליות לממצאים אלה. העובדה כי המחקר הופסק בעיצומו מעידה, לדברי העיתון, על חדות הממצאים. ככל הנראה, הממצאים המלאים יפורסמו החודש בכנס בינלאומי לחקר האיידס שייערך בברזיל.

 

עם-זאת, טוען הוול-סטריט ג'ורנל, קשה מאוד להשיג את תגובות המומחים לתחום, בשל העובדה כי ממצאי המחקר לא פורסמו. "אם ממצאי המחקר אכן נכונים, תהיה לכך משמעות רבה כי מילה היא הליך התערבות שנשאר לכל החיים ועשוי להפחית את שיעור הנשאים בקהילה", הגיב דר' סת' ברקלי, נשיא היוזמה הבינלאומית למציאת חיסון לאיידס וחוקר המחלה. "הממצאים הראשונים מאוד מעניינים ואנו בהחלט ממתינים ללמוד את המחקר עד תומו ולהבין את השלכותיו על בריאות הציבור", אמרה דר' קייט האנקינס, יועצת ראשית לוועדת האיידס של האו"ם.

 

מילה אינה מהווה חיסון למחלה

 

אך לממצאי המחקר גם משמעויות מסוכנות, טוענים חוקרים. אם מילה אכן מפחיתה באופן ניכר את הסבירות להדבק באיידס, עשוי הדבר לגרום לאדישות הגברים בעת קיום יחסי מין, מתוך הנחה כי המילה לבדה תגן עליהם והם אינם צריכים להקפיד על יחסי מין מוגנים. "מילה אינה מהווה חיסון. אם גברים יפסיקו לבצע מין מוגן רק מתוך מחשבה שהם נימולים, אחוז ההדבקות יעלה, לא יקטן", מציין העיתון. מומחים למחלה מציינים כי בכל מקרה, את המילה אין לעשות ללא יעוץ מתאים.

 

בדיקת השפעות קיומה של עורלה על הסיכון לחלות באיידס אינה רעיון חדש. למעלה מ-30 מחקרים אשר בוצעו כבר בתחום זה רמזו על קשר שכזה. מחקר שנערך בקניה, למשל, הראה כי בקרב שבט מסוים שבניו נימולים קיים אחוז הידבקות נמוך יותר מאשר בקרב שבטים אחרים. בין החוקרים היו תיאוריות אחדות בעניין זה. אחת מהן סוברת, כי תאים מסוימים, רגישים לנגיף ה-HIV, מצויים על העורלה ואילו שכבת העור החיצונית של ראש הפין עבה יותר, ומגנה טוב יותר מפני הנגיף. תיאוריה אחרת גורסת כי היעדרה של עורלה מונע הדבקה במחלות מין שונות, שאינן איידס אך מגבירות את הסיכון להדבק באיידס מאוחר יותר. עם-זאת, עד היום לא נמצא כל מחקר 'רציני' שהצליח לאשש תיאוריות אלה וחוקרים רבים אשר ביקשו להיכנס בעובי הקורה בעניין זה נתקלו בסירוב שנבע מהרגישות הציבורית הרבה לעניין וכן מהקושי למצוא נבחנים שישתפו פעולה עם המחקר.

 

רופא ישראלי: הממצאים הגיוניים

 

העיתון טוען עוד, כי השלכות המחקר על מדיניות ארה"ב בנוגע למחלה אינן ברורות. לברית המילה אין השפעה על נרקומנים ומשתמשי סמים, אשר נדבקים תוך שימוש במזרקים משותפים ומהווים בארה"ב אחוז גבוה מאוד של נדבקים. כמו-כן, המחקר אינו מתייחס ליחסי מין בין הומוסקסואליים, המהווים אף-הם קבוצת נשאות דומיננטית בארה"ב. אך במדינות בהן מילה אינה תופעה נרחבת ואחוז הנשאים ההטרוסקסואלים עולה, ביצוע מילה עשוי להקטין באופן משמעותי את מימדי ההידבקות במחלה.

 

"אני כלל לא מופתע מממצאי המחקר. זה היה מאוד הגיוני להניח זאת מלכתחילה", אומר בתגובה ל-ynet דר' גדעון הירש, יו"ר הועד למלחמה באיידס. "ה-HIV נכנס לגוף דרך ריריות או ישירות דרך מחזור הדם כמו אצל מזריקים. אצל זכרים נימולים, שטח הרירית הוא מילימטרים ספורים, רק פתח איבר המין. לכן, הסיכוי שהם יידבקו מאישה הוא נמוך יחסית, כי השטח נמוך. זאת, לעומת האישה, שאצלה שטח הרירית הוא גדול מאוד באיבר המין. אצל גברים בעלי עורלה קיימת רקמה רירית הרבה יותר גדולה, שמגבירה את הסיכון להדבק. לכן זה רק הגיוני", מוסיף הירש. לדבריו, "אנו, בוועד, עוד לא פגשנו גבר שנדבק באיידס במהלך מגע מיני עם אישה נשאית. הנשאים שמצאנו נדבקו במהלך מגע מיני הומוסקסואלי או בשימוש במזרקים ואנו חיים בחברה של גברים נימולים. יחד עם זאת, אסור להניח כי מילה לבדה מונעת הדבקות באיידס ואסור בשום אופן לחדול מקיום מין בטוח. המחקר מעיד כי ברית מילה מסייעת - אך לא מחסנת", הוסיף דר' הירש.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברית מילה. מקטינה הסיכוי להידבק באיידס
צילום: לע"מ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים