שתף קטע נבחר

מחקר בריטי: חשיפה לשמש? דווקא בריא לעור

מחקר בריטי חדש הצליח לחולל מהומה בבריטניה, לאחר שקבע כי חשיפה מרובה לשמש מסייעת ביצירת ויטמין D, המסייע להגנה על העור. פרופ' דיפיי, החוקר, סבור שהקמפיינים הציבוריים למניעת החשיפה יצרו אפקט שלילי, כאשר הורידו את כמות הוויטמין הנוצר בעור. למרות זאת, הוא סבור, צעירים ומבוגרים חייבים להמנע מחשיפה מכוונת. האגודה למלחמה בסרטן בישראל: מה שטוב לבריטים לא טוב לישראלים

האם המנעות מכוונת מחשיפה לקרינת השמש מסכנת למעשה את בריאותנו? מחקר בריטי חדש, אשר ממצאיו פורסמו בבריטניה לאחרונה, מוצא כי חשיפה מועטה מדי לקרני השמש בקרב ילדים, עשויה להפחית את יכולתם לייצר ויטמין D בעורם, ובכך להגדיל אצלם את הסיכון לפגיעה בעצמות. המחקר טוען, שהקמפיינים הציבוריים המזהירים מפני סכנות חשיפה מרובה לשמש, גרמו לירידה ניכרת בשעות החשיפה לשמש, מה שעלול להוביל לסיכון בריאותי.

 

המחקר, אשר ערך פרופסור בריאן דיפיי מן המחלקה האזורית לפיסיקה רפואית בבית החולים ניוקאסל בבריטניה, הספיק כבר ליצור תהודה ציבורית נרחבת, מצד ארגונים שונים ובהם גם מצד ארגוני שדרשו להוריד את הקמפיינים הציבוריים המזהירים מפני חשיפה מרובה לשמש.

 

המחקר בוצע בשנת 1994. החוקרים מדדו את היקף החשיפה לשמש של 180 נחקרים, ילדים ומבוגרים, בשלושה אזורים שונים בבריטניה במשך האביב והקיץ. הממצאים הורו, כי אחוז גבוה מאוד של הנחקרים הצליחו להשיג את כמות החשיפה הנדרשת לייצור הויטמין, לאחר ששהו בשמש פרקי זמן ממושכים. ממצאים אלו מלמדים, כי שהות ממושכת בשמש דווקא מסייעת לעור ולא פוגעת בו. אך, לדבריו, הסיבה לכך היא כי השמיים בבריטניה מעוננים לרוב וכן מוסתרים על-ידי בניינים ועצים רבים. כל אלו מפחיתים את רמת הקרינה באופן משמעותי.

 

במאמר המתפרסם היום (ב') במגזין הרפואי British Medical Journal, מתעמת דיפיי עם הקריאות להגביל את שידור הקמפיינים הציבוריים המזהירים מפני חשיפה מרובה לשמש. לדבריו, קשה לאמוד את המידה המספקת של חשיפה נדרשת לשמש לשם יצירה כמות מספקת של ויטמין D. הגישה הרווחת בציבור היא, כי שהיה בשמש במשך 5-10 דקות ביום, פעמיים-שלוש בשבוע במשך הקיץ מספיקה על-מנת לייצר את כמות הויטמין הנדרשת. בקרב אנשי המקצוע האומדן שונה מעט. לטענתם, חשיפת אזורים כמו הפנים, הזרועות והידיים במשך פעמיים-שלוש בשבוע ולפרק זמן של כשליש עד מחצית הזמן הנדרש על-מנת להפוך עור לבן לאור אדום, היא החשיפה המספקת ליצירת כמות מספקת של ויטמין.

 

"הקמפיינים נועדו למנוע חשיפה מוגזמת לשמש ולא חשיפה מקרית. כמו-כן, מטרתם למנוע בעיקר התפתחות סרטן עור מסוג מלנומה. סרטן זה הולך ומתפשט באוכלוסיה ועל-פי המחקרים הוא צפוי להתפשט עוד יותר ב-30 השנים הקרובות. הקמפיינים מכוונים בעיקר כלפי אלה שנחשפים לשמש חזקה בעת זמנם הפנוי וגם יוצאים נגד מסנני הקרינה שאינם מספקים. צעירים ומבוגרים בריטים חייבים להמנע מחשיפה מכוונת ומרובה לקרני השמש", כותב דיפיי.

 

עם-זאת, דיפיי מבקש גם לעודד את התושבים לטייל יותר ברחובות המוארים. "אלו שאת עיקר זמנם מעבירים במקומות סגורים ומוצלים או בכלי רכב, צריכים לנצל את ההזדמנות במהלך פעילות יומיומית וללכת ברחובות בימים שטופי שמש במקום להשתמש במכוניות", מסכם דיפיי.

 

"מה שטוב לבריטים לא טוב לישראל"

 

האגודה למלחמה בסרטן מסרה בתגובה למחקר כי "מה שטוב לבריטים לא טוב לישראל. מדינת ישראל היא ארץ שטופת שמש רוב ימות השנה, שלא כמו בבריטניה הגשומה בה במרבית השנה מעונן. די בחשיפה של 2- 3 דקות ביום לאור השמש כחלק מחיי היום יום ואין צורך בחשיפה מכוונת לשום פרק זמן. דבריו של פרופ' בריאן דיפיי אולי רלוונטיים לילדים שגדלים כל חייהם באירופה הגשומה ולא נחשפים במידה מינימאלית לאור השמש וסובלים מרככת העצמות. יתרה מכך, השיפור המשמעותי שחל בעשורים האחרונים בתזונה המערבית, הכוללת בין השאר גם החדרה מכוונת של ויטמין D למגוון מוצרי מזון לתינוקות, ללחם ולמוצרי חלב, הביאה כמעט להיעלמות המחלה בישראל החמה וגם באירופה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
שיזוף. בריא או לא?
צילום: תומריקו
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים