שתף קטע נבחר

"הפלסטינים רוצים גם את מושב נתיב העשרה"

יו"ר המועצה לביטחון לאומי, גיורא איילנד, אמר בוועדת חוץ וביטחון שהשר הפלסטיני דחלאן העלה בשיחות עמו תביעות טריטוריאליות נוספות לקראת ההתנתקות. "הפלסטינים טוענים שהגבולות צריכים להיות זהים לאלו של שנת 1949, במרחק שני קילומטר צפונה לתוך ישראל - ושיכללו ויתור גם על המושב נתיב העשרה". דחלאן בתגובה ל-ynet: זה לא נכון, אנחנו לא מעוניינים ולו באינץ' אחד בתוך הקו הירוק. תושבי נתיב העשרה: דורשים שהנושא יוסדר, לא רוצים להיות חוות שבעא

הפלסטינים רוצים התנתקות "מתוקנת": יו"ר המועצה לביטחון לאומי, גיורא איילנד, אמר היום (ב') כי בשיחות שנערכו עם השר הפלסטיני, מוחמד דחלאן, עלה כי לפלסטינים תביעות טריטוריאליות מעבר לקו הגבול של תוכנית ההתנתקות.

 

 

 

לדבריו, הפלסטינים טוענים כי הגבולות צריכים להיות זהים לאלו של שנת 1949,  במרחק שני קילומטר צפונה לתוך ישראל - ושיכללו ויתור גם על המושב נתיב העשרה שמצפון לרצועה. איילנד אמר את הדברים בדיון בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת. מדבריו עלה גם כי דחלאן דרש משא ומתן על מיקום מחסום ארז.

 

איילנד הוסיף כי נושא קו הגבול החדש לאחר הנסיגה טרם הוסדר בישראל. הוא גילה כי במהלך השיחות שהתקיימו לאחרונה עם הפלסטינים בסוגיית המעברים, העלו הפלסטינים מחדש את נושא קו הגבול שכן לדעתם יש לבצע תיקוני גבול שידרשו גם את נתיב פינוי העשרה. איילנד אמר על כך: "זה היה ניסיון להקשות, אולם הבהרנו חד משמעית כי מדובר בגבול 94' – גבול אוסלו. ייתכן שהפלסטינים רצו לעשות 'ספין' או סוג של גימיק.

 

בסקירה בפני הוועדה הוסיף איילנד כי "ישנן עדיין סוגיות מהותיות שישראל לא הסכימה עליהן ביחס להתנתקות, והן עתיד הנמל ומשטר המכס ושאלת המשטר הצבאי בעזה, שכן דרושה חקיקה מחודשת שתסדיר את נושא הכניסה והיציאה מעזה לישראל".

 


נתיב העשרה. 2 קילומטר מהרצועה

 

כמו כן, לדבריו, "נשאלת השאלה מי יהיה הגורם שייקח אחריות על הקשר אל מול הרצועה שלאחר הפינוי, מעמד השטח בצפון השומרון, הקשר בין עזה לאיו"ש והאם יותר המעבר דרך ישראל".

 

הוא הוסיף כי "נכון לעכשיו יש החלטה על הרס הבתים ופינויים על ידי הפלסטינים אך יש שאלות רבות שעדיין אינן פתורות". לדבריו, הוא סיכם עם ראש הממשלה שכל הסוגיות צריכות להיפתר לפני תחילת יישום התוכנית.

 

בנוגע לציר פילדלפי אמר איילנד כי "במתח שבין הרצון להישאר שולט ומחובר ולבין הניתוק אני  בעד התנתקות מלאה". לדבריו, הפלסטינים שינו את עמדתם רק לפני שלושה חודשים ועברו לתאם את ההתנתקות.

 

יועצו של ראש הממשלה לענייני הכנסת, אורן מגנזי, סולק מהמדיון בוועדה, בזמן הסקירה של יושב ראש המועצה לביטחון לאומי, גיורא איילנד. מגנזי סולק בטענה כי חברי הכנסת אינם רוצים שנציג של שרון יהיה בדיון וכדי לאפשר לאיילנד לדבר באופן חופשי. מגנזי אמר לחברי הוועדה לפני שסולק כי רצה לשמוע את חברי הכנסת לקראת הדיון המשולב מחר בוועדה, שידון בנושא ההתנתקות.  

 

דחלאן: אנחנו לא מעוניינים באינץ' אחד בתוך הקו הירוק

 

השר לעניינים אזרחיים ברשות הפלסטינית, מוחמד דחלאן, מכחיש בשיחה עם ynet את הטענות של יו"ר המועצה לביטחון לאומי לפיהן הרשות דורשת שטחים בתוך הקו הירוק. לדבריו, הדברים אינם נכונים והפלסטינים אינם מעוניינים "ולו באינץ' אחד בתוך הקו הירוק אבל אנו רוצים את מה שסוכם עליו, ואת העיקרון של החזרת כל השטחים שנכבשו בשנת 1967 מעבר לכך אין לנו דרישות נוספות".

 

השר הפלסטיני אומר כי אין כל הקשחה בעמדה הפלסטינית במגעים עם ישראל ואין שום עניין של התעקשות. "הבעיה היא שישראל רוצה תוכנית התנתקות שמבססת ומחזקת את הכיבוש - תוכנית התנתקות שמסרבת להשתחרר מתפיסת הכיבוש וזה לא רק רע לפלסטינים, זה רע גם לישראלים. את זה אנחנו רוצים למנוע".

 

השר הפלסטיני אומר כי בהיבטים האחרים של התוכנית והתיאום במעברים אין כל חדש: "מה שיש זה עוד 1,500 משפחות פלסטיניות הנמצאות כשבועיים במעבר רפיח. את זה אנחנו רוצים להפסיק, אנו שבים ותובעים שליטה מלאה במעברים ושליטה מלאה בחיי האוכלוסייה הפלסטינית. אבל תוכנית התנתקות שמשאירה את הפלסטינים תחת שליטה ישראלית לזה אנחנו לא מוכנים".

 

השר הפלסטיני חזר והדגיש: "מה שאנחנו ודורשים הוא שיתוף פעולה והעברת המעברים לשליטתנו כדי להפסיק את נקודות החיכוך".

 

גורמים בירושלים אמרו בתגובה: "לא יעלה על הדעת שקו הגבול יוזז, השטח שאנו עוזבים זה שטח מנדטורי, מה שנשאר הוא שטח ריבוני של מדינת ישראל. מי שדורש זאת, ורוצה לטעון שהגבול אינו סופי מחפש תירוץ להמשך הלחימה, על פי מה שמתרחש בחוות שבעה. זאת חוצפה יוצאת מגדר הרגיל, לא יקבלו שטחים ריבוניים של מדינת ישראל".  

 

נתיב העשרה: לא רוצים להיות חוות שבעא

 

ביישוב נתיב העשרה לא הופתעו אחר הצהריים מדרישת הפלסטינים לעביר לרשותם את היישוב. מדובר ביישוב שהגיעו אליו מפונים מסיני ויש בו היום כ-150 משפחות.

 

לדברי יו"ר ועד התושבים המקומי, פנינה רגולסקי, לפני שעלו על הקרקע פנו התושבים למשרד ראש הממשלה: "דרשנו לדעת האם השטח שאנו עוברים אליו הוא שטח של מדינת ישראל, קיבלנו את כל האישורים והמפות לכך, ולכן אין היום ספק שמדבור בשטח השייך למדינת ישראל".

 

המחלוקת בעניין השטח הזה היא לאחר הסכמי שביתת הנשק ב-1950 בוצעו חילופי שטחים כאשר מדינת ישראל קיבלה את השטח שבאזור נתיב העשרה והעבירה לרשות המצרים שטח אחר בחאן יונס ברצועת עזה.

 

על פי יו"ר ועד התושבים, "אנו דורשים שעוד בטרם תיושם תוכנית ההתנתקות יוסדר כל הנושא הזה, נקבל הצהרה חד משמעית מראש הממשלה והממשלה כולה, שהשטח אינו עומד כלל לדיון, חשוב לנו שזה לא יהיה כמו חוות שבעא שבצפון. אנו לא רוצים להיות חוות שבעא של הדרום, כדי שהפלסטינים ינצלו את זה לפיגועים ולפצמרי"ם. אנו נמצאים 100 מטר מהגבול וגם כך הדאגה שלנו היא גדולה ואין צורך להוסיף עליה כעת את העניין הזה ולכן חשוב שכל הנושא הזה יוסדר עוד בטרם ההתנתקות.

 

שלגי: בניגוד להסכמי אוסלו

 

חבר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, אילן שלגי (שינוי), אמר כי "הדרישה הפלסטינית בעניין גבול רצועת עזה ומיקום מחסום ארז היא קוריוזית ונוגדת את הסכמי אוסלו". חברי הכנסת מהימין בועדת החוץ ובטחון אמרו בתגובה כי "עם הנסיגה הישראלית בא התיאבון הפלסטיני".

  

ח"כ רן כהן אמר בוועדה כי הסכנות של שינוי ההסכם עם מצרים ברורות אולם הסכנות בהישארות בציר פילדלפי גדולות עוד יותר, "מכיוון שנישאר למעשה כובשים ברצועת עזה וחיילינו יהיו במצב נואש".

 

לגבי המחלוקת בדבר גבולות רצועת עזה אמר כהן כי "על הגבולות להישאר אלה המוסכמים בהסכם אוסלו משום שהם הגבולות המעוגנים בחתימת חוזה בין ישראל לבין הפלסטינים וכן הם מקובלים בינלאומית". 

 

בהכנת הידיעה השתתפו שמוליק חדד ודיאנה בחור-ניר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתיב העשרה. לא רוצים להיות חוות שבעא
צילום: צפריר אביוב, כל הדרום
צילום: צביקה טישלר
איילנד. הם רוצים תיקונים
צילום: צביקה טישלר
צילום: שאול גולן
דחלאן. לא רוצים אינץ'
צילום: שאול גולן
מומלצים