שתף קטע נבחר

משרד הבריאות: במי השתייה גדלים זחלים של ימשושים

משרד הבריאות מתריע: במכלי המים שעל גגות הבתים גדלים זחלים של ימשושים. החדשות הרעות: הימשושים - סוג של יתושים שאינם עוקצים - נמצאו באחרונה במי השתייה בתל-אביב. החדשות הטובות: שתיית הזחלים אינה מזיקה לבריאות. מומחה: "זה לא נעים לשתות בשר עם המים"

משרד הבריאות הוציא התרעה לרשויות המקומיות: היכונו לפלישת הימשושים. באחרונה כבר נמצאו זחלי הימשושים במי השתייה בכמה אזורים בתל-אביב.

 

הימשושים משתייכים למשפחת היתושים - אך אינם עוקצים. לדברי ד"ר אמנון פרידברג, האוצר באוסף החרקים הלאומי, המחושים של הזכר שעירים מאוד, ולכן הם נקראים ימשושים - מלשון מישוש. הזחלים של הימשושים מתפתחים במים וניזונים מרקב. לכן במים צלולים לא יחיו הימשושים, אך במים שיש בהם חומר אורגני כלשהו, הם יוכלו לגדול ולשגשג.

 

מדובר בזחלים בגודל של חצי סנטימטר עד סנטימטר וחצי. הם אינם מזיקים, אינם נושאים מחלות ואינם עוקצים, "אך לא נעים לשתות בשר יחד עם המים", אומר ד"ר פרידברג.

 

באחרונה פירסם משרד הבריאות חוזר שבו מוסבר כי בעונה הזאת של השנה יש התרבות מואצת של ימשושים בחלק מבריכות מי השתייה - בעיקר בצפון הארץ ובמרכזה - וכי נרשמות תלונות רבות של צרכנים על זחלים אדומים במי הברז. "ריכוז הזחלים על קרקעית הבריכות יכולה להגיע ל-10,000 למטר מרובע ואף יותר מכך", נכתב בחוזר.

 

לכן דורש משרד הבריאות לנקות את מי השתייה. "בבריכה שהתבססה בה אוכלוסייה של ימשושים, הניקוי בשיטות הקיימות אינו פותר את הבעיה... בטמפרטורות האופייניות לקיץ, הזחלים גדלים במהירות ומגיעים בתוך כשלושה שבועות לבגרות והתרבות נוספת המכפילה במאות אחוזים את האוכלוסייה. מחזור החיים של הימשושים (בוגר - יומיים, ביצה - יומיים, זחל +גולם - כשלושה שבועות) מאפשר לתכנן סדרת טיפולים המתאימה לסילוק האוכלוסיות מהבריכות.

 

באחרונה העביר מכון "שי שירותים טכניים" למשרד הבריאות ולעיריית תל-אביב ממצאי בדיקות שערך במכלי מים ב-48 בניינים בתל-אביב. 10 בניינים נמצאו נגועים בימשושים. במשרד הבריאות אמרו בתגובה כי הפיקוח על מכלי המים, המצויים על הגגות, הוא באחריות ועדי הבתים.

 

גם מעיריית תל-אביב נמסר כי נמצאו זחלים במי השתייה. "במהלך נוהל שגרתי של בדיקת מי השתייה בתל-אביב-יפו על ידי מחלקת המים של העירייה, התגלתה כמות קטנה של רימות שהגיעו מהמים המוזרמים מהמוביל הארצי", מסר הדובר. "הממצאים הועברו למשרד הבריאות ובמקביל החלה העירייה על פי הנוהל בהוצאת המים ובטיהור בריכת המים. העירייה חוזרת על פעולת הטיהור אחת לשבוע, שהוא משך החיים של הימשושים.

 

"בכל מקרה, לא מדובר בסכנה כלשהי לציבור. על פי ממצאי הביניים נפתרה הבעיה ככל הנראה. במהלך השבוע יתקבלו תשובות אם הבעיה אכן נוטרלה לחלוטין".

 

דובר מרכז השלטון המקומי, אבירם כהן, מסר אתמול בתגובה: "ממלא מקום מנכ"ל מרכז השלטון המקומי, מר שרון עזריאל, הנחה את הרשויות המקומיות גם השנה, בהתאם להנחיות משרד הבריאות והמשרד לאיכות הסביבה, בדבר הצורך לטפל במפגעים האלה ולקיים פעילות לאיתור, לניטור ולהדברה של המפגעים אשר עלולים לגרום לזיהום מקורות המים, למחלות שונות ולחוסר נוחות אצל התושבים".

 

מ"מקורות" נמסר בתגובה: יש לנקות את הבריכות בתדירות הנקבעת על-ידי משרד הבריאות - פעולה שתאפשר לצמצם את התופעה ואף למנוע אותה. הימשושים אינם מהווים בעיה בריאותית אלא מפגע אסתטי. בבניינים משותפים יש על הגג מכלים של מי שתייה, אשר בהם מצטברים משקעים. המכלים האלה אינם מנוקים, ולכן מתפתחים בהם ימשושים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
כמה ימשושים שתית היום?
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים