שתף קטע נבחר

הותר השימוש ביצירותיה של יונה וולך

יובל ריבלין, בן זוגה לשעבר של המשוררת, המחזיק בשני שליש מעיזבונה, החליט לחזור בו ולאפשר את השימוש ביצירותיה. מנכ"ל אקו"ם: "אין ספק שהחשיפה התקשורתית סייעה"

לפני כשבועיים חשף ynet כי בן זוגה לשעבר של המשוררת יונה וולך, יובל ריבלין, המחזיק באחוז ניכר מהזכויות על עיזבונה, אסר כל שימוש ביצירתה. היום (א') מתברר שהפרסום הרחב לפרשה גרם לריבלין לשנות את דעתו.

 

הסיבה לאיסור, כפי שפורסם, נעוצה בהוראת רבו של ריבלין, שחזר לפני מספר שנים בתשובה ומסתייג כיום מהתכנים הבוטים שבשיריה של וולך. מזה שנים מתנהל פולמוס משפטי בין ריבלין לבין נירה שנצר, אחותה של המשוררת המחזיקה בשאר הזכויות על עיזבונה של וולך.

 

בראיון ל-ynet שהעניקה שנצר בעקבות הפרשה אמרה בהתייחסה לריבלין: "הוא מבקש למחוק את הכל. הוא חזר בתשובה ובעצת הרב שלו החליט שאסור להשמיע את שיריה, שהם תועבה ושחייבים לגמור עם יונה וולך. זו חוצפה ממדרגה ראשונה שהוא לא מאשר את השימוש בשירים שלה. אז מה אם הוא היה הידוע שלה בציבור, אני לא יודעת מה לעשות, מבחינתי שישמיעו, שיכתבו ושילמדו אותה כמה שיותר, אחרת היצירה תלך לאיבוד".

 

לפני ימים ספורים שלח ריבלין לאקו"ם מכתב בו הוא מתיר את השימוש ביצירותיה של המשוררת ומסיר את האיסור הממושך שהטיל עם חזרתו בתשובה על השמעת היצירות.

 

"זה בהחלט צעד מפתיע", אומר מנכ"ל אקו"ם, יוריק בן דוד ומוסיף, "האיסור היה גורף וכעת ביטול האיסור גורף גם הוא. יובל לא הסביר במכתב מה הביא אותו לשינוי דעתו, אבל אין לנו ספק שהחשיפה התקשורתית סייעה. עם התרת השימוש ביצירה פרשיית וולך הגיע לפתרונה, אבל עדיין נותרת בעינה הסוגייה המוסרית בנוגע ליכולתם של בעלי זכויות ביצירות שאינם היוצר עצמו לגנוז אוצרות תרבותיים שהותירו מאחוריהם יוצרים לאחר מותם. אין לאף אדם מלבד היוצר עצמו את הזכות לנתק את מטמוני היצירה מעורק החיים הראשי שלהם, שהוא המגע עם העולם. אני שב ומתריע מפני הסכנה הקיימת בהפקדת אוצרות תרבותיים בידיים שעלולות להשתמש בכוח שניתן להן באופן שאינו תואם את צוואת היוצר".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
וולך. עכשיו מותר
צילום: שלום בר טל
לאתר ההטבות
מומלצים