שתף קטע נבחר

השלכותיה הבריאותיות של הבדידות

מחקר הוכיח, שוב, כי תחושה פסיכולוגית סובייקטיבית - גם אם היא עומדת בניגוד למצב האובייקטיבי - מביאה להשפעות בריאותיות מדידות

כבר בספר בראשית נאמר: "לא טוב היות האדם לבדו". כעת מתברר במחקר שנערך על ידי שרה פרסמן, שלדון כהן, גרגורי מילר, אניטה ברקין, ברוס רבין וג'ון טרינור (Pressman, Cohen, Miller, Barkin, Rabin & Treanor ) ומתפרסם בבגליון מאי של כתב העת Health Psychology כי בדידות פוגעת גם במערכת החיסונית.

 

מטרת המחקר היתה לבחון אם קיים קשר בין תחושת בדידות סובייקטיבית וגודל הרשת החברתית (מספר האנשים עימם בא האדם במגע במשך היום) לבין מרכיב בריאותי ספציפי: תפקוד המערכת החיסונית. במחקר נטלו חלק 37 גברים ו 46 נשים בגילים 25-18 במהלך שנתם הראשונה באוניברסיטה.

 

כל המשתתפים חוסנו נגד שפעת (בפעם הראשונה בחייהם) בתחילת הסתיו. שישה ימים לפני החיסון השיבו המשתתפים על סדרת שאלונים שנועדה לבחון תחושה סובייקטיבית של בדידות ואת גודל הרשת החברתית. יומיים לפני החיסון קיבל כל משתתף מחשב כף יד.

 

במהלך השבועיים לאחר מכן כל משתתף התבקש להקליד מספר פעמים ביום דיווח על תחושת הבדידות ותחושת הלחץ אותה הוא חווה כרגע. בנוסף לכך, יום לאחר החיסון ושבוע לאחר מכן, נאספו דגימות רוק מהמשתתפים כדי למדוד את רמות הקורטיזול (הורמון שרמתו עולה בתנאי עקה). לבסוף, נמדדה רמת הנוגדנים לשפעת בדמם של המשתתפים יום לפני החיסון (רמת הבסיס) ושוב חודש ו- 4 חודשים לאחר החיסון (באותה הזדמנות מילאו המשתתפים שוב "שאלון בדידות").

 

מתוצאות המחקר עולה כי לאנשים בעלי רשת חברתית קטנה (מפגשים עם 12-4 אנשים ביום) היתה תגובה חיסונית נמוכה יותר מאשר לאנשים בעלי רשת חברתית גדולה. כמו כן, למשתתפים שדיווחו על תחושת בדידות היתה תגובה חיסונית נמוכה יותר ורמות עקה גבוהות יותר. התגובה החיסונית הנמוכה ביותר נמדדה בקרב משתתפים בעלי רשת חברתית קטנה שחשו בדידות.

 

אין זה מפתיע כי לבעלי רשת חברתית קטנה תהיה תגובה חיסונית נמוכה עקב כך שהם נחשפים פחות לנגיפי השפעת. לעומת זאת תחושת בדידות סובייקטיבית אינה משפיעה כמובן על מידת החשיפה לנגיפי השפעת, אך היא גורמת בכל זאת לדיכוי המערכת החיסונית. מחקר זה מהווה דוגמה נוספת לכך שתחושה פסיכולוגית סובייקטיבית - גם אם היא עומדת בניגוד למצב האובייקטיבי (אנשים שחשים בדידות למרות שהם פוגשים אנשים רבים) - מביאה להשפעות בריאותיות מדידות.

 

ד"ר מרים דישון- ברקוביץ היא פסיכולוגית ויועצת אירגונית ושיווקית.
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
במרכז הניסוי: חיסון נגד שפעת (אילוסטרציה)
צילום: איי פי
מומלצים