שתף קטע נבחר

Windows XP 64 bit: מערכת הפעלה וירטואלית

חודשיים עברו מאז הכריזה מיקרוסופט על גירסת ה-64 ביט של Windows XP. כשנה קודם, קרא ביל גייטס ליצרני החומרה לפתח דרייברים מתאימים. אבל בהתחשב בכך שחלק מהחומרה של מיקרוסופט עצמה לא מגיעה עדיין עם דרייברים כאלה, מתבקש לשאול: האם ייתכן שגם מיקרוסופט אינה להוטה שנעבור ל-64 ביט?

שתי מסקנות עיקריות עולות מההתקנות הראשונות ומבחני הביצועים שנערכו למערכת ההפעלה Windows XP עם 64 ביט, בעקבות השקתה לפני כחודשיים. הראשונה: מדובר במערכת עשויה היטב, יציבה ומדובגת, שלא נופלת מגירסת ה-32 ביט של XP. עם חומרה ודרייברים מתאימים היא מציגה רמת ביצועים דומה, ועם יישומים שתוכננו לנצל את יכולותיה באופן אופטימלי היא מצליחה להשיג ביצועים טובים קצת יותר.

 

המסקנה השנייה: קשה, בעיקר למי שאיננו מקצוען, להתבסס על XP64 כדי לבנות מחשב שיריץ את כל היישומים שלו, וחשוב מכך: יתמוך בציוד היקפי קיים. ישנם כבר מספר מפתחות תוכנה,

בראשן חברות המשחקים הגדולות, שמציעות גירסאות 64 ביט לחלק מהמוצרים שלהן. אבל יצרני החומרה והציוד ההיקפי פחות להוטים לעשות זאת, והיצע המוצרים שמגיעים עם דרייברים מתאימים עדיין מוגבל.

 

זה לא מפתיע. מה שכן מפתיע, הוא שגם מיקרוסופט, שעומדת מאחורי מערכת ההפעלה החדשה ומעודדת את יצרני החומרה לתמוך בה, אינה מציעה דרייברים מתאימים לכמה מוצרים שלה.

 

מה קורה למי שמנסה

 

אוהד עזרא, מנכ"ל חברת DigitalSupport הירושלמית המספקת חומרה ומערכות מחשב, מצא את עצמו עסוק מאד בחודשיים האחרונים. מאז ההכרזה על Windows XP x64 הוא מבזבז המון זמן במעבדה, בשיחות טלפון ובהתכתבויות עם חברות בארץ ובחו"ל. "חלק מהלקוחות שלי רצו מערכות 64 ביט", הוא מסביר. "כשניסיתי לספק להם פתרונות גיליתי שקשה לי למצוא רכיבי חומרה שיש להם דרייברים מתאימים. מדובר בבעיה אמיתית".

 

למותר לציין: חומרה שיש לה דרייברים ב-32 ביט בלבד לא יכולה לפעול עם Windows XP x64 (אלא אם כן היא מצליחה לרוץ עם דרייבר גנרי או דרייבר שלא נועד לה, מה שעלול להגביל את אפשרויות השימוש בה). יצרן שאינו מספק תמיכה בטכנולוגיית ה-64 ביט בדרייברים למוצר מסויים, מונע או מגביל את האפשרות להשתמש במוצר הזה עם מערכת ההפעלה החדשה ומגביל את האפשרות של לקוחות שרכשו אותו לבצע שדרוג.

 

עזרא מספר שהופתע לגלות שדווקא מיקרוסופט לא מספקת תמיכה למוצרים שלה. הוא התקשה למצוא דרייברים לעכברים ומקלדות של מיקרוסופט באתר התמיכה של x64 ולכן פנה למיקרוסופט ישראל. שם השיבו לו כי הם מודעים לבעיה אך לא נקבו במועד בו הדרייברים החסרים יהיו זמינים.

 

הבעיה מוכרת, פתרונות אין

 

בידיעה שפרסם בחודש שעבר האתר ZDNet, הוא מצטט בכירים בתעשייה - כולל

במיקרוסופט ובאינטל - שמודים שקיימת בעיה. הוא מצטט את גורדון גרייליש, בכיר באינטל שאמר בתגובה לשאלת הכתב "המעבר ל-64 ביט הוא משהו שכולם שמעו עליו, אבל לא כולם מבינים את השלכותיו".

 

את מה שחושבת אינטל על המעבר ל-64 ביט לא קשה לנחש. בכירי החברה התבטאו לא פעם בנושא, ואמרו שאינם צופים שהטכנולוגיה תהפוך נפוצה אצל משתמשי המיינסטרים לפני סוף העשור. לא יהיה מוגזם לומר שאינטל החליטה לתמוך ב-64 במעבדי פנטיום 4 וסלרון בעיקר בגלל ה"ספין" המוצלח של AMD סביב הטכנולוגיה.

 

אבל מה לגבי מיקרוסופט - האם היא לא מעוניינת לקדם את המעבר ל-64 ביט? נראה היה שכן. בראשית השנה שעברה, בכנס WinHEC, קרא ביל גייטס ליצרני החומרה להזדרז ולפתח דרייברים מתאימים. ההכרזה על גירסת ה-64 ביט של XP הייתה אולי קצת פחות נלהבת מהכרזות אחרות של מיקרוסופט, ולוותה באזהרה ברורה מצדה על כך שחסרים דרייברים. אבל שום דבר לא רמז על כך שמיקרוסופט אינה רוצה לקדם את מערכת ההפעלה הזו.

 

האם מיקרוסופט רוצה למכור 64 ביט?

 

למען הדיוק, חשוב להדגיש: ישנם כבר למעלה מ-15 אלף דרייברים לגירסת ה-64 ביט של XP. יותר ממה שהציעו רוב מערכות ההפעלה של מיקרוסופט בעבר. לכן מפתיע עוד יותר לגלות שדווקא מיקרוסופט לא פיתחה דרייברים למקלדות ועכברים מתוצרתה. פיתוח של דרייברים כאלו, חשוב להדגיש, היא משימה שעלותה ומורכבותה מזעריים בהשוואה לפיתוח של מערכת הפעלה שלמה.

 

בשלב זה, Windows XP x64 לא קיימת כמוצר מדף. היא מסופקת דרך מפיצי OEM על מחשבים חדשים, או ללקוחות ארגוניים שיש להם חוזי רישוי עם מיקרוסופט.

 

גם מדיניות השדרוג של משתמשי XP לגירסת ה-64 ביט היא שמרנית ומעט מגבילה. השדרוג אמנם ניתן בחינם למי שרכש את גירסת ה-32 ביט של המערכת, אבל רק אם רכש אותה אחרי ה-31 למרץ 2003 כשהיא מותקנת מראש (preinstalled) על מחשב חדש. מיקרוסופט מקפידה להדגיש שהשדרוג מבטל את האחריות על מחשב כזה מצד הספק שלו, אלא אם כן נמסר ללקוח אחרת מהספק עצמו.

 

כמובן שאחרי שדרוג החינם ל-64 ביט, הקוד (Product key) של הגירסה הישנה

 יהפוך בלתי-שמיש. המשדרג יכול להתנחם בכך שביכולתו לנצל את שתי שיחות התמיכה הטלפוניות שהוענקו לו חינם עם גירסת ה-32 ביט, בהנחה שטרם ניצל אותן. כל שיחה נוספת תעלה כסף.

  

מי בכלל רוצה לשדרג?

 

בתנאים כאלה כמעט מתבקש לשאול: מי בכלל ירצה לשדרג למערכת ההפעלה הזו? במיוחד בהתחשב בכך שלמיקרוסופט יש בקנה מערכת 64 ביט אחרת, לונגהורן, שנראית מבטיחה הרבה יותר.

 

ביל גייטס הכריז לאחרונה שלונגהורן תושק לפני חג המולד של 2006. סטיב באלמר, מנכ"ל מיקרוסופט, אמר שזו הולכת להיות ההכרזה החשובה ביותר של החברה מאז Windows 95. דוברים אחרים של מיקרוסופט התייחסו אליה כאל "מערכת ההפעלה הראשונה של החברה ב-64 ביט שמיועדת לקהל הרחב".

 

אין כמעט ספק: הרוב המכריע של המשתמשים ידלגו על Windows XP x64 וישדרגו ישירות ללונגהורן. זה גם בדיוק מה שממליץ לעשות מגזין המחשבים PC World. בכתבה שפרסם בסוף מאי תחת הכותרת "Wait for Longhorn", הוא מציג את כל הבעיות שפירטנו כאן ומגיע למסקנה הבלתי נמנעת.

 

אתר החדשות The Inquirer מציג זווית נוספת על העניין. לאחרונה הוא דיווח על קורא שלו שפנה לחברת Canon בבקשה לספק לו דרייבר 64 ביט למדפסת הזרקת הדיו מדגם i350. התשובה שקיבל אותו קורא מ-Canon, על-פי האתר: אין ולא תהיה תמיכה כזו משום ש-Canon "אינה רואה ב-x64 מערכת הפעלה תקנית".

 

The Inquirer מסכם: "אם חברה גדולה כמו Canon אומרת זאת, יהיה זה מאד חכם לבדוק את עניין הדרייברים לפני שתעשו צעד שאתם עלולים להתחרט עליו".

 

מה שמיקרוסופט לא מספרת

 

מיקרוסופט היא חברה זהירה, והיא רוצה לשמור את כל האפשרויות פתוחות. אבל אפשר לקרוא בין השורות ולהבין את המסר שהיא, כנראה, מנסה להעביר: אל תעברו ל-64 ביט אם אינכם באמת זקוקים לזה.

 

ב-Windows NT התופעה של מחסור בדרייברים לא נחשבה לבעיה. בלינוקס הסיבה העיקרית לכך שיש בכלל דרייברים, היא שחלק גדול מהמשתמשים בה הם מקצוענים, שמפתחים בעצמם תוכנות ו/או דרייברים לטובת הציבור.

 

עם גירסת ה-32 ביט של Windows XP לא הייתה בעיה של דרייברים. מיקרוסופט רצתה שכולם ישתמשו בה ולכן דאגה שיהיו דרייברים להכל. העובדה שהיא לא עושה אותו הדבר עם גירסת ה-64 ביט אומרת, מן הסתם, שהיא לא רוצה שכולם ישתמשו בה.

 

תגובת מיקרוסופט ישראל

 

"מיקרוסופט ממליצה כבר היום לעבור ל-Windows XP x64. המלצה זו מכוונת בינתיים לקהל העושה שימוש בתחנות עבודה בעיקר ליישומים עסקיים 'כבדים' כמו: חישובים מתמטיים, הנדסיים, מדעיים ורפואיים, יישומי עיבוד תמונה, יצירה ועריכה של תכני וידיאו, פיתוח משחקים ועוד.

 

"בשלב זה של מחזור חיי טכנולוגיית 64 ביט, היא עדיין אינה תואמת את צרכיו של קהל המשתמשים הביתי ומשום כך מיקרוסופט טרם הוציאה את המוצר בגרסת Retail המיועדת ללקוחות פרטיים אלא בגירסאות המיועדות לבוני מחשבים מקצועיים (OEM) או בגרסאות לארגונים הנמצאים בחוזי רישוי עם החברה. גירסת לונגוהרן לכשתצא, תעשיר ותוסיף נדבכים חדשים למשתמשי 64 ביט במגזר העסקי והפרטי...".

 

"...מטבע הדברים ישנן חומרות שיצרניהן טרם כתבו להם דרייברים לסביבת 64 ביט. אין קושי למצוא בשוק מגוון מוצרי חומרה (מקלדות ועכברים) התומכים ב-64 ביט ומבחינה זו אין כל בעיית הגירה. מיקרוסופט מקווה ומעריכה שיצרני החומרה שטרם עשו זאת יאיצו את תהליך כתיבת הדרייברים, אך אין לה שליטה על כך". "כל משתמש וכל מגזר שוק שירצו לרכוש ולהטמיע את הגירסה יקבלו סיוע ממיקרוסופט..."

 

מידע נוסף

 

  • לקוחות שרכשו את Windows XP Pro בין 31/3/2003 לבין 30/6/2005 זכאים לשדרוג תמורת דמי משלוח בלבד. פרטים אפשר למצוא כאן.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פי סי מגזין
64 ביט. מחכים ללונגהורן
צילום: פי סי מגזין
מומלצים